1.         Якщо до наявних двох точок розбиття додати нові точки, то нижня сума Дарбу-Стілтьєса може від цього лише зрости, а верхня сума – лише зменшитися.

2.         Кожна нижня сума Дарбу-Стілтьєса не перебільшує кожної верхньої суми, хоча б і такій, що відповідає іншому розбиттю проміжку.

Якщо ввести нижній і верхній інтеграли Дарбу-Стілтьєса:

= і ,


то виявляється, що .

Нарешті, за допомогою сум Дарбу-Стілтьєса легко встановити для випадку, що розглядається, основну ознаку існування інтегралу Стілтьєса:

Теорема. Для існування інтегралу Стілтьєса необхідно і достатньо, щоб виконувалося

 

, або , (4)

 

якщо під , як зазвичай, розуміти коливання  функції  в -му проміжку .

 

2.2 Класи випадків існування інтегралу Стілтьєса

1.              Якщо функція а функція  має обмежену зміну, то інтеграл Стілтьєса

 

(5)

 

існує.

Спочатку припустимо, що  монотонно зростає, тоді за довільно заданим , враховуючи рівномірну неперервність функції , знайдеться таке , що на будь-якому проміжку, довжина якого менше , коливання  буде менше за . Нехай тепер проміжок  розбитий на частини так, що . Тоді всі < і

,

звідки й слідує виконання умови (4), а, отже, і існування інтеграла також.

У загальному випадку, якщо функція  має обмежену зміну, її можна представити у вигляді двох зростаючих обмежених функцій: . У відповідності до цього, перетворюється і сума Стілтьєса, що відповідає функції :

Так, за вже доведеним, кожна із сум  і  при прямує до граничної межі, це справедливо і відносно суми , що і треба було довести.

Можна послабити умови, що накладаються на функцію  якщо одночасно посилити вимоги до функції :

2.         Якщо функція  інтегровна на проміжку  за Ріманом, а задовольняє умові Ліпшиця:

(6)

,

то інтеграл (5) існує.

Для того, щоб знов мати можливість застосувати встановлений вище критерій, припустимо спочатку функцію  як таку, що не лише задовольняє умові (6), але і монотонно зростаючу.

Враховуючи (6), очевидно , так, що

Але остання сума при  і сама прямує до нуля, як наслідок інтегровності (за Ріманом) функції , а тоді прямує до нуля і перша сума, що доводить існування інтеграла (5).

У загальному випадку функції , що задовольняє умові Ліпшиця (6), представимо її у вигляді різниці

=.

Функція =, очевидно, задовольняє умові Ліпшиця, і в той же час монотонно зростає. Теж саме справедливо і для функції =, так як в силу (6), при

 і

.

У такому випадку міркування завершено, як і в попередньому випадку.

3.         Якщо функція  інтегровна за Ріманом, а функцію  можна представити у вигляді інтеграла зі змінною верхнею межею інтегрування:

, (7)

де  абсолютно інтегровна на проміжку , то інтеграл (5) існує.

Нехай , так, що  монотонно зростає. Якщо  інтегровна за власним змістом, і виходячи з цього, обмежена: , то для  маємо .

Таким чином, у цьому випадку  задовольняє умові Ліпшиця, та інтеграл існує в силу (2).

Припустимо тепер, що  інтегровна у невласному сенсі. Обмежимося випадком однієї особливої точки, скажімо . Перш за все, за довільно взятим  вибираємо  так, щоб було

, (8)

де  - загальне коливання функції  на розглядуваному нами проміжку.

Розіб’ємо проміжок  довільно на частини і складемо суму

.

Вона розкладається на дві суми , з яких перша відповідає проміжкам, що цілком містяться в проміжку , а друга – решті проміжків. Останні, скоріш за все, містяться в проміжку , якщо тільки ; тоді в силу (8),

.

З іншого боку, так як на проміжку  функція  інтегровна у власному сенсі, то за доведеним, при достатньо малому  і сума  стане меншою за . Звідси слідує (4), що і потрібно було довести.

У загальному випадку, коли функція  абсолютно інтегровна на проміжку , ми розглянемо функції

 ,

очевидно, невід’ємні і інтегровні на даному проміжку. Так як

,

то питання зводиться до вже розглянутого випадку.

ЗАУВАЖЕННЯ. Нехай функція  неперервна на проміжку  і має, виключаючи лише скінчене число точок, похідну , причому ця похідна інтегровна (у власному чи невласному змісті) від до ; тоді, як відомо, має місце формула (7):

.

Якщо  абсолютно інтегровна, то до функції  повністю справедливо все викладене в п. 3.[1;3]


§3. Властивості інтегралу Стілтьєса

З визначення інтегралу Стілтьєса безпосередньо випливають такі його властивості:

1.         ;

2.         ;

3.         ;

4.          .

При цьому у випадках 2, 3, 4 з існування інтегралів у правій частині випливає існування інтеграла у лівій частині. Далі маємо

5.         ,

у припущенні, що  і існують всі три інтеграли.

Для доведення цієї формули достатньо включити точку с в число точок розбиття проміжку , при складанні суми Стілтьєса для інтегралу .

Перш за все, з існування інтеграла  уже випливає існування обох інтегралів  і .

Для своєрідного граничного процесу, за допомогою якого для стілтьєсової суми отримується інтеграл Стілтьєса, має місце принцип збіжності Больцано-Коші. Таким чином по заданому  враховуючи існування інтеграла  знайдеться таке , що будь-які дві суми  і , яким відповідають  і , різняться менш ніж на . Якщо при цьому у склад точок розбиття включити точку с, а точки розбиття, що припадають на проміжок , брати в обох випадках одними й тими самими, то різниця  зведеться до різниці  двох сум Стілтьєса, що належать вже проміжку , бо решта доданків взаємно скорочуються. Застосовуючи до проміжку  і обрахованим для нього стілтьєсовим сумам той же принцип збіжності, зробимо висновок про існування інтеграла . Аналогічним чином встановлюється і існування інтегралу . Але, важливо відмітити, що з існування обох інтегралів  і , взагалі кажучи, не випливає існування інтегралу . Щоб упевнитися в цьому, достатньо розглянути приклад. Нехай на проміжку  функції  і  задані наступними рівностями:

Легко побачити, що інтеграли

обидва існують і рівні 0, бо відповідні суми Стілтьєса всі рівні 0: для першого це випливає з того, що завжди =0, для другого – з постійності функції , завдяки чому =0.

У той же час інтеграл  не існує. Дійсно, розіб’ємо проміжок  так, щоб точка 0 не потрапила у склад точок розбиття, і складемо суму:


.

Якщо точка 0 потрапляє в проміжок , так, що , то в сумі  залишиться лише один -й доданок; решта будуть нулі, тому що  для . Отже,

.

В залежності від того, чи буде  або , виявиться  або , так що  границі не має

Вказана своєрідна умова пов’язана з наявністю розривів у точці  для обох функцій  і . [8]


§4. Інтегрування за частинами

Для інтегралів Стілтьєса має місце формула

(8)

в припущенні, що існує один з цих інтегралів; існування іншого звідси вже випливає. Ця формула носить назву формули інтегрування за частинами. Доведемо її.

Нехай існує інтеграл . Розклавши проміжок [а, b] на частини [xi , xi+1] (i = 0, 1, ..., n — 1), оберемо в цих частинах довільно по точці  таким чином, що

Суму Стілтьєса для інтеграла

можна представити у вигляді

Якщо додати або відняти зправа вираз  то  перепишеться так:


Вираз у фігурних дужках представляє собою стілтьесову суму для інтеграла (існування якого припущено!). Вона відповідає розбиттю проміжку [а, b] точками ділення  якщо в якості обраних з проміжків  точок узяти xi, а для проміжків , відповідно, а і b. Якщо, як зазвичай, покласти  то тепер довжини всіх частинних проміжків не перевищать .

При  сума у квадратних дужках прямує до , з чого слідує, що існує границя і для , тобто інтеграл  і цей інтеграл визначається формулою (9). [8]


§5. Зведення інтеграла Стілтьєса до інтегралу Рімана

Нехай функція f(x) неперервна на проміжку [a, b], a g(x) монотонно зростає в цьому проміжку, і притому в суворому сенсі. Тоді, як показав Лебег (Н. Lebesgue), інтеграл Стілтьеса за допомогою підстановки  безпосередньо зводиться до інтегралу Рімана.

Доведемо тепер, що

(10)

де останній інтеграл береться у звичайному сенсі, його існування забезпечено, так як функція g(v), а з нею і складна функція f(g-1(v)) неперервні.

Для цього розкладемо проміжок [а, b] на частини за допомогою точок ділення

a=x0<x1<…<xi<xi+1<…<xn=b

и складемо стілтьесову суму

Якщо покласти vi = g(xi) (i = 0, 1, . . ., n), то будемо мати

v0<v1< ... <vi< vi+1 < ... <vn = V.

Так як хi = g-1 (vi), то

Цей вираз має вигляд ріманової суми для інтеграла

Маємо

 і

так що

Припустимо тепер  настільки малими, щоб коливання функції f(x) у всіх проміжках [xі, хі+1] були менше довільно наперед заданого числа > 0. Так як при , очевидно, , то одночасно і <.

В такому випадку

<

Цим доведено, що

звідки и слідує (10). [4;6]


§6. Обчислення інтегралів Стілтьєса

Доведемо наступну теорему:


Информация о работе «Інтеграл Стілтьєса»
Раздел: Математика
Количество знаков с пробелами: 25474
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 2

0 комментариев


Наверх