4.               Директ – маркетинг

Для багатьох поколінь практиків у галузі маркетингових комунікацій фундатором прямої поштової реклами є чарівник рекламного бізнесу, маг і чародій реклами.

Найбільш важливими категоріями прямої поштової реклами є позиціювання, ціна, умови оплати, преміальні надбавки до цін та формат поштових відправлень. З багатьох переваг прямої поштової реклами він називав, по-перше, вибірковість, тобто можливість вийти на необхідну споживацьку аудиторію з великою точністю; по-друге, гнучкість, оскільки така реклама не має обмежень щодо площі або ефірного часу і ви вільні у виборі поштових відправлень та ефективному контролі зворотного зв'язку, і, по-третє, результативність.

Вершиною рекламної майстерності та професіоналізму, на його думку, є виготовлення рекламних каталогів. Хоч в Україні така торгівля , на жаль, ще неможлива через низьку платоспроможність більшості наших громадян.

Прямим маркетингом називають будь-яку маркетингову (рекламну) діяльність, котра створює та використовує прямі особисті зв'язки між тими, хто купує ці товари (фактичними та потенційними покупцями).

Застосування підприємством «Фармак» прямого маркетингу має низку переваг:

- пряму рекламу можна спрямувати на конкретних осіб або конкретні ринки зі збереженням значно більшого контролю за нею, ніж це можливо за використання інших засобів реклами, користуючись якими рекламодавець не знає, хто саме побачив, прочитав чи почув рекламне звернення;

- пряма реклама -це індивідуальне спілкування рекламодавця з клієнтами на безконкурентній основі;

- прямій рекламі можна надати характеру особистого, довірчого спілкування, аж до повної конфіденційності;

- на відміну від журнально-газетних публікацій пряму рекламу практично не обмежено розмірами друкованих площ або форматом видання;

- пряма реклама дає значно більші можливості вибору матеріалів-носіїв та процесів виробництва;

- пряма реклама може негайно використати будь-які свіжі ідеї;

- ефективність прямої реклами легко контролюється за допомогою конкретних досліджень;

- пряма реклама дає змогу точно дотримуватися строків відправлення рекламодавцями та отримання її покупцями (фактичними або потенційними).

Пряма реклама дає виробнику товару чи посереднику-реалізатору можливість точно визначити та регулювати контингент своїх адресатів. Він є дуже гнучким: збільшення або зменшення кількості реклами залежно від кількості покупців, яке намітив рекламодавець охопити, та від суми коштів, що можуть бути витрачені, вирішується негайно, без зайвих ускладнень.

З інших переваг прямого маркетингу можна також назвати вибірковість та результативність.

Отже, підприємство «Фармак» буде надсилати поштою вибірковим людям, переважно жінкам, каталоги із переліком своєї продукції та вказаними цінами на неї. Якщо людина зацікавиться, то відбудеться зворотний реакція, і вона замовить медичні препарати даного виробника. Застосовуння такого виду маркетингу, за прогнозами провідних спеціалістів, збільшить обсяги продажу продукції ВАТ «Фармак» на 3%.

Отже, прямий маркетинг є найбільш ефективним тоді, коли можна звернутися до відносно невеликої (як порівняти з колом читачів газет, наприклад) групи і сподіватися знайти там максимальну кількість потенційних, а згодом і реальних покупців. Принципи прямого маркетингу (роздавання рекламних листків, проспектів, прейскурантів) рекомендують використовувати на всіх акціях з розпродажу, показу (демонстрацій), на виставках тощо. Вони можуть вплинути на покупців навіть тоді, коли немає особистого контакту з ними. У цьому разі рекламні матеріали стають ніби “повноважними представниками” виробника чи посередника. Прямий маркетинг є ефективним засобом і тоді, коли товар занадто складний, щоб описати всі його переваги в стандартній 10-30 сек. рекламній радіо- чи телепередачі.


5. Персональний продаж

Персональний продаж є одним із найбільш ефективних засобів комунікації на певних стадіях процесу закупівлі, особливо коли виникає необхідність домогтися переваг на ринку і спонукати до купівлі. Персональний продаж медичних препаратів підприємства «Фармак» буде здійснюватися у такій формі як торговельний агент контактує з одним покупцем. Тобто, безпосередньо на місці реалізації ліків буде стояти торговий агент, який буде радити потенційним і фактичним покупцям ті чи інші препарати даного виробника.

Головним завданням торгового агента буде полягати у наданні послуг клієнтам, включаючи допомогу щодо використання товарів, просування товару. Тобто, торговим агентом, буде спеціально обізнана людина (фахівець), яка буде радити споживачам купляти той чи інший медичний препарат.

Торговий агент мусить добре розуміти ті проблеми, які можуть викликати занепокоєння клієнта після отримання інформації. Для оцінювання можливостей покупця важливо з‘ясувати мотиви, що зумовили ту чи іншу поведінку. Також, торговий агент повинен бути тактовним, тому що кожна зі сторін комунікації – це індивіди, що мають відповідний статус, власну позицію, реальну і уявну мету та побажання, тип особистості.

Персональний продаж будуть здійснювати 10 торгових агентів, які будуть стояти в різних аптеках: «Доброго дня», «Хороша аптека», «Соціальна аптека», аптека «Анна» та ін. Тривалість такого роду заходів буде два тижні по три години щодня. Оплата торговим агентам буде у вигляді комісійних від вартості реалізованої продукції. Ефективність персонального продажу, за оцінками експертів, становитиме як збільшення обсягів продажу медичних препаратів підприємства «Фармак» на 6%.



Информация о работе «Розробка програми маркетингових комунікацій для ВАТ "Фармак"»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 25489
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
88433
1
0

... в разі несприятливих змін кон'юнктури окремих сегментів споживчого ринку. Це визначає невикористання в звичайній практиці роботи торговельних підприємств стратегій ціноутворення, орієнтованих на виживання, збереження ринку збуту. Проведемо аналіз цінової політики ВАТ „Фармак”. Можна зробити що принцип ціноутворення на ВАТ „Фармак” орієнтований на ринок про це свідчить те, що за кількістю зареє ...

Скачать
41812
3
8

... препарату Б була дещо вищою і становила 1,78 проти 1,68 у препарату А. При цьому максимально можливе значення конкурентоспроможності за досліджуваними параметрами становить 2,60. Розділ 2. Моделювання конкурентних стратегій фармацевтичних підприємств 2.1 Загальна стратегічна модель Портера Загальна стратегічна модель Портера ґрунтується на положенні, що шанс досягнути необхідного рі ...

0 комментариев


Наверх