3.7.2 Розрахунок кількості зубців

Для усіх типів протяжок, коли фасочні зубці розташовані першими, кількість зубців визначається по формулі

 шт., приймаю


де S – підйом на зуб у чорнових секціях по п. 7.

Одиниця додається через те, що перший зубець протяжки виконується без підйому – його діаметр дорівнює діаметру попередньо обробленого отвору. Це робиться для того, щоб уникнути випадкового збільшення навантаження на перший зубець через нерівномірність припуску, побічних включень у метал та ін.

Коли фасочні зубці розташовані після круглих під час розрахунку кількості зубців одиниця не додається і усі зубці об’єднані у двохзубі секції.

Отримане значення округляють у більшу сторону до цілого числа. При цьому підйом на останню секцію може вийти менше розрахункового, але діаметр останнього фасочного зубця повинний бути дорівнює розрахованому в п. 7.1.

 

3.7.3 Визначення параметрів викружок

Фасонні зуби групуються в двозубі секції, причому перші зубці в кожній секції мають на бічних сторонах викружки для розподілу стружки по ширині, а другі виконуються без викружок, занижені по діаметрі на 0,02 – 0,04 мм для компенсації пружної деформації металу втулки. Радіус викружки вибирається графічно так, щоб ширина першого зубця секції була приблизно на половину менше ширини другого зуба (рис. 7). Глибина викружки повинна бути не менше 3Sz. Бічні сторони зубців виконують під кутом фаски.

 

3.7.4 Розрахунок довжини фасочної частини протяжки

Загальна довжина фасочної частини протяжки визначається по формулі

 

Lф= Zф *t =11*20=220 мм.


де t – крок чорнових зубів протяжки по п. 4.1.

 

3.8 Розрахунок шліцьової частин протяжки

 

3.8.1 Припуск на шліцьові зубці

Шліцьові зубці протяжки, незалежно від її типу, знімають припуск 3 (див. мал. 2), величина якого розраховується по формулі

 

Аш = Dmax - dф. – d=120,6–113,3–0,05=6,65, мм,

де Dmax – максимальний зовнішній діаметр втулки, що протягується, з урахуванням допуску, мм, dф. – діаметр фаски в основі шліцу, d=0,02 – 0,05 мм – допуск на розбивання отвору.

Весь припуск Ашзнімають чорнові, перехідні та чистові зубці протяжки. Припуск на перехідні групи (Аш пер) та чистові зубці (Аш чист) вибирають з таблиць 5 і 6 відповідно.

Припуск на чорнову частину розраховують по формулі

 

Ашчерн = Аш – (Аш пер + Аш чист)=6,65 – 0,5 – 0,04=6,11 мм.

 

3.8.2 Розрахунок кількості зубців

Кількість чорнових зубців

 шт., приймаю

де S – підйом на зуб у чорнових секціях по п. 4.3.

Якщо виходить дробове число, то його округляють у меншу сторону до найближчого цілого числа, а не знятий припуск переноситься на перехідні секції.

Кількість перехідних зубів

 шт., конструктивно приймаю

Кількість чистових (Zшчист) та калібруючих (Zшкал) зубців вибирається по табл. 3.6.

 

3.8.3 Параметри викружок

Шліцьові чорнові і перехідні зуби групуються в секції, причому перші зуби в кожній секції мають на бічних сторонах викружки для розподілу стружки по ширині, а другі виконуються без викружок, занижені по діаметрі на 0,02 – 0,04 мм для компенсації пружної деформації металу втулки. Радіус викружки вибирається графічно так, щоб ширина першого зуба секції була приблизно на половину менше ширини другого зуба. Глибина викружки повинна бути не менше 3Sz. На зубах, діаметр яких більше dф+2,5 мм, роблять бічні піднутрення (кут j1) для зменшення тертя між бічною поверхнею зуба й обробленою поверхнею (мал. 8).

Чистові зубці виконують не секціонированими з підйомом на кожен зубець. Викружок на чистових і калібруючих зубцях немає.

 

3.8.4 Розрахунок довжини шліцьової частини протяжки

Для підвищення точності обробленої поверхні шаг чистових та калібруючих зубців приймають меншим, ніж шаг чорнових зубців tчист = (0,7 – 0,8) t=15 мм.


ш = (Zш черн + Zш пер)*t +(Zш чистий + Zш кал)* tчист = (22+6)*20+(2+3)*15=635 мм.

  3.9 Визначення конструктивних розмірів протяжки

 


Информация о работе «Розрахунок металорізальних інструментів (черв'ячної фрези, комбінованої розвертки та протяжки)»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 41962
Количество таблиц: 17
Количество изображений: 1

0 комментариев


Наверх