8 Переоцінка товарів

На підприємстві проводиться переоцінка товарів в зв’язку з тим, що в результаті з транспортуванням, товарів. На підприємстві створюється комісія по переоцінці товарів. Переоцінка товарів оформлюється актом (прил.)

Операції по переоцінці товарів відображаються на рахунку:

При дооцінці товарів кореспонденція рахунків:

Дебіт 28 „Товари”, субрахунок 2 „Товари в торгівлі”.

Кредит рахунку 423 „Дооцінка активів”.

Списання сальдо з кредиту рахунку 432оформлюється проводкою:

Дебет рахунку 423 „До оцінка активів”

Кредит рахунку 74 „Інші доходи”

При уцінці товарів:

Дебет рахунку 423 „До оцінка активів”

Кредит рахунку 282 „Товари в торгівлі”

Списання суми уцінки товарів з дебету рахунку 423 „До оцінка активів”;оформляється проводкою:

Дебіт 48 „Цільове фінансування і цільові надходження”

Кредит 423 „До оцінка активів”

 

9 Сумовий і кількісно-сумовий метод обліку надхадження та реалізації товарів в роздрібній торгівлі

Товари можуть обліковуватись в сумовому і кількісно сумовому вираженні.

Облік в сумовому вираженні

Сумовим методом обліку є облік товарно-матеріальних цінностей в грошевому вимірі. Товари, одержанні в роздрібну торгівлю оприбутковуються в день їх одержання на основі рахунків-фактур, товарно-транспортних накладних та інших супроводжуючих документів по назві товару в вартісному вимірі.

Облік в кладовій може вестися або по ціні реалізації з (рахунок №285 „Торгова націнка”).

Розглянемо варіанти: пристосування рахунку №285 „Торгівельна націнка” передбачає, що ціна на продаж повинна бути фіксованою. В умовах плаваючих цін нестабільності гривні це – недозволенна розкіш. Головним аргументом за використання рахунку 285 є зберігання в кладовій і закріплення за матеріально-відповідальною особою товарів по продажним цінам. У випадку відшкодування збитків з матеріально-відповідаючої особи буде стягуватися нестача не по ціні придбання, а по ціні реалізації. Але це не завжди так навіть якщо облік товарів ведеться по ціні реалізації, то відшкодування нестач не обов’язково повинно вводитися по тій же ціні. А так як відшкодування збитків випадок не ординарний, трапляється не часто, то краще трохи ускладнити алгоритми при стягненні нестачі, ніж ускладнити розрахунки зв’язані з повсякденною працею. Цей підхід зручний у відношенні контролю за збереженням товарів і працею матеріально-відповідальних осіб. В цьому випадку можна кожний день зрівнювати підсумкові показники по касі – прибуток за реалізацією товарів з підсумковими показниками по вибутку із звітів матеріально-відповідальних осіб. Однак такий метод обліку товарів в кладовій ускладнює інші роботи. Ускладнюється бухгалтерські записи у зв’язку з тим, що окремо на рахунку 285 необхідно відобразити різницю між вартістю зберігаючи ми в кладовій товарів по ціні реалізації з їхньою вартістю по ціні прибуття.

Такий перехід не зручний при частих змінах ціни за реалізований товар, і якщо враховувати зміну ціни декілька разів на один робочий день, то ясно, що такий підхід незручний не точний і громіздкий.

Тому на практиці краще примінити облік без користування рахунку №285 „Торгівельна націнка”. При сумовому методі обліку реалізація товару оформлюється тільки касовими чеками в яких вказується тільки вартість реалізованого товару. Цей метод має широку розповсюдженість так, як наші торгівельні підприємства не мають автоматизований облік.

Наприклад: на основі використання штрих кодів.

Облік в кількісно-сумовому виразі

В торгівлі використання сумового методу обліку є мало ефективним. Введення кількісно-сумового обліку призводить до значного зниження розкрадань та втрат, більш швидкому і достовірному одержанню інформації і як наслідок – до збільшення прибутку і рентабельності підприємства. Сума відпущених товарів визначається по звітам продавців, кладовщиків та ін. Для виявлення невідповідності звітів матеріально-відповідальних осіб і реальних залишків в кладовій необхідно регулювати (наприклад: раз в місяць) проводити інвентаризацію. Якщо інвентаризація проводиться регулярно (наприклад: при передачі товарів іншій зміні, то запис Дт 70 рахунку Кт 28 можна провести на її підставі).

На рахунку 30 „Каса” аналітичний облік ведеться по продавцях, касирах і підтверджується звітом касира. В залежності від рівня автоматизації бухгалтерського обліку на підприємствах проводки відображаються в реальності рідше (в момент виникнення необхідності по підсумкам роботи за день (в кінці робочого дня) або за звітний період.

Дебет рахунку №30 „Каса”

Кредит рахунку №70 „Доходи від реалізації”

Назва і кількість реалізованих товарів обліковуються продавцями і відображаються в їх звітах про реалізацію кожного дня. На основі звітів продавців товари кожного виду списуються з матеріально-відповідальної особи в кладовій проводкою.

Дебет рахунка №70 „Доходи від реалізації”

Кредит рахунку №28 субрахунок 2 „Товари в торгівлі”

На суму відпущеного за розрахунковий період товару конкретного виду по ціні яка дає в кладовій.

При цьому число проводок відповідає номенклатурі реалізованих товарів. Якщо товари в кладовій обліковуються по ціні реалізації, для кожного виду товару виконується стернуючи проводка:

Сторно дебет рахунку №70 „Доходи від реалізації”

Сторно кредит рахунку №285 „Торгова націнка”.

На кожен вид реалізованих товарів нараховується податок ПДВ „Податок на додану вартість” що відображується проводкою:

Дебет рахунку №70 „Доходи від реалізації”

Кредит рахунку №64 „Розрахунки за податками і платежами”

На суму одержаної як добуток величини торгівельної надбавки на ставку ПДВ в роздрібному товарообігу.

 


Информация о работе «Організація обліку в магазині "Світанок"»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 55774
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
20730
0
0

... карликові качки королінки. Будуть запропоновані розважальні послуги: екскурсії та детальні розповіді про історію виникнення, розвитку та умови життя карликових тварин. ·  Організація «екскурсійних турів» на території підприємства буде спрямована на задоволення культурно-побутових потреб споживачів, які прагнуть через пізнавальну екскурсію наблизитися до розвитку світу карликових тварин. Цей вид ...

Скачать
122780
12
4

... підходу вирішення цієї проблеми, хоч і присутні зразки систем позакласних заходів і є методика проведення цієї роботи у школі. 2. Під час вивчення психолого-педагогічних умов використання організації позакласної роботи з математики нами було проаналізовано концепцію розвивального навчання, виділено спільні і відмінні особливості дитячої психіки. З’ясовано, що в основу відмінності між дітьми ...

Скачать
80339
13
3

... це процес визначення обсягу фінансових ресурсів за джерелами формування і напрямками їх цільового використання згідно з виробничими та маркетинговими показниками підприємства у плановому періоді. Метою фінансового планування є забезпечення господарської діяльності необхідними джерелами фінансування. Отже, основними завданнями фінансового планування на підприємстві є: забезпечення виробничої та і ...

Скачать
223914
12
13

... актуальним. Також діти з розумовою неповносправністю потребують спілкування в колі ровесників, вчителів, батьків та друзів. Діти з особливими потребами становлять об’єкт соціальної роботи з надзвичайно складною структурою. 1.2      Особливості релігійного виховання підлітків з особливими потребами в сім’ї Людина є сотворена Богом, її покликання – відкрити своє синівство та усім серцем і душею ...

0 комментариев


Наверх