2. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

 

Задача № 1

 

Фірма А – ваш конкурент. Вона випускає продукцію X,Y,Z. Ви хочете дізнатися про склад цих продуктів, а також список клієнтів фірми А. Ваш товариш є співробітником транспортної компанії, що перевозить сировину на завод, який виробляє продукти Х та Y. Вам відома адреса начальника цеха, де виробляють продукт Х. Із реклами фірми А Ви знаєте, що продукт Z на 50% складається з сої, а на 50% - із якогось іншого природного матеріалу. Також Вам відомий склад, на якому можна придбати продукт Z. Ваш брат працює директором операційного відділу в банку, через який фірма А проводить свої операції.

Як за допомогою цих джерел отримати інформацію про фірму А, яка Вас цікавить з мінімальними витратами?

Які методи промислової та економічної розвідки ви при цьому використовуєте?

Рішення

Через брата, якій працює директором операційного відділу банку, через який фірма А проводить операції, отримується інформація:

статутні документи фірми А;

реєстраційні документи фірми А;

роздруковка платіжних доручень та виписок з поточного рахунку фірми А, за допомогою яких встановлюються поставщики сировини, обладнання для технологічних процесів та перелік покупців.

Оскільки банківська інформація віднесена до категорії «банківська таємниця» - спосіб добуття інформації – агентурний промисловий шпіонаж.

2. Від Вашого товариша, який є співробітником транспортної компанії, що перевозить сировину на завод, який виробляє продукти Х та Y, ви дізнаєтесь:

- види сировини (вид транспорту, упаковка, особливості транспортування, зовнішній вигляд сировини, поставщики сировини);

- обсяги поставок сировини.

Вид економічної розвідки, який ви застосовуєте:

неформальне опитування в нефоромальній обстановці;

допомога товаришу грошима чи товарами, опитування в розмові «Як справи?» та « Чи варто інвестувати власні кошти в фірму А?»

3. Із реклами фірми А Ви знаєте, що продукт Z на 50% складається з сої, а на 50% - із якогось іншого природного матеріалу. Також Вам відомий склад, на якому можна придбати продукт Z.

Ви придбаєте на відомому складі продукт Z та зробите його хімічний аналіз.

Вид економічних розвідки – легальні засоби, не заборонені законодавством.

4. Вам відома адреса начальника цеха, де виробляють продукт Х.

Ви створюєте оперативну комбінацію знайомства з начальником цеха та встановлення прослуховуючої апаратури негласної розвідки в його квартирі та на його одязі, що дозволяє вам отримати необхідну інформацію про продукт Х.

Вид діяльності – промислове шпигунство.

Задача № 2

 

Дати коротку характеристику стану українського законодавства в галузі захисту комерційної таємниці.

Рішення

Законодавче визначення комерційної таємниці в сучасному законодавчому полі України обумовлене наступними законодавчими актами:

«Господарський Кодекс України» [1];

«Цивільний Кодекс України» [ 2];

«Кримінальний Кодекс України» [3];

Закон України «Про інформацію» [5];

Закон України «Про телекомунікації» [4].

Згідно «ГОСПОДАРСЬКОМУ КОДЕКСУ УКРАЇНИ»:

Стаття 32. Недобросовісна конкуренція

1. Недобросовісною конкуренцією визнаються будь-які дії у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності.

2. Недобросовісною конкуренцією є неправомірне використання ділової репутації суб'єкта господарювання, створення перешкод суб'єктам господарювання у процесі конкуренції та досягнення неправомірних переваг у конкуренції, неправомірне збирання, розголошення та використання комерційної таємниці, а також інші дії, що кваліфікуються відповідно до частини першої цієї статті.

Стаття 36. Неправомірне збирання, розголошення та використання відомостей, що є комерційною таємницею

1. Відомості, пов'язані з виробництвом, технологією, управлінням, фінансовою та іншою діяльністю суб'єкта господарювання, що не є державною таємницею, розголошення яких може завдати шкоди інтересам суб'єкта господарювання, можуть бути визнані його комерційною таємницею. Склад і обсяг відомостей, що становлять комерційну таємницю, спосіб їх захисту визначаються суб'єктом господарювання відповідно до закону.

2. Неправомірним збиранням відомостей, що становлять комерційну таємницю, вважається добування протиправним способом зазначених відомостей, якщо це завдало чи могло завдати шкоди суб'єкту господарювання.

3. Розголошенням комерційної таємниці є ознайомлення іншої особи без згоди особи, уповноваженої на те, з відомостями, що відповідно до закону становлять комерційну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені у встановленому порядку або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, якщо це завдало чи могло завдати шкоди суб'єкту господарювання.

4. Схилянням до розголошення комерційної таємниці є спонукання особи, якій були довірені у встановленому порядку або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків відомості, що відповідно до закону становлять комерційну таємницю, до розкриття цих відомостей, якщо це завдало чи могло завдати шкоди суб'єкту господарювання.

5. Неправомірним використанням комерційної таємниці є впровадження у виробництво або врахування під час планування чи здійснення підприємницької діяльності без дозволу уповноваженої на те особи неправомірно здобутих відомостей, що становлять відповідно до закону комерційну таємницю.

6. За неправомірне збирання, розголошення або використання відомостей, що є комерційною таємницею, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Стаття 162. Правомочності суб'єктів господарювання щодо комерційної таємниці

1. Суб'єкт господарювання, що є володільцем технічної, організаційної або іншої комерційної інформації, має право на захист від незаконного використання цієї інформації третіми особами, за умов, що ця інформація має комерційну цінність у зв'язку з тим, що вона невідома третім особам і до неї немає вільного доступу інших осіб на законних підставах, а володілець інформації вживає належних заходів до охорони її конфіденційності.


Информация о работе «Сучасні засоби захисту від технічного шпигунства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 91871
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
114386
2
2

... передбаченою. 3. Генерація гамми не повинна бути дуже трудомісткою. Слід зазначити, що алгоритми криптосистем з відкритим ключем (СВК) можна використовувати за трьома напрямками: 1. Як самостійні засоби захисту даних, що передаються чи зберігаються. 2. Як засіб для розподілу ключів. Алгоритми СВК більш трудомісткі, ніж традиційні криптосистеми. Обмін великими інформаційними потоками здійснюють ...

Скачать
33431
0
0

... , що «убивають» тільки синхроімпульс зв'язку з базою і ніяк себе не демаскують. Такі пристрої і коштують дорожче — 1,2 тис. доларів. Інший напрям промислового шпигунства, що набуває популярності в усьому світі, а також і в Україні, — це отримання конфіденційної інформації за допомогою Інтернету. В Україні понад 20 підприємств мають ліцензію на розробку й виготовлення підслуховувальних закладних ...

Скачать
288961
1
0

... здійснення операцій з їх застосуванням, затверджене Постановою Правління Національного банку України 19.04.2005 № 137, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 20 травня 2003 р. за № 381/ 7702. 6. Правовий статус та зміст інформації з обмеженим доступом про особу Питання лекції: 1. Зміст поняття "інформація з обмеженим доступом про особу". 2. Правова охорона персональних даних. 3. ...

Скачать
68835
2
20

... споживчого кредиту тощо. Здебільшого цінова конкуренція застосовується для виштовхування з ринку слабших суперників або проникнення на вже засвоєнний ринок. Більш ефективною й більш сучасною формою конкурентної боротьби є нецінова конкуренція, тобто, що пропонується на ринок. З метою збільшення попиту на свій продукт фірма постійно шукає шляхи його удосконалення. Це підштовхує її до нецінової ...

0 комментариев


Наверх