7.3 Промислова санітарія

Продуктивність праці багато в чому залежить від умов праці на виробництві. До них відносяться: освітлення, склад повітря, шуми, шкідливі випромінювання. Ці параметри окремо й у комплексі впливають на організм людини, впливаючи його самопочуття.

Внутрішнє середовище приміщення визначається діючої на організм людини сполученням температури, відносній вологості і швидкості руху повітря.

Дослідницька робота відноситься до категорії легкої 1а, фізичні витрати – 90-120 ккал/год, метеорологічні умови повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.1.005-88 [42], приведеним у таблиці 7.2.

Таблиця 7.2 – Оптимальні параметри мікроклімату

Категорія робіт Період року

Температура t,

Відносна вологість, % Швидкість руху повітря не більш, м/с
Легка - Iа холодний 22-24 40-60 0,1
Легка - Iа теплий 23-25 40-60 0,1

Для підтримки параметрів на необхідному рівні застосовуються кондиціонування, вентиляція і центральне опалення в холодну пору року згідно СНиП 2.04.05-92 [43].

У лабораторії, де проводиться розробка системи передбачена природна і штучна (загально-обмінна приливно-витяжна) вентиляція.

Характер опалення – центральне, водяне й відповідає вимогам санітарних норм.

7.4 Виробниче освітлення

Характеристика зорової роботи з урахуванням найменшого об`єкта розрізнення в цьому випадку є високої точності, тому що об’єктом розрізнення є розмір цифр та букв на моніторі.

Раціональне освітлення є одним з найважливіших факторів у боротьбі з виробничим травматизмом. Правильна організація освітлення створює сприятливі умови праці, підвищує працездатність.

Освітлення повинне забезпечувати необхідний спектральний склад світла для правильної світло передачі. Правильну світло передачу створює природне освітлення й штучні джерела світла зі спектральною характеристикою, близької до природного освітлення.

Для забезпечення нормального освітлення в залежності від точності виконуваних робіт комп'ютерний клас повинний оснащуватися природним і штучним освітленням, а також комбінованим, з огляду на напруженість очного аналізатора, згідно СНиП II-4-79 [44].

Навчальна лабораторія має природне освітлення, а планування навчального кабінету і розміщення в ньому устаткування забезпечують також бічне освітлення робочого місця природним світлом ліворуч. Віконні плетіння в приміщенні – зі стулками, що відкриваються, кватирками у верхній зоні вікна.

Природне висвітлення нормується коефіцієнтом природної освітленості (КПО) по СНиП II-4-79 [44]. Нормовані значення КПО (, %) для будинків, розташованих у IV поясі світлового клімату визначається по формулі:

, (7.1)

де  - значення КЕО для III світлового клімату, складає 2 % ( для ІІІ розряду зорових робіт);

m – коефіцієнт світлового клімату (для міста Харкова m=0,9);

с – коефіцієнт сонячності клімату, дорівнює 1,0.

Таким чином значення КПО для природного освітлення (IV пояс):

%

У лабораторії застосовується загальне та комбіноване освітлення, як штучне джерело світла рекомендується використати люмінесцентні лампи типу ЛБ40-4 тип світильника ЛСП 01240.


7.5 Шум і вібрація

Шум – це безладне неритмічне змішання звуків різної сили й частоти. Рівень звуку в приміщенні лабораторії не перевищує 50 дБА, що є нормою для даного виду трудової діяльності.

Робота будь-яких приладів, у тому числі й електровимірювальна апаратура, супроводжується виникненням електромагнітного поля. Рівень електромагнітних полів не перевищує 1,4 кА/м – магнітне поле , 5 кВ/м – електричне поле, що відповідає ГОСТ 12.1.002 – 84.

7.6 Пожежна безпека

Поняття пожежна безпека означає стан об’єкта, при якому виключається можливість пожежі, а у випадках його виникнення запобігає вплив на людей небезпечних факторів пожежі й забезпечується захист матеріальних цінностей.

Причини, які можуть викликати пожену в розглянутому приміщенні, є: несправність електропроводки й приладів; коротке замикання електричних ланцюгів; перегрів апаратури й електропроводки; розряд статичної електрики; блискавка.

Відповідно ГОСТ 12.1.004-91* [45] пожежна безпека в лабораторії забезпечується системами протипожежного захисту запобігання пожежі й організаційно-технічних заходів.

Заходи системи протипожежного захисту є:

1)   наявність засобів повідомлення про пожежу (електрична пожежна сигналізація, телефонний зв’язок і т. п.);

2)   застосування засобів пожежегасіння (зовнішній водопровід, внутрішній водопровід);

3)   первинні засоби пожежегасіння:

- вуглекислотні вогнегасники ВВК – 2А, 2 шт. (на площі 20 м2);

- повітрянно-пінні вогнегасники ППВ – 10, 1 шт.;

- ящик з піском;

- войлок.


Информация о работе «Захист навколишнього середовища, підвищення конкурентноздатності продукції»
Раздел: Экология
Количество знаков с пробелами: 102821
Количество таблиц: 14
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
192829
34
16

... альної відповідальності відповідно до закону. 5.2 Оцінка умов, в яких проводилася дипломна робота Дипломна робота на тему “Підвищення ефективності інноваційної діяльності в умовах ВАТ “Дніпропетровський лакофарбовий завод ім. Ломоносова”” виконувалася у відділі цін та економічного аналізу ВАТ «ДЛФЗ». Дана робота розроблялась з використанням персональної електроно-обчислювальної машини (ПЕОМ ...

Скачать
73519
0
3

... , чим вище рівень концентрації виробництва, його спеціалізації і кооперування, тим вище рівень системи якості, а, отже, складніше механізм, що забезпечує її функціонування.   1.4 Категорії управління якістю продукції. Органи управління якістю продукції на підприємстві Для ефективної організації управління якістю продукції необхідно, щоб був не тільки ясно виділений об'єкт управління, але й ...

Скачать
70666
0
0

... відповідності до оригіналу щоб не порушувати цілісності матеріалу. Тринєєв Геннадій Олексійович, заступник начальника відділу економіки міжгалузевих зв'язків Міністерства економіки України: „Питання захисту вітчизняного виробника дуже болюче і комплексне. І вирішити ми його сьогодні ґрунтовно не можемо. Так, дійсно, йдеться про захист товаровиробника від кого? Термін такий з'явився в 1995 році ...

Скачать
131812
29
0

... , капусту, на Поліссі - капусту, моркву, столовий буряк, тобто ті культури, які за певних кліматичних умов краще розкривають свої біологічні можливості. Змінилися і обсяги виробництва овочів закритого грунту в окремих категоріях господарств. А саме: значно зменшилося надходження їх із суспільного сектору й зросло - з приватного. Частка суспільного сектору у виробництві овочів закритого грунту ...

0 комментариев


Наверх