2 Оперативно- тактичне планування в КС “Мрія”

2.1 Організаційно-економічна характеристика КС “Мрія”

Кредитна спілка “Мрія” діє на базі колективної форми власності, члени спілки несуть фінансову відповідальність щодо її зобов’язань перед державними установами, кооперативними, громадськими об’єднаннями та фізичними особами в межах своїх членських внесків.

Кредитна спілка надає послуги лише своїм членам – фізичним особам. Отже, учасники кредитівки в межах своєї організації виступають одночасно як власники і клієнти.

В кредитній спілці немає засновників та статутного фонду в тому розумінні, в якому прийнято трактувати ці поняття щодо суб’єктів господарської діяльності. Будь-який учасник, незалежно від моменту його вступу до кредитівки, має ті самі управлінські та майнові права, що й перші 50 засновників. Кредитна спілка є відкритою організацією, в якій кожному гарантовано вільний вступ та вихід.

Відповідно до кооперативних принципів, кожний спілчанин має право одного голосу в питаннях управління кредитівкою. При цьому величина внеску не має значення.

Специфічними рисами спілки є:

По-перше, кредитна спілка поєднує в собі ознаки громадської організації і фінансової інституції.

По-друге, кредитівка працює у вузькому секторі фінансового ринку, маючи справу здебільшого з дрібними позичками.

По-третє, кредитну спілку створюють як юридичну особу за ініціативою групи людей, об’єднаних за певними ознаками.

Такі ознаки визначають самі особи – засновники відповідно до законодавства і до статуту.

По-четверте, кредитівка об’єднує тільки фізичних осіб.

По-п’яте, кредитній спілці, як кооперативній формі господарювання, властиві демократичність самоврядування а саме:

-    рівноправність спілчан незалежно від величини внеску та часу вступу до кредитівки;

-    можливість брати участь в управлінні в разі обрання до керівних органів;

-    право на повну фінансову та іншу інформацію про діяльність кредитівки;

-    право контролювати діяльність виборних керівних органів.

По-шосте, філософія кредитної кооперації передбачає мінімізацію фінансового ризику, завдяки якій кредитівка більш-менш стійко реагує на постійну мінливість ринку.

Можливі проблеми КС:

1.      Складність добору й обрання до керівних органів кваліфікованих і порядних людей, які б могли очолити кредитівку й успішно проводити фінансовий менеджмент.

2.      Узгодження інтересів позичальників і кредиторів. Перші намагаються якомога нижчих ставок за кредитами, другі – якомога вищих ставок за депозитами.

3.      Ризик неповернення кредидів. Власне, якраз за це найбільше “болить голова” всім структурам, що позичають гроші. За статистикою, в кредитних спілках такий ризик менший, ніж у банках, але він існує і ніколи повністю не зникає.

Кредитна спілка “Мрія” діє у відповідності зі статутом даного підприємства. Перший розділ статуту розкриває мету, види діяльності та правовий статус діяльності спілки. Другий розділ регламентує склад, порядок утворення і діяльності органів управління спілкою. У третьому розділі статуту розкриваються умови членства та порядок прийняття нових членів спілки, про порядок припинення членства. Розділ 4 перелічує та описує кошти та фінансові послуги кредитної спілки. Заключний розділ 5 містить загальні положення, а також інформацію про порядок відкриття філій кредитної спілки, порядок ліквідації КС та порядок внесення змін і доповнень до статуту.

Слід наголосити також про неприбутковість КС, яка полягає в тому, що всю діяльність цієї організації спрямовано не на отримання прибутку, а на надання кредитних і ощадних послуг тільки її учасникам. Отримані за позичками відсотки становлять дохід кредитівки, який вона спрямовує на формування фондів та на нарахування відсотків на внески членів. За рішенням загальних зборів чи інших органів управління, кредитна спілка може створювати спеціальні фонди для організаційної та фінансової підтримки різноманітних громадських ініціатив чи гуманітарних програм, а також проводити благодійницьку діяльність і реалізовувати соціальні проекти для дітей, інвалідів та інших найменше соціально-захищених категорій населення.

Управління кредитною спілкою опирається на принцип демократичного самоврядування. Найвищим органом управління є загальні збори, які скликаються принаймні раз на рік. З числа спілчан збори обирають три статутних органи, що діють у період між зборами, а саме:

1.      Правління, яке проводить оперативне управління поточною діяльністю, формує портфель послуг і виробляє кредитну політику.

2.      Кредитний комітет, що втілює кредитну політику.

3.      Наглядовий комітет, який контролює діяльність органів управління.

Всі ці органи працюють на громадських засадах. У разі потреби та за наявності коштів, Правління, ухваливши відповідне рішення, може створити платну Виконавчу дирекцію.

Послуги, що надає спілка, є кредити та заощадження. Кредитна спілка, надаючи послуги, пропанує:

-    різноманітні форми забезпечення кредиту;

-    спрощене оформлення документів;

-    швидке надання кредиту;

-    людяний підхід у складних життєвих ситуаціях.

Вкладають зараз переважно члени спілки, які з початку заснування були активними в роботі. До тепер не проводилось роботи по просуванню послуг КС “Мрія”. Особливо відчутна слабка робота в питанні заощаджень. Але на сьогодні вже розроблена і впроваджується активна рекламна компанія спілки в засобах масової інформації, пропаганда у вигляді рекламних аркушів, інші рекламні і пропагандистські заходи. Укладаються угоди і договореності з магазинами міста (“Астрон”, “Джентл”, “Valdis”, “XXI век”, “Liberty”) та підприємствами, що надають різноманітні послуги (“Хаккер-стріт”, стоматологічні клініки “Алек”, “Дантіст”) про можливість покупки або отримання послуг в кредит через КС “Мрія”.

Визначаючи ставку, правління спілки бере до уваги слідуючи обставини:

-    по-перше, треба враховувати рівень інфляції;

-    по-друге, спілка повинна сплатити певну суму кредиторові, який надав свої вільні кошти для тимчасового користування (на сьогодні 30%);

-    по-третє, кредитівка також має отримати певні кошти для забезпечення своєї діяльності, насамперед – для оплати праці представників платної Виконавчої дирекції.

Таким чином, денна ставка по позичкам в КС “Мрія” сягає 0,2959%.

Правління спілки постійно стежить за фінансовою ситуацією в країні і, в разі потреби, швидко приймає рішення про збільшення (зменшення) не тільки ставки, але й розмірів кредиту та терміну його видачі. При цьому будь-яку ухвалу правління з цього поводу обов’язково доводять до відома членів кредитівки.

2.2 Аналіз оперативно-тактичного планування на фірмі

Для нормального функціонування будь-якого підприємства необхідно встановити найважливіші цілі підприємства та розробити певний план їх досягнення.

Кредитна спілка “Мрія” має такий план розвитку на 2005-2006 рік з посиланням на подальшу перспективу (до 2009 року).

Так як, кредитна спілка має невеликі розміри та сферу діяльності, то у стратегічному плані відображають і оперативні цілі та задачі фірми.

Цей план розвитку (бізнес-план) складається з вступу і 3-х статей, з яких перша стаття поділяється на 5 розділів, а друга – на два.

У вступі обговорюються слідуючи положення:

1.         Основна мета:

-    метою діяльності спілки є задоволення потреб на рівні фінансових послуг членів спілки;

-   підтримка фінансова і організаційна громадських організацій.

2.         Напрямки розвитку:

-    розробка відділень в м. Краматорську та Донецькій області з метою наближення до своїх потенційних та дійсних клієнтів;

-    утворення кооперативного банку для розширення послуг.

3.         Співробітники:

-    члени Правління – достатній досвід роботи у фінансових структурах, обмежене коло на ротацію;

-    члени Наглядового комітету – недостатній досвід роботи у фінансових структурах, обмежене коло на ротацію;

-    Виконавча дирекція – нетривалий досвід і навички роботи у фінансових структурах.

4.         Огляд ринку.

Ринок фінансових послуг для фізичних осіб має достатньо вільного місця. Головними потенційними конкурентами є банки Приватбанк, Аваль, Укрсоцбанк, Промінвестбанк, кредитна спілка “Діоріт”. Конкуренти в області не виявлені. Все більше операцій проводять громадяни, як фізичні особи, тому обслуговування їх стає більш привабливим.

5.         Можливості.

При отриманні позички в кредитній спілці член може мати кошти на купівлю товару тривалого використання, поповнення обігових коштів бізнесу, мати кредит на сільськогосподарський бізнес.

При вкладенні грошів в спілку член може мати дохід на свої збереження.

6.         Концепція.

Кредитна спілка має і може розробити технології кредитування на житло, навчання, споживчі товари, авто.

Спілка розробить ефективні технології заощадження коштів.

Кредитна спілка має досвід і збільшить його в співпраці з громадськими організаціями.

7.         Конкурентоздатність.

На сьогоднішній день кредитна спілка не складає значної конкуренції для банків, кредитних спілок та лихварів через незначні об’єми робіт.

Виграшними для спілки є такі моменти:

-     порівняно з банками невисокі операційні витрати, як наслідок – можливість зменшувати відсоток на кредит та збільшувати на внески;

-     співпраця з громадськими організаціями – залучення активних членів.

Негативні моменти:

-     малий капітал,залежність від залучених коштів;

-     слабка інтегрованість в навколишнє середовище, ізольованість.

8.         Необхідні ресурси:

- розробка і втілення нових технологій;

- навчання членів органів управління і виконавчої дирекції, розширення ротаційної бази;

- збільшення продуктивних активів по роках: 2005-100 тис., 2006-500 тис., 2007-1500 тис., 2008-3000 тис., 2009-5000 тис. грн.


Информация о работе «Оперативно-тактичні плани та бюджети як інструменти реалізації стратегічних планів і програм»
Раздел: Менеджмент
Количество знаков с пробелами: 60481
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
32760
2
0

... що роблять наголос на ті чи інші аспекти й особливості стратегічного управління чи ж на його відмінності від “звичайного” управління. Стратегічне управління сьогодні — це реалізація концепції, в якій поєднуються цільовий та інтегральний підходи до діяльності організації, що дає можливість встановлювати цілі розвитку, порівнювати їх з наявними можливостями (потенціалом) організації та приводити їх ...

Скачать
358120
71
37

... структурного підрозділу може бути до 10 підлеглих; число робітників у бригадах – від 5 до 15 осіб. Контрольні питання 1.         Які елементи входять до складу системи виробничого менеджменту, розкрийте їхній зміст. 2.         Що відноситься до матеріально-грошових елементів підприємства. 3.         Дайте характеристику нематеріальним елементам підприємства. 4.         Назвіть сучасні ...

Скачать
235961
5
27

... дприємства, напрямків підвищення кваліфікації окремих категорій співробітників. 1.2 Показники і критерії оцінювання ефективності менеджменту персоналу підприємства при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності Основу концепції управління персоналом підприємства складають [19]:  розробка принципів, напрямків та методів управління персоналом;  урахування роботи з персоналом на всіх рівнях ...

Скачать
192513
27
26

... 2005 році. Відповідно до цього частка відпрацьованих годин на протязі року від загального фонду робочого часу була найвищою у 2006 році (88%), що на 1% більше, ніж у 2005 і 2007 році. 2.2 Аналіз господарсько–фінансової діяльності ЗАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» Якісний аналіз господарсько-фінансової діяльності є передумовою та запорукою розробки ефективних шляхів поліпшення соц ...

0 комментариев


Наверх