2.3. Порівняльні споживчі тестування ялинкових прикрас вітчизняного та закордонного виробництва

Подарунковий ажіотаж розго­рається тричі на рік: у переддень дня святого Валентина, 8 Берез­ня, але найбільший продаж — пе­ред Новим роком. Ринок ново­річних товарів — святкової атри­бутики і подарунків — існує лише один місяць. У грудні прибутки магазинів за рахунок продажу штучних ялинок, Дідів Морозів (які чомусь більше нагадують Санта-Клаусів), ялинкових при­крас, канцелярських дрібниць, делікатесів, сувенірів і «всілякої всячини», без якої не обходиться жоден Новий рік, збільшуються у кілька разів порівняно з листопа­дом.

За спостереженням директора гіпермаркета «Караван» Віктора Пивовара, лише за перший тиж­день грудня продаж збільшився на 25-30%, а в останній передноворічний тиждень прогнозується зростання обороту магазина до 50-60%. «В останні дні року про­даж зростає на 60-80%», — додає маркетинговий директор бутику «Л'Єскаль» Ірина Філіппова. «У грудні прибутки нашої компанії зростають удесятеро порівняно з іншими місяцями», — зазначає Сергій Хлєбніков, директор кон­церну «ЙоКо», що спеціалізується на постачанні імпортних това­рів, зокрема новорічної атрибу­тики.

Торговельні компанії зазвичай на грудень розробляють окрему стратегію — затверджується но­вий маркетинговий план, пере­глядається асортимент продукції, застосовується особливий мерчандайзинг, наймається додат­ковий персонал (до речі, за да­ними аналітичної компанії Іntеrnаtіоnаl Dаtа, в період свят­кування міленіуму 85% амери­канських компаній розширили штат).

Однак специфіка продажу но­ворічної атрибутики і подарунків робить цей бізнес ризикованим. Особливо, якщо компанія левову частку прибутку отримує саме від передноворічної торгівлі. «На­приклад, цього року сталися деякі збої в роботі банків, що при­звело до проблем з проплатою товарів і, відповідно, — до зриву імпортних поставок. Водночас таку «тимчасову» продукцію, як новорічні подарунки і ялинкові іграшки важливо розмістити на прилавках в термін, оскільки піс­ля свята вони вже нікому не ціка­ві», — говорить Хлєбніков.

Великі витрати пов'язані і з транспортуванням ексклюзив­них, обмежених у кількості това­рів. Магазинам також нерідко до­водиться у великій кількості спи­сувати ялинкові іграшки. В одній торговельній мережі розповіли, як торік викинули велику партію іграшок — вони просто розбили­ся під час транспортування.

Тому фахівці рекомендують зважити всі за і проти, перш ніж розмістити на прилавках ново­річний товар. Особливо важливо чітко передбачити з партнерами терміни поставок товару, при цьому в договорі передбачити можливі форс-мажори. У пошуках заробітку на новоріч­ному ажіотажі торговельні цен­три, супермаркети, бутики дедалі більшу увагу приділяють такому маркетинговому прийому, як упа­ковка сувенірної продукції в ново­річно-різдвяному стилі і форму­вання подарункових наборів. Причому часто завдяки яскравій упаковці деякі торгівці успішно розпродують залежаний товар.

Спеціальні фірмові набори (закуповуються окремо) обов'язково входять до асорти­менту як вузькоспеціалізованих магазинів, так і торговельних цен­трів і супермаркетів. Спектр набо­рів вельми широкий — від косме­тики і парфумерії до гастрономіч­них, алкогольних і кондитерських виробів. Спеціальним різдвяно-новорічним доповненням можуть бути сувеніри — невеликі набори іграшок, маленькі штучні ялинки. Приміром, у бутику «Л'Єскаль» представлені спеціальні самостій­но складені святкові набори, на­приклад, туалетна вода і лосьйон у красивій новорічній упаковці — пакувальному папері, перев'язано­му яскравою стрічкою і прикра­шеному різдвяним сувеніром (ялинкою, дзвониками, фігуркою янголятка чи Діда Мороза). Цікаво, якщо купувати товар, включений у такі набори, окремо — витратиш­ся на ту саму суму, що й купуючи «два в одному». Хоча в інших бутиках зазвичай ціну товару в наборі завищують. У цьому випадку ціно­ву політику «Л'Єскаль» можна по­яснити наявністю ажіотажного попиту на святкові набори.

За останні роки, зазначають продавці, попит на корпоративні новорічні подарунки зріс у кілька разів — практично в кожній фірмі, яка піклується про корпоратив­ний дух і свій імідж, прийнято по­здоровляти працівників і партне­рів. Деякі компанії, що спеціалізуються на сувенірно-подарунко­вій продукції, напередодні ново­річних свят формують навіть спе­ціальні відділи для корпоративних клієнтів. «Перед Новим роком ми додали до своїх послуг таку про­позицію, як корпоративний пода­рунок, і ввели посаду менеджера з корпоративних подарунків, — розповідає менеджер з маркетин­гу і реклами компанії «Аллєн» і магазинів подарунків «Тенденс» Світлана Кравченко. — До функцій менеджера входять фор­мування асортименту, добір скла­дових, вибір упаковки, декору, спілкування з клієнтами». До 70% усього продажу становлять ново­річні подарунки, які пропонує своїм клієнтам компанія «Фудсервіс» від ТМ «Конфаель». Як розпові­дає керівник корпоративного від­ділу компанії Наталія Савченко, відділ працює вже два роки, займа­ється виключно корпоративними подарунками до всіх свят, і не ли­ше календарних. «Цей відділ є од­ним з найприбутковіших, — пояс­нює фахівець, — його товар буде продано майже напевно, тобто наперед. У цьому бізнес-напрямі немає таких ризиків, як у роздріб­ній торгівлі».

Згідно з громадською думкою подарунки мають бути великими, до­рогими або принаймні нетривіальними, таки­ми, що підкреслюють особливу прихильність до того, хто стає щасливим власником практичної і красивої речі. Автоматично це уявлення врахо­вується і при формуванні категорії діло­вих, корпоративних подарунків. Традиційно у переддень Нового року заведено дарувати дорогі подарунки. Хоча, за словами продавців, де­які компанії, на західний манер, обходяться символічними «дрібничками», якими-небудь різдвя­ними сувенірами, про які зазвичай згадують в останній момент. Ви­робники дрібних презентів рremium-сегмента зазвичай пропону­ють ексклюзивні листівки, тижне­вики, ручки, візитниці, паперо­тримачі, брелоки. Попит на такий товар стабільний. Однак експерти стверджують, що останнім часом стало модно робити на Новий рік незвичайні подарунки: національний одяг, екзотичні сувеніри і східна ат­рибутика віднедавна ко­ристуються в Україні ажіотажним по­питом. «У корпо­ративних пода­рунках, щоб уникнути банально­сті, важливо витримати стиль, поєднуючи його з ці­ною», — гово­рить менеджер з реклами і розвитку компанії «Презент” Юрій Кириченко. Заможні корпоративні клієнти дедалі частіше замовляють дуже дорогі ексклюзивні подарунки — з гарантією, що нічого схожого в роздробі не з'явиться. Найбільшим попитом користуються корпоративні подарунки з індивідуальними елементами. У кожному такому виробі завжди присутній атрибут компанії — колір, логотип, символічний предмет.

Проте, зазначають продавці, зараз користується попитом і навіть опосередковано стосується свята, яке наближається, — в асортименті великих торговельних компаній представлено понад 2000 новорічно-різдвяних товарних позицій.



Информация о работе «Асортимент, споживчі властивості ялинкових прикрас та оцінка ступеня захисту прав споживачів при їх реалізації»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 115536
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 6

0 комментариев


Наверх