Запалювальна зброя

Основи бойового застосування військ РХБ захисту
Організація, можливості та тактика дій підрозділів військ РХБ захисту Управління підрозділами військ РХБ захисту Розвідувальні машини, рухомі хімічні лабораторії та засоби виявлення радіаційної та хімічної обстановки Засоби для проведення спеціальної обробки Димові засоби Рухомі майстерні озброєння РХБ захисту Мм, без сердечника) – 2 л/хв.Ǿ Засоби індивідуального захисту органів дихання фільтруючого типу Розчини (рецептури) для дегазації, дезактивації і дезінфекції Технічне обслуговування машин після виконання задачі Дати практику командирам взводів і відділень в організації спеціальних задач, а також у командуванні підрозділами в ході їхнього виконання Ведення розвідки у вихідному районі. Підготовка до проведення спеціальної обробки. Інженерне устаткування ХСП і площадок спеціальної обробки Ведення розвідки і проведення повної спеціальної обробки частин у ході бою Хімічна зброя Бактеріологічна (біологічна) зброя Запалювальна зброя Тактико-спеціальна підготовка Спеціальна підготовка Захист від збої масового ураження Хімічна зброя
218154
знака
19
таблиц
0
изображений

4. Запалювальна зброя

Під запалювальною зброєю розуміють запалювальні речовини (ЗР) і засобу їх бойового застосування. Запалювальна зброя (ЗЗ) призначається для ураження особового складу, знищення й ушкодження озброєння і військової техніки, споруд та інших об’єктів, матеріальних засобів і створення пожеж у районах бойових дій.

Основними уражаючими факторами ЗЗ є: теплова енергія і токсичні для людини продукти, що виділяються при горінні. У відмінності від інших засобів ураження ЗЗ має уражаючі фактори, рознесеними в часі і в просторі, які можна розділяти на первинні і вторинні.

До первинних факторів відносяться: теплова енергія, дим і токсичні для людини продукти горіння запальних сумішей безпосередньо в момент застосування ЗЗ. Час впливу їх на ціль продовжується від кількох секунд до декількох хвилин. Вторинними уражаючими факторами є: виділяєма теплова енергія, дим і токсичні продукти, як наслідок виникнення пожеж. Час впливу їх на ціль може продовжуватися від декількох хвилин до годин, діб, тижнів.

Крім того ЗЗ володіє великим деморалізуючи морально-психологічним впливом на живу силу, понижуючи її активність до опору.

 До сучасних запалювальних речовин ЗР відносяться: запалювальні речовини на основі нафтопродуктів, металізовані запалювальні суміші, терміти і термітні суміші, звичайний (білий) та пластифікований фосфор, “електрон”, лужні метали, а також самозаймисті на повітрі запалювальні суміші на основі триетеленалюмінію.

Найбільш розповсюдженні із запалювальних речовин на основі нафтопродуктів отримали алюмінієві солі нафтової, пальметиної олеїнової кислот в якості загусників, так звані – напалми. Його отримують шляхом добавки до рідкого пального звичайного бензину, спеціальних порошків - загусників.

Напалм має властивість легко загорятися і розвивати температуру горіння до 12000С. Час горіння напалму 5-10 хв. Він добре прилипає до поверхні різних предметів, має властивість затікати в щілини, дірки, горіти при доступі кисню і важко піддається гасінню.

Найбільш ефективною вогнесумішшю являється напалм Б. Він має властивість добре займатись і прилипати навіть до вологих предметів, способом створення високої (1000-12000С) і тривалим часом горіння 5-10 хв.

Напалми Б - легші від води, тому поливаючи на поверхні зберігають властивість горіти, що значно заважає ліквідації вогнищ пожарів.

Пірогелі - отримують шляхом добавки в напалм порошку або стружки натрію, магнію, фосфору а також алюмінію. Температура горіння досягає 16000С. Відмінністю від звичайних напалмів, пірогелі важчи за воду і час їх горіння 1-2 хв.

Термітні речовини – представляють собою порошкоподібну спресовану суміш звичайного алюмінію та окислів заліза. Палаючий терміт розгоряється до 30000С і горить без доступу кисню. Із термітних запалювальних речовин на озброєні армії США стоять суміші марок ТН2, ТЕЗ, ТН4. Вони можуть пропалювати металеві частини (поверхні) озброєння і військової техніки і виводити її з строю. Вказані термітні речовини використовуються в заполювальних авіаційних бомбах.

Білий фосфор - представляє собою напівпрозору парафіноподібну речовину, схожу на віск. Він має властивість самозайматись, з’єднуватись з киснем повітря. Горить яскравим полум’ям з великим виділенням білого диму. Температура загоряння порошкоподібного фосфору 340С, температура полум’я – 900-12000С.

Білий фосфор використовується в якості запилювача напалму і пірогелю в запалювальних боєприпасах. Пластифікований фосфор (з добавками каучуку) має властивість прилипати до вертикальних поверхонь і пропалювати їх. Крім цього при розриві боєприпасу порушується плівка і проходить доступ кисню до фосфору, в результаті цього проходить загорання останнього. Це дозволяє використовувати його для спорядження бомб і для запалювання напалму та пірогелю.

Електрон – сплав магнію (96%) і алюмінію (3%) та інших елементів (1%). Загорається при температурі 6000С і горить сліпуче білим або синім полум’ям, розвиваючи температуру горіння 28000С. Приміняється при виготовлені корпусів авіаційних запалювальних бомб.

Самозапальна суміш – складається з поліізобутілену і триетіленалюмінію (рідке пальне).

До засобів застосування ЗЗ відносяться: авіаційні напалмові запалювальні бомби (ЗАБ), запалювальні касети (ЗАК) і запалювальне касетні установки (ЗАКУ); артилерійські запалювальні боєприпаси для ствольної і реактивної артилерії; вогнемети, реактивні запалювальні гранатомети; пристрілочно-запалювальні та бронебійно–запалювальні кулі; гвинтівочні запалювальні гранати; термітні шашки, шари і пакети; запалювальні димові патрони, вогневі фугаси.

-  Захист від запалювальної зброї.

Захист частин і підрозділів від ЗЗ проводиться з метою максимального послаблення його впливу на війська, зберегти їх боєздатність і забезпечення виконання поставлених їм бойових задач, а також перешкодити появі і розповсюдженню пожеж.

Основні заходи по захисту від запалювальної зброї.

В цілях захисту від уражаючої дії ЗЗ передбачається проведення наступних заходів:

-  прогнозування появи і розповсюдження пожеж;

-  ведення безперервного нагляду і розвідки та своєчасне виявлення підготовки противника до застосування запалювальної зброї;

-  розосередження військ і періодична схема районів їх розміщення;

-  інженерне обладнання районів розміщення військ;

-  використання захисних і маскувальних властивостей місцевості, захисних властивостей бойової, спеціальної та іншої техніки і зброї, засобів індивідуального і колективного захисту;

-  своєчасне попередження військ про загрозу і початок застосування запалювальної зброї;

-  забезпечення військ необхідними силами і засобами пожежегасіння;

-  виявлення наслідків використання противником ЗЗ;

-  проведення протипожежних заходів;

-  забезпечення безпеки і захисту військ при діях в зонах масових пожеж;

-  ліквідація наслідків використання противником запалювальної зброї.

Захист особистого складу.

Для захисту особистого складу від уражаючої дії запалювальної зброї використовуються:

-  закриті фортифікаційні будівлі;

-  танки, БМП, БТР, криті спеціальні і транспортні засоби руху;

-  засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) органів дихання і шкіри;

-  шинелі, бушлати, полушубки, ватні куртки, брюки, плащ – намети, які є в постачанні;

-  природні прикриття (канави, ями, підземні виробки, кам’яні будівлі, підвали, забори), а також різні місцеві матеріали (дерев’яні щити, мати з зелених гілок і трави).

Фортифікаційні будівлі (укриття, щілини, перекриті ділянки траншей і шляху оповіщення) являються найбільш надійним захистом особистого складу від дії ЗЗ.

Танки, БМП, БТР з щільно закритими дверима, люками, бійницями і жалюзями забезпечують надійний захист особового складу від ЗЗ.

Автомобілі, покриті звичайними тентами або брезентами, забезпечують лише короткочасний захист, так як покриття швидко запалюються.

ЗІЗ органів дихання і шкіри (протигази, ЗЗК), а також шинелі, бушлати полу шубки, ватні куртки і брюки, плащ – намети являються засобами короткочасного захисту. При попаданні на них палаючих кусків запальної суміші вони повинні зразу скидатися.

Місцеві підручні матеріали використовуються для захисту від ЗЗ безпосередньо в момент його використання противником. Палаючі поверхні негайно скидаються і тушаться.

Надання першої медичної допомоги починається з тушіння самими потерпілими або з допомогою товаришу запальних речовин, попавши на шкіру або одяг. В цей момент (період) крайнє не допустима втрата самоконтролю. При горінні декількох частин одягу, полум’я потрібно збивати перекачуючись послідовно по землі. Категорично забороняється збивати полум’я голими руками. Куски фосфору і суміші попавши на відкриті частини тіла видалити з шкіри; не допустимо розтирати їх по тілу.

Після гасіння палаючої суміші потерпілим від опіків необхідно ввести знеболюючий засіб із індивідуальної аптечки і захистити опечені частини тіла від забруднення.

Потерпілих, втративших свідомість, слідує привести в свідомість; обкропити лице водою, розщібнути одяг, дати понюхати нашатирного спирту (аміаку). При зупинці дихання у потерпілого, потрібно провести штучне дихання методом “з рота в рот” або “з рота в ніс”.

На області опіків, особливо при наявності пухирів і від слойок шкіри, накладається суха, стерильна, м’яка пов’язка з застосуванням ІПП. При великих опіках і кінцівок застосовується стерильна опікова пов’язка, що мається у санітара (санінструктора) яка позволяє закрити значну частину поверхні тіла.

При опіках, що визвали самозаймисті суміші, до складу яких входить фосфор, можливе повторне займання. В цих випадках потрібно накласти пов’язку, змочену 5% розчином мідного купоросу, або змочену 5% розчином марганцевокислотного калію, а при їх відсутності – змочену водою. Перед накладанням пов’язки не слід видаляти з обпечених ділянок останки прилиплої шкіри, не згорілу суміш або шлак, проколювати або зрізати пухирі. Необхідно очистити уражені частини від піску і ґрунту. Одяг над ураженими частинами за звичай розпорюється повздовж швів. В холодну пору року не рекомендується знімати одяг з потерпілого. З рук необхідно зняти годинник, який в подальшому може привести до здавлювання і омертвінню уражених частин тіла.

При опіках з ураженням очей потерпілі повинні бути виведенні або винесенні з вогнищ уражень. Перша допомога полягає в підкладанні на нижнє віко в порядку само – або взаємодопомоги спеціальної лікарської плівки (ГЛП) і накладанню антисептичної пов’язки із ІПП. Промивати водою ураженні (пошкодженні) очі не потрібно.

Потерпілих за звичай мучить спрага. Якщо у них не має блювоти рекомендується дати їм води або гарячого пиття, чаю.

Після надання першої медичної допомоги, потерпілого направляють в медичний заклад для надання йому кваліфікованої медичної допомоги.


НОРМАТИВИ З ТАКТИКО-СПЕЦІАЛЬНОЇ, СПЕЦІАЛЬНОЇ ПІДГОТОВОК ТА ЗАХИСТУ ВІД ЗБРОЇ МАСОВОГО УРАЖЕННЯ

Нормативи бойової підготовки – це часовий, кількісний і якісний показник виконання поставлених задач, прийомів і дій окремими військовослужбовцями або підрозділами в ході бойової підготовки, на навчаннях, тренуваннях а також з озброєнням і бойовою технікою.


Информация о работе «Основи бойового застосування військ РХБ захисту»
Раздел: Военная кафедра
Количество знаков с пробелами: 218154
Количество таблиц: 19
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
125490
7
1

... об`єктів, застосування противником ЗМУ; аерозольна протидія технічним засобам розвідки противника та маскування військ та об`єктів аерозолями; ураження противника запалювальної зброї. Задачі: Виявлення, оцінка масштабів та наслідків зруйнуваннь радіаційно-хімічно небезпечних об`єктів та застосування противником ЗМУ. Ліквідація наслідків зруйнувань радіаційно-хімічно небезпечних об`єктів та ...

Скачать
36370
3
0

... від ЗМУ і організує їх виконання. СОБ зобов'язаний в будь-якій обстановці організувати безпосередню охорону і самооборону своїх підрозділів. Зміст і послідовність роботи СОБ артилерійської батареї при підготовці вогневих взводів батареї до бойових дій в обороні На карті (якщо мало часу) вибирається місце майбутньої ВП. Після під'їзду до місця майбутньої ВП на відстань 100-200 м СОБ командує: ...

Скачать
47513
9
0

... ідкою роадн); плани проведення КЗ (ККЗ) з батареями; плани проведення контрольних занять з офіцерами; конспекти (плани) для проведення занять. До документів обліку відносяться: журнал обліку бойової підготовки; картка оцінки польового виходу; картка оцінки контрольно-комплексного заняття батареї; картка оцінки контрольного заняття з управління вогнем (управління ракетними ударами) дивізі ...

Скачать
61247
0
0

... куточках планети. Діяльність Організації багатогранна й охоплює широке коло важливих проблем від стійкого розвитку й боротьби з тероризмом, розвитку демократії, глобальних медичних проблем.   Розділ II. Україна і ООН   Незалежність, здобута Україною в 1991 році, не тільки розпочала нову сторінку в історії розвитку країни, але й визначила низку завдань, без вирішення котрих зменшуються ...

0 комментариев


Наверх