3.2 Порівняльна характеристика споживних властивостей виробів

вітчизняного та закордонного виробництва.

Сьогодні полімерний посуд іноземного виробництва не відіграє великої ролі на ринку. Тому, що держава достатньо відстоює інтереси вітчизняного виробника.

До споживних властивостей полімерного посуду відносяться: досконалість виконання основної функції, довговічність, зручність у користуванні, легкість дії з товаром, раціональність форми, декорування, досконалість виробничого виконання.

Порівнюючи властивості виробів вітчизняного та закордонного виробництва, можна сказати, що за функціональністю, довговічністю та раціональністю форми вони не відрізняються, бо виготовляють посуд з одних й тих самих матеріалів, за більш однаковою технологією. Лише за досконалістю виробничого виконання відрізняються. Це характеризується наявністю дефектів на виробі.

Для кожного окремо взятого виробника характерні ті чи інші види дефектів і виявляються вони більшою або меншою мірою (дивитися Таблицю 1).

Аналізуючи дані таблиці, можна сказати, що у виробах іноземних виробників часто зустрічаються такі дефекти як тріщини, царапини, сколи. Причиною цього є пошкодження виробів під час транспортування (тріщини, сколи). Рідше зустрічаються облой та чужорідні включення.

Таблиця 1.

Перелік типових дефектів, характерних для господарських пластмасових виробів різних виробів.

№ з/п

Найменування виробника

Вид дефекту

 

облой

раковини

Тріщини, царапинисколи

Чужерідні включення

Нерівномірне забарвлення

Сліди клею у місцях з’єднання деталей

1 «Инпак» Р ДР - - ДР -
2 «Днепропак» - Р - ДР - Р
3 «Парарель» - - Р ДР - -
4 Іноземні виробники ДР - Ч Р - Ч

Примітка: ДР – дуже рідко, Р – рідко, Ч – часто, ДЧ – дуже часто.

Отже, оцінка якості полімерного посуду, що для кожного окремого виробника характерні ті чи інші види дефектів. Загалом, на вітчизняних виробах найчастіше зустрічаються облой і раковини, а на виробах іноземних виробників – тріщини, сколи, царапини та сліди клею у місцях з’єднання деталей.

 


3.3 Споживча оцінка асортименту та якості посуду з полімерних

матеріалів.

Провівши експериментальне дослідження асортименту полімерного посуду у ВАТ «Фуршет» можна сказати, що асортимент цих товарів представлений у повному обсязі та такій кількості, яка може забезпечити потреби населення. У магазині представлені повари таких виробників:

·  «Инпак». Київський завод полімерних матеріалів входить в число найбільших виробників полімерного посуду та гнучких пакувальних матеріалів Східної Європи. Щорічний обсяг реалізації його продукції оцінюється в $24-25 млн. Основні ринки збуту – країни близького зарубіжжя, Росія, Прибалтика, Казахстан, Білорусія. Всі матеріали сертифіковані й мають дозвіл Міністерства охорони здоров’я України. «Инпак» бере участь у проекті «Розробка цілісного циклу ресурсоенергозберігаючих екологічно чистих технологій та створення інноваційного виробничого комплексу переробки полімерів потужністю 50 тис.т/рік.

·  Виробниче підприємство «Днепропак» (с. Лишня). Підприємство виробляє полімерну упаковку за власними зразками або індивідуальним замовленням. На початку 2006 року на підприємстві був запущений новий цех по литтю і пресуванню пластмас. Лиття пластмас реалізується за допомогою спеціального устаткування, яке називається термопластавтомат. Лиття під тиском – метод формування виробів з полімерних матеріалів, що полягає в нагріванні матеріалу до в’язкотекучого стану і передавлюванні його в закриту литтєву форму, де матеріал набуває конфігурації внутрішньої порожнини форми і твердіє. Цим методом отримують вироби масою від декількох грамів до декількох кілограмів з товщиною стінок 1-20 мм (найчастіше 3-6 мм). Метод литтєвого формування має ряд переваг в порівнянні з іншими методами формування виробів з полімерів:

o     висока продуктивність термопластавтомата;

o     високий рівень механізації і автоматизації процесу, що реалізовується;

o     відсутність етапу отримання заготівки для формування виробу з пластмаси;

o     невелика кількість відходів при литті пластмас;

o     можливість формування виробів з пластмаси з практично будь-яким заданим розподілом товщини стінок.

Пресування пластмас проводиться у форми, виготовлені на вимогу замовника. Для пресування використовуються термореактівні пластмаси і гумові суміші. Форми штампованих виробів обмежені тільки їх величиною і масою. Максимальна маса уприскування складає 287 грамів, максимальні зовнішні розміри форми складають 600600 мм.

·  Підприємство «Паралель» – одне з найперспективніших виробників полімерних матеріалів і пакувань (у тому числі посуду) в Україні. В 1998 році компанія стала спільним українсько-корейським підприємством. Тісне співробітництво з корейським партнером дозволило придбати сучасне високопродуктивне обладнання й значно розширити асортимент продукції. Крім виготовлення поліетиленових пакетів, почалось виробництво поліетиленової упаковки й поліетиленового посуду. Сьогодні упаковкою «Унiпак» користується багато підприємств харчової промисловості.

У 2002 році була проведена реконструкція виробництва: придбано лінію для виробництва високоякісних поліетиленових пакетів, що дозволило підвищити не лише якість, але і обсяги випуску продукції.

·  Виробники іноземних держав (Польша).

Для визначення споживчої оцінки якості полімерного посуду було проведено:

-      Визначення комплексного показника якості;

-      Оцінка якості виробів.

Визначення комплексного показника якості.

1.         Бригадою з чотирьох студентів-експертів вибираємо номенклатуру одиничних показників якості виробу і вносемо їх у колонку 2 табл. 2 : відповідність попиту населення, досконалість виконання основної функції, довговічність, зручність у користуванні, легкість дії з товаром, раціональність форми, досконалість виробничого виконання.

2.         Бригадою з чотирьох студентів-експертів оцінюємо одиничні показники якості вибраного товару, причому оцінки кожного показника можуть бути від 1 до 10 балів. Ставимо оцінки в колонки 3-6 табл. 1 і обчислюємо арифметичне значення кожної оцінки (колонка 7).

3.         Потім оцінюємо вагомість кожного одиничного показника якості. У даному випадку за наявністю 7 одиничних показників кожен експерт у вертикалі своєї колонки може кожне з чисел від 1 до 7 вжити лише один раз, причому «8» - підкреслює найбільш вагомий показник, а «1» - найменш вагомий.

4.         Робимо підсумок горизонтально з колонок 8-11 в колонку 12 оцінки вагомості кожного одиничного показника (СБ), а потім вертикально – всі числа, одержані після цього в колонку 12 (ЗСБ).

5.         Коефіцієнт вагомості кожного одиничного показника якості обчислюється за формулами:

СБ1  ; СБ2 .

М1= ЗСБ М2= ЗСБ

6.         Розрахунок комплексного показника якості товарів робиться за формулою:

О = Р1М12М23М3+…+РіМі

Де О – комплексний показник якості товару;

Р – величина безрозмірних одиничних показників якості товару з колонки 7 табл. 2

М – коефіцієнт вагомості одиничних показників якості товару з колонки 13 табл. 2

О= 8,5*0,05 + 9*0,25 + 5,25*0,1 + 9,5*0,18 + 10*0,19 + 9,25*0,13 + 8,5*0,1=

= 0,425 + 2,25 + 0,525 + 1,71 + 1,9 + 1,2 + 0,85 = 8,86

Таблиця 2.

Експертна оцінка показників якості товару і їх вагомі коефіцієнти.

 

№ пор. Одиничні показники якості тарілки Оцінка одиничних показників якості товару (в балах від 1 до 10) Оцінка експертами вагомості одиничних показників якості товару, бали Коефіцієнти вагомості одиничних показників якості товару, м
Експерти Ср. (Р) Експерти Ср. (Р)
1 2 3 4 1 2 3 4
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
1. Відповідність попиту населення 9 8 8 9 8,5 1 1 1 1 1 0,05
2. Досконалість виконання основної функції 9 9 9 9 9 7 7 7 7 7 0,25
3. Довговічність 5 6 6 4 5,25 2 4 2 4 3 0,1
4. Зручність у користуванні 10 9 10 9 9,5 6 3 6 5 5 0,18
5. Легкість дій з товаром 10 10 10 10 10 5 6 4 6 5,25 0,19
6. Раціональність форми 9 10 9 9 9,25 4 5 3 3 3,75 0,13
7. Досконалість виробничого виконання 9 8 8 9 8,5 3 2 5 2 3 0,1
Загальна сума балів 28

Оцінка якості виробів з пластмас.

Вивчення якості виробів починають з оцінки зовнішнього вигляду, конструкції і ознайомлення з дефектами. Потім проводять передбачені нормативними документами найпростіші хімічні і фізико-хімічні досліди, а для харчового посуду також гігієнічні випробування.

Важливим є вимоги до виду і складу пластичної маси, конструкції виробу, його зовнішнього вигляду, якості обробки.

За хімічним складом і фізико-хімічними властивостями пластмаси повинні задовольняти вимоги ДСТУ та ТУУ. Виконання цих вимог повинно гарантуватись виробниками.

1.         Вивчення зовнішнього вигляду і конструкції. Оцінка виробів починається з перевірки правильності вибору пластмаси для його виробництва, оскільки вид і природа матеріалу визначає його основні властивості. Особливу увагу звертають на колір, блиск, характер поверхні, спосіб виготовлення тощо.

2.         Конструкція виробів повинна бути раціональною, відповідати ергономічним та естетичним властивостям. Форми і розміри перевіряють за технічними описами, кресленнями, зразками-еталонами. Лінійні розміри вимірюють лінійками, мікрометрами, штангенциркулями. Ємність вимірюють мірними циліндрами. У порожнистих виробів перевіряють діаметр верхньої частини і висоту, у виробів овальної та прямокутної форми – довжину, ширину і висоту.

Під час оцінки зовнішнього вигляду і обробки враховують спосіб їх виготовлення. Видувні вироби мають шви, що не є дефектом, але вони повинні бути добре зачищенні (заполіровані). Поверхня пресованих виробів повинна бути гладенькою і блискучою.

Сліди від литника на литих виробах повинні бути зачищенні. На всіх виробах не допускаються подряпини від абразивних матеріалів, сколи, заусениці. Вироби, що склеєні з двох або декількох частин, не повинні мати патьоків і виступання клею на лицьовій поверхні.

Розпізнавання дефектів виробів з пластмас проводять за малюнками, зразками, і визначають причини їх виникнення, поділяючи на допустимі і недопустимі. У Таблиці 3 наведені найбільш розповсюджені дефекти. Отримані данні у результаті виконання дослідження записують у Таблицю 4.

 

Таблиця 3.

Опис найбільш розповсюджених дефектів.

№ пор.

Вид дефекту та його опис

Основні причини виникнення

Допускається чи не допускається

У пресованих виробах
1. Поверхневі включення інших матеріалів Забруднений прес-порошок, забруднені прес-форми Допускаються краплеві включення в обмеженій кількості
2. Нерівномірне забарвлення (сіре, матове) Нерівномірний нагрів прес-форми Допускається у обмежених розмірах на не лицьовій поверхні виробу
3. Недопресовки – крихкі і щільні місця (на чорних виробах сірі плями), а також заглибини на поверхні виробу Мале дозування, недостатній тиск; низька текучість, витікання матеріалу у зв'язку з великими зазорами між пуансоном та матрицею Не допускаються
4. Роздутими – односторонні та двосторонні випуклими або пухирі на поверхні виробу, іноді супроводжуються тріщинами Недоброякісний прес-порошок з великою кількістю летких речовин, не зроблена допре совка для видалення надлишків утворених газів Допускаються у виробах дрібні роздутими діаметром до 1 мм
5. Розводи – сірі плями або полоси, сліди розтікання матеріалу Окремі грудки прес-порошку не перейшли в плавкий стан, дуже швидке розтікання окремими патьоками (при перегріві) Допускаються малопомітні розводи
6. Короблення – деформація виробу Нерівномірна усадка виробу при охолодженні або вигині при витягуванні з прес-форми Допускається площею не більше 5 % розміру виробу
7. Тріщини Механічні пошкодження при витягненні виробу з прес-форми; усадка і внутрішня напруга; рівномірний обігрів; прес-порошок низької якості Не допускається
8. Заусенеці, щербини, сколи і завалені края граней, що утворились при витягненні потовщеного облою Потовщений облой, що утворився при підвищеному дозуванні і малій текучості прес-порошку Допускаються в обмеженому розмірі і кількості у добре заполірованому вигляді
9. Різні подряпини Шліфування крупно-зернистими абразивними матеріалами; відбитки подряпин на внутрішньому боці прес-форми
У виробах, що виготовлені литтям, штампуванням, роздуванням та іншими методами формування
10. Недолив – неповністю оформлений виріб Нестача матеріалу при дозуванні Не допускається
11. Перелив – утворення грату в місцях стику частин роз’ємної форми Підвищена доза матеріалу, знос і перекос форми Допускається при хорошому зачищенні грату
12. Стикові шви – проміжні лінії спаю окремих потоків литтєвої маси, що понижують міцність у місцях стику Низька температура розливу і форми Не допускається
13. Здуття і пухирі (внутрішні і поверхневі) Підвищений вміст летких речовин; розпад полімеру при підвищеній температурі Допускається в обмеженій кількості (на невидимих місцях діаметром до 1мм)
14. Усадочні раковини – заглибини на поверхні виробу Підвищена усадка при перегріванні розплаву; низький тиск упорскування Допускається в обмеженому розмірі і кількості
15. Короблення виробу Витягнення з форми недостатньо охолодженого виробу; утворення внутрішніх напруг при нерівномірному застиганні виробу у формі Допускається з обмеженням (площею не більше 1 % від розмірів виробу)
16. Тріщини Утворення внутрішніх напруг і недбале витягнення з форми Не допускається
17. Подряпини, риски, сколи на поверхні виробу Механічні пошкодження; відбитки пошкоджень на поверхні форми Допускаються в обмеженому розмірі і кількості (заполіровані)
18. Різнокольоровість – нерівномірне забарвлення Нерівномірний розподіл у розплаві і розпад барвника при підвищеній температурі Допускається з обмеженням
19. Відхилення від розмірів Надмірна усадка матеріалу, невідповідність розмірів форми за неправильного його конструювання або внаслідок зносу Допускається в межах встановлених відхилень

Таблиця 4.

Результати експериментальних досліджень

№ пор.

Найменування виробу і призначення

Вид пластмаси

Метод виготовлення

Основні розміри виробу

Характерні зовнішні ознаки

Дефекти виробу

Причини виникнення дефекту

Вплив на якість виробу

1. Тарілка, для приймання їжі поліпропілен Гаряче штампування D=205мм Біла, напівпрозора - - -
2. Чашка поліпропілен Гаряче штампування V=200 мл Червона, непрозора Стикові шви Низька температура розплаву і форми Не допускається у реалізацію
3. Чарка склопластик штампування V=100 мл Безкольорова, прозора - - -
4. Миска поліпропілен Гаряче штампування V=300 мл Біла, непрозора - - -
5. Вилка поліпропілен Гаряче штампування L= Біла, непрозора Короблення виробу Нерівномірне застигання Допускається в реалізацію з обмеженням
6. Стакан Поліпропілен Гаряче штампування V=200 мл Білий, непрозорий - - -
7. Салатник Поліпропілен Гаряче штампування V=300 мл Безкольорова, прозора Короблення виробу Нерівномірне застигання Допускається в реалізацію з обмеженням
8. Ложка Поліпропілен Гаряче штампування L= Біла, непрозора - - -
9. Тарілка Поліпропілен Гаряче штампування D=205мм, секційна Біла, непрозора - - -
10. Креманка Поліпропілен Гаряче штампування V=300 мл Безкольорова, прозора - - -

Висновок:

На формування сучасного асортименту впливають такі фактори як призначення, форма і комплектність. За цими показниками побудован асортимент у сучасних торговельних мережах.

При вивченні асортименту та якості полімерного посуду встановила, що вироби вітчизняного та закордонного виробництва за функціональністю, довговічністю та раціональністю форми не відрізняються, бо виготовляють посуд з одних й тих самих матеріалів, за більш однаковою технологією. Відрізняються лише за досконалістю виробничого виконання. З наведених даних можна сказати, що для кожного окремого виробника характерні ті чи інші види дефектів. Загалом, на вітчизняних виробах найчастіше зустрічаються облой і раковини, а на виробах іноземних виробників – тріщини, сколи, царапини та сліди клею у місцях з’єднання деталей.

У результаті дослідження були визначені основні дефекти, які зустрічаються у виробах вітчизняного та іноземного виробництва. Розпізнавання дефектів виробів з пластмас проводять за малюнками і зразками.

Провівши експериментальне дослідження асортименту полімерного посуду у ВАТ «Фуршет» можна сказати, що асортимент цих товарів представлений у повному обсязі та у такій кількості, яка може забезпечити потреби та вимоги населення. Найбільшою популярністю користується одноразовий посуд, який найчастіше споживачі використовують на пікніках, походах та різних святах. Це призвело до появи комплектів одноразового посуду (стаканчики + тарілки + вилки). Одноразовий посуд має гарні споживні властивості та не потребує додаткових зусиль споживача, щодо миття та розміщення – після використання його викидають.

У магазині представлені повари таких виробників як: ВАТ «Инпак» та ВАТ «Днепропак».


ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

 

Висновки

В даний час у кожній з розвинутих європейських країн, населення яких подекуди значно менше, ніж населення України, нараховується в середньому біля 300-400 компаній, які спеціалізуються на випуску полімерного посуду та пакувальних матеріалів і оснащені сучасним технологічним обладнанням. В той же час в Україні нараховується не більше 10 підприємств, які більш-менш серйозно займаються випуском полімерного посуду і пакувальних матеріалів. Серед цих підприємств тільки два підприємства, в тому числі і ВАТ «Инпак», мають сучасне технологічне обладнання, яке дає змогу випускати полімерний посуд та пакувальні матеріали з високоякісним повнокольоровим друком. Останнім часом намітився приріст підприємств, які займаються аналогічними видами діяльності на внутрішньому ринку, що зумовило додаткову конкуренцію. Тому сьогодні можна говорити про прогресуючий розвиток індустрії полімерних пакувальних матеріалів різного призначення (у тому числі і посуду).

Зокрема, ВАТ «Инпак» займається виробництвом унікальних видів пакувальних матеріалів. Всі полімерні матеріали виробляються з високоякісним друком, мають високі технологічні та бар’єрні властивості і характеризуються фізіологічною нейтральністю. Також розвивається виробництво багатошарових комбінованих матеріалів на основі фольги, паперу, полімерних плівок, допоміжних пакувальних матеріалів – термозварюваних кришок, ламінованих та етикеткових матеріалів.

Широкий асортимент полімерного посуду і пакувальних матеріалів презентує підприємство «Днепропак», які здобувають все більшу популярність. Характерною особливістю розвитку промисловості пакувальних матеріалів є практика виробництва посуду та упаковок за індивідуальним замовленням клієнта, що свідчить про значні досягнення у галузі дизайну паковань.

Отже, індустрія полімерних пакувальних матеріалів та посуду в Україні стрімко розвивається, підприємства стараються впроваджувати новітні технології та використовувати досвід зарубіжних виробників, винаходити нові пакувальні матеріали, які б характеризувалися гарним зовнішнім виглядом, технологічністю, економічністю, проте обмеженість зовнішньоекономічних відносин, несприятлива економічна ситуація не сприяють зростанню темпів розвитку. Все ж, нам є до чого прагнути.

 

Пропозиції

v   Більшість виробників використовують імпортну сировину, обґрунтовуючи це тим, що вона більш якісна. На мою думку виробники можуть застосовувати сировину вітчизняного виробництва, що насправді не поступається за якістю імпортній, це значно зменшить затрату коштів на ввезення та транспортування імпортної сировини до місця виготовлення виробів;

v   На сьогодні підприємства громадського харчування та компанії різних сфер намагаються виділитися серед інших своїх конкурентів, тому дуже перспективним є випуск посуду по індивідуальним замовленням фірм. Є можливість випускати посуд різного кольору та форми, які б водночас були б і носіями реклами. Тому я вважаю, що кожна велика компанія по виробництву полімерного посуду для збільшення свого доходу та клієнтської бази повинна надавати послуги зі створенням посуду на індивідуальне замовлення.

v   У ході дослідження було звернено увагу, що більшість посуду все ж таки виробляють з поліетилену та поліпропілену, хоча існує й інша сировина для виготовлення посуду. Використання іншої сировини, яка має свої особливості та дає інші властивості виробу, тому це може призвести до розширення асортименту виробів, що дасть привілеї перед конкурентами.

v   Треба застосовувати нові технологічні лінії, це дозволить виробляти товари без дефектів, тобто вищої якості. Оскільки споживачі вже навчилися розбиратися у якості полімерного посуду, тому на ринку залишаться лише ті, якість продукції яких будуть задовольняти потреби населення.


Список використаної літератури

1.         ДСТУ 2406 – 94 «Пластмаси, полімери і синтетичні смоли. Хімічні назви. Терміни та визначення»

2.         ДСТУ 2425 – 94 «Пігменти та наповнювачі неорганічні. Терміни та визначення»

3.         ДСТУ 2437 – 94 «Вироби із пластмас. Дефекти. Терміни та визначення»

4.         ДСТУ 2887 – 94 «Пакування та маркування. Терміни та визначення»

5.         ДСТУ 2925 – 94 «Якість продукції. Оцінка якості. Терміни та визначення»

6.         ГОСТ 14359 – 69 «Пластмассы. Методы механических испытаний. Общие требования»

7.         ГОСТ 12020 – 72 «Пластмассы. Методы определения стой кости к действию химических сред»

8.         ГОСТ 19927 – 74 «Пластмассы. Методы определения показателей преломления»

9.         ГОСТ 22648 – 77 «Плстмассы. Метод определения гигиенических показателей»

10.      ГОСТ 4650 – 80 «Пластмассы. Метод определения водопоглащения»

11.      ГОСТ 11262 – 80 «Пластмассы. Метод испытания на растяжение»

12.      ГОСТ 21207 – 81 «Пластмассы. Метод определения воспломеняемости»

13.      ГОСТ 15973 – 82 «Пластмассы. Метод определения золы»

14.      ГОСТ 16782 – 83 «Пластмассы. Метод определения хрупкості при изгибе»

15.      ГОСТ 26359 – 84 «Полиэтилен. Метод определения содержания летучих веществ»

16.      ГОСТ 9.715 – 86 «Материалы полимерные. Методы испытания на стойкость к воздействию температуры»

17.      ГОСТ 9.049 – 91 «Материалы полимерные и их компоненты. Методы лабороторных испытаний на стойкость к воздействию плесневых грибов»

18.      Товарознавство господарських товарів: Підруч. для студ. товарознав. спец. вищ. навч. залкл./ Н. К. Кисляк, Т. М. Коломієць, В. М. Кравченко, С. О. Сіренко. – К.: КНИГА, 19 – Т. 11. – 2004. – 448 с.

19.      Товароведение: Учеб. Пособие/ Под. Ред.: П. Д. Дудко, А. Г. Крюка. – Х.: Инжэк. – 2005. – 453 с.

20.      Непродовольчі товари. Ч. ІІ. Господарські та культурнопобутові товари. Практикум. Навч. Посіб./ Кисляк Н. К., Коломієць Т. М., Глушкова Т. Г., Михайлов В. І. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. – 218 с.

21.      Споживча оцінка асортименту та якості товарів: Збірник наук. праць. – К.: Київ. держ. торг.-екон. ун-т. – 2000. – 207 с.

22.      Соколов Р. С. Химическая технология: Учеб. Пособие для студентов вузов. В 2-х т. Т. 2: Металургические процессы. Переработка химического топлива. Производство органических веществ и полимерных материалов. – М.: Влада. – 2003. – 44 с.

23.      Самсонова И. Одноразовая посуда – побеждает качество// Продукты питания. - 2003. - №22. - С. 36-37.

24.      Рябцев Г. Л. Ринок полімерів: чому не виправдовуються прогнози//Упаковка. – 2007. - №1. – С. 8-10.

25.      Тарасов В. Биоразлогаемая упаковка: успехи, тенденции, перспективы//Пищевая промышленность. – М. – 2004. - №2. – С. 26-27.

26.      Шибирин Е. В. Полимеры, способные разлогаться под влиянием факторов окружающей среды (обзор)// Экология и ресурсосбережения. – 2002. - №2. – С. 53-59.

27.      Шефтель В. О. Вредные вещества в пластмассах. – М.: Химия. – 1991. – 544 с.

28.      Полимеры/ Пер. С англ..; Под ред..: В. Р.Говарикера, Н. В. Висванатхана, Дж. Шрыдхара. – М.: Наука. – 1990. – 396 с.

29.      Манин В. Н. Физико-химическая стойкость полимерных материалов в условиях эксплуатации/ В. Н. Манин, А. Н. Громов. – Л.: Химия. – 1980. – 248 с.

30.      Петренко К. Д. Кто должен изготавливать тару?// Упаковка. – 2001. - №5. – С. 26-27.

31.      Марковский В. Дабы не оказаться в бездне// Продукты питания. – К. – 2002. - №22. – С. 12-13.

32.      Соломенко М. Г. Тара из полимерных материалов: Справочное издание/ М. Г. Соломенко, В. Л. Шредер, В. Н. Кривошей. – М.: Химия. – 1990. – 400 с.

33.      В.К. Иващенко Полимерная потребительская тара/ В. К. Иващенко, В. Н. Кривошей, М. Г. Соломенко, др. Степанова Р. Н. – К.: Техника. – 1977. – 136 с.

34.      Прудников С. та ін.. Вторинна сировина: який шлях оберемо?// Харчова і переробна промисловість. – К. – 2002. - №3. – С. 12-13.

35.      http://www.inpak.com.ua

36.      http://www.ukrplastic.com/rus/profile/bipan/bipan.htm

37.      http://www.ukrplastic.com/rus/profile/vipan/vipan.htm

38.      http://www.ukrplastic.com/rus/profile/alpan/alpan.htm

39.      http://www.ukrplastic.com/rus/profile/solan/solan.htm

40.      http://www.ukrplastic.com/rus/profile/twispan/twispan.htm

41.      http://www.ukrplastic.com/rus/profile/label/label.htm

42.      http://www.ukrplastic.com/rus/profile/platinki/platinki.htm

43.      http://www.ukrplastic.com/rus/profile/packet/pack_r.htm

44.      http://www.ukrplastic.com/rus/profile/packet/s_pac_r.htm

45.      http://refsmarket.com.ua/viewfree.php?pageid=27&diplomID=10625

46.      http://www.interpak04.com.ua/ua/pu1.shtml

47.      http://www.interpak04.com.ua/ua/korreks.shtml

48.      http://www.interpak04.com.ua/ua/bu1.html

49.      http://users.iptelecom.net.ua/%7Eunipak/produkt.htm#z2

50.      http://www.unipak.kiev.ua/

51.      http://www.kievpolypaks.com.ua/

52.      http://www.dsnews.com.ua/archive/print_ver.php?r_id=18&article_id=10005

53.      http://uck-tessa.ru/76

54.      http://www.refineua.com.ru/pageid-2914-1.html


Информация о работе «Формування асортименту та якості посуду з полімерних матеріалів»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 126087
Количество таблиц: 7
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
115536
8
6

... зазначають продавці, зараз користується попитом і навіть опосередковано стосується свята, яке наближається, — в асортименті великих торговельних компаній представлено понад 2000 новорічно-різдвяних товарних позицій. 3.                Аналіз стану захисту прав споживачів при реалізації ялинкових прикрас ( за матеріалами Головного Київського міського управління у справах захисту прав споживачів ...

Скачать
183399
7
3

... суті справи, одним із стрижньових завдань захисту економічних інтересів України. Контрабандні операції, інші зухвалі порушення митного законодавства досягли сьогодні таких обсягів, що почали негативно впливати на ситуацію на внутрішньому ринку.   ІІ. Формування споживних властивостей меблів в технологічних процесах їх виготовлення   2.1 Сировина, яка використовується у виробництві меблів ...

Скачать
157878
22
6

... оформлення – 5,05 грн. за 1 долар США, 6,874565 за 1 євро.  3.2 Порядок митного оформлення кисломолочного сиру   Порядок митного оформлення визначається розділом 3 Митного кодексу України. Усі товари та інші предмети, що переміщуються через митний кордон України підлягають обов'язковому митному. Метою здійснення митного оформлення є: -           забезпечення митного контролю, який здійснює ...

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

0 комментариев


Наверх