2.2. Методика експериментального дослідження

Гіпотезу нашого дослідження ми перевіряли в процесі експерименту.

На першому етапі дослідження було проаналізовано психолого-педагогічну літературу з проблеми дослідження, навчальні посібники для вчителів, досвід роботи вчителів початкових класів, сформульовано гіпотезу та завдання дослідження.

На основі аналізу матеріалів констатувального експерименту розроблена методика навчального експерименту. Експериментальна робота проводилася на базі 4 класів Андріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Буського району та В.Вільшанецької й Бортківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Золочівського району Львівської області.

Для даного дослідження ми розробили пам’ятки (додаток В,Ґ,Д,Е), які допомагали учням набувати уміння виконувати домашню роботу, провели для батьків збори-лекцію, метою якої було повідомити батьків про їхню допомогу дітям у виконанні домашніх завдань (додаток Є) , а також нами розроблено систему домашніх завдань, у які включені різнорівневі, різновидові завдання та завдання за вибором. Різнорівневі завдання ми організовували так: пропонували учням завдання трьох варіантів — А, Б, В. варіант А відповідав обов’язковому рівню, варіант Б — основному, варіант В — підвищеному. Кожен учень за власним вибором у міру своїх сил вибирав варіант домашнього завдання. У ході виконання домашньої роботи учень міг перейти до складнішого варіанта або понизити рівень складності. Щодо видів домашніх завдань, то в основному ми розробляли репродуктивні, конструктивні, завдання творчого характеру, крім цього виділяли усні та письмові домашні завдання.

Домашні завдання з рідної мови.

Тема уроку. Дієслова теперішнього часу. Визначення особи та числа дієслів теперішнього часу

Варіант А

1.                          Випиши дієслова теперішнього часу. Усно визнач рід та число.

Ось місяць січень кличе мороза,

Морозить лиця, щипає носа,

А місяць лютий вітрами дує,

На водах з льоду мости будує.

Березень-місяць льоди поломить —

Весняну пісню річка задзвонить.

М. Підгірянка

1.  Постав дієслово в усіх особових формах теперішнього часу: малювати.

2.  До неозначеної форми дієслів написати дієслова теперішнього часу: читати, літати, збирати.

Варіант Б

1.  Прочитай вірш. Списуючи його, заміни на означену форму, що в дужках, дієсловами теперішнього часу. Так ти відновиш авторський текст.

Я (любити) тебе, друже, за те,

Що в очах твоїх море (синіти),

Що в очах твоїх сонце (цвісти),

Мою душу (голубити) і (гріти).

В.Сосюра 2.    Зміни дієслова теперішнього часу за особами та числами.
Я (що роблю?) розмовляю везу виношу
ти (що робиш?)
він вона воно (що робить?)
ми (що робимо?)
ви (що робите?)
вони (що роблять?)

3.    Постав слова у формі теперішнього часу і склади з ними речення: світити, голубіти, зеленіти.

Варіант В

1.    Прочитай прислів’я. Поясни, як ти їх розумієш. Випиши прислів’я, до складу яких входять дієслова теперішнього часу.

1.    Золото добувають із землі, а знання — з книжок. 2. Книга корисна, коли її читають. 3. З книгою жити — з другом дружити. 4. Більше думай, а менше говори. 5. Учень іде, а неук слідом спотикається. 6. Хто знання має, той і мур ламає. 7. Книга вчить, як на світі жить.

2.        Користуючись схемою, встанови зв’язок слів у реченні. У якому часі вжите дієслово. Придумай власне речення на подану схему.

3.     Поспостерігайте за природою і напишіть невеличкий твір (5-6 речень) на тему „За вікном”, використовуючи дієслова теперішнього часу.

Тема уроку. Перша і друга дієвідміни дієслів

Варіант А

1.    Дай відповідь на питання (усно): Як визначити дієвідміну дієслова?

2.    Визнач, до якої дієвідміни належать дієслова, надпиши: нести, бігти, сидіти, косити.

3.    Провідміняй за особами дієслово стояти. До якої дієвідміни воно належить?

Варіант Б

1.    Випиши дієслова у дві колонки: у першу — І дієвідміни, у другу — ІІ дієвідміни. Виділи особові закінчення дієслів.

Загадки

1.    Живе — лежить, помре — побіжить. 2. Мене просять і чекають, а як покажусь — утікають. 3. Літом одягається, а на зиму одежі цурається. 4. Літає крилами, ходить ногами, висить догори лапками. 5. Бачити не бачить, чути — не чує, мовчки говорить, добре мудрує.

Відгадки: сніг, дощ, дерево, кажан, книжка.

2.   Спиши, встав пропущені букви. Визнач дієвідміну дієслів.

Пом..ш, причеш..ш, причепур..ш, випуст..иш, напиш..еш, напиш..те, стріча..ш, набира..ш.

3.    Придумайте по 3 дієслова до кожної дієвідміни. З одним складіть речення, підкресліть головні та другорядні члени речення.

Варіант В

1.    Прочитай і відгадай загадку. Знайди дієслова.

Що це?

Ти сидиш, і я сиджу.

Ти стоїш, і я стою.

Ти із хати вибігаєш,

А я тебе доганяю.

Ти від мене не втечеш,

 Бо зі мною ти живеш.

Я з тобою скрізь буваю!

Коли темно, я зникаю.

Визнач, до якої дієвідміни належить кожне дієслово.

2.    Переписуючи, розкрий дужки і визнач дієвідміну дієслів.

На зарослій зозулиним льоном купинці (стояти) отакенне красноголовище! Шапка на ньому перебакирилась. Такого ще ніколи (не) (бачити)! Я (підбігати) до нього, (приміряти) з усіх боків, (милуватися), далі обережно (зрізати) і (класти) на бриль…

За М. Стельмахом

3.    Знайди вірш (уривок) або придумай власний, в якому йшлося б про весну. Випиши з нього 4 дієслова і визнач їх відміну.

Тема уроку. Дієслова минулого часу. Змінювання дієслів минулого часу за числами та родами (в однині)

Варіант А

1.    Утвори від неозначеної форми дієслів дієслова минулого часу: цвісти , пливти, мандрувати, шукати.

2.    Прочитай текст. Випиши з нього дієслова минулого часу.

Над землею пливла повна ніч… над темними вершинами лісу розкинулось прозоре небо з великими іскристими зорями. Повітря дихало ніжною свіжістю лісу…

За М. Старицьким

3.    У дієсловах, які ти виписав із попередньої вправи, визнач рід та число.

Варіант Б

1.    Запиши дієслова лікувати і лічити в родових формах минулого часу (він, вона, воно).

2.    Випиши з тексту дієслова минулого часу в однині. Згрупуй їх за родами.

Орися почула, як земля затряслася, як скала отворилася і якась невидима сила занесла її аж до підземної палати лісового царя. Вона стала в великій залі з кришталю… Все світилося, блищало, лисніло тисячами красок. На столі лежали купи золота, дорогих каменів, коралів, перлів…

За О. Пчілкою

3.    Склади 3 речення із дієсловами минулого часу. До одного речення побудуй схему.

Варіант В

1.    Випиши з тексту дієслова минулого часу. Вкажи їх рід і число. Бабуся

Край села стояла маленька хатка. У ній жила старенька бабуся. Однак вона не була самотньою. До неї заходили сусіди за доброю порадою. Особливо любили стареньку діти. Вони прибігали до бабусі щодня. Дівчатка допомагали їй прибирати в хаті. Хлопчики рубали дрова й носили воду.

Запиши слова, які в тексті допомагають уникнути повторення слова бабуся.


Информация о работе «Дидактичні умови організації домашньої роботи в початкових класах»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 132262
Количество таблиц: 10
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
167408
65
3

... ічні можливості й особливості, правильно спрямувати здібності. Таким чином, проведене експериментальне дослідження дає підстави стверджувати, що використання різних форм організації навчання природознавства в початковій школі (усіх типів уроків, усіх видів позаурочної та позакласної роботи) є ефективним засобом формування природничих знань учнів молодшого шкільного віку. Така робота активізує ...

Скачать
173833
3
2

... стимулювати учнів до нових зусиль у роботі, до самостійного переборення труднощів – це істотна ознака майстерності вчителя. Розділ 2. Технологія організації самостійної роботи учнів на уроках у початковій школі 2.1 Дидактичні умови організації самостійної роботи молодших школярів Визначаючи дидактико-методичні підходи до організації самостійної роботи учнів, ми враховували творчі надбання ...

Скачать
116321
9
8

... 2 А клас (експериментальний клас) Правильно виконали (у %) № завдання Діаграма 2. 2 Б клас (контрольний клас) Правильно виконали (у %) № завдання Аналізуючи одержані результати експериментального дослідження можна зробити висновок, що дидактична гра – це ефективний метод навчання математики молодших школярів. Ігри та ігрові ситуації допомагають учням у навчанні, органі ...

Скачать
118684
5
4

... ійна підготовка майбутніх учителів початкових класів в умовах інформаційного суспільства. Предмет дослідження – формування інформаційної культури майбутнього вчителя початкових класів у процесі професійної підготовки. Мета дослідження полягає у визначенні теоретичних і методичних засад формування ІК як основної складової професійної культури майбутнього вчителя початкових класів і засобу полі ...

0 комментариев


Наверх