2.4 Порядок виконання роботи

1. Зібрати у програмі Electronics Workbench схему для дослідження режимів роботи ланцюга, що містить нелінійні елементи (відповідно до рис. 2.1). Нелінійні елементи що входять в досліджуваний ланцюг і величину резистора R1 вибираються згідно варіантам таблиці 2.1. номер варіанту для конкретного студента визначає викладач який проводить лабораторні роботи.

Таблиця 3.1 – параметри досліджуваного ланцюга

№ варианта Номера нелинейных элементов Номинал резистора R1, Ом
NE1 NE2
1 NE1 NE4 150
2 NE2 NE5 5
3 NE3 NE5 100
4 NE9 NE7 100
5 NE10 NE8 100
6 NE1 NE8 150
7 NE2 NE7 150
8 NE3 NE6 150
9 NE9 NE5 150
10 NE10 NE4 15

2. у окремому вікні зібрати схему для дослідження ВАХ нелінійних елементів тих, що входять в досліджуваний ланцюг (рис 3.8). Встановити напругу джерела Е1 рівним 0,1В.

3. Включити схему, за допомогою перемикача, або натиснувши на клавіатурі Ctrl+G. Дочекатися стабільних показань вимірювальних приладів і записати показання вимірювальних приладів у таблицю 3.2. Вимкнути схему, натиснувши на клавіатурі Ctrl+Т.


таблиця 3.2 – результати вимірів окремих точок ВАХ НЕ

Напряжение источника Е1, В Нелинейный элемент NE1 Нелинейный элемент NE2

Показания вольтметра

V1, В

Показания амперметра A1, А Показания вольтметра V1, В Показания амперметра A1, А
0,1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

4. змінюючи напругу джерела Е1 ступенями через 1В, до величини 10В, зняти крапки ВАХ використовуваних НЕ. Результати вимірювань занести в таблицю 3.2.

5. Побудувати ВАХ використовуваних НЕ на одному графіку. На тому ж графіку побудувати ВАХ резистора R1.

6. Розрахувати (теоретично) і побудувати загальну ВАХ досліджуваного ланцюга на тому ж графіку де будувалися ВАХ окремих елементів. Дані розрахунків занести в таблицю 2.3.

7. повернутися у вікно програми Electronics Workbench де построєна досліджувана схема. Встановити напругу джерела Е1 рівним 0,1В.

8. Включити схему за допомогою перемикача, або натиснувши на клавіатурі Ctrl+G. Дочекатися стабільних показань вимірювальних приладів і записати показання вимірювальних приладів у таблицю 3.3. Вимкнути схему, натиснувши на клавіатурі Ctrl+Ті.

9. Послідовно збільшувати величину напруги джерела Е1 до 10В, шагом 1В, фіксуючи при цьому показання вимірювальних приладів і заносячи їх в таблицю 3.3.

10. за наслідками вимірювань побудувати ВАХ досліджуваного ланцюга і порівняти її з розрахованою.

Таблиця 3.3 – Результати досліджень робочого режиму

Напруга джерела Е1, В Розрахункові дані Експериментальні дані
Свідчення вольтметра V1, В Свідчення амперметра A1, А Свідчення амперметра A2, А Свідчення амперметра A3, А Свідчення вольтметра V1, В Свідчення амперметра A1, А Свідчення амперметра A2, А Свідчення амперметра A2, А
0,1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

2.5 Зміст звіту

До звіту заносять:

- тему та мету роботи;

- принципову схему електричного кола, яке аналізується;

- результати вимірювання струмів та напруг на окремих ділянках досліджуваного кола;

- результати розрахунку (з урахуваням похибок) ВАХ нелінійних елементів і ланцюга в цілому;

- графіки ВАХ нелінійних елементів і ланцюга в цілому:

- висновки по роботі.


2.6 Контрольні питання

1.  Які елементи і ланцюги називаються нелінійними?

2.  чи відноситься резистор до нелінійних елементів?

3.  Нарисуйте вигляд ВАХ напівпровідникового діода.

4.  Нарисуйте вигляд ВАХ лампи розжарювання.

5.  Намалюйте вигляд ВАХ напівпровідникового стабілітрона.

6.  Які етапи необхідно виконати, щоб графічно розрахувати нелінійний ланцюг із змішаним з'єднанням НЕ?


Лабораторна робота №4

ДОСЛІДЖЕННЯ ЛАНЦЮГІВ, ЩО МІСТЯТЬ несиметричні нелінійні ЕЛЕМЕНТИ

 

3.1. Мета роботи:

Дослідження ланцюгів, що містять несиметричні нелінійні елементи, у колах з синусоїдальними сигналами. Експериментальне підтвердження здатності нелінійних елементів випрямляти змінний електричний струм. Проведення порівняльного аналізу різних схем випрямлячів.

3.2 Зміст роботи:

- провести дослідження характеристик різних схем випрямлячів, відповідно до порядку виконання роботи;

- побудувати необхідні осцилограми струмів і напруг, провести розрахунок вказаних величин;

- зробити висновки за результатами роботи.


Информация о работе «Теорія електричних і електронних кіл»
Раздел: Физика
Количество знаков с пробелами: 78791
Количество таблиц: 9
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
312140
1
113

... 4.                 Як графічно позначаються польові транзистори? Інструкційна картка №9 для самостійного опрацювання навчального матеріалу з дисципліни «Основи електроніки та мікропроцесорної техніки» І. Тема: 2 Електронні прилади 2.4 Електровакуумні та іонні прилади Мета: Формування потреби безперервного, самостійного поповнення знань; розвиток творчих здібностей та активізації розумово ...

Скачать
47074
2
0

... cell – електролітична комірка. 13.       Electromagnetic induction – електромагнітна індукція. 14.       Electron – електрон. 15.        Electroscope – електроскоп. 16.       Electrostatic – електростатика. 17.        Emanation – ви промінювання. 18.       Energy density – густина енергії. 19.        Energy – енергія. 20.        Equipotential surface – еквіпотенціальна поверхня. ...

Скачать
65115
2
14

... та контролю температури; германієві та кремнієві площинні діоди. Теоретичні питання знання, яких необхідне для виконання лабораторної роботи: 1. Фізичні процеси, які відбуваються в результаті контакту напівпровідників з різним типом провідності. 2. Електронно-дірковий перехід у рівноважному стані. Енергетична діаграма. 3. Інжекція та екстракція носіїв заряду. 4. Вольт амперна характеристика ( ...

Скачать
44205
3
12

... ій зоні. Для тіл, у яких ширина забороненої зони не перевищує 1 еВ, уже при кімнатній температурі в зоні провідності виявляється достатнє число електронів, а у валентній зоні – вакансій, щоб обумовити відносно високу електропровідність. Такі тіла звичайно називають напівпровідниками. Звідси стає ясним, що розподіл твердих тіл другої групи, на діелектрики й напівпровідників є чисто умовним. У ...

0 комментариев


Наверх