7 грудня в Білому домі пройшла нарада, на якому обговорювалися заходи для відображення віроломного нападу Японії на США.

8 грудня Рузвельт виступив у конгресі, а 9 грудня в промові по радіо закріпив провину за війну за японськими мілітаристами.

У відповідь на оголошення війни Сполученим Штатам Німеччиною та Італією 11 грудня Рузвельт попросив конгрес визнати стан війни з цими країнами, підкресливши: «Давно відоме і довго очікуване сталося. Сили, які прагнуть поневолити світ, нині рушили на наше півкуля ». Хоча сателіти Німеччини, 12 грудня - Румунія, а 13 грудня - Угорщина і Болгарія - оголосили війну США, ФДР поставився до цього з відомим почуттям гумору. Тільки через півтора місяця, 31 січня 1942 року, президент рекомендує Хеллу передати декларації цих країн до комітету у закордонних справах для «інформації».

Вступ США у війну зажадало негайного визначення американської стратегії. Хоча формально вже розгорнулася коаліційна війна проти європейських держав «осі», тільки Радянський Союз вів широкі бойові дії проти гітлерівської Німеччини. Керівні ж принципи стратегії США й Англії були такі: «У 1942 році основні методи подолання опору Німеччини будуть полягати в наступному: «А) під всеусілівающіхся бомбардуваннях англійських і американських повітряних сил, б) в допомоги наступу російських всіма наявними в розпорядженні засобами; в) у блокаді, р) у підтримці повстанського духу в окупованих країнах і організації підривних дій ... У 1943 році може відкритися шлях для повернення на континент через Середземне море, з Туреччини на Балкани або шляхом висадки десантів у Західній Європі ».

Що стосується війни проти Японії, то Рузвельт і Черчілль погодилися з тим, що цей театр є другорядним у порівнянні з Європою.

Але прийняття стратегічних рішень не могло змінити хід війни. З Тихого океану і Далекого Сходу приходили гнітючі вісті. Японці незмінно розбивали американські частини. Вони захоплювали аванпости США, і було невідомо, де і коли буде поставлений межа японському просуванню. Поразка США у війні з Японією викликали гнів у народу, в країні посилювалися вимоги кинути все на Тихий океан.

Минали тижні, а хвиля японського настання підіймалася все вище, розмиваючи, як замки з піску, американські та англійські бастіони на Тихому океані. Як головнокомандувач, Рузвельт міг занести в свій актив тільки поразки.

Перемоги Радянського Союзу вже ранньою весною 1942 гостро поставили питання про те, яку допомогу і коли зможуть надати західні союзники радянському народові. Країна в цілому, хоча і неохоче, погодилася з президентом у тому, що головний ворог - Німеччина, а Тихий океан - другорядний театр військових дій.

Навесні 1942 року американські штаби підготували план вторгнення на європейський континент із заходу, через Францію. 25 березня Рузвельт розглянув його. 11 квітня Рузвельт пише в Москву: «Я маю на увазі дуже важливе військове пропозицію, пов'язану з таким використанням наших збройних сил, яке полегшить критичне становище на вашому західному фронті. Я надаю цьому величезне значення ». У результаті американського натиску на Лондон в радянсько-англійському союзному договорі, підписаному 26 травня 1942 року, питання про західних кордонах СРСР був опущений. В кінці травня - початку червня 1942 року Рузвельт вів переговори з радянською делегацією. Він категорично запевнив радянських представників, що другий фронт буде відкритий в 1942 році.

Тим часом розгорнулося німецький наступ на південному крилі радянсько-німецького фронту. Зав'язалися важкі бої, ворог рвався до Волги та Кавказу. Рузвельт і Черчілль дійшли думки, що поки вермахт не буде деморалізований у війні з СРСР, західні союзники не повинні відкривати великих військових операцій в Європі.

Але, незважаючи на війну, життя продовжувала йти своєю чергою.

3 листопада 1942 на виборах у конгрес демократи зазнали невдачі в ряді округів. У результаті виборів ФДР мав на конгресі найменше більшість за весь час перебування в Білому домі.

У ніч на 8 листопада 1942 американо-англійські війська під командуванням Д. Ейзенхауера висадилися в Північній Африці. На початку 1943 року, коли американські війська не могли справитися з півдюжиною ворожих дивізій, Червона Армія, оточивши велике угруповання ворога під Сталінградом, продовжувала переможний наступ на захід, борючись з сотнями ворожих дивізій. Перемога на Волзі поклала початок корінного перелому у ході всієї війни.

Підготовка вторгнення у Францію зажадала значного напруження ресурсів США. Американська армія була розгорнута в порівняльних невеликих розмірах - 89 дивізій. З 1943 року авіація США починає приймати участь у бомбардуваннях Німеччини. Англо-американські армії, зосереджені на Середземному морі не добилися яких-небудь значимих результатів. Хоча у вересні 1943 року Італія капітулювала, операції на Апеннінському півострові розвивалися дуже мляво, хоча німці мали в Італії всього 20 дивізій. У цих умовах, Комітет начальників штабів 16 травня 1944 в рекомендаціях до Хеллу визнав за необхідне підкреслити життєву важливість для США співпрацю з СРСР.

Глибокої восени і ранньою зимою 1944 року Сполучені Штати і Англія раптово зіткнулися з дуже важким становищем на фронтах. В Італії союзні війська загрузли на німецьких оборонних лініях, на Західному фронті гітлерівці 16 грудня завдали раптовий удар в Арденнах, привівши в серйозний розлад союзні армії. На Далекому Сході японці, хоча й потерпілі нищівні поразки на морі, в кінці року відкрили найбільше наступ у Китаї, прагнучи створити передумови для затяжної війни.

Суворі ноти прозвучали в щорічному посланні конгресу про становище країни 6 січня 1945 року. «Стоїть питання не про кінцеву перемогу, ат втрати. Наші втрати будуть великі », - попередив ФДР.

22 січня 1945 ФДР потай залишає США і прямує до Ялти. 4 - 11 лютого 1945 року в Ялті відбулася історична конференція глав держав антигітлерівської коаліції. Глави держав зі своїми військовими радниками погодили плани остаточного наступу в Європі. Тут же було прийнято рішення про скликання 25 квітня 1945 конференції для створення Організації Об'єднаних Націй і про включення УРСР і БРСР до числа засновників ООН.

1 березня Рузвельт виступив на об'єднаному засіданні конгресу зі звітом про Ялту. ФДР був твердо переконаний, що в Ялті закладено міцні основи післявоєнного світу.

12 квітня 1945 походила до кінця другий тиждень відпочинку президента; з Гайд-парку він приїхав у Ворм-Спрінгс.

Внесли столик для ленчу. Рузвельт відірвався від паперів і сказав художниці Олени Шуматовой: «Нам для роботи залишилося 15 хвилин». Вона кивнула головою і продовжувала писати. Раптово Рузвельт зблід і промовив: «У мене страшенно болить голова». Це були останні його слова. Він втратив свідомість і помер через дві години.


Висновок

Із зробленої мною роботи можна зробити дуже обширні висновки. По-перше про саму націю, а також їх внутрішній настрій, ідеологію, позиції, та таке інше ...

Але хотілося б зазначити деякі момент, які малі важливе значення для розвитку США, інших країн, її внутрішньої та зовнішньої політики, економіки, суспільного влаштую та перш за все правової базується на цілі.

На мою думку на першому місці Стоїть сам президент, Це людина яка змогла підняті державу із глибокої економічної кризи, підібраті необхідні методи для подолання кожної окремої проблеми, та на скільки це можливе відгородити суспільство від небажаних проблем (у війни). Його методи по своїм принципам не малі нічого важкого. Важливим був підхід до тої чи іншої справи, пошук методів, котрі б підходили до сортаменту цієї проблеми, та задовольнили кінцеву кількість людей. Методи боротьбі він був змушеній знаходити міттєво, бо того вимагає стан держави та її економіка. Отже знайдені методи повинні булі підходити, бо на переробку не було годині. Найважливішими звісно ж булі перші 100 днів після приходу до влади. У ці дні Було закладі основу для подальшої реформи.

Мабуть одного місце займає соціальна реформа. Яка повинна булу буті здійсненною, на мою думку, ще задовго до кризи. Але завдяки принципам урядових службовців НЕ булу зроблено. Знов таки завдяки президентові, Було зроблено законодавчу базу для розвитку цієї Галузі. Завдяки цій базі, розвинулася Профспілки, які у свою Черга розпочалося Діяльність по Захисту робітників, вплинули на уряд, завдяки чому було встановлення мінімальну заробітну платно та максимальну тривалість робочого дня. Після появи профспілок з'явилась реальна сила, Яка могла на законних підставах захищати права робітників. А це дуже важливе досягнення.

Отже у зовнішній політиці Сполучені Штати обрала роль "Доброго сусіда" тім самим, смороду хотіли відгородити собі від військових дій. Не всі держави ЄВРОПИ та Світу схвалювали цій вибір. Але все ж такі США відгороділі собі від Другої світової Війни. І практично не приймає у ній участі. Цією політикою, США заробити собі ім'я "доброго сусіда" на довгі роки. Чім на мою Думку кращого для себе нічого НЕ зроби. Але все ж такі Під час "нового курсу" Було закладі гарні основу для зовнішньополітичних та економічних відносин. Визнання СРСР відкрило новий шлях до розвитку. Та на мою думку це було важливим рішенням не тільки для сполучення Штатів, а й гарні напрямки для Подальшого розвитку та взаємодії для інших держав. Окремо для СРСР.


Список використаної літератури:

Яковлєв HH Франклін Рузвельт - людина і політик. Вид. 2-е. М., 1969;

Яковлєв Н.Н. ФДР - людина і політик. Загадка Перл-Харбора / / Избр. твору. М., 1988.

Фостеp У. Нарис політичної історії Америки. Пер. з англ. Вид. 2-е. М., 1955;

Шеpвуд Р.Е. Рузвельт і Гопкінс очима очевидця. Пер. з англ. Т. 1 - 2. М., 1958.

Мальков В.Л. Франклін Рузвельт. Проблеми внутрішньої політики та дипломатії: Історико-документальні нариси. М., 1988.

Уткін О.І. Дипломатія Франкліна Рузвельта. Свердловськ, 1990.

Burns J.M. Roosevelt: The Lion and the Fox. New York, 1956.

Burns JM Roosevelt: The Soldier of Freedom. New York etc., 1970.

Cole WS Roosevelt and the Isolationists, 1932-45. Lincoln; London, 1983.

Davis KS FDR: The New Deal Years, 1933-1937. A History. New York, 1986.

Davis KS FDR: Into Storm, 1937-1940. A History. New York, 1986.

Freidel FB, Franklin D. Roosevelt: A Rendezvous with Destiny. Boston etc., 1990.


Информация о работе «Франклін Делано Рузвельт»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 66518
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
28784
0
0

... зайнявся банківським і промисловим бізнесом, навіть став президентом компанії. Але підприємництво не дуже відповідало розуму і покликанню цієї людини: у 1924 році він повернувся в громадське життя. Рузвельт пішов з політичного обрію в 1920 році в дуже високому ранзі кандидата у віце-президенти від демократичної партії, це не залишилося забутим. Його ліберальні погляди були відомі, а доопвіді про ...

Скачать
27804
0
0

... ів та послуг, що дозволить уникнути інфляції. Будуть приведені у відповідність доходи і видатки бюджету. Висновки Отже, після дослідження теми: «Кейнсіанський варіант виходу з кризи. «Новий курс» Ф.Д.Рузвельта та можливості його застосування в Україні», можна зробити наступні висновки: 1.  Розвиток сучасної макроекономічної теорії часто пов’язують з одного боку з іменем Джона Мейнарда Кейнса, ...

Скачать
33536
0
0

... було зроблено ще багато спроб врегулювати економіку , але усі вони були не зовсім правильними . Одже , адміністрації Гувера не вдалося подолати кризу . Вступ у повноваження президента Ф.Д.Рузвельта  Враховуючи ситуацію , губернатор Ф.Д.Рузвельт в листі законодавцям штата від 07 січня 1931 року , обіцяв що його адміністрація – “стане на путь невідкладної допомоги” , не дивлячись на те що ...

Скачать
67004
5
0

... 17% - м'яса [9, 8, 2]. США володіють самим великим у світі науково-технічним потенціалом, що є в сучасних умовах вирішальним фактором розвитку економіки і конкурентноздатності у світовому господарстві. Щорічні асигнування на НІОКР у США перевищують подібні витрати Британії, Німеччини, Франції і Японії разом узятих. По їхньому обсязі американські корпорації домінують у багатьох галузях (див табл. ...

0 комментариев


Наверх