7 конкурс капітанів.

Ведучий. Наступний наш конкурс - конкурс капітанів. Зараз ми з вам визначимо, хто з наших капітанів уважніший. У мене в руках "Загадковий пакет". У ньому знаходяться різні геометричні фігури. Капітани (по черзі) за моїм завданням, не дивлячись у пакет, а тільки опустивши в нього руку, повинні знайти там відповідну до назви геометричну фігуру. Виграє той, хто найбільше правильно знайде геометричних фігур. За перемогу в цьому конкурсі команда отримує 3 бали.

8 конкурс. Жива нумерація.

Ведучий. У цьому конкурсі візьмуть участь змішані команди, бо до команд ми додамо по кілька болільників. Всього за кожну команду виступатиме по 10 учасників. Скільки болільників треба запросити до кожної команди? (Правильно, ще по 5 учнів).

На грудях кожного гравця буде одна з 10-ти цифр. Гравці команд сідають на стільці, відповідно зліва і справа від двох пар стільців, на яких "записуватимуться" числа. Кожній парі учнів треба буде сісти так, щоб цифри на їхніх грудях утворювали назване число (чи потрібну відповідь). До стільців гравці не біжать, а йдуть після команди ведучого: "Можна йти". За перемогу в цьому конкурсі команда отримує 3 бали.

Завдання.

1. Записати числа: 18, 23, 45.

2. Записати числа, кожне з яких на 4 більше від: 6, 20,9.

3. записати відповіді прикладів:

70+10; 72-2; 14+25.

9 конкурс (команд). Знайди невідомі слова.

Ключове слово працівник

1 2 3 4 5 6 7 8 9.

Ведучий. Кожній команді треба знайти по три зашифровані слова. Для цього необхідно розв’язати приклади. Відповідь у прикладі - це номер букви у ключовому слові. Записпвши букви у порожні клітинки, за стрілкою (зверху вниз) можна буде прочитати зашифроване слово. Капітани команди обирають учасників для виконання цього завдання (3 слова - 3 учні). За перемогу в ньому конкурсі команда отримує 3 бали.

Для першої команди.

13-10
10-9
14-9
1+1
4 ц
2+3
14-7
12-9

19-17
15-10
5+4

Ведучий. На цьому наше математичне свято завершується. Підведемо підсумки змагань. Команда "Сонечко" набрала 20 балів, а команда "Усмішка" - 18 балів. Виграла команда "Сонечко". Ваші оплески переможцям.

Вручення призів.


Додаток 5

 

Зразок екскурсії з математики, що пропонує Н.І. Багрій та З.М. Литовченко.

Тема. Екскурсія до парку.

Мета. Уточнити та узагальнити знання учнів з вивченого матеріалу і показати їх практичне застосування, розвивати дитячу спостережливість, уміння аналізувати, зіставляти, порівнювати.

Дана екскурсія проводиться зі школярами першого року навчання після того, як вони ознайомляться з поняттями "один", "багато", "кожен", "всі", "більше", "менше", "раніше", "пізніше", із взаємним розташуванням предметів у просторі, геометричними фігурами та навчатися лічити до 10.

Перед початком екскурсії класовод ознайомлюється з місцем проведення - парком. Він має форму круга, огороджений металевим парканом, що являє собою комбінацію багатьох геометричних фігур. У центрі - монумент, деталі якого теж мають форму фігур. У парку розбиті клумби різної геометричної форми.

З дітьми проводимо бесіду, під час якої націляємо їх на мету екскурсії і ставимо перед ними конкретні завдання. При цьому клас ділимо на три групи й обираємо відповідального. Кожна група одержує своє завдання.

1 група. Уважно оглянути парк. Знайти й назвати предмети, які мають форму вивчених геометричних фігур (кола, трикутника, чотирикутника, п’ятикутника).

2 група. Спостерігати, як розташовані в парку різні предмети: дерева, монумент, клумби та ін. (що за чим знаходиться, правіше, лівіше, попереду, ззаду).

3 група. Порівняти різні групи предметів. Визначити, про які можна сказати "один", "багато", "більше", "менш", "стільки ж". Розрізнити їх за кольором, розміром, за матеріалом, з якого вони виготовлені.

Відповіді на поставлене завдання члени кожної групи готують у вигляді коротенької розповіді або зображують побачене на малюнку. (Діти повинні взяти з собою альбом та кольорові олівці).

На це відводиться близько 20 хв. Класовод спостерігає за роботою кожної групи і надає їм необхідну допомогу. Підсумок екскурсії проводимо або в парку, або в класі. Результатом є виставка малюнків.

Тема. Вимірювання відстані кроками.

Мета. Знаходження середньої довжини кроку (пари кроків) кожного учня класу. Ознайомлення з вимірюванням відстані кроками.

Для проведення екскурсії обирається місцевість, на якій відстань або заздалегідь відома (наприклад, відстань між кілометровими стовпами), або відміряна за допомогою стрічки (200-400 м).

Щоб виміряти середню довжину кроку, кожен учень дану відстань повинен пройти три рази. Лічба кроків ведеться під ліву або праву ногу вголос у присутності інших школярів. Загальний результат щоразу заноситься до таблиці. Поділивши відстань у метрах на кількість кроків, кожен учень визначає середню довжину одного, а також спареного свого кроку.

Після виконання всієї практичної роботи вихованцям дається завдання - визначити відстань від свого дому до школи. Результати вимірювання школярі повинні повідомити на одному із засідань математичного гуртка або на уроках з математики, де ці дані можна використати для складання задач або прикладів.


Информация о работе «Організація позакласної роботи з математики»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 122780
Количество таблиц: 12
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
64563
0
0

... ; скріплення шкільного предмету з життям; поглиблення і розширення змісту предмету, що вивчається; розвиток здібностей учнів; здійснення індивідуального підходу; професійна організація позакласної виховної роботи; вдосконалення умінь і навичок використання джерел інформації. Проте Н. М. Верзілін відзначає, що кінцева мета і завданняпозакласної виховної роботи можуть бути конкретизовані і змінені ...

Скачать
99515
0
0

... включення в ситуацію задач, задач-розповідей, завдань героїв веселих датських казок, включення задач-жартів, шляхом створення ігрових ситуацій та веселих змагань. 1.4  ігри на заняттях з математики. В позакласній роботі з математики з молодшими учнями велике місце займають ігри. Це головним чином дидактичні ігри, тобто ігри, зміст яких допомагає розвитку окремих операцій на мислення або засвоє ...

Скачать
61326
1
2

... коли для цього є умови і виникає необхідність. Взагалі позакласне і класне читання можуть не збігатися ні тематично, ні за авторами, ні за жанрами. Залежить це від віку учнів, від їх підготовленості, від умов роботи школи. Розділ 2 Організація позакласного читання в початкових класах.   2.1 Форми керівництва позакласним читанням в молодших класах.   Уміле керівництво позакласним читанням в ...

Скачать
126994
18
25

... Врахування пам’яті, уваги та уяви, мислення, інших психічних процесів, а також вікових та індивідуальних особливостей необхідне для вдумливої організації самостійної роботи на уроці. Розділ ІІ. Способи організації самостійної роботи в малокомплектній школі та перевірка їх ефективності   ІІ.1 Способи організації самостійної роботи Самостійна робота на уроці – органічна частина навчального ...

0 комментариев


Наверх