Оцінка — уніфікований показник спортивних результатів і тестів

Метрологічний контроль рівня спеціальної фізичної підготовки легкоатлетів в підготовчому періоді до змагань
Контроль в спорті. Види контролю Етапний контроль Загальні положення про вимірювання у фізичному вихованні і спорті Різновиди рухових тестів Оцінка — уніфікований показник спортивних результатів і тестів Основні засоби і методи фізичної і технічної підготовки юних бігунів на середні дистанції Рівень фізичного розвитку досліджуваних дітей до початку учбово-тренувального процесу Методи здійснення контролю Власна дослідницька робота Поточний контроль в дослідженні фізичної підготовки легкоатлетів Етапний контроль в дослідженні фізичної підготовки Специфіка здійснення контролю рівня фізичної підготовки легкоатлетів, що спеціалізуються в бігу на середні дистанції Для змінного методу характерний багатократна зміна швидкості рухів в процесі безперервної діяльності Результати дослідження Обговорення дослідження
121401
знак
16
таблиц
16
изображений

1.4 Оцінка — уніфікований показник спортивних результатів і тестів

Як правило, будь-яка програма комплексного контролю припускає використання не одного, а декількох тестів. Так, комплекс для контролю за підготовленістю спортсменів включає наступні тести: час бігу на тредбані, частоту серцевих скорочень, максимальне споживання кисню, максимальну силу і т.д. Якщо для контролю використовується один тест, то оцінювати його результати за допомогою спеціальних методів немає необхідності: і так видно, хто сильніший і наскільки. Якщо ж тестів багато і вони вимірюються в різних одиницях (наприклад, сила - в кг або Н; час - в сек..; МСК -в мл/кг/хв; ЧСС - в уд/хв і т.д.), то порівняти досягнення по абсолютних значеннях показників неможливо. Вирішити цю проблему можна лише в тому випадку, якщо результати тестування представити у вигляді оцінок (окулярів, балів, відміток, розрядів і т.п.). На підсумкову оцінку кваліфікації спортсменів роблять вплив вік, стан здоров'я, екологічні та інші особливості умов проведення контролю. З отриманням результатів вимірювання або тестування контрольне випробування спортсмена не закінчується. Необхідно дати оцінку отриманим результатам.

Оцінкою (або педагогічною оцінкою) називається уніфікована міра успіху в якому-небудь завданні, в окремому випадку - в тесті.

Розрізняють учбові оцінки, які виставляє викладач учням по ходу учбового процесу, і кваліфікаційні, під якими розуміються всі інші види оцінок (зокрема, результати офіційних змагань, тестування і ін.).

Процес визначення (виведення, розрахунку) оцінок називається оцінюванням. Він складається з наступних стадій:

1) підбирається шкала, за допомогою якої можливий переклад результатів тесту в оцінки;

2) відповідно до вибраної шкали результати тесту перетворюються в окуляри (бали);

3) одержані бали порівнюються з нормами і виводиться підсумкова оцінка. Вона і характеризує рівень підготовленості спортсмена щодо інших членів групи (команди, колективу).

Не у всіх випадках оцінювання відбувається по розгорненій схемі. Іноді проміжне і підсумкове оцінювання зливаються.

Завдання, які розв'язуються в ході оцінювання, багатообразні. Серед них можна виділити основні:

1) за наслідками оцінювання необхідно зіставити різні досягнення у вправах, змагань. На базі цього можна створити науково обгрунтовані розрядні норми у видах спорту. Слідством занижених норм є збільшення числа розрядників, негідних цього звання. Завищені ж норми стають для багатьох недосяжними і вимушують людей припиняти заняття спортом;

2) зіставлення досягнень в різних видах спорту дозволяє вирішити завдання рівності і їх розрядних норм (несправедлива ситуація, якщо, припустимо, у волейболі легко виконати норму I розряду, а в легкій атлетиці — важко);

3) необхідно класифікувати безліч тестів по результатах, які показує в них конкретний спортсмен;

4) слід встановити структуру тренованості кожного із спортсменів, що піддалися тестуванню.

Перевести результати тестування в бали можна різними способами. На практиці для цього часто використовують ранжирування, або впорядкування зареєстрованого ряду вимірювань. Кращий результат оцінюється в 1 бал, а кожен подальший — на бал більше. При всій простоті і зручності такого підходу його несправедливість очевидна. Якщо узяти біг на 30 м, то відмінності між 1-м і 2-м місцем (0,4 сек.) і між 2-м і 3-м (0,1 сек.) оцінюються однаково - в 1 бал. Так само і в оцінці підтягання: різниця в одне повторення і в сім оцінюється однаково.

Оцінка проводиться для того, щоб стимулювати спортсмена на досягнення максимальних результатів. Але при описаному вище підході спортсмен А, підтягшись на 6 разів більше, одержить стільки ж балів, скільки і за надбавку в одне повторення.

З урахуванням всього сказаного перетворення результатів тестування і оцінки потрібно проводити не за допомогою ранжирування, а використовувати для цього спеціальні шкали. Закон перетворення спортивних результатів в окуляри називається шкалою оцінок. Шкала може бути задана у вигляді математичного виразу (формули), таблиці або графіка. Чотири типів таких шкал, що зустрічаються в спорті і фізичному вихованні.

Перша — пропорційна шкала. При її використанні рівні прирости результатів в тесті заохочуються рівними приростами в балах. Пропорційні шкали прийняті в сучасному п'ятиборстві, ковзанярському спорті, гонках на лижах, лижному двоєборстві, біатлоні і інших видах спорту.

Другий тип — прогресуюча шкала. Рівні прирости результатів оцінюються по-різному. Чим вищі абсолютні прирости, тим більше приставка в оцінці. Так, за поліпшення результату в бігу на 100 м з 12,8 до 12,7 сек. дається 20 очок, з 12,7 до 12,6 сек. — 30 очок. Прогресуючі шкали застосовуються в плаванні, окремих видах легкої атлетики, важкій атлетиці.

Третій тип — регресуюча шкала. У цій шкалі, як і попередньої, рівні прирости результатів в тестах також знижуються ціну по-різному, але чим вище абсолютні приріст, тим менше надбавка в оцінці. Так, за поліпшення результату бігу на 100 м з 12,8 до 12,7 сек. дається 20 очок, з 12,7 до 12,6 сек. — 18 очок ... з 12,1 до 12,0 сек. — 4 очки. Шкали такого типа прийняті в деяких видах легкоатлетичних стрибків і метань.

Четвертий тип - ситовидна (або S-образна) шкала. Видно, що тут найвище оцінюються прирости в середній зоні, а поліпшення дуже низьких або дуже високих результатів заохочується слабо. Так, за поліпшення результату з 12,8 до 12,7с і з 12,1 до 12,0 з нараховується по 10 очок, а з 12,5 до 12,4 з — 30 очок. У спорті такі шкали не використовуються, але вони застосовуються при оцінці фізичної підготовленості. Наприклад, так виглядає шкала стандартів фізичної підготовленості населення США.

Кожна з цих шкал має як свої достоїнства, так і недоліки. Усунути останні і підсилити перші можна правильно застосовуючи ту або іншу шкалу.

Оцінка як уніфікований вимірник спортивних результатів може бути ефективною, якщо вона справедлива і з користю застосовується в практиці. А це залежить від критеріїв, на основі яких оцінюються результати. При виборі критеріїв слід мати на увазі такі питання:

1) які результати повинні бути покладені в нульову точку шкали?

2) як оцінювати проміжні і максимальні досягнення?

Доцільно використання наступних критеріїв:

1. Рівність тимчасових інтервалів, необхідних для досягнення результатів, відповідних однаковим розрядам в різних видах спорту. Природно, що це можливо лише в тому випадку, якщо вміст і організація тренувального процесу в цих видах спорту різко не відрізнятимуться.

2. Рівність об'ємів навантажень, які необхідно витратити на досягнення однакових кваліфікаційних норм в різних видах спорту.

3. Рівність світових рекордів в різних видах спорту.

4. Рівні співвідношення між числом спортсменів, що виконали розрядні норми в різних видах спорту.

У практиці для оцінок результатів тестування використовується декілька шкал.

Стандартна шкала. У її основі лежить пропорційна шкала, а свою назву вона одержала тому, що масштабом в ній служить стандартне (середнє квадратичне) відхилення. Найбільш поширена T-шкала.

При її використанні середній результат прирівнюється до 50 очок, а вся формула виглядає таким чином:

де Т— оцінка результату в тесті; Х — показаний результат; Х - середній результат; — стандартне відхилення.

Наприклад, якщо середня величина в стрибках в довжину з місця дорівнювала 224 см, а стандартне відхилення — 20 см, то за результат 222 см нараховується 49 очок, а за 266 см — 71 очко.

У практиці використовуються і інші стандартні шкали.

Перцентільна шкала. У основі цієї шкали лежить наступна операція: кожен спортсмен з групи одержує за свій результат (у змаганнях або в тесті) стільки очок, скільки відсотків спортсменів він випередив. Таким чином, оцінка переможця - 100 очок, оцінка останнього – 0 очок. Перцентільна шкала найбільш придатна для оцінки результатів великих груп спортсменів. У таких групах статистичний розподіл результатів нормальне (або майже нормальне). Це означає, що дуже високі і дуже низькі результати показують одиниці з групи, а середні — більшість.

Головне достоїнство такої шкали - простота, тут не потрібні формули, а єдине, що потрібно обчислити - яка кількість результатів спортсменів укладається в одному перцентиль (або скільки перцентилей доводиться на одну людину. Перцентіль — це інтервал шкали. При 100 спортсменах в одному перцентилі — один результат; при 50 — один результат укладається в два перцентиля (тобто якщо спортсмен обійшов 30 чоловік, він одержує 60 очок).

Простота обробки результатів і наочність перцентильної шкали зумовили її широке застосування в практиці.

Шкали вибраних крапок. При розробці таблиць по видах спорту не завжди вдається одержати статистичний розподіл результатів тесту. Тоді поступають таким чином: беруть який-небудь високий спортивний результат (наприклад, світовий рекорд або 10-й результат в історії даного виду спорту) і прирівнюють його, скажімо, до 1000 або 1200 очок. Потім на основі результатів масових випробувань визначають середнє досягнення групи слабо підготовлених осіб і прирівнюють його, скажімо, до 100 очок. Після цього, якщо використовується пропорційна шкала, залишається виконати лише арифметичні обчислення — адже дві крапки однозначно визначають пряму лінію. Шкала, побудована таким чином, називається шкалою вибраних крапок.

Подальші кроки для побудови таблиць по видах спорту — Вибір шкали і встановлення між класових інтервалів — поки науково не обґрунтовані, і тут допускається певний суб'єктивізм, заснований на особистій думці фахівців, Тому багато спортсменів і тренери майже у всіх видах спорту, де застосовуються таблиці окулярів, вважають їх не цілком справедливими.

Параметричні шкали. У видах спорту циклічного характеру і у важкій атлетиці результати залежать від таких параметрів, як довжина дистанції і маса спортсмена. Ці залежності називають параметричними.

Можна знайти параметричні залежності, які є геометричним місцем точок еквівалентних досягнень. Шкали, побудовані на основі цих залежностей, називаються параметричними і відносяться в числу найбільш точних.

Варіативна шкала. Розглянуті вище шкали використовуються для оцінки результатів групи спортсменів, і мета їх застосування полягає у визначенні між індивідуальних відмінностей (у балах). У практиці спорту тренери постійно стикаються з ще однією проблемою — необхідністю оцінки результатів періодичного тестування одного і того ж спортсмена в різні періоди циклу або етапу підготовки. Для цієї мети запропонована варіативна шкала, виражена у формулі:

Сенс такого підходу полягає в тому, що результат тесту розглядається не як відвернута величина, а у взаємозв'язку з кращим і гіршим результатами, показаними в цьому тесті спортсменом. Як видно з формули, кращий результат завжди оцінюється в 100 очок, гірший — в 0 очок. Цю шкалу доцільно застосовувати для оцінки варіативних показників.

Оцінка комплексу тестів. Існує два основні варіанти оцінки результатів тестування спортсменів по комплексу тестів. Перший полягає у виведенні узагальненої оцінки, яка інформативно характеризує підготовленість спортсмена в змаганнях. Це дозволяє використовувати її для прогнозу: розраховується рівняння регресії, вирішивши яке, можна передбачити результат в змаганні по сумі балів за тестування.

Проте просто підсумовувати результати конкретного спортсмена по всіх тестах не зовсім правильно, оскільки самі тести нерівнозначні. Наприклад, з двох тестів (часу реагування на сигнал і часу утримання максимальної швидкості бігу) другий важливіший для спринтера, чим перший. Цю важливість (ваговитість) тесту можна враховувати трьома способами:

1. Дається експертна оцінка. В цьому випадку фахівці домовляються, що одному з тестів (наприклад, часу утримання V max) приписується коефіцієнт 2. І тоді окуляри, нараховані по цьому тесту, спочатку подвоюються, а потім підсумовуються з окулярами за час реакції.

2. Коефіцієнт кожному тесту встановлюється на основі факторного аналізу. Він, як відомо, дозволяє виділити показники з великою або меншою факторною вагою.

3. Кількісною мірою ваговитості тесту може бути значення коефіцієнта кореляції, розрахованого між його результатом і досягненням в змаганнях.

У всіх цих випадках одержані оцінки називаються «зваженими».

Другий варіант оцінки результатів комплексного контролю полягає в побудові «профілю» спортсмена — графічну форму представлення результатів тестування. Лінії графіків наочно відображають сильні і слабкі сторони підготовленості спортсменів.

Норми — основи порівняння результатів. Нормою в спортивній метрології називається гранична величина результату тесту, на основі якої проводиться класифікація спортсменів.

Є офіційні норми: розрядні в ЕВСК, у минулому - в комплексі ГТО. Використовуються і неофіційні норми: їх встановлюють тренери або фахівці у області спортивного тренування для класифікації спортсменів по яких-небудь якостях (властивостям, здібностям). Існує три види норм: а) порівняльні; б) індивідуальні; у) належні.

Порівняльні норми встановлюються після порівняння досягнень людей, що належать до однієї і тієї ж сукупності. Процедура визначення порівняльних норм така: 1) вибирається сукупність людей (наприклад, студенти гуманітарних вузів Москви); 2) визначаються їх досягнення в комплексі тестів; 3) визначаються середні величини і стандартні (середнеквадратичне) відхилення; 4) значення х ± 0,5 береться за середню норму, а решта градацій (низька — висока, дуже низька — дуже висока) — залежно від коефіцієнта при ст. Наприклад, значення результату в тесті зверху х + 2 вважається «дуже високою» нормою.

Індивідуальні норми засновані на порівнянні показників одного і того ж спортсмена в різних станах. Ці норми мають виключно важливе значення для індивідуалізації тренування у всіх видах спорту. Необхідність їх визначення виникла унаслідок істотних відмінностей в структурі тренованості спортсменів.

Градація індивідуальних норм встановлюється за допомогою тих же статистичних процедур. За середню норму тут можна приймати показники тестів, відповідні середньому результату у вправі, змагання. Індивідуальні норми широко використовуються в поточному контролі.

Належні норми встановлюються на підставі вимог, які пред'являють людині умови життя, професія, необхідність підготовки до захисту Батьківщини. Тому у багатьох випадках вони випереджають дійсні показники. У спортивній практиці належні норми встановлюються так: 1)Знаходження інформативні показники підготовленості спортсмена; 2)Вимірюються результати у вправі, змагання, і відповідні їм досягнення в тестах; 3) розраховується рівняння регресії типу у = kx + b, де х — належний результат в тесті, а у — прогнозований результат у вправі, змагання. Належні результати в тесті і є належною нормою. Її необхідно досягти, і лише тоді можна буде показати запланований в змаганнях результат.

У основі порівняльних, індивідуальних і належних норм лежить порівняння результатів одного спортсмена з результатами інших спортсменів, показників одного і того ж спортсмена в різні періоди і в різних станах, наявних даних з належними величинами.

Вікові норми. У практиці фізичного виховання найбільшого поширення набули вікові норми. Типовим прикладом є норми комплексної програми фізичного виховання учнів загальноосвітньої школи, норми комплексу ГТО і т.д. Більшість з цих норм складалася традиційним способом: результати тестування в різних вікових групах оброблялися за допомогою стандартної шкали, і на цій основі визначалися норми.

У такому підході є один істотний недолік: орієнтація на паспортний вік людини не враховує істотного впливу на будь-які показники біологічного віку і розмірів тіла [12].


Информация о работе «Метрологічний контроль рівня спеціальної фізичної підготовки легкоатлетів в підготовчому періоді до змагань»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 121401
Количество таблиц: 16
Количество изображений: 16

0 комментариев


Наверх