КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСІТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Навчально-науковий інститут заочного та дистанційного навчання

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

З історії держави і права зарубіжних країн

На тему: Право Росії доби абсолютизму

м. Миколаїв – 2009р


План

Вступ

1. Становлення абсолютизму в Росії

1.1 Внесок Петра I в розвиток Росії

1.2 Післяпетровські перевороти

1.3 Просвітницький абсолютизм

2. Джерела права в Російській імперії

3. Право за “Артикулами військовими”

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Абсолютизм (абсолютна монархія) - форма феодальної держави, при якій монархові належить необмежена верховна влада. При абсолютизмі держава досягає найвищої міри централізації, створюються розгалужений бюрократичний апарат, постійна армія і поліція; діяльність органів станового представництва, як правило, припиняється. Розквіт абсолютизму в країнах Західної Європи доводиться на 17-18 століть. У Росії абсолютизм існував в 18 - початку 20 століть.

Народ не приймав жодної участі в державних справах. Спроби втручання в політику самодержавства окремих осіб або ліберально налагоджених груп суспільства негайно присікалися. Знаменитий російський мислитель середини 19 століть А.І. Герцен у зв'язку з цим писав: "У нас лицо всегда было подавлено, поглощено… Свободное слово у нас всегда считалось за дерзость, самобытность – за крамолу; человек пропадал в государстве… Чем сильнее становилось государство, тем слабее лицо".

Період оформлення абсолютизму в Росії пов'язаний з ім'ям Петра І, період подальшого посилення абсолютної монархії в XVIII столітті - з ім'ям Катерини ІІ. Це імена, які залишили в російській історіографії суперечливі думки про себе і про свою діяльність. У оцінці цього часу серед істориків немає і не було одноголосності. За словами історика С.М.Солов'ева, Петро І "проводил всю свою жизнь в борьбе и оставил по себе двойную память: одни благословляли его, другие проклинали".


1. Становлення абсолютизму в Росії

З давніх пір історія російського абсолютизму викликає багато суперечок. Одне з невирішених питань - час його виникнення. Більшість істориків визнають, що передумови абсолютної монархії в Росії з'явилися в обстановці щонайгострішої політичної боротьби другої половини XVI ст. - в правління Івана IV. Великий князь Іван Васильович першим в історії Росії вінчався на царство, зробивши звання "царя всього Русі" офіційним титулом глави держави. Іван IV використовував саму історію як інструмент в боротьбі за єдиновладність. При нім було створено величезний за об'ємом історичний твір "Лицьове літописне зведення", основною ідеєю якого було обґрунтування відвічної і закономірності російського "самодержавства". Необмежена влада монарха більш за інші державні форми відповідала політичним і економічним умовам того часу. Опорою "государьской волі" Грізного стала опричнина (особлива територія, де повновладдя царя не знало жодних кордонів), що значно укріпила централізований адміністративний і військовий апарат самодержавства. Іван IV розумів самодержавство як самовладдя, про що не раз висловлювався: "Земля правится Божиим милосердием, а последнее нами, государи своими, а не воеводы и судьи", "Жаловать своих холопей мы вольны, а казнити вольны же".

Система єдиновладності Івана Грізного отримала своє продовження в роки правління нової династії. В середині XVII ст. цар Олексій Михайлович Романів зробив подальші кроки по обмеженню станово-показних органів: все рідше стали скликатися земські собори (дорадчий орган при государі; з'явився в середині XVI ст.), згасала роль Боярської думи (аристократичної поради при государі). У Соборному Укладенні (зведенні законів) 1б49 р. її функції визначалися так: "Сидети в палате и по государеву указу всякие дела делати". Влияние Боярской думы на большую политику было гораздо значительнее в XV–XVI вв.

Прагнучи укріпити царську владу, Олексій Міхаїловіч оголосив тяжким державним злочином навіть намір на здоров'ї, честь і життя монарха. Відповідальність за антиурядові злочини була законодавчо закріплена в Укладенні 1649 р., в складанні і затвердженні якого брав участь сам цар. Правопорушення проти держави, тобто самодержця, називалися з тієї пори "словом і справою государевою". "Слово" - зловмисність, "справа" - само зловмисна дія. Злочинців безжалісно карали стратою, причому кордону між "словом" і "справою" не існувало. Члени сім'ї "зрадників", включаючи і малолітніх дітей, також підлягали позбавленню життя, якщо вони не доносили про змову, не намагалися запобігти "справі". Цей страшний і жорстокий закон викликав шквал доносів і не зрідка служив засобом зведення особових рахунків, не дивлячись на те що і доносять часто піддавали тортурам: раптом не всі про зраду повідали!

Глибоко релігійний, Олексій Михайлович проте не вважав гріхом втручання у внутрішні справи Православної церкви. Один з його сучасників свідчив: "У нас государь царь благочестивый. Ереси никоторые не любит. И во всей его государьской земле ереси нет. У печати сидят книги правят избранные люди и безпрестанно над тем делом следят. А над теми людьми надзирают по государеву указу кому государь укажет".

При Тихому, як називали самодержця, сталося остаточне закріпачення селян.

"Сповна самодержавний володар", за визначенням видатного російського історика В.О. Ключевського (1841-1911), Олексій Михайлович мав "безмежну владу. над народом", його перетворення в області внутрішньої і зовнішньої політики сформували основи російського абсолютизму. Його старші діти продовжили батьківські реформи. Федір Олексійович(1676-1682 рр.) знищив місництво (древні спадкові службові сходи дворянства); намагався створити державну систему соціального піклування і добродійності; спираючись на досвід "еуропских країн", готував реформи в області фінансів, а також науки і освіти.

Проте найсерйозніший внесок у розвиток абсолютизму як системи вніс Петро I. У 1721 р. сенат привласнив йому титул імператора, і Росія стала іменуватися імперією. Петро зосередив в своїх руках всю повноту влади, усунувши від участі в державних справах і патріарха (главу Російської Православної церкви), і Боярську думу, які могли так чи інакше протидіяти єдиновладності пануючи. За часів його правління абсолютна монархія вперше отримала законодавче оформлення. У Військовому статуті 1716 р. один з артикулів (від латів. articulus - "стаття") свідчив: "Его величество есть самовластный монарх, который никому на свете о своих делах ответу дать не должен, но силу и власть имеет свои государства и земли, яко христианский государь, по своей воле и благомнению, управлять". А в Духовному регламенті 1721 р. для Церкви було записано: "Император всероссийский есть монарх самодержавный и неограниченный. Повиноваться его верховной власти не токмо за страх, но и за совесть сам Бог повелевает".

Збільшена за часи Петра I економічна і фінансова потужність держави, поява нової регулярної армії, різке збільшення бюрократичного апарату і реформа системи управління створили необхідні умови для завершення формування абсолютистської монархії. Цар був носієм вищої законодавчої, старанної і судової влади і не розділяв її ні з ким. Завершуючим штрихом в створенні абсолютизму стала ліквідація останнього обмеження влади самодержця. У 1722 р. з'явився Статут про спадщину престолу, що дає право імператорові призначати собі наступника на свій розсуд.


Информация о работе «Право Росії доби абсолютизму»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 32886
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
75808
0
0

... власності; -          Безперервне ведення війн; -          Обмеження привілеїв навіть для пануючих станів; -          Особлива роль особистості Петра I. [60, 53] Розділ 2. Реформи Петра І та їх роль у розвитку абсолютизму в Росії У Росії в XVIII столітті поряд зі зміцненням й оформленням станового ладу, відбуваються глибокі зміни в економічному й соціальному розвитку, що торкнулися всіх ...

Скачать
79427
0
0

... , вони не давали змоги уряду Речі Посполитої повністю підкорити „свавільний" край. Поразка ук­раїнського народу у Визвольній війні призвела до поступового відновлення на Правобережній Україні воєводсько-повітового поділу у складі Київського, Брацлавського, Волинського та Подільського воєводств. Найвищими за рангом урядовцями тут були воєво­ди. Адміністративні обов'язки щодо управління краєм ...

Скачать
36318
0
0

... за заповітом. В окремих випадках їм видавалися «охоронні грамоти» або видавалися спеціальні укази, що надавали деякі права купцям, оскільки монархи були зацікавлені в розширенні торгівлі. 6. Органи зовнішніх відносин за часів феодальної доби Як й у рабовласницьку епоху, у періоди раннього феодалізму й середньовіччя постійних дипломатичних представництв не було. Перше постійне дипломатичне ...

Скачать
53215
0
0

... конституція для Буковини. Пізніше вони були відмінені цісарським патентом від 31 грудня 1851 року. Це були перші і останні конституції для українських земель Австрійської монархії. Наявність такої великої кількості законодавчих актів та інших джерел права вимагала проведення їх впорядкування, приведення до узгодженості та об’єднання у збірники та кодекси відповідних галузей права. Розглядаючи ...

0 комментариев


Наверх