Розробка системи нормалізації данних

Розробка системи керування та актуалізації інформації web-сайту національного оператора енергоринку
156341
знак
11
таблиц
15
изображений

3.7.1 Розробка системи нормалізації данних

Розробляєма система працює з великими розмінностями даних, тому потребує єфективної системи пошуку інформації. Для підвищення швидкості пошуку інформації створений алгоритм нормалізації даних. Алгоритм найбільш ефективний при великих б’ємах інформації. В результаті роботи алгоритму об’єм бази даних зменшується в декілька разів, та створюється таблиця з ключовими словами, що підвищує швидкість пошуку інформації.

Блок схема алгоритму нормалізації даних.

 


3.7      Технічні засоби, що використовуються

Для повно функціональної:системи адміністрування роботи сайту "Національного оператора енергоринку".

Мінімальна конфігурація системи повинна включати:

процесор - не менш ніж Intel Pentium 2 (200 MHz);

оперативна пам‘ять - не менш ніж 32 Мб;

вільне місце на жорсткому диску - не менш 20 Мб (не враховуючи місце, що займає база даних, СУБД MySQL (необхідне тільки на сервері));

принтер (в випадку, якщо необхідно вивести дані на друк).

монітор, що підтримує розрішення 1024ч768х16.

відео карта, що має не менш ніж 4 Мб пам‘яті.

5 Мб місця на жорсткому носії для збереження тимчасової інформації у кеші.

Бажана конфігурація системи повинна включати:

процесор - Pentium 4 (2.4 GHz);

оперативна пам‘ять - 512 Мб;

принтер;

.монітор, що підтримує розрішення 1280х1024х32

відео карта, що має 64 Мб пам‘яті;

наявність мережевої плати та комп‘ютерної мережі;

RAID-контролер із двома жортскими дисками;

джерело бесперебійного живлення;

Цей набір компонентів не буде вирішальним що до обмеження кола потенційних відвідувачі тому, що він є достатньо гуманним і такого рівня системи є у більшості користувачів, а основне навантаження лягає на сервер за винятком HTML редактору, що виконується на клієнтському комп’ютері.


4. Організація захисту даних на рівні крупного державного підприємства

 

4.1 Захист від втрати інформації внаслідок збоїв

Система захисту від збоїв допомагає захистити файли від остаточної втрати у випадку збою або випадкового видалення, цим підтримує стабільність роботи Web сайту Національного оператора енергоринку, тому її організація е о дніею з найважливіших задач.

Резервне копіювання файлів допомагає захистити файли від остаточної втрати у випадку збоїв або випадкового видалення. Цілком виключити можливість утрати даних практично неможливо. Можна лише знизити її імовірність і полегшити відновлення. Комплексний підхід до цієї проблеми допоможе уникнути і зайвих труднощів, і непередбачених витрат.

Щоб вибудувати ефективну систему збереження інформації, слід визначити її основні параметри:

вартість даних, що захищаються. Цей параметр визначає максимальну вартість засобів, що має сенс затратити на захист даних;

максимально можлива втрата. Цей параметр визначає частоту резервного копіювання даних;

максимально припустимий час відновлення. Цей параметр визначає наявність або відсутність необхідності в "гарячому" резервуванні системи.

Проблему надійного збереження даних "просто" вирішити, якщо встановити пару файл-серверів, що працюватимуть паралельно, та забезпечити оперативну заміну всіх компонентів системи, включаючи процесори. Однак для домашнього комп'ютера такі витрати є зовсім зайвими, а для підприємства виправдані за умови, коли навіть незначне простоювання техніки обертається великими збитками. Усі способи захисту даних від утрати будуються на їх дублюванні. Фізичний рівень захисту використовує так звані "дзеркальні" диски, логічний рівень передбачає створення копій. Найпростішим засобом захисту від втрати данних е застосування пристрою безперебійного живлення. Надійний захист від утрати даних може бути створено лише з використанням обох рівнів. Якщо у вас працюють два "дзеркальні" диски, то вони захистять дані при відмові одного з них. Однак у разі ушкодження файлової системи вони не допоможуть. Навіть встановлений у комп'ютер RAID-контролер із двома дисками не замінить регулярного резервного копіювання даних. Без сумніву, резервне копіювання - надійний і необхідний спосіб збереження і захисту даних. Частота його використання і спосіб копіювання залежать від конфігурації системи і характеру даних.

Отже система надійного захисту від збоїв може бути створено лише з використанням обох рівнів фізичного та логічного.

4.1.1 Захист данних на фізичному та логічному рівні

Для захисту Web сайту підприємства на належному рівні коли незначне простоювання обертається великими збитками виправданий високий рівень захисту інформації від втрати в наслідок збоїв.Web сайт Національного оператора енергоринку розміщений на сервері який належно захищений на фізичному рівні. Сервер в першу чергу орієнтований на оперативну заміну всіх компонентів системи, включаючи процесори. Від перепадів напруги сервер захищений джерелом безперебійного живлення. На сервері використовується оперативна пам’ять з корекцією помилок і встановлений RAID-контролер із двома "дзеркальними" дисками які захистять дані при відмові одного з них. Однак дзеркальні диски не допомагають у разі ушкодження файлової системи.

Оскільки захист від збоїв на фізичному рівні не дає потрібної надійності виникає потреба захисту даних на логічному рівні. Захист від збоїв на логічному рівні відбувається шляхом резервного копіювання даних за допомогою програмних засобів. Для захисту Web сайту Національного оператора енергоринку був створений сценарій "copy.php" який виконує резервне копіювання даних на файловий сервер – це дозволяє зберегти данні та відновити роботу Web сайту у випадку програмного збою.

Також існує можливість запуску системи резервного копіювання вручну з системи управління Web сайтом шляхом вибору в головному меню системи управління пункту "Захист від збоїв" з наступним вибором одного з підпунктів.

Повне резервне копіювання.

Вибір першого пункту призводить до збереження тільки бази даних, другого до збереження я к бази даних графічної інформації і програмних файлів. Після вибору одного з пунктів видається повідомлення про хід резервного копіювання.Якщо резервне копіювання закінчилось вдало на екрані з’явиться повідомлення "Резервне копіювання завершено вдало" у випадку коли резервне копіювання неможливо на екрані з’явиться повідомлення та причина невдачі для її подальшого усунення "Резервне копіювання неможливе: Причина".


Информация о работе «Розробка системи керування та актуалізації інформації web-сайту національного оператора енергоринку»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 156341
Количество таблиц: 11
Количество изображений: 15

0 комментариев


Наверх