1 конкурс. Арифметичний лабіринт.

На дошці - малюнки двох лабіринтів.

Ведучий. Казкові персонажі Колобок та біле ведмежа Умка пішли на прогулянку. Але їх спіткало лихо: вони заблукали. Щоб допомогти персонажам казок потрапити додому, команди мають знайти шляхи у лабіринтах. Якщо команда швидко і правильно знайде шлях, вона отримує 2 бали. Якщо шлях визначено правильно, але команда зробила це повільніше, ніж її суперниця, вона отримує лише 1 бал. Хто з гравців команд готовий показати шлях казковому персонажу, піднімає руку. (Ведучий визначає, хто відповідатиме і викликає цього гравця до дошки).

2 конкурс. Математична естафета.

Ведучий. Наступним змаганням буде математична естафета.

Математична естафета - це змагання команд. Команди шикуються у дві колони. За сигналом ведучого перші гравці підбігають до дошки, де записано приклади, розв’язують перших 2 і повертаються до своєї команди. Торкаються рукою наступного гравця, після чого той приймає естафету і прямує до дошки розв’язувати наступні 2 приклади. І так до завершення. Виграє команда, яка швидше і правильніше виконала завдання.

Завдання для першої команди Завдання для другої команди

34+17 44-26 66+19 37-28

45-29 24+67 84-38 23+69

61-17 59+18 81-13 29+16

70-31 20-16 92-44 100-17

52+28 33+28 73+17 34+58

Ведучий. Підсумовувати цей конкурс будемо так: за правильно розв’язані приклади кожна команда отримає 5 балів, якщо гравець припустився помилки, з команди знімається 1 бал. Крім того, якщо команда розв’язала всі приклади без помилок і зробила це швидше від команди-суперниці, їй додатково присуджуються ще 2 бали.

А тепер, поки команди трохи відпочинуть, змагатимуться болільники.

3 конкурс. Рибалки.

На набірному полотні розміщено приклади, закриті фігурками рибок.

 

45+5 23+18 78+13

63-25 84-29 58-34

Ведучий. Я викликатиму на сцену болільників (одного - з команди "Сонечко", другого - з команди "Усмішка". учасників можна визначати за допомогою жеребкування). Болільник знімає рибку з дошки і розв’язує приклад, що схований за нею. Команда, болільники якої "зловили" риби більше, отримує додатковий бал.

4 конкурс. Розв’яжи задачу-вірш.

Болільники команд для своїх суперників підготували по три задачі-вірш. Зараз ми їх послухаємо. Кожен з учнів розкаже вірш-задачу. Болільники команди-суперника слухають цю задачу і розв’язують її. Учні, які знайшли відповідь, піднімають руку. (Ведучий вибирає, хто з болільників піде відповідати). Якщо учасник дає правильну відповідь, команда отримує 1 бал. Тобто, всього команди можуть набрати в цьому конкурсі по три бали.

Вірші-задачі

Подув вітер, лист зірвав. А сердиті 5 індиків

Та іще один упав. Взули нові черевики.

Потім ще упало 5. Рипу-рипу походжають.

Поможіть порахувать. Скільки всіх, вони не знають.

(1+1+5) (2+2+2+2+2)

Гнав Івась телят до річки - 10 хлопчиків завзято

Сім бичків і три телички. Про щось сперечались

Хай вони поп’ють води, Двох покликали до хати,

Полічи теляток ти. Скільки їх зосталось?

(7+3) (10-2)

Посадив татусь Миколи 1

3 мавпочок у клітках -

18 штук квасолі.

Дорослі є і мавпи-дітки,

9 виткнулось з землі.

Дорослих мавп у клітці - 5.

Скільки штук ще не зійшли?

А скільки там є мавпенят?

(18-9) (13-5)

Ведучий. Команди відпочили і тепер продовжать змагання. Зараз ми перевіримо, як вони вміють розв’язувати задачі.

5 конкурс.

На дошці розміщено короткі записи задач.



Ведучий. Прослухайте уважно умови задач.

Задача для команди "Сонечко".

Качка важить 2 кг, півень - 3 кг, індик важить на 6 кг більше, ніж качка і півень разом. Скільки важить індик?

Задача для команди "Усмішка".

Порося важить 16 кг, ягня - на 12 кг легше, ніж порося. А лоша на 43 кг важче, ніж ягня. Скільки важить лоша?

Кожна задача на 2 дії. Гравцям треба записати ці дії, виконати обчислення і пояснити, про що дізналися у кожній дії. Капітани призначають хто з гравців їхньої команди розв’язуватиме задачу.

За правильний розв’язок задачі команда отримує по 3 бали. Якщо команда розв’язала задачу швидше, ніж команд-суперниця, їй додатково присуджують ще один бал.

6 конкурс. Розгадай ребус.

Ведучий. Наступний конкурс - для болільників. (Учасників також можна вибирати за допомогою жеребкування). Ваше завдання - розгадати ребуси. (Викликаються по черзі три болільники кожної команди, вони відповідають з місця). За кожний правильно розгаданий ребус команда отримує 1 бал.

7я (сім’я) 100 ляр (столяр)

Ті 100 (тісто) 40 а (сорока)

Ак 3 са (актриса) ві 3 на (вітрина)


Информация о работе «Організація позакласної роботи з математики»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 122780
Количество таблиц: 12
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
64563
0
0

... ; скріплення шкільного предмету з життям; поглиблення і розширення змісту предмету, що вивчається; розвиток здібностей учнів; здійснення індивідуального підходу; професійна організація позакласної виховної роботи; вдосконалення умінь і навичок використання джерел інформації. Проте Н. М. Верзілін відзначає, що кінцева мета і завданняпозакласної виховної роботи можуть бути конкретизовані і змінені ...

Скачать
99515
0
0

... включення в ситуацію задач, задач-розповідей, завдань героїв веселих датських казок, включення задач-жартів, шляхом створення ігрових ситуацій та веселих змагань. 1.4  ігри на заняттях з математики. В позакласній роботі з математики з молодшими учнями велике місце займають ігри. Це головним чином дидактичні ігри, тобто ігри, зміст яких допомагає розвитку окремих операцій на мислення або засвоє ...

Скачать
61326
1
2

... коли для цього є умови і виникає необхідність. Взагалі позакласне і класне читання можуть не збігатися ні тематично, ні за авторами, ні за жанрами. Залежить це від віку учнів, від їх підготовленості, від умов роботи школи. Розділ 2 Організація позакласного читання в початкових класах.   2.1 Форми керівництва позакласним читанням в молодших класах.   Уміле керівництво позакласним читанням в ...

Скачать
126994
18
25

... Врахування пам’яті, уваги та уяви, мислення, інших психічних процесів, а також вікових та індивідуальних особливостей необхідне для вдумливої організації самостійної роботи на уроці. Розділ ІІ. Способи організації самостійної роботи в малокомплектній школі та перевірка їх ефективності   ІІ.1 Способи організації самостійної роботи Самостійна робота на уроці – органічна частина навчального ...

0 комментариев


Наверх