8. Щоб використовувати час для аналізу внутрішнього, застосуємо принцип інтенціональності: у психічному даний предмет.

9. Розходження між безперервним і дискретним. Про безперервність можна судити на підставі безперервності сприйняття або переживання предмета Триваючий предмет - основа для визначення безперервності суб'єктивного. Порушення безперервності дане суб'єктові. Тривалість одного предмета переривається появою іншого. Про момент дискретності судимо по предметах. Ситуація - сукупність окремих предметів, як можна ввести безперервність? Через характеристику тла (Э. Рубін): у ньому завжди найдеться об'єкт великих розмірів, що простирається за межі окремого предмета, що виступає як фігуру. Коли він виступає на передній план, окремість меншого предмета втрачає колишнє значення: вона змінюється безперервністю. Зрештою тлом виступить земля, море або небо, і тільки лінія обрію позначить границю між ними, не руйнуючи безперервності переходу. Власна дія, живий рух суб'єкта є особливим серед триваючих предметів. Переживання його тривалості дається суб'єктові зсередини разом з можливістю сприймати рух зовні, завдяки чому виникає тверда основа для формування психологічної безперервності. Переконливі докази безперервності несе самоспостереження: тягучість емоційних явищ, поступовий хід-перехід одного настрою в інше, неможливість досягти мети відразу, поступове наближення до мети й ін. Отже, основу психологічної безперервності знаходимо в предметах світу, у рухах суб'єкта і його переживань, у поняттях мови.

10. Час як упорядкований ряд подій. Розрізнення подій усередині процесу і подій за межами процесу лежить в основі задачі синхронізації, що постійно вирішують не тільки психологи-практики й експериментатори, але і психологи-теоретики. Поняття події повинне бути визнане в якості базового психологічного поняття. Часові розрізнення, зв'язані з подією, добре описані в психології емоцій: чекання події, переживання що відбувається і пройшло, події (гіркота запізнення).

Час як схема з'єднання, як причинно-наслідковий зв'язок між подіями. Опис у термінах причини і наслідку покористується в повсякденних міркуваннях, а в психології майже не застосовується: занадто складна, хитка і невловимим є сама людина і її поводження. Занадто чуттєва людина і його дія до впливів зовнішніх факторів. Говорять про умови, про вплив, про супутні процеси, про фактори, про складове складне явище. Чи доречно тут говорити ще про польовий зв'язок? Виділення причин і наслідків припускає, з одного боку, окремі події, з іншого боку - безперервний перехід між ними.

11. Сприйняття, спогад, думка, переживання, рух, відношення, спілкування., свідомість - це насамперед сьогодення. На сприйняття накладаються чекання, спогад, думки, переживання, руху, відносини. Сьогодення стає вихідною точкою психологічного опису. Думка розширює сьогодення. Поняття образа світу вводиться через зміст, простір і час. Образ світу і сьогодення. «Тут – тепер - Я» - базовий принцип психології. Наскільки прийнятно в психології поняття ситуації, настільки психологія починається із сьогодення. Дія - акт, що відбувається суб'єктом тут і тепер.

12. Майбутнє вводиться такими термінами, як «плани», «стратегії», «тактики», «антиципації» і «чекання».

13. Минуле уводиться функціями пам'яті. Психологічний опис, що враховує функції психіки, не може бути не тимчасовим, оскільки воно включає поняття сприйняття, пам'яті й антиципації.

Карл Бюлер добре показав, як тимчасові форми пронизують мова і мова в живій ситуації й організують читання і розуміння письмового тексту.

14. Аналіз часу, увага до форми тимчасового типу неминучі на початкових етапах психологічного опису. Час тут виступає як потік. Інші розуміння неминучі на будь-яких етапах. Опис залишається близьким до літературного, воно намагається як можна повніше утримати всі деталі життєвого процесу.

15. Науковий аналіз прагне довести знання до ідеалу, витравляючи з нього всі елементи потоку життя, з якого він був вирваний, У потоці багато випадкового, що замутняє чистоту наукової істини. Десь на найвищому рівні абстракції понятійне зображення процесу залишається без ознак потоку. Якщо час, то тільки як схема світового зв'язку. Як зупинене, вічне. Тільки логічні форми причини і наслідку.

16. Коли нам буде потрібно повернутися до життя, застосувати побудовану нами модель у реальних умовах, ми знову звернемося до потокового тимчасового опису. Якщо ми цілком утратили його в процесі наукового аналізу, то що дозволить нам упровадити наше знання в потік, повернутися до життя з результатами нашого дослідження? Тільки емпіричне припасування, доробка, відповідно до конкретних життєвих обставин.

17. Або ми повинні були якось зберегти елементи потокової часової форми в ході руху по ступінях пізнання, тримати потокові елементи на будь-якому рівні абстракції, або повинні зберігати, утримувати в понятійній системі цілий шар, де опис дається в максимально наближених до життя термінах. Але як сполучити два способи опису в єдиній понятійній системі?

18. Історичне і логічне. В міру розвитку знання повинне з історичного перетворитися в логічне. Мається на увазі, що другорядні деталі, характерні для життєвого потоку, при цьому зникнуть і залишаться тільки логічні форми, що пронизують зміст знання. У таких логічних формах тимчасове не втрачено, у них лише зникли випадкові деталі.

19. У психології є очевидні приклади: культурно-історична й інша теорії розвитку психіки (Л. С. Виготський, Ж. Піаже), теорія діяльності (С.Л. Рубінштейн, А.Н Леонтьев), теорії сприйняття (Дж. Гібсон), мислення (А.В. Брушлинський, С.Л. Рубінштейн), мотивації (В. К. Вілюнас). Будь-які принципи розвитку, наприклад професійного, означають упровадження тимчасових форм у психологічний текст. Очевидна часова форма міститься в ситуаційній теорії К. Левіна.

20. Навіть якби деталі потокового опису були цілком усунуті, часове збереглося б у формах окремих слів: іменники можуть мати корені, загальні з дієсловами, приставки і суфікси розтягують слова, додаючи поняттям відтінок процесуальності. Часові властивості об'єктів формулюються за допомогою тверджень - пропозицій про послідовність або одночасність, безперервності або дискретності, про процесуальні властивості об'єкта і про зв'язки усередині об'єкта - розірваних або збережених.


Информация о работе «Часовий аналіз праці»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 94977
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
147546
0
0

... людину Середньовіччя, її психологію, потрібно зважати на зовнішнє середовище, на її уявлення про Всесвіт, на що впливала велика кількість чинників. Найбільше значення на формування людини середньовіччя мало оточуюче середовище, Християнська релігія та залишки язичницьких вірувань і забобонів. Тогочасна Європа являла собою величезний покрив лісів і ланд з розкиданими по ньому обробленими родючими ...

Скачать
123063
7
0

... незалежно від її чисельності. Ця форма організації й оплати праці застосовується на роботах з технічного обслуговування устаткування, машин і механізмів на збиранні врожаю. 2 Сучасний стан обліку праці та її оплати в господарстві   2.1 Організаційно - економічна характеристика ТОВ “Агрофірма Мар’янівська” Ширяївського району Одеської області Об`єктом дослідження дипломної роботи є Товариство ...

Скачать
195735
35
22

... формування активів. Визначається фінансова стійкість відношенням вартості матеріальних оборотних активів (запасів та витрат) до величини власних та позикових джерел коштів для їх формування. Аналіз фінансового стану підприємства ТОВ "Комфорт" показав, що власний капітал у 2006 році складав 1529421,7 грн. За рахунок чистого прибутку, отриманого за звітній період власний капітал зріс на відповідну ...

Скачать
201341
19
3

... Виробництво товарної продукції на 1 грн, зарплати, грн. 5,64 5,40 -0,24 95,7 Наведені дані також свідчать про зниження ефективності використання фонду оплати праці. 2.4 Ефективність організації праці в Управлінні житлового господарства Специфіка праці державних службовців полягає в тому, що вони: –          виконують праця, що виражається в обґрунтуванні цілей і напрямків суспільного ...

0 комментариев


Наверх