1.         Подання і розгляд заявки

Заявником на сертифікацію продукції може бути будь-яка юридична чи фізична особа.

Заявником на сертифікацію продукції, що випускається серійно, може бути только виробник такої продукції, що діє від свого чи імені через посередників.

У залежності від виду продукції, подаваної на сертифікацію, і вимог нормативних документів, що регулюють порядок сертифікації цього виду продукції, до заявки можуть додаватися різні документи.

При подачі заявки заявник повинний надати органу з сертифікації письмову гарантію того, що він не заявляв дану продукцію на сертифікацію іншим органам з сертифікації.

Форма заявки на проведення сертифікації приведена в додатку Б стандарту.

2.         Аналіз документації

 проводиться з метою перевірки її відповідності установленим вимогам.

При цьому перевіряється наявність:

-        нормативних документів на продукцію

-        документа про походження продукції

-        документа виробника про гарантії відповідності продукції діючим вимогам

-        документа, що підтверджує розміри партії і дату випуску продукції

-        висновків (при необхідності) відповідних контролюючих організацій

а також перевіряється вірогідність і правильність заповнення і термін дії документації, достатність вимог щодо маркування і этикеткування продукції.

Якщо для ухвалення рішення за заявкою необхідні додаткові зведення про чи продукцію заявнику, орган з сертифікації за узгодженням із заявником може установити новий термін розгляду заявки.

У випадку позитивного результату розгляду заявки визначається схема (модель) проведення сертифікації..

3.         Обстеження виробництва

 проводиться з метою установлення відповідності фактичного стану виробництва вимогам документації, підтвердження можливості підприємства виготовляти продукцію відповідно до вимог діючих нормативних документів, надання рекомендацій з періодичності і форм проведення технічного нагляду за виробництвом сертифікованої продукції.

Проведена під час обстеження виробництва експертиза нормативної, технічної і технологічної документації передбачає:

-            Перевірку відповідності показників і характеристик продукції, установлених технічною документацією, вимогам нормативних документів, що поширюються на продукцію і технологічні процеси її виготовлення

-            Оцінку достатності контрольних операцій і випробувань, передбачених технологічною документацією, для забезпечення впевненості в повній відповідності продукції, що випускається, вимогам нормативної документації, що на неї поширюється

-            Оцінку системи вхідного контролю сировини і матеріалів і системи контролю показників технологічного процесу

-            Перевірку відповідності показників точності засобів вимірювальної техніки і застосовуваного випробувального устаткування вимогам нормативної документації відхилень показників, що дозволяються касательно, і характеристик

-            Перевірку наявності й ефективності системи метрологічного забезпечення застосовуваних засобів вимірювальної техніки й випробувального устаткування.

4.         Атестація виробництва

 проводиться для оцінки технічних можливостей підприємства-виробника забезпечити стабільний випуск продукції, що відповідає вимогам нормативних документів, і надання рекомендацій з періодичності випробувань, кількості зразків, що відбираються в час сертифікації, (проб), а також способів і правил їхнього добору.

Це офіційне підтвердження наявності необхідних і достатніх умов для забезпечення стабільного випуску визначеної продукції, що відповідає вимогам нормативних документів.

Порядок проведення атестації виробництва встановлений у ДСТУ 3414.

5.         Сертифікація систем якості

 проводиться органами, акредитованими в Системі на проведення таких робіт. Порядок встановлений у ДСТУ 3419.

Під системою якості мається на увазі сукупність методик, процесів і ресурсів, необхідних для здійснення керування якістю.

Сертифікат якості – це супровідний документ, що засвідчує якість зробленої продукції, що поставляється товару, зроблених послуг і містить показники якості і технічні характеристики.

При наявності сертифіката на систему якості, що поширюється на виробництво продукції, що заявляється на сертифікацію, заявник додає до заявки копію цього сертифіката. Перевірка в такому випадку проводиться для підтвердження того, що продукція, що випускається підприємством, відповідає вимогам нормативних документів.

Орган з сертифікації після одержання заявки і копії сертифіката системи якості посилає в орган з сертифікації систем якості запит щодо документального підтвердження задовільного функціонування на підприємстві системи якості. Після одержання відповіді, у випадку позитивного результату визначається схема сертифікації продукції, що передбачає сертифікацію системи якості.

Випробування з метою сертифікації

Проводяться випробувальною лабораторією (центром), акредитованою на проведення таких робіт у Системі. У випадку, якщо продукція великогабаритна чи нетранспортабельна, чи вимагає монтажу на місці експлуатації, чи використання унікального устаткування, допускаються сертифікаційні випробування проводити на підприємстві-виготовлювачі з використанням його випробувального устаткування і засобів вимірювальної техніки. Випробування повинні проводити фахівці акредитованої випробувальної лабораторії.

Заявник надає органу з сертифікації зразки (проби) продукції і технічну документацію на них. Кількість таких зразків і правила їхнього відбору визначаються органом з сертифікації відповідно до порядку сертифікації конкретної продукції (правил сертифікації групи однорідної продукції).

Для сертифікації відбираються зразки в кількості, достатньому для:

-        ідентифікації продукції і проведення випробувань;

-        проведення, у разі потреби, повторних чи додаткових випробувань;

-        збереження зразка-свідка органом з сертифікації (стосовно продукції, для якої це передбачено).

Зразок-свідок – це відібраний за встановленими правилами зразок серійної продукції, на яку у встановленому порядку виданий сертифікат відповідності. Він зберігається органом з сертифікації, випробувальною лабораторією на випадок необхідності повторення випробувань для підтвердження показників продукції.

Відбір здійснюється в присутності представника виробника (постачальника) і оформляється актом добору зразків.

Зразки продукції, що пройшли випробування з метою сертифікації, в тому числі руйнівні, залишаються власністю заявника. Порядок списання, утилізації і повернення зразків та зберігання зразків-свідків повинен бути регламентований документацією органу.

Ідентифікація продукції здійснюється органом з сертифікації, або, за його дорученням, іншою уповноваженою ним організацією. При цьому для продукції, що імпортується. В акті ідентифікації продукції зазначаються перши чотири знаки коду ТН ЗЕД.

Ідентифікація продукції проводиться за результатами:

-        аналізу інформації, приведеної на етикетці, у чи паспорті в маркіруванні;

-        візуального огляду продукції;

-        органолептичних і фізико-хімічних показників продукції, отриманих в акредитованих лабораторіях і при звіренні їх з вимогами діючих в Україні нормативних документів на аналогічну продукцію.

Зразки продукції, що не пройшли ідентифікацію не приймаються на сертифікацію.

У ПЕРЕЛІКУ ПРОДУКЦІЇ, ЩО ПІДЛЯГАЄ ОБОВ’ЯЗКОВІЙ СЕРТИФІКАЦІЇ В УКРАЇНІ зазначаються нормативні документи, що встановлюють методи контролю (випробувань) кожного конкретного вида продукції.

У випадку одержання негативних результатів випробувань, хоча б по одному з показників випробувань, з метою сертифікації роботи припиняються. Повторні випробування можуть бути проведені тільки після подачі нової заявки і надання переконливих доказів проведення підприємством коригувальних дій щодо усунення причин, що викликали невідповідність.

Якщо випробування продукції за окремими показниками проводились декількома акредитованими в Системі, або визнаними в Системі лабораторіями (центрами) інших систем, то сертифікат відповідності видається за наявності всіх необхідних протоколів з позитивними результатами випробувань.


Информация о работе «Сертифікація продукції в системі УкрСЕПРО»
Раздел: Менеджмент
Количество знаков с пробелами: 115041
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
39079
5
0

... ізовані зі стандартами Міжнародної електротехнічної комісії серії ІЕС 335. У зв’язку з новими публікаціями стандартів ІЕС серії 335 в Україні розпочато розробку, яку фінансує Держспоживстандарт України. Основні вимоги до органів по сертифікації продукції, процесів, послуг (далі - орган по сертифікації) і порядок їх призначення і вповноваження на діяльність в Системі УкрСЕПРО встановлюється ДСТУ ...

Скачать
102999
2
1

... того, що продукція, системи якості, системи управління якістю, системи управління довкіллям відповідають встановленим законодавством вимогам. [6] Відповідно до ст. 13 Декрету КМУ «Про стандартизацію та сертифікацію» сертифікація продукції в Україні поділяється на обов'язкову та добровільну. Сертифікація продукції здійснюється уповноваженими на те органами з сертифікації – підприємствами, ...

Скачать
349442
3
2

... побудови і функціонування системи сертифікації, її структура, функції та порядок виконання цих функцій регламентовані нормативними документами міжнародних організацій із стандартизації і сертифікації, насамперед документами І50, ІЕС, НАС, Європейської співдружності, а також ДСТУ. До правових аспектів сертифікації належать питання поширення відповідальності за спостереженням правил процедури ...

Скачать
30661
5
1

... Д Атестат акредитації органа з сертифікації продукції вказівкою області акредитації Додаток Е Перелік органів з сертифікації систем якості, випробувальних лабораторій (центрів), організацій, що співпрацюють з органом з сертифікації Додаток И Перелік підприємств, продукція яких сертифікується органом з сертифікації   2. Вимоги до випробувальних лабораторій та порядок ...

0 комментариев


Наверх