Організаційний момент. ( 3 хв )

Впровадження міжпредметних зв’язків при підготовці трактористів-машиністів
Роль міжпредметних зв’язків у навчальному процесі професійної школи Сутність поняття “міжпредметні зв’язки” та їх функції Аналіз програми підготовки трактористів-машиністів щодо посилення міжпредметних зв’язків Міжпредметні зв’язки при виконанні різних видів робіт при підготовці трактористів-машиністів Міжпредметні зв’язки курсу “Трактори та автомобілі” із забезпечуючими його природничими дисциплінами Методика реалізації міжпредметних зв’язків при підготовці трактористів-машиністів Практична реалізація міжпредметних зв'язків при вивченні курсу “Трактори та автомобілі” Розгляд на педагогічних радах, засіданнях методичних комісій і семінарах питань про реалізацію міжпредметних зв'язків Розгляд на педагогічних радах, засіданнях методичних комісій і семінарах питань про реалізацію міжпредметних зв'язків Методика впровадження міжпредметних зв’язків при підготовці трактористів-машиністів Перевірка ефективності розробленої методики та обробка її результатів Організаційний момент. ( 3 хв )
167278
знаков
4
таблицы
5
изображений

1. Організаційний момент. ( 3 хв )

- Привітання з учнями.

- Перевірка присутності учнів (перекличка).

- Призначення чергових.

2. Актуалізація опорних знань. ( 10 хв)

- Повідомляю учням тему уроку.

- Для відновлення в учнів деяких фізичних понять, які покращать сприймання нового матеріалу ставлю перед учнями ряд питань:

1.Які ви знаєте способи запалювання горючої суміші в циліндрах двигуна (Запалювання від електричного іскрового розряду та запалювання від стиснення робочої суміші).

2.Що таке провідник, що таке ізолятор? ( Провідник -це матеріал, який володіє низьким питомим опором і добре проводить електричний струм, ізолятор -це матеріал зворотній провіднику, опір якого лежить в межах від 0,5 до нескінченності).

3.Що таке електричний струм, які основні електричні величини ви знаєте? (Електричний струм -це направлений рух заряджених частинок-електронів: основними електричними величинами є: напруга, струм, опір).

4.В яких одиницях виміряються: напруга, струм, опір. (Напруга - в вольтах, сила струму - в амперах, опір - в омах).

5.Як залежить опір від зміни температури? ( 3 ростом температури опір провідника зростає).

6.Намалюйте схему простого кола з джерелом струму, споживачем, вимикачем, конденсатором, та покажіть його роботу. (Електричне коло - це контур, в якому в певному порядку) з'єднані джерело струму, керуючі елементи та споживачі.

3. Мотивація учбової діяльності. (5 хв.)

- Розповідаю, створюю проблемну ситуацію. Одного разу, їдучи до дому автомобілем ВАЗ-2103, раптом погіршилась робота двигуна (знизилась його потужність, відчувались перебої в роботі, а в вихлопній трубі - хлопки). Що могло стати причиною такого погіршення роботи двигуна?

-Вислуховую варіанти відповідей учнів. Про причину, через яку погіршилась робота двигуна, та багато іншого ви дізнаєтесь прослухавши матеріал сьогоднішньої теми.

4. Викладання нового матеріалу. (30 хв)

- Задиктовую учням тему та план уроку. Тема: "Батарейна система запалювання"

 План.

1.Призначення та загальна будова системи батарейного запалювання.

2.Котушка запалювання.

3.Переривник-розподільник.

4.Свічки запалювання.

5.Робота батарейної системи запалювання. Коло низької напруги. Коло високої напруги.

- Розповідаю про призначення системи. Система батарейного запалювання призначена для створення електричних іскрових розрядів та своєчасного запалювання стиснутої робочої суміші в циліндрах двигуна, (даю під запис). Ставлю виготовлений стенд на стіл перед учнями, по якому розповідаю загальну будову.

Система батарейного запалювання складається з джерел струму низької напруги - акумуляторної батареї і генератора постійного струму, котушки запалювання, переривника, вимикача запалювання, розподільника струму високої напруги, свічок запалювання, додаткового резистора, проводів низької та високої напруги.(Даю під запис).

- Розповідаю про котушку запалювання та демонструю на стенді.

Котушка запалювання - це трансформатор, в якому струм низької напруги перетворюється в імпульсний струм високої напруги. (Даю під запис).

- Вішаю на дошку плакат "Котушка і свічки запалювання", та по ньому розповідаю будову котушки.

Котушка запалювання складається з металевого корпусу циліндричної форми, з одного боку циліндр закритий карболітовою кришкою, на якій розміщені клеми виводів обмоток. В середині корпусу розміщений сердечник, набраний із пластин електротехнічної сталі. Поверх сердечника на каркасі намотані первинна та вторинна обмотки мідним з лаковою ізоляцією проводом. Пустити котушки заповнені трансформаторним маслом. Корпус котушки герметизований.

- Розповідаю про котушку запалювання та демонструю на виготовленому стенді

Схематично на принциповій схемі котушка показується так (див. на рис. ).

-           Зарисовую позначення котушки на дошці.

-           Даю можливість зарисувати схему учням.

- Пояснюю рисунок котушки.

Вивід "12 В"- підсинюється до джерела струму. І -первинна обмотка котушки.

II -вторинна обмотка котушки.

(Даю під запис).

- Запитую учнів, чи все зрозуміло.

- Розповідаю про переривник-розподільник.

Переривник-розподільник призначений для своєчасного розмикання первинного кола та розподілення імпульсів високої напруги по свічкам запалювання в відповідності до роботи двигуна. (Даю під запис).

- Вішаю перед учнями плакат по якому розповідаю і показую.

Складається переривник-розподільник із корпусу, кришки, вакуумного і центробіжного регуляторів, октан-коректора. (Показую). В середині корпусу розміщені: кулачковий вал, рухома і не рухома пластини переривника, на яких знаходяться рухомий і не рухомий контакти. (Показую на плакаті). Збоку на корпусі переривника-розподільника кріпиться конденсатор і виведена клема,через яку рухомий контакт підключається до котушки запалювання.

Робочими частинами переривника є вольфрамові контакти: нерухомий - припаяний до тримача і таким чином з'єднаний з "масою", і рухомий, який знаходиться на ричажку та ізольований від маси. (Показую на виготовленому стенді). Ричажок приклепаний до текстолітової подушки, яка надіта на вісь(показую) і пластинчатою пружиною прижимається до кулачка( показую). Коди виступ кулачка набігає на подушку, ричажок повертається на осі і розмикає контакти, коли збігає з кулачка, контакти замикаються пружиною (показую). Число виступів кулачка дорівнює числу циліндрів двигуна.

- Розповідаю та демонструю за допомогою схеми на стенді.

На хвостовик кулачка надітий і зафіксований лискою, в єдино можливому положенні, пластмасовий ротор розподільника (показую). До його струморозносної пластини пружиною прижимається вугільний стержень (резистор) (показую) з'єднаний з центральним електродом. При обертанні ротора пластина проходить біля бокових електродів з невеликим зазором, який легко пробивається високою напругою. (Показую). В гнізда кришки вставляються провода високої напруги. (Показую). Один з проводів з'єднує центральний електрод з виводом вторинної обмотки котушки запалювання, а інші бокові, і з свічками запалювання. (Показую).

- Запитую чи все зрозуміло. Якщо є питання відповідаю на них.

- Четвертий пункт плану залишаю учням на самостійну роботу.

- Розповідаю наступний пункт плану.

Робота батарейної системи запалювання. Коло низької напруги (первинне коло). Коло високої напруги (вторинне коло).

- Розповідаю і показую по виготовленому стенду.

В схемі батарейної системи запалювання розрізняють два кола. В одному, при роботі проходить імпульсний струм низької напруги (в первинному) (показую), необхідний для наведення е.р.с. у вторинній обмотці котушки запалювання, а в другій проходить імпульсний струм високої напруги (показую), який забезпечує іскрові розряди в свічках запалювання.

- Пояснюю роботу системи і показую на виготовленому стенді.

При замкнутих контактах переривника в первинному колі проходить струм: "-" - батареї - вимикач запалювання – первинна обмотка котушки запалювання - замкнуті контакти переривника

- "маса" - "-" батареї. (Показую),(даю під запис).

Струм, проходячи по первинній обмотці, створює навколо неї магнітне поле, силові лінії якого замикаються через сердечник і кільцевий магнітопровід.

- Зарисовую на дошці малюнок і пропоную учням перенести його собі в зошити.

- Пояснюю малюнок.

- Продовжую розповідати з допомогою виготовленого стенду.

Робота переривника і розподільника узгоджена так, що в момент розмикання контактів струморозносна пластина ротора знаходиться напроти одного з електродів кришки розподільника. (Показую). Тому під дією наведеної у вторинній обмотці е.р.с., досягаючої 20000...25000 В, в колі високої напруги тече імпульсний струм: вторинна обмотка котушки - провід високої напруги - центральний електрод розподільника - струморозносна пластина ротора - боковий електрод розподільника – провід високої напруги - іскровий зазор свічки - "маса" - "-" і "+" батареї - вимикач - первинна обмотка - вторинна обмотка. (Показую на схемі стенду і даю під запис).

- Розповідаю та демонструю на виготовленому стенді.

За один оберт вада розподільника іскроутворення відбудеться у всіх циліндрах, а звідси він обертається із швидкістю в два рази меншою швидкості колінчатого вала. (Демонструю на стенді).

- Продовжую розповідь.

Електрорушійна сила самоіндукції в первинній обмотці досягає 200...300 В, що викликає іскріння в момент розмикання контактів та їх обгорання. (Демонструю на стенді). Крім цього струм самоіндукції сповільнює зникнення магнітного поля в котушці запалювання, що зменшує напругу в колі вторинної обмотки, а значить і інтенсивність іскрового розряду в свічці. Щоб зменшити шкідливий вплив струму самоіндукції, паралельно контактам переривника підключають конденсатор. (Показую). Демонструю роботу системи з конденсатором і без нього на виготовленому стенді.

- Розповідаю роботу конденсатора в системі.

На початку розмикання контактів струм самоіндукції іде на зарядку конденсатора, завдяки цьому зменшується іскріння між контактами, а при наступному розряді конденсатора на первинну обмотку, в ній створюється струм, направлений проти струму самоіндукції, що прискорює зникнення магнітного поля в котушці запалювання. (Показую на стенді). Завдяки конденсатору, напруга в колі вторинної обмотки котушки досягає 20000...25000 В. При пробої конденсатора повному, або частковому, робота системи припиняється повністю, або буде супроводжуватись перебоями. Пригадайте випадок про який я розповідав вам на початку заняття. Тоді, ми виявили частковий пробій конденсатора. Замінивши його, ми усунули неполадки в системі, після чого аж змогли рухатись далі.

- Рисую на дошці спрощену схему батарейної системи запалювання. Пропоную учням зарисувати собі в зошити.

-           Даю під запис назви елементів схеми та наступне:

Напруга вторинного кола системи

запалювання - 20000...25000 В. Оптимальний зазор між контактами переривника - 0,4-0,6 мм. Оптимальний зазор між електродами свічок запалювання - 0,6-0,9 мм. Ємність конденсатора в межах 0,22-0,33 мкФ.

 5. Самостійна робота. ( 20 хв )

- Даю учням на самостійне опрацювання четвертий пункт плану "Свічки запалювання".

- Роздаю учням підручники: "Сельскохозяйственные тракторы и автомобили".

- На сторінці 280 законспектуйте у зошити § 60 “Искровые свечи зажигания”

- При конспектуванні зверніть увагу на призначення, будову та роботу.

- Зарисуйте у зошитах рис. 128, а також позначте назви елементів свічки.

6. Закріплення матеріалу. ( 15 хв )

- Для закріплення матеріалу користуюсь методом опитування. Питання 1. Яке призначення батарейної системи запалювання.

По стенду розказати будову системи.

Питання 2. Поясніть роль переривника в системі запалювання. Питання 3. Поясніть роль котушки запалювання в системі. З якими елементами вона зв'язана, показати на стенді. Питання 4. Яке призначення свічок запалювання. Питання 5. Яке призначення конденсатора. Де він розміщений в системі, показати на стенді.

Питання 6. Розкажіть роботу системи запалювання по стенду.

7. Підведення підсумків уроку. ( 5 хв )

- Аналізую роботу та активність учнів на занятті.

- Виставляю оцінки та коментую їх.

8. Видача домашнього завдання. ( 2 хв )

- Запишіть завдання додому.

Вдома вивчити параграфи § 60, §61 по підручнику "Сельскохозяйственные тракторы и автомобили", сторінки 280-284. На наступному занятті буду проводити опитування.


Информация о работе «Впровадження міжпредметних зв’язків при підготовці трактористів-машиністів»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 167278
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
414733
5
2

... і. 3. Інноваційні козацько-лицарські технології шкільної освіти. 4. Система психомистецьких технік козацького духовного єднання особистостей. ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПРОГРАМИ ТРАНСФОРМАЦІЇ Адамівська школа козацько-лицарського виховання як саморозвивальний духовно збагачений освітньо-виховний заклад інноваційного типу має стати наочним зразком нової національної школи, що вказуватиме один з ві ...

0 комментариев


Наверх