2.1 Загальна характеристика туристичної Азії

Азія утворює разом з Європою найбільший материк - Євразію. Межа між Європою і Азією проходить по Уральському хребту, Каспійському, Азовському, Чорному і Мармуровому морям, по Великому Кавказу, протокам Босфор і Дарданелли. Азія сполучена з Африкою Суецьким перешийком, відокремлена від Північної Америки Беринговою протокою. Омивається Північним Льодовитим, Тихим і Індійським океанами і їх околичними морями.

У Азії знаходяться найвищі гірські системи: Гімалаї, Каракорум, Памір, Тянь-Шань, Гіндукуш, Куньлунь, Великий Кавказ, Алтай, Саяни і висока точка Землі - Еверест. Для Азії характерні і найобширніші рівнини - западно-сибірська, Туранська, Велика Китайська, Індо-гангська і Месопотамська. У Азії знаходиться найнижче місце суші - побережжя Мертвого моря в Йорданії і Ізраїлі; найбільше за площею Каспійське море і найглибше озеро Байкал.

Ландшафти континенту надзвичайно різноманітні: арктичні пустелі, тундри і лісотундри на островах Арктики і уздовж побережжя Північного Льодовитого океану; південніше - тайга, змішані широколистяні ліси, степи і лісостеп, напівпустелі і пустелі; у субтропіках Західної Азії - середземноморська рослинність; у Східній і Південно-східній Азії - мусонні ліси; у екваторіальних широтах - багатоярусні заболочені ліси.

Азія – найбагатший континент миру. Надра Азії містять величезні запаси різноманітних копалин: покладу кам'яного вугілля, руд чорних, кольорових і рідкісних металів, багатющі в світі родовища нафти і газу. Здобич, переробка і експорт мінеральної сировини складають основу економіки багатьох країн Азії. Тут успішно розвиваються хімічна і переробна промисловість, всі види машинобудування, електроніка, капітальне будівництво, транспорт, зв'язок і інформатика.

У Азії до наших днів збереглися численні місцеві культи: шаманство (на півночі і сході континенту), поклоніння духам предків. На континенті живуть сотні народів і народностей. У деяких колишніх колоніях продовжують ходіння західно-європейські мови і поширена двомовність. Населення більшості азіатських країн багатонаціональне.

Туризм і відпочинок в країнах Азії надзвичайно різноманітний. Це, перш за все, екскурс в історію. Тут створювалися і рушилися царства, виникали і зникали етноси, перемішувалися мови і говір. Великі азіатські культури Індії, Китаю, Ірану, Близького Сходу багато в чому визначили хід світової історії.

Подорож до Азії – це паломництва і дотик до витоків релігій. Тут виникли три світові релігії - буддизм, християнство, іслам.

Відпочинок в Азії дає можливість доторкнутися до витоків філософської думки, мистецтва і культури континенту. Імена Заратустри, Будди, Лао-цзи, Конфуція, пророка Мухаммеда, Авіценни (Ібн-сини), Омара Хайяма відомі у всьому світі не менше, ніж імена великих завойовників - Чингисхана і Тімура або знаменитих діячів XX в. Махатми Ганді, Мао Цзедуна, аятоли Хомейні.

Туристичні поїздки до Азії своїми очима дадуть уявлення про національні особливості і традиції азіатських країн. Унікальні народні промисли, ремісниче виробництво, особливо в Індії, Індонезії, Ірані, Непалі до цих пір є одній з найважливіших галузей народного господарства. Подорож по великих азіатських річках - Янцзи, Хуанхе, Єнісеї, Олені, Амурі, Меконзі, Інді і Гангу, поїздка на озеро Байкал дадуть уявлення про велич і потужність континенту, його міста і країни, багату флору і фауну.

Обширна географія континенту, велика кількість туристичних напрямів і маршрутів в Азії – це прекрасна можливість вибору повноцінного відпочинку.


2.2 Готельний бізнес в Китаї

2.2.1 Туристичні ресурси Китаю

У Китаї є все: високі гори і нагір'я, низовини і рівнини, уздовж берегів числених морів - порти, пляжі і курортні місця, знамениті монастирі, зокрема легендарний Шаолінь, женьшеневі ферми в провінції Цинхай, численні археологічні розкопки в пустелях Гобі і Такла-макан, альпіністські бази на східних схилах Гімалаїв і Каракоруму. Колосальні "запаси" природних визначних пам'яток - живописне нагір'я Юньнань-Гуічжоуське з безліччю гірських річок, водопадів і глибоких печер, унікальні озера Тайху і Сиху, живописна гора Тайшань (внесена до списку скарбів ЮНЕСКО), Дуньхуанські печери - скарбниця стародавнього буддійського мистецтва, печери Юний Ган, водопад Хуангошу (висота 74 м., ширина 81 м.), карстові печери і "кам'яний ліс" в повіті Ваньшен, печери Рід Флют, Чорного Будди, Нової Води і Дракона біля Гуанси, величні печери Лонггонг і Жіцзін недалеко від Aншуня, а в неозорих степах Внутрішньої Монголії можна побачити стародавнє мистецтво кінних змагань. У лісах Великого Хингана влаштовуються полювання. У Харбіні щорічно проводяться фестивалі крижаної скульптури і можна навіть підкотитися на гірських лижах і ковзанах.

Подорожуючи по стародавньому Шовковому шляху, можна побувати в Синьцзяні, де знаходяться три знамениті каньйони, в Санься на річці Янцзи, на горі Емей і в державному заповіднику Цзючжайгоу. Унікальний по живописності край - річка Ліцзян в Гуйліне і п'ять "священних" гір, багаті красивими місцями. Гора Хуаншань вважається "обличчям китайських гір", а гора Емейшань славиться своїй труднодоступностью і неповторною чарівністю. Для туристів відкрито 99 міст величезного культурно-історичного значення і 750 унікальних культурних пам'ятників, що знаходяться під охороною держави, а також 119 пейзажних місць. Серед них 19 занесені в Список усесвітньої природної і культурної спадщини ООН.

Пекін, що знаходиться на південь від плато Шаньсі, хоч і не найстародавніше місто країни, але один з найцікавіших. Обов'язково варто оглянути "Заборонене місто" - найбільший з тих, що збереглися в світі палацових комплексів імператорського палацу Гугун (Палац старих правителів, XV в.), обнесений середньовічною стіною і буквально насичений історичними спорудами (більше 9 тис. будов). Сьогодні в багатьох приміщеннях відкриті музейні експозиції, виставлені збори імператорських скарбів, колекції годинників, маріонетки, якнайдавніші зразки кольорової кераміки, нефритові вироби, вироби з бронзи, похоронні статуї часів імператора Цинь Шихуана, твори каліграфії, живопис, різьблення і інші вироби прикладного мистецтва. Не менш цікаві одна з найкрупніших площ світу - Тяньаньмень ("площа Воріт небесного спокою", 880х500 м.), "Передні ворота" Цзянмень і ворота Тянаньмень (1651 р.), Літній Палац (Іхеюань, 12 км. від Пекіна), імператорські парки Бейхай ("північне море") і Іхеюань ("парк безтурботного відпочинку"), обнесений двома стінами Храм Неба "Тяньтань" (1420 р.) із знаменитою Хуйінбі ("Стіна повертаного звуку"), "кругле місто" Туаньчен з "павільйоном Відбитого сяйва" Ченгуандянь і "Стіною дев'яти драконовий" Цзюлунбі. Також цікаві храм буддиста Юнхегун (1694-1746 рр.), "храм Конфуція" Кунмяо (1306 р.) на північний схід від парку Бейхай, даоський храм Байюньгуань, мавзолей Мао Цзедуна "Мао чжуси цзиняньтан", музей китайської революції, один із старих мостів в Китаї - Лугоуцяо (Міст Мазко Порожнисто, 1189 р.), Національна галерея, парк Цян-Тан з гробницями 13 імператорів династії Мін і "алеєю тварин" (50 км. на північ від Пекіна), комплекс будівель музеїв Історії Китаю і Історії китайської революції, Парк світу з копіями найвідоміших споруд світу, "підземне місто" часів "Культурної революції" і просто колосальна кількість храмів.

Безліч туристів привертають прекрасні музеї китайської столиці - Пекінський музей природознавства, Військовий музей китайської революції, Музей прикладного мистецтва Китаю в універмазі Байшен, Художній музей Яньхуан, Столичний Музей і множина інших.

Величезна кількість гостей приїжджає до Пекіна, щоб відвідати його нечувано дешеві ринки. Найбільш популярні ринки Шовковий (Ксьюшуї), Перлинний і Яболу (Ябао Луа), магазин "Дружба" на Янгуаменуей, універмаг "Люфтганза" ("Яньша"), а також сотні торгових точок на "головній вулиці Китаю" - Чананцзе.

У 80 км. на північний захід від Пекіна проходять ділянки Бадалін, Мутянью (90 км. на північ) і Симатай (110 км. до півночі-сходу) Великої китайської стіни (II-III вв., загальна довжина близько 6,8 тис. км.). У 200 км. на схід від столиці, на березі Жовтого моря, лежить прекрасне курортне місце Бейдайхе, біля якого до моря виходить східне закінчення Великої стіни. У 17 км. південно-західно Бейдайхе на 52 км. тягнеться знаменитий "Золотий пляж", обрамлений величезними піщаними дюнами. Неподалеку лежать не менш відомі морські курорти Хебей і Кинхуангдао.

У стародавньому місті Сиань знаходиться унікальний музей теракотових фігур воїнів і коней з гробниці імператора Циньшихуана, а біля Чжоукоудянь розташовані внесені до списку культурної спадщини ЮНЕСКО унікальні археологічні ділянки - місце виявлення викопних останків найбільш ранніх форм людини. У Сучжоу налічується більше 100 садово-паркових ансамблів, що добре збереглися, створених багатьма поколіннями імператорських династій. На південний схід від Пекіна знаходяться знаменита живописна гора Тайшань - одна з найбільш шанобливих святинь в з п'яти священних гір даосизму, а також храм Конфуція (478 р. до н. э.) і архітектурно-парковий комплекс резиденції Яньшенгун недалеко від міста Цюйфу з комплексом особняків, що оточують його, і "Лісом Конфуція" - величезним парком з унікальними деревами і стародавнім кладовищем Китаю, що краще всього збереглося.

Розташоване в провінції Шаньси місто Пін'яо було засноване в VII-VIII вв. до н.е. і відомий стародавньою міською стіною (1370 р.) завдовжки більше 6 км., храмом Чженьгоси з дерев'яним павільйоном Ваньфоси (X в.), унікальними храмами Шуанліньси (571 р.) і Цинсюйгуань (657 р.), а також старовинними лавками і безліччю храмів і монастирів. Місто внесене до Списку усесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ще одне стародавнє місто із Списку усесвітньої спадщини ЮНЕСКО - маленький Ліцзян в провінції Юньнань. Головна визначна пам'ятка міста - викладена різноколірними кам'яними плитами вулиця-площа Сифан - один з центрів Шовкового і Чайного торгових шляхів старовини. Особливу чарівність місту додають сотні струмків і річечок, через які перекинуто близько 1000 мостів, побудованих в різні епохи і в різних стилях, що перетинають його.

У Гуанчжоу, головному місті провінції Гуандун, що протягнулася уздовж побережжя Південно-китайського моря, варто відвідати головний зоопарк країни, музей Гуанчжоу, мечеті Гуантаси і Хуайсенг, пагоду Женхай і храм Шести Смоковниць. Саме місто є відкритою економічною зоною з надзвичайно розвиненою торгівлею і початкуючою інтенсивно розвиватися сферою морських курортів. Довколишній Наньцзін, стародавня (до 1420 р.) столиця країни, славиться широкими бульварами і тінистими деревами, що в умовах достатньої печені місцевого клімату (його часто називають "одна з трьох печей Китаю") перетворює його на своєрідний оазис. Тут збереглися численні середньовічні споруди, зокрема міська стіна епохи Мін (33 км. - щонайдовша міська стіна миру), храми і пагоди, а також мавзолей першого президента Китайської республіки Сунь Ятсена на схід від міста.

Чунцин - одне із стародавніх міст Китаю, його історія налічує більше 3 тис. років. Місто відоме своїми старими, такими, що приліпилися до схилів гори, кварталами, гарячими джерелами, живописними передгір'ями гір Цзіньюньшань і Наньшань, а також довколишніми печерами Улунськимі, лісопарком Цзіньфошань, наскальними барельєфами Дацзу, барвистими водопадами на річці Цзиян в горах Ушань, прекрасною фортецею "Дяоюйчен" в Хечуане, архітектурно-пейзажним ансамблем фортеці Шибаочжай в повіті Чжунсянь, кумирнею Чжан Фея в Юньяне, буддійським монастирем Шуангуйтан в повіті Лянпін і "кам'яним лісом" повіту Ваньшен. У самому місті цікаві Музей "Хун'яньцунь", Меморіальний комплекс жертв гоминьдановских концтаборів, резиденції Чан Кайши, Чжан Чжічжуна ("Гуйюань") і Кун Сянси ("Кун'юань"). Від міста починаються численні річкові круїзи по великій річці Янцзи, до порогів Фулін і "небесним сходам" в повіті Шичжу.

У Гонконзі, найжвавішому глибоководному порту миру, цікаві парк Вікторії на схилі гори, "район плаваючих ринків" Абердін, храм Мен Мо ("Храм Старого Мо"), Центральний ринок, "рай для моряків" Ванчай, будівля Законодавчої ради, англіканський собор Св. Джона, будівля колишньої французької місії, Будинок уряду, прекрасні заповідні парки, площу яких складає близько 40% всієї території міста, зоологічного і ботанічного садів, пляжі Рипалз-бей, Дип-Уотер-бей і Стенлі, а також ультрасучасні будівлі банків і фінансових організацій.

На півострів Коулун, в Тсим Ша Тсуї, знаходиться туристичний центр Гонконгу - тисячі магазинів і барів, Музей Космонавтики, Музей Історії і знаменитий готель Пенінсула, парк "Місто, обнесене стіною" з реліквіями династії Цин, гігантські шахівниці, Сад птахів, оранжереї, експозиція бонсай і інші ландшафтні пам'ятники. Острів Лантау славиться щодо незайманою природою і монастирем По Лінь з його гігантською статуєю бронзового Будди.

Окрема адміністративна одиниця Шанхай - одне з найбільших торгових міст миру. Окрім тисяч торгових установ вулиць Нандзін Донлу, Хуайхай Чжунлу, Жінлін Донлу, Сичуань Бейлу, Цзіньлін Донлу і Нянцзін Силу, а також районів Банд і Френчтаун, тут обов'язково слід оглянути живописну вулицю Сижоу Крик, Старе місто, площа Реньмінь з обширним Шанхайським музеєм, Виставковий Центр Шанхаю, Музей мистецтва і історії, Музей природних наук, сад мандарина Ю (XVI в.), сад Пурпурних Осінніх Хмар, храми Нефритового Будди (Юйфеси) і Ченхуанмяо, а також велична 5-ярусна пагода Лунхуа.

Острів Хайнань, часто званий "гаваї Сходу", - один з кращих курортних районів в Східній Азії. Грандіозні ландшафтні парки і термальні джерела Гуантань і Синлун в Долині термальних джерел, стародавній вулкан Ма Ань, Чи села етнічних меншин і Мяо, океанський парк "Мідл Киндом" - найбільший в Азії океанаріум з екзотичним рибами і морськими тваринами, сад тропічних рослин в Синлуні, і також десятки кілометрів прекрасних пляжів. Кращий курорт острова - Санья, відомий своєю фешенебельністю і відносно високими цінами.

Тибет - самобутній край тисяч монастирів і стародавньої культури. Серцем Тибету вважається Лхаса з десятками буддійських монастирів і храмів, найвідомішим з яких є храм Йокхань, а також палацом Патала (XVII в.) - резиденцією далай-лами, і Парком Тибету Норбулінгка (Норбуг-лінкха, літній житловий палац Далай-лами, в 1994 р. включений в список Усесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО). Паломники, що приїжджають сюди, обов'язково прагнуть відвідати "центр світу" - гірський хребет Кайлаш і резиденцію Панчен Лами в Шигаце, пройти стародавнім Шовковим шляхом через Каракорумськоє шосе на півночі або просто насолодитися прекрасними умовами для треккинга і прекрасних панорам стародавнього Тибету.

Для любителів історії будуть цікаві міста Порт-Артур (Далянь, допуск обмежений), Харбін, столиця Старої Монголії - Гоххот, найвіддаленіший від океану місто в світі, - Урумчи, Лоян з його Сунюе (523 р., найстаріша пагода в країні) і довколишнім монастирем Шаолінь, північні міста Ерхай Лейк, Ліджіянь, "дволикий" Енчжоу, Фенду на священній горі Міншань, "місто примар" Фенду, скарбниця буддійського мистецтва в печерах Могао, місто-пам'ятник і одна зі святинь буддизму - Дацзу, "найкрасивіше місце в Піднебесній" - околиці Гуйліня і Яншо, пам'ятники загадкової цивілізації Шу - Саньсиньдуй або "столиця китайського паркового мистецтва" Сучжоу, а також десятки і десятки не менш цікавих місць.



Информация о работе «Особливості туризму та готельного бізнесу в країнах Азії»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 83926
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
19270
0
0

... їн Близького Сходу зменшилася на 10,3%; головна причина – війна у Перські затоці. Близько половини країн формування рекреаційно-туристичних потоків до країн Близького Сходу належали до цього ж регіону. 19 % туристів складали європейці, 18 % – мешканці Східної Азії і Тихоокеанського регіону. Якщо проаналізувати потоки за країнами походження, то статистика вказує на лідерство в цьому аспекті Сауді ...

Скачать
87453
2
1

... і органи, а за справлянням і перерахуванням податку до бюджету під час ввезення (пересилання) товарів на митну територію України – митні органи. Розділ 2. Особливості справляння податку на додану вартість в зарубіжних країнах   2.1 Особливості справляння ПДВ у Росії Податок на додану вартість (ПДВ) запроваджений у Росії в 1992 р. У визначенні доданої вартості за російським законодавством ...

Скачать
238694
19
11

... стан туристичної галузі в Україні, наявність пози­тивних зрушень у розвитку сільського зеленого туризму як прибуткового і найменш капіталомісткого виду туризму. Метою дослідження є аналіз стану міжнародного туризму на Херсонщині для розробки проектних рішень щодо його розвитку. Тому в процесі виконання роботи: 1. Проаналізована діяльність суб'єктів туристичної індустрії та зроблено висновок про ...

Скачать
73338
6
2

... і в розрахунку на один тур, встановлення інтервалу проведення планових розрахунків, у межах якого можна вважати за доцільні зроблені припущення. РОЗДІЛ 2. Аналіз сучасного стана конкуренції на ринку турізма 2.1 Аналіз загального стана ринку туризма в Україні Для глибинного розуміння тих процесів, які призводять до виникнення та існування згаданих вище проблем в галузі туризму, слід більш ...

0 комментариев


Наверх