ВСТУП

Аналіти́чна хі́мія — розділ хімії, що розглядає принципи і методи визначення хімічного складу речовини. Виникла поряд із неорганічною хімією раніше від інших хімічних наук. Якісний аналіз визначає ідентичність речовини в даній вибірці; кількісний аналіз визначає, скільки там є даної речовини.

Аналітична хімія складається з двох розділів:

Якісний аналіз - встановлює з яких елементів (або йонів) складається досліджувана речовина.

Кількісний аналіз -встановлює кількісний вміст елементів, йонів чи хімічних сполук, які входять до складу досліджуваних речовин, матеріалів.

Загальні питання аналітичної хімії:

аналітична хімія елементів і сполук;

пробопідготовка;

наукові принципи створення нових аналітичних систем, зокрема сенсорів;

спеціальні види аналізу (локальний, дистанційний, неруйнівний, безперервний у потоці, багатокомпонентний тощо).

Методи аналітичної хімії:

теоретичні основи методів хімічного аналізу;

розроблення нових і удосконалення наявних методик аналізу;

методи маскування, розділення і концентрування.

Об'єкти аналізу і аналітичний контроль виробництва:

аналіз металів і сплавів, неорганічних матеріалів, речовин високої чистоти, органічних речовин, гірських порід та мінеральної сировиниа, об'єктів природного середовища, біологічних об'єктів, лікарських препаратів, харчових продуктів тощо.


1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ ПО ТЕМІ ОБ’ЄКТУ ДОСЛІДЖЕННЯ

1.1 Загальна характеристика металів

1.1.1 Мідь

Мідь - золотисто-рожевий пластичний метал, на повітрі швидко покривається оксидною плівкою, яка додає їй характерний інтенсивний жовтувато-червоний відтінок. Мідь володіє високою тепло- і електропровідністю (20 °C) 16.78 nΩ·m (займає друге місце по електропровідності після срібла). Має два стабільні ізотопи - 63Cu і 65Cu, і декілька радіоактивних ізотопів. Самий довгоживучий з них, 64Cu, має період напіврозпаду 12,7 ч і два різні варіанти розпаду з різними продуктами.

Існує ряд сплавів міді: латунь - сплав міді з цинком, бронза - сплав міді з оловом і деякі інші.

У з'єднаннях мідь може мати два ступені окислення: менш стабільний ступінь Сu2+ і набагато стабільнішу Сu2+, яка дає солі синього і синьо-зеленого кольору. У незвичайних умовах можна одержати з'єднання із ступенем окислення +3 і навіть +5. Остання зустрічається в солях купраборанового аніона Cu(B11H11) 23-, одержаних в 1994 році.

Мідь є необхідним елементом для всіх вищих рослин і тварин. У потоці крові мідь переноситься головним чином білком церулоплазміном.

Всі з'єднання міді токсичні. 30 г сульфату міді є летальною дозою для людини. Вміст міді в питній воді не повинен перевищувати 2 мг/л, проте недолік міді в питній воді також небажаний.

1.1.2 Ртуть

Ртуть - єдиний метал, рідкий при кімнатній температурі. Ртуть не володіє магнітними властивостями.

Ртуть - малоактивний метал (ряд напруг).

При нагріванні до 300 °C ртуть вступає в реакцію до киснем:

2Hg + O2 → 2HgO

Реакція розкладання оксиду ртуті історично є одним з перших способів отримання кисню.

Ртуть застосовується у виготовленні термометрів, парами ртуті наповнюються ртутно-кварцові і люмінесцентні лампи. Ртутні контакти служать датчиками положення. Крім того, металева ртуть застосовується для отримання цілого ряду найважливіших сплавів.

Бромід ртуті застосовується при термохімічному розкладанні води на водень і кисень (атомно-воднева енергетика).

Деякі з'єднання ртуті застосовуються як ліки, але в основному із-за токсичності ртуть була витиснена з медицини.

Пари ртуті, а також металева ртуть дуже отруйні, можуть викликати важке отруєння. По класу небезпеки вона відноситься до першого класу (надзвичайно небезпечна хімічна речовина).

1.1.3 Вісмут

Вісмут одержують сплавом сульфіду із залізом:

Bi2S3 + 3Fe = 2Bi + 3FeS

або послідовним проведенням процесів:

Bi2S3+ 5O2 = Bi2O4 + 3SO2;

Bi2O4 + 4C = 2Bi + 4CO.

Вісмут має велике значення для виробництва так званих «автоматних сталей», особливо неіржавіючих і дуже полегшує їх обробку різанням на верстатах-автоматах (токарних, фрезерних і ін.) при концентрації вісмуту всього 0,003 %, в той же час не збільшуючи схильність до корозії.

Деяке значення для виробництва детекторів ядерного випромінювання має монокристалічний йодид вісмуту. Германат вісмуту (BіGO) - сцинтиляційний матеріал, застосовується в ядерній фізиці, фізиці високих енергій, комп'ютерної томографії, геології.

Сплави вісмуту з кадмієм, оловом, свинцем, індієм, талієм, ртуттю, цинком і галієм, володіють дуже низькою температурою плавлення і застосовуються як теплоносії і припої, а так само в медицині як фіксуючі склади для зламаних кінцівок. Деякі легкоплавкі сплави застосовуються як елементи протипожежної сигналізації, як спеціальні мастила працюючих у вакуумі і важких умовах, як клапани (при розплавленні тих, що відкривають просвіт для протікання рідин і газів (наприклад ракетних палив).

Із з'єднань вісмуту в медичному напрямі найширше використовують його триокись Bi2O3. Зокрема, її застосовують у фармацевтичній промисловості для виготовлення багатьох ліків від шлунково-кишкових захворювань, а також антисептичних і загоюючих засобів.

Оксохлорид вісмуту знаходить застосування в медицині як рентгеноконтрастний засіб і як наповнювач при виготовленні кровоносних судин. Крім того в медицині знаходять широке застосування такі з'єднання вісмуту як: галат, тартрат, карбонат, субсаліцилат, субцитрат, трібромфенолят вісмуту. На основі цих з'єднань розроблена безліч медичних препаратів.


Информация о работе «Розділення і виявлення катіонів Hg(II), Cd(II), Bi(III), Pb(II), Cu(II) методами аналітичної хімії»
Раздел: Химия
Количество знаков с пробелами: 28690
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
19927
0
0

... ї речовини: кількість, агрегатний стан, походження (технологія отримання), однорідність, зразковий, якісний і кількісний склади, деякі фізичні характеристики (tкип, tплав і т.п.). 3. Характеристика аналітичних властивостей визначуваної речовини. 4. Можливість руйнування досліджуваного об'єкту в процесі аналізу: руйнуючий (деструктивний) аналіз або неруйнуючий, краплинний, поверхневий, локальний ...

Скачать
89059
0
0

... Стойка // ІІ з’їзд Українського товариства клітинної біології, 23 – 26 жовт. 2007 р.: тези доп. - К., 2007. - С.277. АНОТАЦІЯ Кіт Ю.Я. Антитіла молока і сироватки крові людини: характеристика каталітичної активності та вплив на ріст і виживання клітин. - Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора біологічних наук за спеціальністю 03.00.11 – цитологія, клітинна біологія, ...

Скачать
240541
27
0

... ізу балансу підприємства на прикладі фактичної звітності ВАТ «Львівагромашпроект». Проведені дослідження з питань дозволяють зробити наступні висновки і пропозиції. Бухгалтерський баланс – це основний фінансовий звіт, який відображає майновий та фінансово-економічний стан підприємства на визначену дату, як правило, на закінчення звітного періоду. Бухгалтерський баланс як один з основних елемент ...

Скачать
141170
23
0

... репродуктивної системи. II. У зв’язку із катастрофою Чорнобильської АЕС погіршення здоров’я найбільше турбує населення Рівненської області. У другому розділі роботи описані захворювання, які виникають на фоні радіаційного ураження. III. Розділ III показує зміни та порушення з боку репродуктивної системи по районах Рівненської області. Завдяки цьому розділу можна зрозуміти, що північні райони ...

0 комментариев


Наверх