Аналіз ділової активності (оборотності активів) ЗАТ «ІТС»

Дослідження впливу інноваційного процесу на кінцеві результати діяльності підприємства ЗАТ "Інформаційні та технологічні системи" (венчурний інноваційний проект "WEB-технологія подання звітності платниками податків в податкові інспекції&quo
146037
знаков
14
таблиц
3
изображения

2.5 Аналіз ділової активності (оборотності активів) ЗАТ «ІТС»

Величина оборотних коштів, їхні структура і достатність характеризують кількісний бік оборотних коштів, проте є і якісний, пов’язаний зі швидкістю їх обороту, оборотністю. Між сумою оборотних коштів та показниками оборотності існують тісні зворотні взаємозв’язки. Прискорення оборотності цих коштів сприяє вирішенню фінансових проблем найбільш зручним способом за рахунок використання існуючих внутрішніх резервів підприємства.

Для вивчення оборотності оборотних коштів використовують такі показники.

1. Кількість оборотів (коефіцієнт оборотності), що здійснюють оборотні кошти протягом звітного періоду [42]:

 (2.13)

де Об – кількість оборотів;

ОР – сума реалізації по собівартості;

Зо – середня величина оборотних коштів.

2. Тривалість одного обороту в днях Кобр визначається як співвідношення кількості днів у розрахунковому періоді В (для кварталу –90 днів, року – 360 днів) і кількості оборотів оборотних коштів за той самий період [42]:

 або  (2.14)

Останній показник найбільш наочний та універсальний і забезпечує порівняння показників оборотності за різні за величиною періоди.

При аналізі показники оборотності оборотних коштів звичайно вивчаються за кілька періодів як у цілому, так і в розрізі окремих їх видів. У результаті роблять висновок стосовно прискорення оборотності коштів або, навпаки, уповільнення їх руху.

Зміна швидкості обороту оборотних коштів може спричинити відповідне змінювання потреби в них. Розрізняють абсолютне та відносне вивільнення (додаткове залучення) оборотних коштів. Розрахунок останнього показника здійснюється за допомогою такої формули [42]:

 (2.15)

де Тз – тривалість обороту у звітному періоді;

Тб – тривалість обороту в базисному періоді;

Ор – обсяг реалізації (виручки за вирахуванням податків) за звітний період;

t – кількість днів у звітному періоді.

Показники ефективності використання активів характеризують оборотність фіксованих активів (фондовіддача), оборотність всіх активів, оборотність матеріальних ресурсів.

Оборотність основних засобів (Ооз) обчислюється як співвідношення між обсягом реалізації (Вреал) та фіксованими і нематеріальними активами (Афікс):

 (2.16)

Цей показник показує, скільки грошових одиниць продукції реалізовано на одну грошову одиницю основних засобів (фондовіддачу).

Оборотність активів (Оа) обчислюється:


 (2.17)

Чим вищим є значення цього показника, тим краще використовуються основні і оборотні фонди підприємства.

Результати аналізу ділової активності та оборотності по підприємству:

За звітний період підприємство значно покращало оборотність капіталу та знизило період фінансового циклу, але показник також виявив нестачу оборотних коштів (тобто ненормативну залежність підприємства від запозичених короткострокових ресурсів) 2.6. Аналіз ліквідності балансу (платоспроможності) ЗАТ «ІТС»

Платоспроможність підприємства – це здатність підприємства впевнено сплачувати всі свої боргові зобов’язання згідно з встановленими строками або відповідно до договірних умов. Її можна вивчати за минулий період, на якусь певну (звітну) дату або як майбутню можливість розрахувати у необхідні терміни за існуючими короткостроковими зобов’язаннями.

Платоспроможність підприємства визначається системою показників ліквідності оборотних активів балансу. Знаменник в усіх наведених показників один і той самий – поточні пасиви, тобто термінові невідкладні зобов’язання.

Показники ліквідності характеризують здатність фірми виконувати свої поточні (короткострокові) зобов’язання за рахунок поточних активів.

Коефіцієнт загальної ліквідності (Кл.заг.) (коефіцієнт покриття) – це відношення поточних активів (Апот) до поточних зобов’язань (Зпот):

 (2.18)


Цей результат співвідноситься з одиницею і показує, скільки грошових одиниць поточних активів припадає на одну грошову одиницю поточних зобов’язань.

При Кл.заг.<2 вважається, що платоспроможність підприємства невисока існує певний фінансовий ризик. Співвідношення 2:1 вважається нормальним, але для деяких сфер бізнесу воно може коливатись від 1,2 до 2,5 [42].

Коефіцієнт термінової ліквідності (Кл.терм.) – це відношення активів високої ліквідності (Алікв) до поточних зобов’язань:

 (2.19)

 

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кл. абс.) характеризується відношенням грошових засобів та короткострокових цінних паперів (Г, Цп) до поточних зобов’язань:

 (2.20)

Значення цього коефіцієнта є достатнім, якщо він перевищує 0,2–0,25 [42].

Висновок по розрахункам ліквідності: 1. ЗАО «ІТС» має великі проблеми з абсолютною ліквідністю (нижче норматива) та за звітний період показник ще погіршився, тобто маємо недостачу високоліквідних коштів.

2. Підприємство має достатній запас покриття, тобто загальної ліквідності (вище нормативу), але за звітний період цей показник погіршився

3. Показник термінової ліквідності у підприємства не виконується, за звітний період вдалося привести у відповідність співвідношення між короткостроковими дебіторськими та кредиторськими заборгованостями для взаємного термінового покриття.


2.7 Аналіз інноваційного потенціалу для самофінансування та інвестиційної привабливості ЗАТ «ІТС» для зовнішнього фінансування інноваційних проектів

Проведений в розділах 2.2 – 2.6 аналіз фінансового стану ЗАТ «ІТС» за результатами фінансової звітності за 1999/2000 рік дозволяє сформувати наступні висновки:

1) з точки зору інноваційного потенціалу для самофінансування інноваційних проектів:

– у 1999 році ЗАО «ІТС» відвернуло на інноваційні досліди 500 тис. грн. власних коштів;

– у 2000 році ЗАО «ІТС» додатково відвернуло на дослідний варіант

інноваційного проекту «Інтранет/Інтернет – технологія подання звітності платниками податків у податкові інспекції» 800 тис. грн. власних коштів;

– відвернуті на самофінансування інноваційного проекту суми практично дорівнюють вільному залишку статутного капіталу в оборотних фондах підприємства, при цьому основна діяльність підприємства (до впровадження інноваційного проекту) по проектуванню та створенню комп'ютерних мереж (проектна та виробнича діяльність) фінансується за рахунок позичкових коштів (короткострокових кредитів);

-  відвернення коштів (самофінансування) на фінансування інноваційного проекту привело за даними фінансового аналізу:

а) ЗАО «ІТС» має великі проблеми з абсолютною ліквідністю (нижче нормативу) та за звітний період показник ще погіршився, тобто маємо недостачу високоліквідних коштів;

б) ЗАО «ІТС» має достатній запас покриття, тобто загальної ліквідності

(вище нормативу), але за звітний період цей показник погіршився;

в) Показник термінової ліквідності у ЗАО «ІТС» не виконується, за звітний період вдалося привести у відповідність співвідношення між короткостроковими дебіторськими та кредиторськими заборгованостями для взаємного термінового покриття.

г) За звітний період в структурі пасивів балансу (джерел) виникли наступні зміни: при загальному рості валюти балансу на 28,7%, капітал зріс на 14,1%, довгострокові залучені ресурси впали на 29,6%, а короткострокові залучені ресурси зросли на 98,8% (в основному за рахунок короткострокового кредитування). Зміни в структурі пасивів джерел носять негативний характер, бо значно падає стійкість джерел за рахунок підвищення долі ризикованих ресурсів. Така ресурсна політика при зростанні на 122,7% дебіторської заборгованості та відволікання активів у поточні інвестиції (зріст на 320%) є ризикованою.

д) За звітний період підприємство значно покращало оборотність капіталу та знизило період фінансового циклу, але показник також виявив нестачу оборотних коштів (тобто ненормативну залежність підприємства від запозичених короткострокових ресурсів)

е) Підприємство у звітному періоді перемістилося з оцінки «Критичний стан фінансової стійкості» до оцінки «Нестійкий стан фінансової стійкості», оскільки запаси активів не відповідають рівню оборотних коштів, як власних, так і позичених на довгостроковій основі. Фінансова стійкість забезпечується тільки з врахуванням позичкових короткострокових ресурсів, що відповідає ризиковому характеру діяльності підприємства. Таким чином, додаткових можливостей для самофінансування інноваційного проекту у ЗАО «ІТС» немає.

2) з точки зору інвестиційної привабливості ЗАО «ІТС» для зовнішнього фінансування інноваційних проектів (довгострокове банківське кредитування чи додаткова емісія акцій для отримання додаткових коштів у статутний капітал):

а) показники для акціонерів ЗАТ «ІТС» для розширення вкладання коштів в статутний капітал:

Як видно з показників табл. 2.3 прибутковість акцій у 2000 році зросла з 5,06% до 10,5%, при чому розрахункова прибутковість акцій (без форс-мажорного штрафу за порушення валютного законодавства) у 2000 році повинна була бути 17, 8%. Це нижче середньої облікової ставки за депозитами – 25%, та вище рівня інфляції 2000 р., який дорівнює – 12%. При цьому звертає на себе увагу факт екстенсивного зростання обсягів реалізації, що відповідає практично незначному зростанню доходу на 1 акцію. Таким чином, фінансові показники показують прояви стагнаційних процесів та необхідності інноваційних рішень у бізнесі підприємства.

Вказаний рівень доходності акцій дозволяє впевнити акціонерів тільки у частковій необхідності фінансування інноваційного проекту за рахунок перерозподілу чистого прибутку від сталого бізнесу ЗАТ «ІТС» (у 2000 р. – це 50% від суми чистого прибутку).

Згідно з статутом ЗАТ акціонери погодилися для фінансування інноваційного проекту на емісію та викуп 5-річних облігацій підприємства ЗАТ «ІТС» на суму 25% від статутного капіталу під 25% річних, що гарантує їм повернення основної суми та тверду ставку річної доходності.

б) показники для довгострокового кредитування ЗАТ «ІТС» комерційним банком:

Довгострокове кредитування (на 5 років) банком передбачає:

-  наявність бізнес-проекту;

-  наявність застави на суму не менше 200% від суми кредиту;

-  в якості застави може бути використана комп'ютерно-телекомунікаційна техніка, яка є основою основних фондів ЗАТ «ІТС» та 50% вартості затрат інноваційного проекту;

-  показники фінансового стану ЗАТ «ІТС» дозволяють віднести його як позичальника до класу «Б», тобто можливість кредитування залежить від аналітично-фінансових показників бізнес-плану.


3. Шляхи реалізації бізнес-плану промислового впровадження інноваційного проекту «WEB – технологія подання звітності платниками податків в податкові інспекції» в ЗАТ «ІТС»

 

3.1 Визначення цілей інноваційного проекту та економічне обґрунтування обраної інноваційної стратегії

 

Цілями інноваційного проекту «Інтранет/Інтернет – технологія подання звітності платниками податків в податкові інспекції» на ЗАТ «ІТС» є створення прикладного програмного продукту, телекомунікаційного та прикладного Інтернет-серверів, шлюзів та внутрішніх Інтранет-серверів в податковій адміністрації для надання можливості:

-  використання розвитку Інтернет – мережі телекомунікаційного спілкування для створення нової технології – комп'ютерного бухгалтера та податкового інспектора, які на базі взаємодії комп'ютерних програм дозволять готувати, перевіряти, подавати перевірену за останніми інструкціями податкову звітність в реальному режимі взаємодії з серверами податкової адміністрації із офісу платника податків;

-  отримувати платнику податків довідкову інформацію та інформацію про стан і своєчасність розрахунків його фірми з податковою інспекцією із офісу;

-  в автоматичному режимі мати самі останні версії форм та строків подання податкової звітності при наявності в офісі тільки стандартної програми – редактора Інтернет, все програмне забезпечення та його актуалізація проводиться на сервері податкової адміністрації розробниками ЗАТ «ІТС»;

-  перевіряти платнику податків звітність на всі податкові правила за допомогою комп'ютерного податкового інспектора – завжди коректного, ввічливого, працюючого 24 години на добу та нагадуючого про регламент подання звітності своєчасно;

-  втрачати час на відвідування податкової інспекції тільки в нестандартних ситуаціях, виключивши регламентовані черги по своєчасному поданню звітності;

-  створення високоприбуткового посередницького бізнесу основаного на державній обов'язковості подання звітності (тобто стабільній наявності клієнтури, яка користується послугами) та державній підтримці інноваційного проекту, як створюючого новітні податкові технології взаємодії між податковими інспекціями та платниками податків.

Головною економічною фабулою стратегії інноваційного проекту є наступне:

-  створення програмно-телекомунікаційного центру проводиться за рахунок інвестування коштів на зворотній основі;

-  повернення інвестованих коштів та фінансування існування центру забезпечується невеликою щомісячною сумою внеску (12 $) кожним учасником системи-платником податків, що за рахунок новітніх телекомунікаційних технологій дозволяє колективу з 10 –12 працівників обслуговувати 15 000 платників податків Дніпропетровської області;

Головною соціально-політичною фабулою інноваційного проекту є його підтримка державною податковою адміністрацією України, як замовником і експлуатантом системи, що забезпечує методологічну актуальність алгоритмів системи та її подальший розвиток на інтеграції системи подання звітності з комп'ютерними системами врахування фактично сплачених в банки сум податків та автоматичний розрахунок недоїмок та переплат податків.

Економічне обґрунтування обраної інноваційної стратегії або Бізнес-план інноваційного проекту – це план розвитку нового підрозділу ЗАТ «ІТС», необхідний для освоєння нових сфер діяльності фірми чи для створення нових сфер бізнесу. Основними цілями бізнес-плану є:

1)  визначення ступеня життєздатності і майбутньої стійкості нового центру, зниження ризику підприємницької діяльності;

2)  конкретизація перспектив бізнесу;

3)  залучення уваги й інтересу потенційних інвесторів фірми, а також споживачів і постачальників;

Бізнес-план складається, якщо підприємство має недолік власних фінансових ресурсів для виконання того чи іншого проекту, і це змушує його звертатися до інвесторів чи у банк за кредитом. Якість, обґрунтованість, переконливість матеріалів і розрахунків, що містяться в бізнес-плані, мають першочергове значення для рішення питання про джерела фінансування.

Головним інструментом розробки бізнес-плану є кошторисне планування. Кошторис – це форма планового розрахунку, що визначає докладну програму дій підприємства на майбутній період і включає розрахунок обсягів витрат і потреби в ресурсах шляхом множення норм витрати ресурсів на планований обсяг економічного показника (продаж, випуск продукції, обсяг послуг і т. п.).

План доходів і витрат складається на основі кошторисів продажів і кошторисів витрат.

Кошторис продажу звичайно складається в першу чергу. Оцінка доходу в грошовому вираженні є основою, на якій базуються всі інші кошториси. Обсяг продаж у впливає на фактори, зв'язані з формуванням чистого прибутку.

Кошторис продажу звичайно містить у собі інформацію про передбачувані обсяги продажу по кожному товару й очікуваній ціні одиниці кожного товару.

Кошторис витрат відбиває очікувані витрати по виробництву і продажу, а також загальні й адміністративні витрати. Кошторис поточних витрат класифікує витрати по окремих їхніх елементах, таких, як прямі матеріальні витрати по оплаті праці, накладні витрати.

У Додатку №1 наведені матеріали кошторисних розрахунків бізнес-плану ЗАТ «ІТС» зі створення комп'ютерного центру по забезпеченню приймання та передачі податкової звітності від платників податків у податкові інспекції по мережі Інтернет.

Розраховані кошториси витрат та планових доходів, планова ціна за послуги центра, як посередника розрахована як функція кількості платників, що приймають участь у проекті. При цьому врахований конкурентний тиск проекту подання звітності платників податків у податкові інспекції на дискетах, підготовлених програмним комплексом «ЗВІТ ПЛАТНИКА» (фірма «Інтелект-Бест», м. Київ), за який щомісячна плата за надання нових версій та підтримання програмного забезпечення становить 24 грн./міс. (підтримка) + 48 грн. (кожна нова доробка до версії, яку треба отримувати на дискетах у посередника-регіонального дилера).


Информация о работе «Дослідження впливу інноваційного процесу на кінцеві результати діяльності підприємства ЗАТ "Інформаційні та технологічні системи" (венчурний інноваційний проект "WEB-технологія подання звітності платниками податків в податкові інспекції&quo»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 146037
Количество таблиц: 14
Количество изображений: 3

0 комментариев


Наверх