1.            Організація управління діяльністю в системі охорони і укріплення здоров’я.

З метою оптимізації організаційно-технічного забезпечення системи охорони і укріплення здоров’я здорової людини, а також інших лікувально-профілактичних закладів передбачається комплекс заходів, а саме:

-         впровадження інформаційних технологій та створення бази існуючих закладів в сфері охорони здоров’я і виявлених послуг;

-         розробка та обґрунтування нормативно-правової документації, впровадження науково-технологічної продукції і методик високих технологій в практику роботи закладів, що задіяні в сфері охорони здоров’я;

-         розробка базових критеріїв ефективності і показників діяльності, економічного стимулювання медичних працівників і медичної профілактики. [22]

2.            Нормативно правове забезпечення.

-      розробити та підтвердити положення о ліцензуванні діяльності закладів;

-      розробити лікувальні програми по охороні здоров’я населення;

-      розробити штатну структуру, перелік методик, технологій і обладнання для типових кабінетів і центрів оздоровлення людей;

-      розробити форми надання оздоровчих послуг.

3.            Кадрове забезпечення охорони здоров’я передбачає комплекс заходів по вдосконаленню технологій, підготовки викладачів і спеціалістів в області системи охорони і укріплення здоров’я людини (лікарів, сестринського персоналу), підвищення їх кваліфікації, та розширення діапазону професійної діяльності і спектру медичних послуг, що надається. Планується:

-         розробка і апробація системи атестація, сертифікації і ліцензування лікарів відновлюючої медицини;

-         розробка професійних стандартів для всіх рівнях діяльності по охороні здоров’я;

-         створення освітніх програм з сучасними науково-методичним забезпеченням;

-         удосконалення учбових і учбово-методичних матеріалів по охороні і укріпленню здоров’я людини для освітнього потенціалу і використання в практичної діяльності. [32]

4.            Нормативно-технологічне забезпечення побудови і розміщення кабінетів (центрів здоров’я). Максимальне використання потужностей і необхідності розгортання нових:

-         розширення функцій і ролі існуючих лікувально-профілактичних закладів, які потребують розвиток матеріально-технічної бази за рахунок обладнання, реконструкції діючих закладів і побудова нових;

-         створення нових і реконструйованих відділень, санаторно-курортних закладів.

5.            Інформаційне забезпечення. Передбачає створення системи інформаційного забезпечення населення і медичних працівників по проблемам системи охорони та укріплення здоров’я населення (використання електронних та інших засобів масової інформації).

6.            Наукове забезпечення впровадження системи охорони і укріплення здоров’я.

-         створення комплексних програм по вдосконаленню тих що є в наявності і розробки нових технологій в сфері охорони здоров’я;

-         наукове обґрунтування і розробка оптимальної структури дитячих оздоровчих організацій.

-         розробка єдиних критеріїв ефективності оздоровчих послуг;

-         багаторівневий підхід з урахуванням оздоровчих профілактичних заходів з урахуванням загальних потреб населення в цілому, так і специфічних потреб населення різних регіонів, окремих соціально професіональних і вікових груп.

-         пріоритет оздоровчих і профілактичних засобів в області суспільної охорони здоров’я. [8]


Висновки

Вдале географічне розташування Запорізької області, природнокліматичні умови, наявність теплого Азовського моря, лікувальних грязей, мінеральних вод, зумовили унікальність природних і лікувальних факторів курортів, основною метою яких є зміцнення здоров’я населення, збереження його працездатності та поліпшення демографічної ситуації в Україні.

Так визначимо, що найбільшого розвитку в Запорізькій області набула лікувальна оздоровча рекреація. Як свідчать статистичні дані серед оздоровчих закладів переважають заклади відпочинку та санаторно-курортні заклади. Саме вони концентрують найбільшу кількість відпочиваючих.

В Запорізькій області знаходиться 6,4% санаторно-курортних (оздоровчих) закладів України, хоча рекреаційний потенціал реалізовано не в повній мірі. Номенклатура послуг санаторіїв доповнена лікувальними послугами: загальне обстеження, кліматотерапія, дієти, грязьові та солові ванни тощо. Практично всі заклади курортного типу орієнтовані на середній клас споживача. В останні роки кількість закладів відпочинку зменшилась, і кількість відпочиваючих зменшилась майже втричі. Це пов’язано не тільки з недоступністю цін на путівки, зменшенням середнього життєвого рівня населення, а й низькою конкурентноздатністю галузі на фоні різноманіття та доступності вибору курортно-оздоровчих послуг в інших рекреаційних комплексах України, або за кордоном.

 Крім того в Запорізької області ми прийшли до висновків, що дитяча рекреація в області не отримала свого належного розвитку, на її долю припадає лише 17,6% загального показника. При цьому в області існують дуже вагомі показники природних та історичних рекреаційних ресурсів, на базі яких дитяча рекреація може належного свого належного розвитку. Кризи в галузі надає ще й те, що зменшення чисельності оздоровлених дітей відбувається за рахунок пільгових категорій, зокрема, дітей - сиріт, малозабезпечених дітей, хворих на туберкульоз, постраждалих від аварій на ЧАЕС.

Зробивши просторово-часовий аналіз функціонування дитячих закладів оздоровлення, можемо визначити, що найбільш перспективними для подальшого розвитку галузі є Якимівський район, м. Запоріжжя, м. Бердянськ, також дитяча рекреація, за певних умов, може отримати певний розвиток в Приазовському та Приморському районах.

А ось часовий аналіз показав, що чисельність дітей, оздоровлених в 2005 році зменшилась в 2-3 рази в порівнянні з 1990 роком. Це дуже негативний показник в соціально-економічному розвитку області, країни. Тому проаналізувавши функціонування цієї галузі та її перспективні плани, можна зробити висновки, що найбільш реальним в умовах Запорізької області є втілення наступних заходів:

1. Покращення екологічної ситуації в області:

- охорона водних рекреаційних ресурсів, очищення водойм від мулу, водоростей, сміття;

- проблема образії берегів;

- заходи для покращення атмосферного повітря в області.

- штучне облисіння територій, насадження полізалесних лісосмуг

2. Забезпечити раціональне використання природних, соціально-економічних та культурно-історичних рекреаційних ресурсів. Для вирішення багатьох проблем потрібна підтримка держави та бюджетні кошти.

3. Покласти відповідальність (практичну) за рекреаційні заклади належним організаціям, відомствам.

4. Створення спеціалізованих дитячих рекреаційних закладів:

- активного відпочинку та фізкультури (спортивні табори);

- впровадження нових закладів розваг (відеосалони, гральні автомати, комп’ютерні зали, дитячі майданчики, клуби, тренажерні зали та інше);

- табори для творчих дітей (від гуртків, домів дітей та юнацтва, музичних, художніх шкіл);

- оздоровчі табори з елементами навчання (розмовляють тільки іноземною мовою).

5. Розвиток дитячого туризму в області:

- розробка нових туристичних маршрутів для широкого загалу дітей та юнацтва;

- організація та відновлення існуючих дитячих туристичних клубів.

6. Модернізація та реконструкція діючих оздоровчих закладів підприємствами, яким вони належать (до 2010 року).

-транспортне забезпечення — підтримання автошляхів у належному стані, створення обладнаних автостоянок, будівництво і ремонт існуючих

7. Втілення в дію цінової політики, особливо для пільгових категорій дітей.

8. Вдосконалення інвестиційної політики.

9. Перспектива розвитку охорони здоров’я людини передбачає реалізацію наступних вимог: організацію управління діяльністю в системі нормативно-правового забезпечення (лікувальні програми, перелік методик, обладнань, технологій, форм надання оздоровчих послуг): кадрове забезпечення охорони здоров’я; нормативно-технологічне забезпечення; інформаційне забезпечення; наукове забезпечення, впровадження системи охорони і укріплення здоров’я.

10. Проведення належних рекламних кампаній, як в Запорізькій області, так і за її межами.

Враховуючи потенціал рекреаційного комплексу, доцільно створити фонд розвитку рекреації в Запорізькій області. Регіональні, місцеві державні органи управління повинні проводити ліцензування закладів оздоровлення, рекреаційної діяльності та сертифікацію рекреаційних послуг.

Аналізуючи аспекти стратегічної програми розвитку Запорізького рекреаційного комплексу, можна відокремити, що більшість положень спрямоване на забезпечення доступності та ефективності санаторно-курортного лікування дітей, реабілітацію хворих, профілактику захворювань, тобто формування повноцінної здорової нації країни.


Список використаних джерел

1.         Алаев Э.Б. Социально-экономическая география: Понятийно-терминологический словарь. - М.: Мысль, 1983. - 232с.

2.         Бадіон О.П., Дігтяр Ю.М. Стежками Північного Приазов'я: путівник/Асоціація "Екологічна освіта"; Дитяче екологічне об'єднання "Ехо". - Запоріжжя: Поліграф, 2002. - 254 с.

3.         Балабанов Г.В., Горленко І.О., Пістун М.Д. Суспільна географія в Україні// Укр. географ.ж-л, 1996. - №2. - С. 15-20.

4.         Бебчук Б.У., Варламова О.С., Гусев А.А. Особенности экономических оценок природопользования в условиях перехода к рынку // Экономика и математические методы. - 1992. - Т.28. - №5-6. - С.742-753.

5.         Буравченко А.О., Гаврилишин І.П. Туризм і ринок праці// Проблеми розвитку туризму в Україні і завдання відновлення історичної пам'яті народу засобами туризму. - Тези доп. Всеукраїнськ. наук.-практ.конф. Ч.І. - Київ-Косів, 1994.

6.         Веденин Ю.А. Динамика территориальных рекреационных систем. -М.: Наука, 1982. - 190с.

7.         Веденин Ю.А. Социально-экономические аспекты развития территориальных рекреационных систем. - В кн.: Социально-экономические и географические аспекты исследования территориальных рекреационных систем. - М. - 1980. - С. 16-30.

8.         Ветинеев А.М., Журавлёва Л.Б. Куротное дело: Учебное пособие – Москва: Кнорус, 2006 – 650 с.

9.         Войнаренко М. Локальні виробничі системи та мережі підприємств // Нові виробничі системи і прискорений розвиток регіонів. -К.: Логос, 2002. -С.87-95.

10.       Гидбубут А.В., Мезенцев А.Г. Курортно-рекреационное хозяйство: Региональный аспект. - М.: Наука, 1991. - 91с.

11.       Гнюбкин И.Б. Экологический туризм на охраняемых территориях -туризм которому принадлежит будущее // Актуальные вопросы развития инновационной деятельности в государствах с переходной экономикой. -Симферополь: СОНАТ, 2001. - С. 208-209.

12.       Гуляев В.Г. Туризм: экономика и социальное развитие. -М.: Финансы и статистика, 2003. - 304 с.

13.       Дементьева Г., Сердюк Е. Методологические основы экономической оценки природно-рекреационного назначения // Экономика Украины. - 1992. -№11.-С.60-64.

14.       Елозина Е.Н. Анализ экономико-экологических методов повышения эффективности функционирования и развития рекреационного хозяйства Украины. - Одесса: ОГМИ, - 1995. - 32с.

15.       Елозина Е.Н., Ковалев В.Г. К вопросу об оптимизации управления рекреационной сферой // Совершенствование организации и управление развитием рекреационного хозяйства в приморских зонах.- Одесса: ИП ФЭЭИ, -1995

16.       Енциклопедія Запорізької області - Запоріжжя: Дике поле, 2004 р. – 738 с.

17.       Ермилов В.С. Опыт санитарной охраны курорта Гопри // Курортология и физиотерапия: Республиканский межведомственный сборник. - К., 1992. - Вып.25. - С.25-26.

18.       Євдокименко В.О. Регіональна політика розвитку туризму (Методологія формування, механізм реалізації). - Чернівці: Прут, 1996. - 287с.

19.       Живицкий А.В. Научные основы оценки социально-экономической эффективности рекреационного природопользования // Автореф.дис. ... д.э.н. -Одесса: ИПФЭЭИ НАН Украины, - 1995. - С. 95.

20.       Живицкий А.В. Рекреационный потенциал (социально-экономические аспекты освоения) // Экономика и организация природопользования в Причерноморской регионе - К.: Наукова думка, - 1987. - С. 103.

21.       Живицкий А.В. Социально-экономические проблемы рекреационного природопользования в морских бассейнах // Оптимизация использования охраны и воспроизводства природных ресурсов. - М.: ЦЭМИ АН СССР, -1986.

22.       Жученко В.Г. Розвиток туристично-рекреаційної діяльності на Україні: передумови та перспективи //Регіональні перспективи. - 2001. -№1.

23.       Закон України "Про екологічну експертизу" від 9 лютого 1995 р. (№45/95-ВР).

24.       Игнатенко А.Н. Рекреационные территориальные системы: научные основы развития и функционирования. - К.: УМК ВО при Минвузе УССР, 1989.

25.       Игнатенко Н.Г., Руденко В.П. Природно-ресурсный территории: Географический анализ и синтез. - Львов: Вища школа, 1986.

26.       Корецкий Л.М., Смаль И.В. Научно-методические аспекты экономико-географического исследования территориально-рекреационных систем// Методологические проблемы современной географии. Сб.науч.трудов. К.: Наук.думка, 1993.

27.       Коротун І.М., Коротун Л.К., Коротун С.І. Природні умови та ресурси України: Навчальний посібник до курсу "Природні ресурси України" для студентів екологічних спеціальностей вищих навчальних закладів. -Рівне, 2000.

28.       Крачило М.П. Экономико-географические проблемы туризма и его эффективность. Автореф.дисс. ... д.г.н. - К., - 1992 – 36 с.

29.       Лущик А.В. Влияние хозяйственной деятельности на подземные воды Крыма // Проблемы экологии и рекреации Азово-Черноморского региона. Материалы международной региональной конференции. - Симферополь, 1994. -С.137-141.

30.       Мамутов В.К., Амоша А.И., Дементьева Т.Н. Рекреация: социально-экономические и правовые аспекты. - К. Наук. думка, 1992.

31.       Маринич О.М., Палієнко В.П., Руденко Л.Г. Основні етапи і напрями географічних досліджень у Національній академії наук України// Укр. геогр. журн. - 1998. - №3 (23).

32.       Марченко О.А. Суспільно-географічне обгрунтування раціонального використання та охорони рекреаційних ресурсів Херсонської області. Автореферат дисертації к.геог.н.,- Одеса, - 2000 - 20 с.

33.       Мацола В.І. Рекреаційно-туристичний комплекс України. -Львів, 1997.

34.       Оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих таборах (закладах) влітку 2005 року. Статистичний збірник. Запоріжжя: Головне управління статистики. 2005 р. - 35 с.

35.       Оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих таборах (закладах) влітку 2005 року. Статистичний збірник. – Запоріжжя: Головне управління статистики. - 2006 р. - 33 с.

36.       Оздоровлення та відпочинок населення влітку 2005 року. Економічна доповідь. – Запоріжжя: Головне управління статистики. - 2005 р.

37.       Ольшевский В. Развитие рекреационной инфраструктуры // Экономика Украины. – М: 1991. - №4.

38.       Организация туризма: Учеб. Пособие /А.Л. Дурович, Н.И. Кабушкин, Т.М. Сергеева и др.: под ред. Н.И..Кабушкина - Мн.: Новое знание, 2003. - 632 с.

39.       Оценка социально-экономическое эффективности мероприятий по охране и улучшению рекреационных ресурсов (Методический аспект) / Живицкий А.В. и др. - К., 1985

40.       Панов І. Екологічний туризм //Краєзнавство, географія, туризм. – 1998.- №11.

41.       Позаченюк Е.А. Введение в геоэкологическую экспертизу. – Симферополь.: Таврия, 1999. - 413с.

42.       Прейгер Д., Малярчук І. Розвиток іноземного туризму в Україні в контексті розбудови міжнародних транспортних коридорів //Економіка України. 1998. -С. 20-28.

43.       Про стан та перспективи розвитку туризму в Україні (інформаційно-аналітичний матеріал до парламентських слухань), -К., 2000.

44.       Рекреационные системы. / Под ред. Н.С. Мироненко, М. Бочарова, М.: МГУ, 1986.-С. 126.

45.       Русанов И.В. Территориальная организация кратковременного отдыхе населения центра рекреационного объединения. Автореф.дис., - Л., 1984 -18с.

46.       Санаторно-курортне лікування. Статистичний бюлетень. - Запоріжжя.: Головне управління статистики., - 2005 р., 55 с.

47.       Смаль І.В. Територіальна структура рекреаційної системи Чернігівської області України. Автореф.дис... к.г.н. -К., 1993. - 19с.

48.       Смаль І.В. Туристичні ресурси України. -К., 1996. 396 с.

49.       Статистичний збірник. Запорізька область, 2002. – Запоріжжя., - 2003. -432с.

50.       Статистичний збірник. Запорізька область, 2003. – Запоріжжя., – 2004.-432 с.

51.       Ткаченко О. Про поняття курортно-оздоровчих та рекреаційних зон в екологічному законодавстві // Вісник Академії правових наук України. – 1998. -№1(12).-С.139-142.

52.       Топчиев А.Г. Геоэкология: географические основы природопользования. - Одесса: Астропринт, 1996. - 392с.

53.       Топчиєв О.Г. Суспільно-географічне дослідження: методологія, методи, методики. Навчальний посібник. – Одеса; Астропринт, 2005. – 632 с.

54.       Топчиєв О.Г. Теоретичні основи регіональної економіки. - К: Вид во УАДУ, 1997. -137с.

55.       Фоменко Н.В. Рекреаційні ресурси та курортологія. Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2007. –312 с.

56.       Яцков В. Проблемы ресурсосбережения // Экономика Украины - 1994. - № 9-С.45-52.


Додаток 1

Мережа санаторно-курортних і оздоровчих закладів по містах та районах у 2004-2005 році

Складено за даними головного управління статистики в Запорізькій області.


Додаток 3

 

Кількість ліжок (місць) у санаторно-курортних і оздоровчих закладах у 2004-2005 році, по містах та районах

 

Всього у закладах тривалого перебування

У тому числі

У закладах о одно-дводен-ного перебу вання

у санаторіях

 У пансіонатах з лікуванням

У сана­торіях про­філак­торііях

 

У пансіо­натах відпо­чинку

 На бази відпо­чинку

Всього

З них дитячих

із загальної кількос­ті- санаторії для хворих на туберкульоз

Всього

З них дитячих

область

Запоріжжя

Бердянськ

Енергодар

Мелітополь

райони

Бердянський

Василівський

Вільнянський

Запорізький

Оріхівський

Приазовський

Приморський

Токмацький

Якимівський

28557

2629

6104

116

201

130

145

246

1310

50

576

4733

101

12216

2631

623

1505

-

101

-

-

-

-

-

-

-

101

301

1019

357

460

-

101

-

-

-

-

101

-

180

120

60

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

180

120

60

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

252

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

252

-

-

1819

1258

-

116

100

-

145

150

-

50

-

-

-

-

1211

-

815

-

-

-

-

-

-

-

256

140

-

-

22644

748

3784

-

-

130

-

96

1310

-

320

4341

-

11915

52

-

-

-

-

-

-

-

52

-

-

-

-

-

Складено за даними головного управління статистики в Запорізькій області.


Додаток 4

 

Кількість осіб, які оздоровлені у 2004-2005 році протягом тривалого часу, по містах та районах

 

Всього оздоровлено протягом тривалого часу

У тому числі

у санаторіях

 У пансіонатах з лікуванням

У сана­торіях про­філак­торііях

 

У пансіо­натах відпо­чинку

 На бази відпо­чинку

Всього

З них дитячих

із загальної кількос­ті- санаторії для хворих на туберкульоз

Всього

З них дитячих

область

Запоріжжя

Бердянськ

Енергодар

Мелітополь

райони

Бердянський

Василівський

Вільнянський

Запорізький

Оріхівський

Приазовський

Приморський

Токмацький

Якимівський

214837

22744

64634

644

2650

46

906

2195

1744

-

4099

35898

1273

78004

37315

6014

27309

-

1187

-

-

-

-

-

-

-

1273

1532

9452

1800

5192

-

1187

-

--

1273

-

678

276

402

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

678

276

402

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1873

-

-

-

-

-

-

-

--

1873

-

-

19804

14980

-

644

1463

-

906

1811

-

-

-

-

-

-

6254

-

3073

-

-

-

-

-

-

-

2100

1081

-

-

149591

1750

34252

-

-

46

-

384

1744

-

1999

32944

-

76472

Складено за даними головного управління статистики в Запорізькій області.


Додаток 5

 

Кількість осіб, які відпочивали у 2004-2005 році протягом одного-двох днів по містах та районах

 

 

 

Всього

оздоровлено протягом одного- двох днів

У тому числі
у санаторіях

 У пансіонатах відпочинку

У санаторіях профілакторііях

 

Всього З них дитячих

область

Запоріжжя

Бердянськ

Енергодар

Мелітополь

райони Бердянський

Василівський

Вільнянський

Запорізький

Оріхівський

Приазовський

Приморський

Токмацький

Якимівський

17562

746

4549

-

-

-

-

643

1723

-

647

2370

-

6884

23

-

23

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

15

-

15

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

218

-

144

-

-

-

-

-

-

-

-

74

-

-

17321

746

4382

-

-

-

-

643

1723

-

647

2296

-

6884

Складено за даними головного управління статистики в Запорізькій області.


Додаток 6

 

Розподіл іноземних громадян, оздоровлених протягом 2000-2005 року у санаторно курортних і оздоровчих закладах по містах та районах

Оздоровлено протягом тривалого часу

 

всього іноземних громадян

у % до загальний кількості оздоровлених

всього іноземних громадян

у % до загальний кількості оздоровлених

область

Запоріжжя

Бердянськ

Енергодар

Мелітополь

Бердянський

Василівський

Вільнянський

Запорізький

Оріхівський

Приазовський

Приморський

Токмацький

Якимівський

12858

85

6801

-

-

-

-

-

-

-

48

3125

-

2799

6,0

0,4

10,5

-

-

-

-

-

-

-

1,2

8,7

-

3,6

176

-

114

-

-

-

-

-

-

-

32

30

-

-

1,0

-

2,5

-

-

-

-

-

-

-

4,9

1,3

-

-

Складено за даними головного управління статистики в Запорізькій області.


Додаток 7

 

ДИТЯЧІ ОЗДОРОВЧІ ЗАКЛАДИ (ТАБОРИ), ЯКІ ПРАЦЮВАЛИ ВЛІТКУ ПО МІСТАХ ТА РАЙОНАХ

Мережа дитячих оздоровчих закладів (таборів) та кількість оздоровлених дітей влітку 2006 року

Кількість дитячих оздоровчих закладів (таборів) - 366

Кількість оздоровлених дітей – 75748


Складено за даними головного управління статистики в Запорізькій області.


Додаток 8

 

Дитячі оздоровчі заклади (табори), які працювали влітку по містах та районах (кількість таборів)

кількість таборів
2000 2001 2002 2003 2004 2005

2006

Область 193 160 269 297 361 378 366
Запоріжжя 45 38 40 42 34 32 31
Бердянськ 31 15 32 25 17 37 24
Енергодар 3 3 5 4 2 2 2
Мелітополь 15 13 14 13 5 5 5
Токмак 8 2 2 5 4 4 2
райони
Бердянський 21 21 21 16 9 23 22
Василівський 11 14 20 29 30 27 -
Великобілозерський - - - - - 2 2
Веселівський 1 1 1 1 4 9 22
Вільнянський 29 31 34 32 33 33 29
Гуляйпільський - - - 15 16 13 16
Запорізький 1 1 25 23 21 21 24
К-Дніпровський - - 2 2 3 3 2
Куйбишевський 1 1 2 - 5 2 2
Мелітопольський 2 1 1 4 - - -
Михайлівський 1 1 8 10 10 8 8
Новомиколаївський - - - 6 10 9 12
Оріхівський 4 1 27 19 23 24 25
Пологівський - 1 1 2 1 - 22
Приазовський 2 2 18 23 23 15 13
Приморський 2 3 4 3 37 33 34
Розівський - - - 2 6 4 3
Токмацький - 1 2 5 3 8 6
Чернігівський 9 1 - 6 14 17 17
Якимівський 7 9 10 10 51 47 43

Складено за даними головного управління статистики в Запорізькій області.


Додаток 9

Дитячі оздоровчі заклади (табори), які працювали влітку по містах та районах (кількість місць)

кількість місць
2000 2001 2002 2003 2004 2005

2006

область 18922 18901 20407 20828 22292 18689 19012
Запоріжжя 5987 6034 6230 6224 1807 1642 1580
Бердянськ 4450 4060 4830 4962 4662 3880 4570
Енергодар 680 780 780 800 - - -
Мелітополь 2090 1810 2020 1900 - 240 -
Токмак 503 200 250 600 - - -
райони
Бердянський 240 530 530 520 720 720 720
Василівський 150 150 - - - - -
Великобілозерський - - - - - - -
Веселівський 90 90 90 90 - - -
Вільнянський - - 80 80 570 575 625
Гуляйпільський - - - - - - -
Запорізький 180 180 180 180 455 395 275
К-Дніпровський - - 200 200 416 180 180
Куйбишевський 200 200 - - 150 150 155
Мелітопольський 520 240 400 400 - - -
Михайлівський 302 302 302 302 - - -
Новомиколаївський - - - - - - -
Оріхівський 220 220 220 220 - - -
Пологівський - - - - - - -
Приазовський 650 342 342 492 785 450 -
Приморський 620 840 1080 700 3291 2495 2495
Розівський - - - - - - -
Токмацький - 303 303 303 - - -
Чернігівський - - - - - - -
Якимівський 2040 2620 2570 2855 9436 7962 8412

Складено за даними головного управління статистики в Запорізькій області.


Додаток 10

Дитячі оздоровчі заклади (табори), які працювали влітку по містах та районах (кількість місць)

оздоровлено дітей
2000 2001 2002 2003 2004 2005

2006

область 61035 64666 75727 76817 77782 80295 75748
Запоріжжя 18858 18645 19051 19903 6341 5851 5531
Бердянськ 13102 13237 14618 13863 14551 20160 18891
Енергодар 3099 3493 3657 3865 441 436 401
Мелітополь 7218 6767 7171 5625 617 634 640
Токмак 2380 813 1254 1990 197 176 167
райони
Бердянський 1515 3396 3032 2976 2725 3826 3531
Василівський 1308 1330 1559 2019 1941 1913 -
Великобілозерський - - - - - 54 44
Веселівський 195 279 443 358 95 270 934
Вільнянський 1377 1518 1731 1238 2787 2746 2874
Гуляйпільський - - - 862 883 716 737
Запорізький 479 735 1909 1518 1579 1427 1538
К-Дніпровський - - 233 268 466 225 185
Куйбишевський 50 84 100 - 409 262 180
Мелітопольський 763 630 1576 1996 - - -
Михайлівський 1281 1404 2333 1781 249 200 184
Новомиколаївський - - - 246 451 453 490
Оріхівський 577 772 2979 1535 669 858 1124
Пологівський - 160 160 44 22 - 1336
Приазовський 2046 1135 2289 3822 5367 3470 704
Приморський 1673 1589 3482 1935 8866 9568 7769
Розівський - - - 77 165 107 140
Токмацький - 1624 1450 1224 172 244 125
Чернігівський 353 60 - 119 356 365 695
Якимівський 4761 6995 6700 9553 28433 26334 27528

Складено за даними головного управління статистики в Запорізькій області.


Информация о работе «Сучасна оцінка та перспективи розвитку оздоровчої рекреації в Запорізькій області»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 286797
Количество таблиц: 15
Количество изображений: 11

Похожие работы

Скачать
69529
3
0

... ією з форм раціонального використання вільного часу, змістовного проведення дозвілля, оздоровлення нації. Одним з основних напрямків туризму стає сільський туризм, що має усі шанси на ефективний і успішний розвиток. Розділ ІІІ. Сільський туризм. Оцінка сучасного стану та перспективи розвитку З початку XXI ст. сільський зелений туризм, за визнанням експертів Всесвітньої туристичної організації ...

Скачать
63548
6
14

... страції прав на землю та нерухомість, гарантії надійності цих прав, сприятиме інвестиційній активності, розвитку ринку землі і нерухомості, підтримці системи оподаткування та земельноіпотечного кредитування.   ВИСНОВКИ   За результатами дослідження орендних земельних відносин у сільському господарстві України в курсовій роботі отримані наступні висновки: 1. В результаті здійснення земельної ...

Скачать
69995
4
0

... ї ваги рекреа­ційної сфери у зростанні національного доходу країни. 3. РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА Ресурсозбереження — це прогресивний напрям використання природно-ресурсного потенціалу, що забезпечує економію при­родних ресурсів та зростання виробництва продукції при тій са­мій кількості використаної сировини, палива, основних і допоміж­них матеріалів. ...

Скачать
54497
5
0

... днанням сприятливих кліматичних, бальнеологічних та ландшафтних ресурсів. Для рекреації можна використовувати близько 1500 км морського узбережжя. [ 6,140] РОЗДІЛ ІІІ. ХАРАКТЕРИСТИКА ГОЛОВНИХ РЕКРЕАЦІЙНИХ РАЙОНІВ УКРАЇНИ   3.1. Характеристика Карпатського рекреаційного району   Карпатський регіон (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька області) займає площу 56,6 тис. кв. км, ...

0 комментариев


Наверх