2.2 Розрахунок ефективності стимулювання збуту

Ефективність заходів зі стимулювання збуту може бути розрахована за допомогою співставлення товарообігу. Розрахуємо економічну ефективність стимулюючих заходів. Стимулюючі заходи проходили з 1 травня по 22 травня.

Таблиця 2.2 – Товарообіг аптеки «Добрий день» до та після проведення рекламної кампанії

Назва аптеки Обсяг товарообігу до проведення стимулюючих заходів, грн Обсяг товарообігу після проведення, грн рекламної кампанії, грн
«Добрий день»

2134560

2134560

2567800
«Анна» 1508300 1765400

Як ми бачимо, обсяг продажів у аптеці де проводилася рекламна кампанія збільшився.

Розрахуємо індекс росту товарообігу в аптеці «Добрий день» за формулою:

;

де  -індекс росту товарообігу в магазині а, у якому реклама не проводилася; - товарообіг у період, коли реклама не проводилася у аптеці;  - товарообіг у період, коли реклама проводилася у аптеці.

 (20%);

Розрахуємо індекс росту товарообігу в аптеці «Анна» за формулою:


 (17%)

Таким чином, з розрахунків видно, що економічний ефект від проведення стимулюючих заходів для підприємства «Фармак» складає збільшення обсягу продажів медичних препаратів.


3.               Паблік рілейшнз

 

3.1      Розробка програми PR – кампанії

 

Метою PR – кампанії підприємства «Фармак» є сформувати та підтримати позитивний імідж підприємства. PR – кампанія підприємства розрахована на широку аудиторію. Це можуть бути і заможні люди (здатні купити дорогі медичні препарати), ділові люди та люди з середнім рівнем достатку. І, наприклад, це просто публіка, яка цікавиться новинами про розвиток фармацевтики в Україні. Каналами комунікації PR – кампанії підприємства буде телебачення та стаття в спеціалізованих журналах, таких як «Здоровье», «Рецепти здоров‘я».

Планування PR – кампанії дозволяє побачити ситуацію в цілому, оптимізувати ресурси і бюджети. Можна використовувати різні плани PR – кампанії:

1.         стратегічний план – коли PR - заходи направлені на довгострокову перспективу (декілька років) і містить в собі перелік цілей впливу на громадську думку, суспільну свідомість, на думку цільової аудиторії.

Такою ціллю для підприємства «Фармак» являється постійне підтримання суспільної думки уявлення про готовність підприємства постійно удосконалювати якість медичних препаратів. Крім цього, стратегічний план PR – кампанії підприємства «Фармак» є:

·           участь у довгострокових благодійних програмах,

·           влаштовувати щорічні гастролі творчих колективів,

·           почати видавництво «фірмового» буклету.

2. оперативний план – охоплює заходи річного циклу. Річні PR – кампанії являється головним способом планомірного впливу н суспільну думку. Для підприємства це являється річниця створення підприємства «Фармак», коли організовується «грандіозне» свято.

3. план-графік – це конкретна PR – акція, яка розписна по часовому циклу, по конкретним виконувачам і взята в сукупності з переліком матеріалів в засобах масової інформації. Для підприємства «Фармак» такого роду план являється опублікування в журналі «Рецепти здоров‘я» оплаченої статті про підприємство «Фармак», де буде розповідатися про високоякісні медичні препарати, які не шкодять здоров‘ю, а також, що вони виготовлені з урахуванням всіх побажань споживачів (чаї, таблетки, сипучі медичні препарати з різними смаками).

3.2 Оцінка ефективності PR – кампанії

Існують різні способи оцінки ефективності окремих PR – заходів. Проведемо оцінку ефективності PR – кампанії в засобах масової інформації. ЗМІ (журнали) являються головними каналами розповсюдження інформації, тому проаналізуємо охоплення цільової аудиторії, яка отримала повідомлення. Журнал «Рецепти здоров‘я» фармацевтичної спрямованості. Наша стаття знаходиться на третій сторінці журналу ( загальна кількість сторінок журналі 100), і займає повністю полосу. Характер статті буде інформаційний. Такого роду статті будуть виходити протягом чотирьох місяців.

Розрахуємо охоплення цільової аудиторії. Потенційна аудиторія України 46 млн. осіб. Обстеження читачів проводилося протягом чотирьох місяців при цьому замовлена стаття виходила один раз в місяць. Припустимо, що кожного місяця в цільовій аудиторії був новий мільйон глядачів. При збереженні середнього рейтингу 5% охоплення дорівнюватиме сумарному рейтингу 11%. Якщо припустити, що кожного місяця склад аудиторії змінювався на половину, то охоплення дорівнюватиме

5% +1% +1% + 1% = 8%

Таким чином, даною статтею в журналі охоплення цільової аудиторії становить близько 8 %. Але ці дані є неточними, що призводить до неточностей в розрахунках. Для отримання реальних даних необхідно проводити опитування громадян для визначення того, чи відбулися зміна відношення людини до підприємства.



Информация о работе «Розробка програми маркетингових комунікацій для ВАТ "Фармак"»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 25489
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
88433
1
0

... в разі несприятливих змін кон'юнктури окремих сегментів споживчого ринку. Це визначає невикористання в звичайній практиці роботи торговельних підприємств стратегій ціноутворення, орієнтованих на виживання, збереження ринку збуту. Проведемо аналіз цінової політики ВАТ „Фармак”. Можна зробити що принцип ціноутворення на ВАТ „Фармак” орієнтований на ринок про це свідчить те, що за кількістю зареє ...

Скачать
41812
3
8

... препарату Б була дещо вищою і становила 1,78 проти 1,68 у препарату А. При цьому максимально можливе значення конкурентоспроможності за досліджуваними параметрами становить 2,60. Розділ 2. Моделювання конкурентних стратегій фармацевтичних підприємств 2.1 Загальна стратегічна модель Портера Загальна стратегічна модель Портера ґрунтується на положенні, що шанс досягнути необхідного рі ...

0 комментариев


Наверх