2.3. Проведення експертизи ковбасних виробів.

Експерт ТПП м. Полтави Махно М.А. з нарядом (Додаток Б), оформленим на підставі зареєстрованої заявки ЗАТ „Полагросервіс” (Додаток А), поданій в письмовій формі, в зазначений час прибув на склад отримувача за адресою: м. Полтава, вул. Половка 60. Йому був представлений опломбований транспортний засіб з ковбасою варено-копченою „Московська” і ковбасою сирокопченою „Особлива”.

Експертиза проведена за участю представників ЗАТ „Полагросервіс” – директора „Полагросервіс” Пікуля В.А. і завідуючим складом Діденко В.А. – без участі представників постачальника, який відмовився від направлення своїх представників.

Перед відкриттям транспортних засобів експерт ознайомився з транспортними і товаро-супровідними документами, відзначив правильність їх заповнення, виправлень не виявив; перевірив наявність пломб відправника та відзначив наявність ознак їх пошкодження. При перевірці внутрішнього стану транспортних засобів експерт упевнився, що порядок складування товару правильний; слідів пошкоджень тари або її відкриття не виявлено; вид і стан упакування та зміст маркування товару відповідають умовам контракту; дотримано вимог режиму транспортування.

Експертизу кількості товарних місць проведено за бажанням замовника експертизи шляхом зважування тарних місць. В результаті експертом була встановлена відповідність маси ковбасних виробів, що надійшов, даним товаро-супровідних документів та контракту, тобто нестача виявлена не була. Експертиза проводилася без припинення.

Для контролю якості упаковки і маркування транспортної тари з кожної фури відібрано згідно ГОСТ 11354-82 по 40 одиниці транспортної тари, тобто ящиків.

Для контролю якості ковбасних виробів за органолептичними і фізико-хімічними показниками від кожної фури відібрано по 4 одиниці транспортної тари; з різних місць кожної відібраної одиниці транспортної тари відібрано по 4 батони ковбаси. З відібраних батонів зроблено об’єднану пробу масою 300г. За результатами відбору проб складено акт відбору проб (Додаток В), який був підписаний усіма учасниками відбору проб. Проби були опломбовані особистим штампом експерта та оформлені етикеткою із вказівкою найменування товару, дати відбору проб, номеру партії, інших необхідних даних. Цей акт разом з відібраною пробою експерт передав замовнику експертизи для відправлення на дослідження в лабораторію (Додаток Г, Додаток Д) для визначення вологості, кількості солі, вмісту нітритів.

Експертом була проведена ідентифікація товару, яка включала у себе аналіз документів на товар, зовнішній огляд, випробування зразків. Для цього замовник експертизи надав наступні документи: контракт, рахунок-фактуру, сертифікат відповідності, стандарти на продукцію.

При ідентифікації важливими є упакування і маркування ковбас, зокрема: наявність пакування, характер упакування (наявність плівки та етикетки), дизайн етикетки, виконання вимог стандарту з нанесення необхідних даних на етикетку.

Ідентифікація партій ковбасних виробів проведена за наступними ознаками: найменування продукції, нормативний документ на постачання, обсяг постачання, стан пакування, результати випробувань.

За результатами ідентифікації шляхом порівняння нормативних та фактичних ознак визначено відповідність товару, який надійшов на склад отримувача, та його кількості предмету контракту та даним товаро-супровідних документів, тобто на склад ЗАТ „Полагросервіс” надійшов вантаж масою 400 кг ковбаси варено-копченої „Московська” і 400 кг ковбаси сирокопченої „Особлива”.

Експертом підтверджена відповідність упаковки вантажу (ковбаса надійшла в батонах масою нетто 600 г, загорнутих у плівку і етикетку та упакованих у дерев,яні ящики по 20 кг.) і маркування транспортної та споживчої тари умовам контракту, а також вимогам стандарту.

Маркування виявилося повним, адже включало перелік наступних даних: товарний знак, назва підприємства-виробника, його місце знаходження, назва продукту, склад компонентів, маса нетто, дата виготовлення, строк зберігання, харчова та енергетична цінність 100 г продукту, позначення стандарту.

Ідентифікація проведена і за окремими показниками якості, номенклатура яких попередньо була узгоджена з замовником експертизи. 31 липня 1995 року введено обов’язкову сертифікацію харчових продуктів вітчизняного виробництва на відповідність вимогам безпеки в державній системі сертифікації УкрСЕПРО. Згідно Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, ковбасні вироби не підлягають обов’язковій сертифікації. Сертифікат відповідності видають акредитовані органи сертифікації.

Результати випробувань зразків засвідчили відповідність товару за органолептичними і фізико-хімічними показниками умовам стандарту, назва якого, у свою чергу, відповідає назві, зазначеній в сертифікаті відповідності.

 Етикетка містить знак відповідності, місце знаходження якого відповідає місцю, зазначеному в сертифікаті відповідності.

При прийманні партій ковбасних виробів була також проведена і експертиза якості товару. Перед її початком експерт ознайомився зі стандартами на цей вид продукції. Перевірку якості ковбаси проводили за наступними показниками: зовнішній вигляд, зовнішнє оформлення і якість упаковки, його форма, консистенція, вид у розрізі, смак і аромат, вологість, вміст солей, вміст нітритів.


Информация о работе «Товарознавча експертиза ковбасних виробів»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 52130
Количество таблиц: 11
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
149486
20
6

... - - Ковбаса напівкопчена, завезена з інших областей 1 2 3 4 5 10 15 30 45 60 90 0,3 0,45 0,6 0,7 0,8 1,1 1,3 1,6 1,75 1,85 1,9 0,2 0,3 0,35 0,45 0,5 0,8 1,2 2,1 - - - РОЗДІЛ 4 Організація торгівлі напівкопченими ковбасними виробами в торговельній мережі магазину „Україночка” Полтавської обл., м. Лубни   4.1            Стан ринку напівкопчених ...

Скачать
173771
35
11

... частка солі, % Шинка Альмі 55 19 0,04 1,9 Шинка Ароматна 55 18 0,04 2,1 Шинка Пріма 45 16 0,05 2,0 Шинка Екстра 70 20 0,05 2,4 Шинка Лю­би­тельська 60 20 0,05 2,4 Як видно з табл. 2.10, за показником вологості м’ясні консерви групи Шинка виробництва Перемозького м’ясокомбінату ТОВ „Лад-М” не перевищували норму, окрім „Шинки Екстра”. Найменше відхилення від стандарту має ...

Скачать
74979
15
6

... . Допустимі дефекти: -  зачистки та синці на невеликих площах, подряпини, порізи. Не повинно бути снігу і льоду. Не допустимо реалізувати м'ясо без клеймування та штампування. 7. Коротка характеристика м’ясних товарів, які виготовляються з м’яса забійних тварин.   Ковбасні вироби – це продукти з мясного фаршу з сіллю і спеціями, в оболонці, або без неї, піддані термічному обробленню ...

Скачать
125211
18
8

... інченню ветеринарно-санітарної експертизи туш та органів і визначення їх придатності до використання на харчові цілі, напівтуші зважують і клеймують.   3.3.3 Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів забою свиней При аналзі статистичних даних по забою свиней на бойні ППВКО "Еталон" за 2008 рік було забито 982 голови, з яких виявлено патологічні зміни у 74 тушах, що становить 7,16%, та січня - ...

0 комментариев


Наверх