31 серпня 1935 Рузвельт підписав об'єднану резолюцію строком на півроку.

Прийшов 1936 рік, прийшла і чергова компанія з виборів президента. Три роки предварялся в життя «новий курс». В актив записано чимало, але в країні 9 млн. безробітних. Багато представників великого капіталу паплюжили президента, за найбільш консервативними підрахунками, 85% газет виступали проти ФДР. Однак це, як з'ясувалося пізніше, відображало погляди нерозумною частини привілейованого меншини.

Народ загалом схвалював зроблене президентом. Федеральні і місцеві органи допомоги залишили відчутний слід. Закон про соціальне забезпечення та Закон Вагнера відкривали краще майбутнє. В організованому робочому русі намітилися серйозні зрушення. Комітет з організації виробничих профспілок почав активну компанію, пов'язуючи її успіх з переобранням ФДР.

У компанії 1936 року він доклав зусиль, щоб довести, що його політика не має нічого спільного з комуністичними цілями, як звинувачували президента праві політики. В серпні - вересні 1936 року Рузвельт провів три секретні наради з К. Хелл і директором ФБР Е. Гувером. Президент наказав встановити пильне спостереження за Комуністичною партією. Але офіційного письмового розпорядження Е. Гувер так і не отримав.

ФДР виступив на виборах як кандидат всього народу і лише формально як висуванець демократичної партії. «У цій компанії лише одне питання, - заявив ФДР Р. Молі, - це я сам, і народ повинен бути або за мене, або проти мене ». З цієї точки зору противники президента самою логікою ФДР зараховувалися до розряду ворогів народу. Старий прийом Рузвельта - звертатися до народу, а не тільки до прихильників демократичної партії - визначив стратегію його виборчої компанії. Передвиборна кампанія Ф. Рузвельта перетворилася на тріумф.

На початку листопада 1936 року він повернувся в Гайд-парк очікувати підсумків виборів. У старому будинку зібралися його сім'я, найближчі друзі і помічники. Всі вони були впевнені у перемозі й сперечалися лише про розміри більшості при переобранні.

Перше президентство Рузвельта.

Листопадові Вибори 1936 року дали нечуване більшість Ф. Рузвельту. За нього було подано 27752309 голосів, Ландон зібрав 16682524 голосу. Партія «Союз» отримала близько одного мільйона, соціалісти - двісті тисяч і комуністи - вісімдесят тисяч голосів. З 1820 року, коли у США існувала «ера доброго згоди» - практично однопартійна система, жоден президент не мав такої більшості - 60,8 відсотка. ФДР переміг в 46 штатах, отримавши 523 виборщики і тільки 8 виборщиків були проти.

Восени 1937 року США вразив нову економічну кризу. З вересня 1937 року по літо 1938 промислове виробництво скоротилося на одну третину, кількість безробітних збільшилася з 4,9 млн. у 1937 році до 9,6 млн. до літа 1938 року. Упав дохід фермерів, підскочило число заявок про надання допомог.

На рубежі 1937 і 1938 років Вашингтон лихоманило. Проходили незліченні наради в урядових відомствах, скликалися конференції представників великого і дрібного бізнесу. У кінці 1937 - початку 1938 року відкрилася маловідома сторінка державної діяльності Ф. Рузвельта - він став нескінченно, в переважній більшості випадків негласно, радитися з представниками найбільших монополій.

Рузвельт, безсумнівно, добре запам'ятав уроки 1937. На шляхах внутрішньої політики було неможливо вивести країну з кризи, А продовження його всупереч всім зусиллям уряду, ставило під сумнів життєздатність капіталістичної системи.

Історично Сполучені Штати витягували нечувані вигоди від воєн у Європі та Азії. Це був досить спонукальний мотив для американської буржуазії підбурювати до військових конфліктів. Однак, щоб отримати всі бариші і не опинитися в програші, був необхідний точний розрахунок - війна повинна охопити весь Старий світ, бути затяжною, а для цього необхідно сприяти вирівнюванню сил потенційних супротивників.

 У липні 1936 в Іспанії спалахнула фашистський заколот. На стороні Франко виступили Німеччина та Італія, законний уряд підтримали демократичні сили світу, в першу чергу Радянський Союз. Західні держави - Англія і Франція, проводили політику невтручання. Американський народ засудив вилазку фашистів. У конгресі була прийнята об'єднана резолюція про «нейтралітет».

У липні 1937 року Японія напала на Китай. Бойові дії розгорнулися на величезних просторах. Але президент «не знайшов» стану війни і закон про «нейтралітет» не був застосований до японської агресії. І не випадково: Японія у величезній мірі залежала від імпорту із США. У березні 1938 року Німеччина захопила Австрію. Радянський Союз виступив за колективні заходи безпеки, відповідні пропозиції були відправлені головам усіх великих держав. Вашингтон не відповів, бо, як зауважує К. Хелл, «негативну відповідь був вирішений наперед».

У світі назрівала друга світова війна. ФДР розумів, що майбутня війна - війна моторів, змагання економічної потужності супротивників. Тому чисельність сухопутних збройних сил аж ніяк не була показником розмаху військових зусиль країни. Президент впритул зайнявся питаннями військової економіки, принаймні, вже з 1937 року. У щорічному посланні конгресу прозвучали не звичні для американців нотки. Президент недвозначно висловився проти «диктатур». Він відкинув співпрацю з Гітлером, сказавши, що «при цьому ми втратимо все, за що стоїть Америка».

З квітня 1939 року Ф. Рузвельт і К. Хелл докладають чималих зусиль для скасування закону про «нейтралітет» і 30 червня 200 голосами проти 188 закон був змінений внесенням поправки «плати і вези».

З весни 1939 року йшли англо-франко-радянські переговори. Радянський Союз домагався укладення рівноправного потрійного договору, який міг би запобігти виникненню війни. Партнери ж СРСР за столом переговорів виношували плани про такий договір, який би дозволив штовхнути СРСР на війну з Німеччиною. У ці критичні місяці Сполучені штати не подбали тільки ободним - мати посла в Москві!

Тим часом у Вашингтоні чудово знали про те, що міжнародна обстановка у вищій мірі серйозна. Сполучені Штати, будучи зацікавлені у виникненні великої війни за океаном, докладали значні зусилля, щоб не допустити створення системи колективної безпеки за участю Радянського Союзу. Тому американська дипломатія вперто вела справу до зриву англо-франко-радянських переговорів.

У серпні Гітлер звернувся до Радянського уряду з пропозицією укласти пакт про ненапад. Буквально в той же день це стало відомо ФДР.

23 серпня 1939 був підписаний договір про ненапад між СРСР і Німеччиною. Прочитавши повідомлення про це, Рузвельт спохмурнів і сказав: «Надзвичайно погані новини».

Незабаром після другої години ночі 1 вересня 1939 наполегливий дзвінок телефону розбудив Рузвельта:

 - Хто?

 - Доповідає Білл Булліт, пане президенте.

 - Слухаю, Білл.

 - Тоні Біддл, тільки що додзвонився до Варшави, пан президент. Німецькі дивізії глибоко просунулися в Польщі. Йдуть важкі бої. Тоні повідомляє, що німецькі літаки над Варшавою. Потім зв'язок перервався ...

 - Чудово, Білл. Нарешті сталося. Хай допоможе нам бог.

Потім телефонні розмови з Хелло, Уеллеса, морським і військовим міністрами. Введення в дію планів, підготовлених на випадок війни. Рано вранці Булліт і Кеннеді повідомили, що Франція і Англія оголосять війну Німеччині, якщо вона не припинить військові дії проти Польщі.

На засіданні конгресу 21 вересня з високої трибуни вустами президента було підтверджено, що війна стала можливою тільки в результаті зовнішньополітичного курсу США, що зривали в тридцяті роки спроби створення системи колективної безпеки. Якщо в першу світову війну замовники мали справу безпосередньо з монополіями, то уряд «нового курсу» вирішило не допустити цієї практики. Під натиском США Англія і Франція створили об'єднану закупівельну комісію, що мала діяти через влади у Вашингтоні.

За перші п'ять місяців війни експорт з США збільшився на 30 процентов.

Настала весна, і події в Європі почали рухатися із запаморочливою швидкістю. У квітні гітлерівська Німеччина захопила Данію, німецькі війська вторглися до Норвегії. Була окупована Голландія, захоплена Бельгія. Франко-англійські війська безладно відкочувалися під ударами гітлерівських броньованих орд.

Німецький наступ на Заході звело У. Черчілля, який доти був морським міністром в кабінеті Чемберлена, на пост прем'єра Англії. З вересня 1939 року між ним та ФДР почався обмін особистими посланнями.

28 травня 1940 американський повірений у справах Німеччини Кірк в телеграмі до Вашингтона запропонував уряду виступити з пропозицією про укладення миру, що передбачав, що Німеччина залишиться «сильної і задоволеною на розумних межах». Якщо Гітлер відкине мирні пропозиції США, тоді вони негайно оголосити війну Німеччині.

На всі ці вмовляння в Рузвельта була готова відповідь: «З урахуванням обмежень, що накладаються становищем країни, вся продуктивна потужність США знаходиться в розпорядженні союзників». Далі він не йшов.

Позиція Англії була чітко змальована у виступі У. Черчілля: «Англія буде битися до кінця і навіть якщо самі острови будуть підкорені, наша заморська імперія, озброєна та охороною англійським флотом, продовжувала б боротьбу до тих пір, поки, з волі бога, Новий світ з усією своєю силою і міццю виступив би для звільнення Старого світу ».

11 червня в затоці біля Рарітана, штат Нью-Джерсі, близько десятка англійських судів були завантажені озброєнням для англійської армії, яка втратила у боях на континенті майже все важке озброєння.

На цьому допомогу Америки закінчилася. Черчілль все ж таки намагався спонукати Вашингтон до активних дій.

Особиста доля Рузвельта була найтіснішим чином пов'язана з бурхливими міжнародними подіями. Добігало кінця його друге перебування в Білому домі, а в Сполучених Штатах існував історичний прецедент - жодна людина ніколи не домагався висунення своєї кандидатури на пост президента втретє поспіль.

На рубежі 1939 - 1940 років Рузвельт часто в самому вузькому колі говорив про те, що втомився і хоче повернутися до спокійного життя звичайної людини. Але остаточне рішення було прийнято лише тоді, коли розгорнувся на всю силу гітлерівський «бліцкриг».

15 липня 1940 в Чикаго відкрився конвент демократичної партії. На ньому за висунення Рузвельта кандидатом від демократичної партії на майбутніх президентських виборах проголосувало 946 делегатів, проти 72 за Фарлі і 61 за Гартнера. Мобілізований, таким чином, ФДР тут же заявив, що у нього немає ні часу, ні бажання вести виборчу компанію. У. Уілкі повну свободу дій і до кінця використав її. Ф. Рузвельт був дуже не дурним людиною і непогано розрахував. Поки Уілкі виголошував промови, Рузвельт працював, спокійно демонструючи, що його головна турбота - Гітлер, а не республіканський кандидат.

У країні дискутувалося старе питання про допомогу Англії. Президент вирішив його практично. Ще 15 червня з Лондона поступила відчайдушна прохання - передати 50 есмінців. Тільки 15 липня американський уряд погодився надати її.


Информация о работе «Франклін Делано Рузвельт»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 66518
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
28784
0
0

... зайнявся банківським і промисловим бізнесом, навіть став президентом компанії. Але підприємництво не дуже відповідало розуму і покликанню цієї людини: у 1924 році він повернувся в громадське життя. Рузвельт пішов з політичного обрію в 1920 році в дуже високому ранзі кандидата у віце-президенти від демократичної партії, це не залишилося забутим. Його ліберальні погляди були відомі, а доопвіді про ...

Скачать
27804
0
0

... ів та послуг, що дозволить уникнути інфляції. Будуть приведені у відповідність доходи і видатки бюджету. Висновки Отже, після дослідження теми: «Кейнсіанський варіант виходу з кризи. «Новий курс» Ф.Д.Рузвельта та можливості його застосування в Україні», можна зробити наступні висновки: 1.  Розвиток сучасної макроекономічної теорії часто пов’язують з одного боку з іменем Джона Мейнарда Кейнса, ...

Скачать
33536
0
0

... було зроблено ще багато спроб врегулювати економіку , але усі вони були не зовсім правильними . Одже , адміністрації Гувера не вдалося подолати кризу . Вступ у повноваження президента Ф.Д.Рузвельта  Враховуючи ситуацію , губернатор Ф.Д.Рузвельт в листі законодавцям штата від 07 січня 1931 року , обіцяв що його адміністрація – “стане на путь невідкладної допомоги” , не дивлячись на те що ...

Скачать
67004
5
0

... 17% - м'яса [9, 8, 2]. США володіють самим великим у світі науково-технічним потенціалом, що є в сучасних умовах вирішальним фактором розвитку економіки і конкурентноздатності у світовому господарстві. Щорічні асигнування на НІОКР у США перевищують подібні витрати Британії, Німеччини, Франції і Японії разом узятих. По їхньому обсязі американські корпорації домінують у багатьох галузях (див табл. ...

0 комментариев


Наверх