5 листопада 1950 мільйонів американців пішли на виборчі ділянки. Рузвельт отримав 27243466 голосів, Уілкі - 22304755.

Вступ Рузвельта на посаду президента в третє

У 1940 році Рузвельту виповнилося 58 років. Він ступав у своє третє президентство, накопичивши величезний політичний досвід.

Поруч із президентом стали більш помітними професійні політики, а не особисті радники. Партійні машини Нью-Йорка і Чикаго, в кінцевому рахунку, забезпечили успіх ФДР на виборах. Єдиним впливовим особистим радником Рузвельта залишився Г. Гопкінс. У 1940 році він зовні зайняв вакантне місце Л. Хоу. Гопкінс зарекомендував себе як людина, безмежно відданий президенту, що володів рідкісним якістю - він вгадував, і звичайно правильно, наміри Рузвельта.

Втім, з 1941 року президент став приділяти менше уваги публічним виступам.

29 грудня президент виступив з черговою промовою по радіо - «бесідою у каміну». Він різко висловився проти того, що з нацистами можна жити світі. «Ми не можемо небезпеки або страху перед небезпекою, сховавшись в ліжку і натягнувши ковдру на голову». У цій промові він вперше вжив вислів: «ми повинні стати великим арсеналом демократії», маючи на увазі. що США в інтересах своєї безпеки будуть надавати широку матеріальну допомогу противникам держав «осі».

Радники Рузвельта просили його зробити яку-небудь оптимістичну заяву, щоб підтримати «воюючих - англійців, греків, китайців». ФДР пішов назустріч.

Січень 1941 ознаменувався рішучими діями Рузвельта. Він ретельно підготував щорічне послання країні, яке прочитав конгресу 6 січня. У ньому ФДР висміяв уявлення про те, що США можуть «сховатися за китайською стіною» від подій, що відбуваються. Президент, нарешті, формально запропонував увазі країни ідею «Закону про допомогу демократії», відомого в історії як ленд-ліз.

Білль проголошував принцип: надання допомоги будь-якій країні, оборона якої «життєво важлива» для безпеки США.

11 березня 1941 Рузвельт підписав "Закон в інтересах зміцнення оборони Сполучених Штатів», або ленд-ліз.

Рузвельт особисто переглянув документ, в якому викладалися основи американської стратегії в разі вступу США у війну. Він скрізь викреслив слово «союзні» держави замінивши його термінів «з'єдналися» держави. Він не хотів брати ніяких союзницьких зобов'язань.

Для Черчілля війна проти Німеччини була питання життя і смерті Англії, для Рузвельта - важливим епізодом другої світової війни, в якій поки що не брали участі три великих держави США, Японія і СРСР.

На рубежі 1940/41 років ФДР знав те, що не було відомо критикам праворуч і ліворуч, - гітлерівська Німеччина готувалася напасти на Радянський Союз. Дійсно, в кінці липня 1940 року Гітлер на нараді в Берггоф познайомив вище командування німецьких збройних сил своїми планами. «Надія Англії, - говорив він, - Росія і Америка. Якщо Росія буде знищена, тоді буде усунена зі сцени і Америка, бо знищення Росії надзвичайно посилить міць Японії на Далекому Сході ... Рішення: з огляду на ці міркування, Росія повинна бути ліквідована. Термін - весна 1941 року. Чим раніше Росія буде розгромлена, тим краще ».

Відтепер уряд США міг спокійно дивитися на Атлантику - гітлерівське керівництво, яке звикло бити противників поодинці, просто не могло напередодні нападу на Радянський Союз вплутуватися ще в конфлікт із Сполученими Штатами.

За непроникним фасадом Білого дому між тим йшла напружена робота: Уточнювалась і узгоджувалась політика США після нападу Німеччини на Радянський Союз, йшов обмін шифрованими телеграмами з Лондоном.

15 червня Черчілль пише Рузвельту, що «найближчим часом німці зроблять, мабуть, найсильніший напад на Росію». Черчілль вказує, що Англія надасть «російським всіляке заохочення і допомогу, виходячи з того принципу, що ворог, якого потрібно розбити, - Гітлер. Я не очікую будь-якої класової політичної реакції тут і сподіваюся, що німецько-радянський конфлікт не створить для нас ніяких ускладнень ». Керівники американської вкрай стримано поставилися до можливості надати матеріальну допомогу СРСР.

22 червня 1941 гітлерівська Німеччина розпочала війну проти Радянського Союзу. У Лондоні Черчілль у той же день виступив по радіо із заявою, що Англія допоможе СРСР, виходячи з принципу, поясненого їм напередодні ввечері в тісному колі: «Якби Гітлер вторгся до пекла, я щонайменше доброзичливо відгукнувся б про сатану в палаті громад ».

У Вашингтоні 23 червня в.о. держсекретаря З. Уеллес передає друку урядова заява, в якому висловлюється головна думка: «Гітлерівські армії - сьогодні головна небезпека для Американського континенту».

24 червня Франклін Д Рузвельт на прес-конференції повідомив, що Сполучені Штати нададуть допомогу СРСР, проте пріоритет в її отриманні залишається за Англією.

Після 22 червня 1941 року в війні один з одним виявилися всі великі держави світу, за винятком США і Японії. У Вашингтоні не живили ні найменших ілюзій щодо позиції Японії. І Ф. Рузвельт, і К. Хелл віддавали собі звіт в тому, що рішення японських мілітаристів залежало від результатів гітлерівського «бліцкригу» про СРСР.

Влітку і восени 1941 року в керівних політичних і військовий колах розгорається люту суперечку. Командування американських збройних сил вважало, що Сполучені Штати не повинні упускати дорогоцінного часу, поки сили вермахту відвернуто на сході, і без зволікання вступити у війну. Не минуло й двох діб після нападу Німеччини на СРСР, як до президента з'явився головнокомандувач ВМС США адмірал Старк, який зажадав санкції на ескортування американськими кораблями конвоїв, наступних в англійські порти. Старка підтримав морський міністр Нокс. Не менш енергійно в меморандумі президента висловився військовий міністр Стімсон, який наполягав: «Нам потрібно діяти швидко і подолати початкові труднощі, перш ніж Німеччина вивільнить свої ноги з російської трясовини». Міністр внутрішніх справ Ікес запропонувати Рузвельту без зволікання ввести ембарго на вивіз нафти в Японію.

9 липня Рузвельт віддав директиву вивчити «негайно загальні виробничі потреби, які необхідні для нанесення поразки нашим потенційним ворогам». У результаті було доведено, що Сполученим Штатам необхідно скоріше підняти зброю проти європейських країн «осі». І все це треба було зробити негайно, з огляду на те, що, перемігши СРСР, Німеччина стане непереможною.

Пропозиції військових йшли в розріз з планами уряду. 30 - 31 липня 1941 в Москву прибуває Гопкінс, який після переговорів з Радянським урядом доповідає Рузвельту про величезні силах СРСР. ФДР вірить, що Радянський Союз утримає фронт, і не бачив необхідності кидати у війну американські збройні сили.

22 вересня на засіданні в Білому домі було вирішено починаючи з березня 1942 передавати більшу частину озброєння, виробленого в США, супротивникам гітлерівської Німеччини. Уряд США збиралося воювати чужими руками.

Відносини з Японією набули першорядне значення і в першу чергу тому, що японо-американська війна неминуче зірвала б задуми Вашингтона - залишитися поки взагалі осторонь від збройної боротьби.

Наприкінці липня 1941 року японський уряд, розглянувши ситуацію у світі обстановку, прийшло до висновку, що варто захопити країни південних морів, тобто піти на війну з США і Англією.

Все це було добре відомо Рузвельту і знаючи плани японців, він міг з великою впевненістю планувати американську зовнішню політику. Ще з кінця 1940 року проходили секретні японо-американські переговори, на яких японці домагалися, щоб Америка визнала панування Японії на Далекому Сході і в західній частині Тихого океану. Непомірні вимоги Японії з самого початку прирікали переговори на невдачу.

При цьому обидва, і Рузвельт, і Черчілль, гостро відчували небезпека з боку Японії.

А вранці в неділю, 7 грудня 1941 року, Рузвельту принесли заключну частину шифрованого ноти. Він подивився її і сказав: «Схоже на те, що японці збираються розірвати відносини».

А під час обіду пролунав телефонний дзвінок. Доповідав Нокс:

 - Пане президент, схоже на те, що японці напали на Перл-Харбор ...

 - Не може бути! - Вигукнув Рузвельт.


Информация о работе «Франклін Делано Рузвельт»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 66518
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
28784
0
0

... зайнявся банківським і промисловим бізнесом, навіть став президентом компанії. Але підприємництво не дуже відповідало розуму і покликанню цієї людини: у 1924 році він повернувся в громадське життя. Рузвельт пішов з політичного обрію в 1920 році в дуже високому ранзі кандидата у віце-президенти від демократичної партії, це не залишилося забутим. Його ліберальні погляди були відомі, а доопвіді про ...

Скачать
27804
0
0

... ів та послуг, що дозволить уникнути інфляції. Будуть приведені у відповідність доходи і видатки бюджету. Висновки Отже, після дослідження теми: «Кейнсіанський варіант виходу з кризи. «Новий курс» Ф.Д.Рузвельта та можливості його застосування в Україні», можна зробити наступні висновки: 1.  Розвиток сучасної макроекономічної теорії часто пов’язують з одного боку з іменем Джона Мейнарда Кейнса, ...

Скачать
33536
0
0

... було зроблено ще багато спроб врегулювати економіку , але усі вони були не зовсім правильними . Одже , адміністрації Гувера не вдалося подолати кризу . Вступ у повноваження президента Ф.Д.Рузвельта  Враховуючи ситуацію , губернатор Ф.Д.Рузвельт в листі законодавцям штата від 07 січня 1931 року , обіцяв що його адміністрація – “стане на путь невідкладної допомоги” , не дивлячись на те що ...

Скачать
67004
5
0

... 17% - м'яса [9, 8, 2]. США володіють самим великим у світі науково-технічним потенціалом, що є в сучасних умовах вирішальним фактором розвитку економіки і конкурентноздатності у світовому господарстві. Щорічні асигнування на НІОКР у США перевищують подібні витрати Британії, Німеччини, Франції і Японії разом узятих. По їхньому обсязі американські корпорації домінують у багатьох галузях (див табл. ...

0 комментариев


Наверх