4.4 Сертифікація на підприємстві

Якісне харчування – невід’ємна складова здорового способу життя. Мета для ТОВ “Молочна країна” створити, а тоді вдосконалювати високоякісні продукти, корисні для споживача. Підприємство прагне відповідати високим міжнародним стандартам якості управління ISO 9001:2000, що затверджена на підприємстві. Робота за цими стандартами – візитна картка багатьох великих виробників світу, гарантія якості кінцевого продукту.

Деякі елементи СУЯ, СУПД, НАССР вже діють на підприємстві. Управління якістю виробничих процесів здійснюється через аналіз причин невідповідностей прийняття рішень. Причини невідповідностей аналізуються з використанням статметодів, виявлення критичних точок процесів за принципами НАССР.

Ці дії впроваджені на всіх виробничих процесах, ведеться облік рівня дефектності. Продукція, що виробляється на ТОВ “ Молочна країна”, пройшла сертифікацію у системі УкрСепро, має сертифікати відповідності на всі види твердих сирів. З підприємства продукція відпускається з пакетом документів, які передбачені законом “ Про якість та безпеку харчових продуктів”. Лабораторія заводу проводить контроль сировини, що надходить, допоміжних матеріалів і якості готової продукції. У 2007 році лабораторія акредитована Київським державним центром стандартизації, метрології та сертифікації. Атестат виданий виробничо- технологічній лабораторії ТОВ “Молочна країна” засвідчує, що лабораторія відповідає критеріям акредитації і має право на визначення фізико-хімічних, і бактеріологічних показників. На цей час розроблені керівництвом з якості паспорту підприємства, стандарти і методики.

Згідно підходу стандартів системи якості: якість-це ступінь відповідності характеристик, які вже є, вимогам. При цьому під об’єктом якості може матися на увазі як продукція, процес її встановлення, так і виробник ( підприємство чи навіть окремий робітник). Найбільш важливе для якості щоб виготовлена продукція при тестуванні задовольняла ряд вимог, щоб вона якісно виготовлялась, щоб кожен робітник був навчений якісному виробництву.

ISO 9001: 2000 відповідає на це так: головне це ретельна організація системи виробництва, яка має назву “ Система менеджмента якості”. І головне в цій організації – це документованість всіх процесів, які мають відношення до виготовлення продукції, та які можуть суттєво вплинути на його якість. В більшості випадків мова йде майже про всі процеси, які відносяться до виробництва, починаючи від закупівлі сировини, матеріалів та комплектуючих та закінчуючи доставкою продукції споживачу.

Стандарт ISO 9001:2000 являє собою загальні вимоги до того, як повинна бути побудована система обліку та управління на підприємстві, щоб можна було гарантувати роботу виробничої структури у відповідності з вимогами “ Системи менеджмента якості”. Усі процеси, які можуть істотно вплинути на якість готової продукції, повинні бути задокументовані. За наглядом по дотриманню цих правил повинна бути призначена персональна відповідальність, регулярно повинна проводитись перевірка відповідності реальних процесів документованим вимогам. Важливо, що обов’язковою вимогою є встановлення відповідальності за якість процесів.

Система менеджмента якості – це сукупність організаційної структури, методики, процесів та ресурсів, необхідних для загального керівництва якістю.

Система менеджмента якості повинна забезпечити її вдосконалення та задоволення кінцевого споживача, що є головним доля ринково-орієнтованої економіки.

Важливу роль в системі менеджмента якості займає розвиток партнерських відносин з постачальником. Це дуже важливе питання. Потрібно мати власне бажання та право вибору, щоб розвивати таке партнерство. Для випуску якісної продукції необхідна якісна сировина. Існує багато способів підвищення зацікавленості постачальників якості своєї продукції. Це довгострокові контракти, спеціальні премії за якість своєї продукції. Однією з гарантій захисту покупця від неякісного постачальника є відповідність сертифікації та стандартом ISO 9001:2000.

Стандарт серії ISO 9001:2000 являються фундаментальними документами системи менеджмента якості. Вони визначають методологію забезпечення якості і являють собою модель взаємодії між учасниками системи якості (“Постачальник” – “Споживач”).

4.5 Миття технологічного обладнання

Однією з важливих задач молочної промисловості є випуск продукції високої якості, яка в значній мірі залежить від санітарно-гігієнічного стану технологічного обладнання. Мета санітарної обробки обладнання- видалення залишків молока, його складових частин та іншого бруду, які являються сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів.

Все технологічне обладнання по закінченні роботи підлягає миттю та дезінфекції. Для миття обладнання застосовуєть каустичну і кальційовану соду, азотну і сульфанілову кислоти, а також миючі засоби, дозволені Міністерством охорони здоров’я України. Для ополіскування обладнання використовується вода.

На підприємствах молочної промисловості широко використовується система безрозбірної мийки і дезінфекції обладнання. Це обумовлює економію 50% робочої сили, знижує пошкодження, знос обладнання, збільшує термін його служби. Циркуляційна мийка дозволяє автоматично регулювати концентрацію миючого засобу та виключає вторинне бактеріальне обсемінення.

Мікробіологічний контроль вимитого обладнання, тари, цистерн, проводиться лабораторією підприємства з обов’язковим записом у відповідних журналах. Мікробіологічний контроль чистоти оцінюють по кожній одиниці обладнання не менше одного разу в декаду згідно до інструкції по мікробіологічному контролю.

На ТОВ “Молочна країна” миття технологічного обладнання проводять наступними засобами: лойран, детанол, Дестон 10.

Санітарна обробка трубопроводів: При циркуляційному митті необхідна ділянка трубопроводу від’єднується заслінками, щоб уникнути попадання миючого засобу в молоко. Спочатку ділянку ополіскують водопровідною водою і вручну промивають крани заслінки, потім в миючому розчині (45-500 С) ополіскують у воді і встановлюють на місце. Ділянку трубопроводів під’єднують до баків з миючим розчином (65-700С).

Час циркуляції 10-15 хв. Ополіскують водою 35-400С протягом 3-5 хв. І ополіскують водою до повного видалення дезінфектанта.

Санітарна обробка пастеризаторів ведеться циркуляційним методом.

При цьому їх під’єднують до системи безрозбірної мийки або закольцовують на зрівнювальний бачок. Систему звільняють від залишків молока шляхом пропускання водопровідної води, потім промивають лужним розчином при температурі 70-800С і знову ополіскують водою на протязі 5-7 хв. Проводять промивку розчином кислоти при температурі 65-700 С, знову ополіскують водою 5-7.

Пастеризаційну установку необхідно розбирати один раз на декаду для видалення лужного каменю. Пастеризаційну установку необхідно розбирати один раз на декаду для видалення лужного каменю.

Санітарна обробка сепараторів: Для миття сепараторів їх розбирають. Миття апаратів проводиться не раніше ніж через 4 години роботи. По закінченню роботи від’єднують труби для подачі та відводу молока та вершків. Розборку проводять у відповідності до інструкції по обслуговуванню сепараторів. Спочатку видаляють залишок із грязевого простору, ополіскують теплою водою 35-400С всі деталі які стикаються з молоком. Промивають миючим розчином 45-500 С і теплою водою 35-400С. Перед роботою сепаратора слід продезінфікувати деталі розчином дезінфектанта шляхом занурення у ванну з дезінфектантом 35-400С на 2-3 хв. і ополіскують водопровідною водою.

Санітарна обробка обладнання для виробництва сиру:

Миття обладнання для виробництва сирів проводять після кожного опорожнення. Спочатку його ополіскують водопровідною водою, промивають миючим розчином 45-500С за допомогою щіток. Ополіскують теплою водою 35-400С до повного видалення залишку миючого розчину. Промивають розчином дезінфектанта 35-400 С і ополіскують водою до повного видалення залишків дезінфектанта.

Кожен день після закінчення роботи (варіння сиру) сировиготовлювачі миють 1% розчином каустичної соди, після чого ополіскують теплою водою 45-500 С. Промивають розчином дезінфектанта 35-400С та ополіскують водою до повного видалення залишків дезінфектанта. Всі ці операції виконуються за допомогою централізованої мийки. Розчин каустичної соди багаторазового використання.

Концентрацію розчину перевіряють кожного дня. Сирні форми миють по завершенню пресування. При ручному митті ополіскують обладнання водопровідною водою і промивають у миючому розчині 45-500С за допомогою щіток, ополіскують водопровідною водою і обсушують на стелажах.



Информация о работе «Проект цеху по виробництву сичужних сирів з чеддеризацією»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 76777
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 2

0 комментариев


Наверх