Організація депозитних операцій з фізичними особами в комерційному банку АКБ «Укрсоцбанк»

139269
знаков
14
таблиц
5
изображений

2. Організація депозитних операцій з фізичними особами в комерційному банку АКБ «Укрсоцбанк»

2.1 Загальна організаційно-економічна характеристика АКБ «Укрсоцбанк»

АКБ «Укрсоцбанк», заснований у вересні 1990 року, сьогодні є одним з найбільших системних банків в Україні. За роки свого існування Банк завоював стійкий авторитет надійної і стабільної фінансової установи, що стрімко розвивається й оперативно реагує на зміни ринку. На сьогодні Укрсоцбанк пропонує повний спектр банківських послуг для корпоративних і приватних клієнтів.

За підсумками 2004 року Банк досяг суттєвого росту: чисті активи АКБ «Укрсоцбанк» за станом на 1 січня 2005 р. перевищили 7 млрд. грн. (37%-ный ріст за рік). Капітал банку складає 910 млн. грн. (більш ніж 66%-ий ріст за рік). Обсяг коштів юридичних осіб на строкових і поточних рахунках досяг на 01.01.05 р. 3 631 598 тис. грн. Приріст цього показника, у порівнянні з 1 січня 2004 року, складає 63,8% або 1 413 995 тис. грн. в абсолютному вираженні. Кошти на рахунках приватних клієнтів АКБ «Укрсоцбанк» на 1 січня 2005 року досягли 2 028 350 тис. грн., темп приросту склав 21,4%.

За станом на 1 січня 2006 року динаміка основних показників «Укрсоцбанку» виглядає в такий спосіб:

Загальний кредитний портфель банку досяг майже 7,25 млрд. грн. Темп приросту з початку року склав 73,9%.

Чисті активи склали 10,77 млрд грн., їхній приріст із початку року склав 52,4%.

У січні-грудні 2005 року динамічно і вражаючими темпами росли кошти юридичних і фізичних осіб на сторокових і поточних рахунках АКБ «Укрсоцбанк». Так, кошти юросіб на 1.01.2006 р. досягли 4,77 млрд. грн. (темп приросту з початку року – 31,3%), а кошти фізосіб на цю ж дату склали 3,51 млрд. грн. (темп приросту з початку року – 73,3%).

Банк виконує роль системного фінансового інтегратора, поєднуючи інтереси виробників, торговців і покупців, надаючи кожному клієнтові необхідний спектр продуктів і послуг. У системі банку зайнято 10 тисяч 300 кваліфікованих фахівців.

Корпоративними клієнтами банку є лідери різних секторів економіки у всіх регіонах України: НАК «Нафтогаз України», «Укрзалізниця», «Укрморпорт», «Укртелеком», «Інтерпайп», «Мотор Січ», «Житло-Інвест», Держкомрезерв України, «Познякижилбуд», «Консоль», ПП «Баядера», завод ім. Малишева, завод «Титан», «ЛАЗ», «Союз-Віктан», «Запорізький алюмінієвий комбінат», «Міжнародні Авіалінії України», Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, «Дніпренерго», група компаній «ДЦ», «Верес», «Галактон», ЗАТ «Чумак», ФК «Дарниця», «Sаndora», компанія «Автокапітал» і корпорація «Укравто», ДП «Меркс-Мебель» і ще 120 тис. інших підприємств.

Філіальна мережа банку нараховує 527 операційних точок, серед яких: 478 безбалансових точок, 22 підзвітних філії і 27 обласних філій. АКБ «Укрсоцбанк» є членом: Міжрегіонального фондового союзу, Асоціації українських банків, Української міжбанківської валютної біржі, Української фондової біржі, Першої фондової торговельної системи (ПФТС; голова правління банку Борис Тимонькін є головою Ради ПФТС). Членство банку у Фонді гарантування внесків фізичних осіб є додатковою гарантією для його вкладників.

АКБ «Укрсоцбанк» – принциповий член міжнародних платіжних систем Visa International і MasterCard International. У банку діє власний процесинговий центр, що обслуговує всі карткові програми.

Загальна емісія міжнародних платіжних карток VISA і MasterCard в АКБ «Укрсоцбанк» на січень 2006 року склала 1,152 млн. шт. Банк активно нарощує парк банкоматів і POS-терміналів.

«Укрсоцбанк» є відомим і визнаним банком у світовій банківській системі: за рейтингом журналу «The Banker» банк було внесено у список 2000 найбільших банків світу, а міжнародне агентство Standard&Poor’s включило банк у рейтинг 100 найбільших банків країн Центральної і Східної Європи. Почалося практичне співробітництво з ЄБРР. У 2003 році АКБ «Укрсоцбанк» за якість оформлення платіжних доручень у доларах США одержав спеціальну нагороду – «STP Excellence Award 2003». АКБ «Укрсоцбанк» ввійшов у п'ятірку найбільш відомих українських банків, що жителі України «називають без підказки» у рейтингу «ТОП – 100 Фінанси» за 2003 р. За версією щорічної загальнонаціональної програми «Людина року» голову Правління АКБ «Укрсоцбанк» Бориса Тимонькіна названо «Фінансистом року 2003». Кошти АКБ «Укрсоцбанк» допомагають розвиватися українському бізнесові.

У 2005–2009 роках АКБ «Укрсоцбанк» планує збільшити чисті активи до 40 млрд. грн. В основі стратегії «Укрсоцбанку» лежить позиціонування себе як універсального банку, що працює в різних секторах ринку.

Банк стоїть на шляху динамічного розвитку, упевнено дивиться в майбутнє, усвідомлюючи результати своєї діяльності, місце і роль, що він грає в економіці держави. Пріоритетом у роботі «Укрсоцбанку» завжди були і будуть інтереси клієнтів.

Надання послуг фізичним особам – один із пріоритетів діяльності «Укрсоцбанку».

АКБ «Укрсоцбанк» протягом 2005 року збільшив кредитний портфель фізичних осіб майже в три рази. За станом на 1.01.2006 р. він склав близько 3 млрд. грн.

Майже триразового збільшення кредитного портфеля фізичних осіб з початку 2005 року, що відбиває (і навіть перевищує) загальноукраїнські тенденції активного росту ринку кредитування приватних клієнтів, удалося досягти завдяки поліпшенню ресурсної бази «Укрсоцбанку». Цьому сприяли продовження нашим банком синдикованого кредиту, а також пророблена нами активна робота з залучення депозитів населення, юридичних осіб і ще ряду кредитів від іноземних нерезидентських структур, що уможливило відкриття всіх «шлюзів» кредитування. Основні напрямки кредитування фізосіб в «Укрсоцбанку» – надання іпотечних кредитів і позик на покупку автомобілів. Обсяги кредитування «Укрсоцбанком» клієнтів-фізичних осіб за програмою часткової компенсації процентної ставки Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву протягом 2005 року виросли в сорок два рази.

За словами голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Валерія Омельчука, АКБ «Укрсоцбанк» став лідером з видачі молодіжних кредитів у рамках програми часткової компенсації процентної ставки, реалізованої разом з Держфондом сприяння молодіжному житлобудівництву. У ході круглого столу «Ділового журналу» – «Іпотека-2005» – пан Омельчук зазначив, що з 22 банків, що на сьогодні працюють з Держфондом за програмою часткової компенсації процентної ставки, саме АКБ «Укрсоцбанк» діє найбільше активно і мобільно, що і дозволило йому стати лідером серед банків-партнерів Фонду.

АКБ «Укрсоцбанк» надає молодіжні кредити з компенсацією процентної ставки у всіх регіональних філіях. Таким чином, Банк допомагає вирішувати житлову проблему українським громадянам, у тому числі молодим членам суспільства.

Високі рейтинги міжнародних агентств дозволили «Укрсоцбанку» навесні 2005 року успішно дебютувати на ринку єврооблігацій. Банк розмістив трирічні єврооблігації на суму $100 млн. із прибутковістю 9,0%. Лід-менеджерами випуску виступили міжнародний банк ABN AMRO і Мoscow Narodny Bank (Лондон). Термін погашення облігацій – 6 червня 2008 року. Єврооблігаціям банку було присвоєно рейтинги «Ba3» від агентства Moody's і «B-» від агентств Fitch і Standard & Poors.

Угода, що відбулася, дозволила установити нові рівні запозичення, оскільки ставка прибутковості в 9% на момент розміщення була рекордно низькою для українських банків, що виходили на ринки єврооблігацій до «Укрсоцбанку». Євробонди «Укрсоцбанку» користувалися інтересом з боку азіатських інвесторів, що до його виходу на ринок єврооблігацій, якщо і купували українські облігації, те тільки суверенні або державні емітенти.

Заявки на придбання евробондів АКБ «Укрсоцбанк» було подано більше ніж 40 інвесторами з Європи (Великобританії, Швейцарії, Німеччини, Греції, Австрії, Франції, країн Бенілюксу і Скандинавії), США і Південно-Східної Азії, зокрема, Сінгапуру і Гонконгу.

АКБ «Укрсоцбанк» постійно активізує співробітництво з закордонними фінансовими організаціями. «Укрсоцбанк» став першим українським банком, що після фінансової кризи 1998 року у вересні 2003 року залучив синдикований кредит на суму $13 млн. Угода про другий синдикований кредит у $45 млн., організованому Deutsche Bank AG London і ING Bank, «Укрсоцбанк» підписав 15 листопадa 2004 року. На той момент це був найбільший синдикований кредит, залучений українським банком. На початку листопаду 2005 року АКБ «Укрсоцбанк» підписав угоду про продовження синдикованого кредиту додатково на один рік зі збільшенням його суми з 45 млн. дол. до 80 млн. дол. Організаторами кредиту виступили міжнародні банки Deutsche Bank AG і ING Bank (Нідерланди). Учасниками синдикованого кредиту виступили 22 провідні банки з країн Європи, Близької Схід, Азії і США. Процентну ставку по кредиту на період продовження було знижено в порівнянні з первинною ставкою Libor+3,8% річних і склала Libor+3% річних.

Збільшення запозичень у рамках програм синдикованого кредитування провідними світовими банками свідчить про високий авторитет «Укрсоцбанку» серед іноземних партнерів, бездоганної репутації нашого банку на вітчизняному і міжнародному ринках.

АКБ «Укрсоцбанк» має наміри щорічно збільшувати запозичення шляхом залучення синдикованих кредитів, а також розміщення єврооблігацій. Так, він планує регулярно виходити на ринок з євробондами, поступово подовжуючи терміни запозичень до п'яти, семи, десяти років, а також збільшуючи обсяги в 1,5–2 рази.

АКБ «Укрсоцбанк» бере участь у міжнародних програмах, зокрема в Програмі сприяння торгівлі для банків у Центральній, Східній Європі і СНД, в обслуговуванні кредитної лінії МСП-2 з кредитування малих і середніх підприємств за програмою Європейського банку реконструкції і розвитку.

«Укрсоцбанк» є членом Товариства всесвітніх міжбанківських фінансових комунікацій (SWIFT) і входить у трійку банків-лідерів за здійсненням грошових переказів по системі Western Union. Власна мультивалютна система грошових переказів «СОФТ» дозволяє здійснювати переклади по Україні в світі за найвигіднішими тарифами. Соціальний захист АКБ «Укрсоцбанк» – соціальний банк. Протягом багатьох років Банк у повному обсязі виплачує всі податки і виплати в бюджет. У 2004 році Банком було сплачено 133 млн. грн. податків, у цьому – близько 180 млн. грн. у бюджети різних рівнів.

Кошти АКБ «Укрсоцбанк» допомагають розвиватися українському бізнесу. Сьогодні банк утримує шосте місце в Україні на ринку кредитування юридичних осіб (частка ринку складає 4,6%). 39% обсягу публічних розміщень облігацій емітентів України (за станом на початок 2004 р.) також є значним внеском АКБ «Укрсоцбанк» у розвиток фондового ринку. Банк охоплює 5,1% ринку FOREX, обслуговуючи суб'єктів бізнесу з купівлі-продажу безготівкової валюти, і 15% ринку FOREX – за ввозом готівкової валюти на територію України. Частка ринку банківських металів АКБ «Укрсоцбанк» складає 5%. На банк припадає 8,7% загального обсягу платежів, здійснених учасниками системи електронних платежів Національного банку України.

Внутрішній ріст результатів здійснюється за рахунок створення нових або зміни існуючих продуктів, завоювання нових ринків. Зовнішній – за рахунок злиття та поглинання, а також за рахунок організації ефективного партнерства.

Бвнк пропонує різноманітні, сучасні фінансові інструменти, що допомагають організаціям домогтися комерційного успіху, а людям – підвищити рівень добробуту.

В основі роботи – якість і фірмовий стиль обслуговування, партнерські відносини з клієнтами, надання послуг, що вчасно відповідають на потреби ринку.

Мета Укрсоцбанку – бути системним універсальним банком, що динамічно розвивається. Посилити свої позиції в групі лідерів фінансового ринку України, збільшити ринкову вартість банку й доходи його персоналу.

Стратегічна (генеральна) ціль банку до 2007 року – підвищення ринкової долі до 6–7% і ринкової вартості банку на 35% (шляхом оцінки частки активів у сумі чистих активів усіх банків України та ринкової – аудиторської – оцінки капіталу відповідно).

Укрсоцбанк приділяє постійну увагу поліпшенню якості обслуговування клієнтів, вивченню їх потреб та впровадженню нових банківських послуг для клієнтів.


Информация о работе «Організація депозитних операцій комерційними банками з фізичними особами»
Раздел: Банковское дело
Количество знаков с пробелами: 139269
Количество таблиц: 14
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
122545
13
3

... іональному банку, установлюється для звітного періоду резервування в процентному відношенні (від 20 до 100 процентів) до суми обов’язкових резервів за попередній звітний період резервування. РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ДЕПОЗИТНИХ ОПЕРАЦІЙ З ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ В ВАТ «ОЩАДБАНК» 2.1. Загальна характеристика діяльності ВАТ «Ощадбанк» ВАТ «Ощадбанк» - одна з найбільших фінансово-банківських установ в ...

Скачать
149395
15
41

... «ОТР Банк» і ЗАТ КБ «ПриватБанк» мають значні запаси ліквідності і спроможні щодо погашення зобов’язань. РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКУ ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЙОГО ФІНАНСОВИЙ СТАН   3.1 Державне регулювання інвестиційної діяльності банків як фактор стабілізації його фінансового стану Становлення розвинутої ринкової економіки неможливе без створення умов для активізації ...

Скачать
88507
7
0

... інвестиційної діяльності. В Україні сьогодні необхідним є розширення застосування кредитних відносин в інвестиційній сфері. Розділ 2. Організація кредитування в комерційному банку  2.1. Основні умови кредитної угоди Кредитні правовідносини між кредитором і позичальником регламентуються на підставі кредитних договорів. Кредитний договір – це юридичний документ, що визначає взаємні обов' ...

Скачать
141537
6
5

... і та інші нарахування на працівників банку»); К-т рахунку № 1001 «Банкноти та монети в касі банку». Розділ 3. Перспективи удосконалення касових операцій у банківських установах   3.1 Удосконалення автоматизації в організації обліку розрахунків В Донецькій філії ВАТ „Кредитпромбанку” автоматизація з процесу розрахунків і їх обліку має переваги з застосуванням програмного забезпечення ОДБ ...

0 комментариев


Наверх