Рухомі майстерні озброєння РХБ захисту

Основи бойового застосування військ РХБ захисту
Організація, можливості та тактика дій підрозділів військ РХБ захисту Управління підрозділами військ РХБ захисту Розвідувальні машини, рухомі хімічні лабораторії та засоби виявлення радіаційної та хімічної обстановки Засоби для проведення спеціальної обробки Димові засоби Рухомі майстерні озброєння РХБ захисту Мм, без сердечника) – 2 л/хв.Ǿ Засоби індивідуального захисту органів дихання фільтруючого типу Розчини (рецептури) для дегазації, дезактивації і дезінфекції Технічне обслуговування машин після виконання задачі Дати практику командирам взводів і відділень в організації спеціальних задач, а також у командуванні підрозділами в ході їхнього виконання Ведення розвідки у вихідному районі. Підготовка до проведення спеціальної обробки. Інженерне устаткування ХСП і площадок спеціальної обробки Ведення розвідки і проведення повної спеціальної обробки частин у ході бою Хімічна зброя Бактеріологічна (біологічна) зброя Запалювальна зброя Тактико-спеціальна підготовка Спеціальна підготовка Захист від збої масового ураження Хімічна зброя
218154
знака
19
таблиц
0
изображений

4. Рухомі майстерні озброєння РХБ захисту.

Рухомі ремонтні хімічні майстерні ПРХМ-1М, ПРХМ-Д, ПРХМ-3 призначенні для проведення періодичного технічного обслуговування і тєкучого ремонту озброєння військ РХБ захисту та засобів захисту, а також середнього ремонту приладів РХР, приладів і комплектів спеціальної обробки і ЗІЗ.

Спеціальне обладнання ПРХМ-1М встановлено на шасі автомобіля ГАЗ-66 та причепу ІАПЗ-738. ПРХМ-Д – на шасі ЗІЛ-131. Для монтажу майстерні на базі ЗІЛ-131 на відміну від ПРХМ-1М проведені конструктивні зміни.

Можливості ПРХМ-1М (ПРХМ-Д) за один місяць при 7-мі годинному робочому дні силами розрахунку (3 чоловіка) :

Найменування ремонтуємих ОРХБз Кількість одиниць
Періодичне обслуговування Тєкучій ремонт Середній ремонт
Спецобладнання машин типу АРС-14, ДКВ, УАЗ-469рх 2 2 -
Комплекти ДК-4 50 40 15
Фільтруючі (ізолюючі) протигази - 60 (20) 30 (7)
Дозиметричні прилади типу ДП-5В 130 150 30

Прилади хімічної розвідки : ГСА-12

ППХР

ВПХР

3

7

15

2

5

10

1

2

3

Продуктивність ПРХМ-1М (Д) може бути збільшена за рахунок організації додаткових робочих місць, які є в майстерні, з залученням робочої сили (солдат-спеціалістів) з інших частин і підрозділів.

5. Прилади РХР і спеціальної обробки.

-  Прилади хімічної розвідки і хімічного контролю.

Військовий прилад хімічної розвідки ВПХР призначений для визначення в повітрі, на місцевості, озброєнні та військовій техніці зарину, зоману, іприту, фосгену, дифосгену, синільної кислоти, хлорціану, а також парів VX в повітрі за допомогою індикаторних трубок. Визначення ОР в повітрі проводиться в наступній послідовності : визначення наявності парів ФОВ в небезпечних концентраціях, далі наявність парів ФОВ в малих концентраціях, ОР типу фосген, дифосген, синільна кислота, хлорціан і в останню чергу визначають наявність іприту.

Характеристики використовуємих індикаторних трубок.

Маркування ІТ ОР, визначаєме трубкою Фарбування наповнювача до дії ОР Характерне фарбування наповнювача від ОР
Одне червоне кільце і червона крапка (ІТ-44) Ві-ікс, зарин, зоман Біле
Три зелених кільця (ІТ-45)

Фосген, дифосген

Синільна кислота, хлорціан

Біле

Біле

Зелене, синьозелене

Червоно-фіолетове

Одне жовте (ІТ-36) Іприт Жовте Цегляне
Одне коричневе (ІТ-46) Вz, аерозолі психохімічних ОР Безкольорове Синьо-зелене

Напівавтоматичний прилад хімічної розвідки ППХР призначений для визначення в повітрі парів ОР за допомогою індикаторних трубок і орієнтовного встановлення наявності ОР на місцевості і техніки, яка розміщена поруч з машиною РХР при зараженні їх зарином, зоманом і іпритом. Принцип роботи заснований в просасуванні повітря за допомогою ротаційного електричного насосу.

Автоматичний газосигналізатор ГСА-12 призначений для безперервного контролю повітря з ціллю визначення парів ФОВ. Живлення ГСА-12 від бортової мережі через блок живлення. При появі в повітрі парів ФОВ прилад видає світлову і звукову сигналізацію не пізніше 4,5 хвилин. Прилад працює в одному з двох варіантів (режимів) з відновленням інформації про наявність ФОВ : в безперервному – через 2 хв, в циклічному – через 16 хв. Час роботи з однією зарядкою індикаторних засобів в безперервному режимі – 8 год, в циклічному – 24 год. При температурі повітря нижче плюс 10оС аналізуєме повітря підігрівається.

Автоматичний сигналізатор для визначення аерозолєй спеціальних домішок АСП призначений для визначення в повітрі спеціальних домішок БАС (БІС). При їх визначенні прилад подає світловий і звуковий сигнали. Принцип роботи АСП оснований на реєстрації світлового потоку, який виникає при реакції домішок з індикаторним реактивом. Час підготовки приладу до роботи влітку – не менше 40 хв, взимку – не більше 2 год. (з урахуванням часу на приготування реактиву).

Автоматичний газосигналізатор ГСП-11 призначений для безперервного контролю повітря з ціллю визначення в ньому наявності парів ФОВ. При їх визначенні прилад подає звукову і світлову сигналізацію. Живлення ГСП-11, встановленого на УАЗ-469рхб, здійснюється від АКБ – КН-22 або КН-28 напругою 12 В. Тривалість роботи приладу без перезарядження або заміни АКБ при нормальній температурі не менше 6 год, при температурі 0оС – 3-4 год, при - 40оС – до 1 год. При встановленні ГСП-11 на БРДМ-2рхб і РХМ живлення здійснюється напругою 26 В через перетворювач напруги. Прилад має два піддіапазона чутливості до ОР. Час визначення ОР на першому піддіапазони 60-80 сек, на другому – 5-8 хв. Тривалість безперервної роботи приладу без перезарядження індикаторних засобів на першому піддіапазоні – 2 год, на другому – від 10 до 12 год. Час розігріву датчика приладу при температурі повітря 0оС - -40оС до робочої температури не більше 1 і 3 годин відповідно. Час підготовки приладу до роботи 20-30 хв, без врахування часу на підігрів датчика.

Комплект пристосувань для відбору проб КПО-1 призначений для відбору проб грунту, води, харчових продуктів та інших матеріалів, які заражені РР, ОР, БЗ для аналізу в лабораторіях. Для відбору проб застосовуються : грунту – висікач, твердого і мерзлого грунтів – свердло, сипучих матеріалів – щуп, води з водоймищ – водозабірник, з відкритих поверхонь озброєння і техніки – шляхом взяття мазків тампонами.

Відбір проб для проведення бактеріологічного (біологічного) аналізу проводиться з використанням пеналу, в комплекті якого є 4 скляних флакона. Для ловлі комах в КПО-1 є сачок.

-  Засоби метеорологічного спостереження.

Метеокомплект МК-3 Метеоспостереження в польових умовах ведеться хімічними спостережними постами з використанням даного метеокомплекту, який призначений для визначення напрямку і швидкості вітру, температури повітря і грунту, ступені вертикальної стійкості повітря. Комплект МК-3 складається з : анемометра ручного, пращьового термометра, компаса, секундометру, складного шеста, покажчика румбів, вимпелів (за сезоном), ліхтаря, ножа, журналу спостережень і бланків донесень.

-  Прилади радіаційної розвідки.

Вимірювач потужності дози (рентгенметр-радіометр) ДП-5В призначений для вимірювання рівнів гама-радіації і радіоактивного зараження різних поверхонь по гама-випромінюванню та дозволяє визначати бета-випромінювання. Прилад має звукову індикацію на всіх під діапазонах, крім першого.

ТТХ приладу.

Діапазон вимірювання по гама-випромінюванню від 0,05 мР/год до 200 Р/год. Прилад має шість піддіапазонів вимірювання. Прилад забезпечує вимірювання в інтервалі температур від – 50 до + 50оС і відносній вологості 65±15%. Час встановлення показання приладу, необхідне для отримання гарантуємої точності відліку, не перевищує 45 с. Живлення приладу від 3 елементів живлення типу А336, АКБ 12/27 Вольт. Погрішність приладу 30%.

Вимірювач дози ДП-3Б призначений для вимірювання потужності експозиційної дози гама-випромінювання при веденні радіаційної розвідки з рухомих об’єктів.

ТТХ приладу.

Діапазон вимірювання від 0,1 до 500 Р/год. Час встановлення показання приладу 5 с. Живлення від борт. мережі 12/27 В. Погрішність приладу 15%.

Вимірювач потужності ІМД-1 призначений для вимірювання в польових умовах при розсіяному денному світлі і в темряві потужності експозиційної дози гама-випромінювання в діапазоні енергій від 0,08 до 3 МеВ та визначення бета-випромінювання. У ІМД-1 є три варіанти виконання : ІМД-1А, ІМД-1Р, ІМД-1С.

Діапазон вимірювань : для ІМД-1А від 0,01 до 999 Р/год, для ІМД-1Р і ІМД-1С від 0,01 мР/год до 999 Р/год. Діапазони вимірювань ІМД-1Р і –1С розбити на два піддіапазона : “мР/год” з межами вимірювання від 0,01 до 999 мР/год і “Р/год” з межами вимірювання від 0,01 до 999 Р/год.

Вимірювач забезпечує спрацювання звукової сигналізації при досягненні потужності експозиційної дози 0,1 і 300 мР/год на піддіапазоні “мР/год” та 0,1 і 300 Р/год – на піддіапазоні “Р/год”.

Час встановлення робочого режиму вимірювача – 1 хв. Час вимірювання не перевищує : для ІМД-1А – 15 с – на піддіапазоні 0,01 – 9,99 мР/год

1,5 с – на піддіапазоні 10 – 999 Р/год

для ІМД-1Р і ІМД-1С :

60 с – на піддіапазоні “мР/год” 0,01 – 9,99 мР/год

6 с – на піддіапазоні “мР/год” 10 – 999 мР/год

15 с – на піддіапазоні “Р/год” 0,01 – 9,99 Р/год

1,5 с – на піддіапазоні “Р/год” 10 – 999 Р/год

Час безперервної роботи ІМД-1 від комплекту живлення – не менше ніж 100 год. Живлення вимірювача виконується : ІМД-1А, ІМД-1Р – від 4-х послідовно з’єднаних елементів А-343 з номінальною напругою – 6 В та від бортової мережі постійного току і АКБ з напругою від 10,8 до 30 В; ІМД-1С – від 4-х А-343, бортової мережі і АКБ на 10,8 –30 В, від мережі перемінного струму з напругою 220 В з частотою 50 або 440 Гц.

Вимірювач потужності дози ІМД-21 призначений для вимірювання потужності експозиційної дози гама-випромінювання при веденні радіаційної розвідки з рухомих об’єктів, для видачі світлового сигналу про перевищення раніше встановленого порогового значення потужності випромінювання (рівня радіації) – 1, 5, 10, 50, 100 Р/год. ІМД-21 встановлюється на рухомих і стаціонарних об’єктах і має п’ять модифікацій ІМД-21А (-Б, С, БС, СА). ІМД-21БА і ІМД-21СА мають можливість виконувати автоматичну передачу інформації по телекодовому каналу зв’язку по пунктах збору і обробки даних розвідки.

ТТХ приладу.

Діапазон вимірювання від 1 до 1000 Р/год. Час встановлення показання приладу 10 с. Живлення від борт. мережі 12/24 В. Погрішність приладу 20%.

-  Прилади і комплекти дозиметричного контролю. Поділяються на загальновійськові та індивідуальні. Загальновійськові комплекти вимірювачів доз призначені для вимірювання експозиційної дози гама-випромінювання і гама-нейтронного випромінювання. Індивідуальні вимірювачі доз призначені для індивідуального контролю опромінення особового складу, що піддався дії іонізуючого опромінення, з ціллю первинної діагностики ступені важкості радіаційних уражень.

Загальновійськовий комплект вимірювачів дози ДП-22В призначений для вимірювання експозиційної дози гама-випромінювання. До комплекту входять зарядний пристрій ЗД-5 та 50 вимірювачів дози ДКП-50А, укладочний ящик. ДКП-50А забезпечує реєстрацію експозиційної дози гама-випромінювання в діапазоні від 2 до 5 Р. Відлік вимірюємих доз проводиться по шкалі, яка розміщена усередині дозиметра. Саморозряд вимірювачів доз ДКП-50А не перевищує 2-х поділів за добу.

Загальновійськовий комплект вимірювачів дози ІД-1 призначений для вимірювання поглиненої дози гама-нейтронного випромінювання. В комплект входять 10 ІД іонізаційного типу, зарядний пристрій ЗД-6. Комплект розміщений в укладочному ящику. ІД-1 забезпечує реєстрацію дози гама-нейтронного випромінювання в діапазоні від 20 до 500 рад. Відлік вимірюємих доз проводиться по шкалі, яка розміщена усередині дозиметра.

Індивідуальний вимірювач дози ІД-11 призначений для індивідуального контролю опромінення особового складу, що піддався опроміненню іонізаційного випромінювання, з ціллю первинної діагностики ступені важкості радіаційних уражень. Сумісно з вимірювальним пристроєм ГО-32 вимірювач дози ІД-11 забезпечує вимірювання поглиненої дози гама-нейтронного випромінювання в діапазоні з 10 до 1500 рад. До комплекту входять вимірювальний пристрій та 1000 штук ІД-11 (по 500 шт. в двох ящиках).

-  Засоби для проведення часткової спеціальної обробки.

Індивідуальний дегазаційний комплект ІДК-1 призначений для дегазації дезактивації та дезинфекції (ДДД) автотракторної техніки і деяких зразків силових електроагрегатів.

Основні ТТХ.

Робочий тиск : при роботі з ежекторною насадкою – 3-4 кгс/см2

при роботі з ручним насосом – 1-2 кгс/см2

Розхід розчинів : при дезактивації (ковпачок з отвором Ǿ


Информация о работе «Основи бойового застосування військ РХБ захисту»
Раздел: Военная кафедра
Количество знаков с пробелами: 218154
Количество таблиц: 19
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
125490
7
1

... об`єктів, застосування противником ЗМУ; аерозольна протидія технічним засобам розвідки противника та маскування військ та об`єктів аерозолями; ураження противника запалювальної зброї. Задачі: Виявлення, оцінка масштабів та наслідків зруйнуваннь радіаційно-хімічно небезпечних об`єктів та застосування противником ЗМУ. Ліквідація наслідків зруйнувань радіаційно-хімічно небезпечних об`єктів та ...

Скачать
36370
3
0

... від ЗМУ і організує їх виконання. СОБ зобов'язаний в будь-якій обстановці організувати безпосередню охорону і самооборону своїх підрозділів. Зміст і послідовність роботи СОБ артилерійської батареї при підготовці вогневих взводів батареї до бойових дій в обороні На карті (якщо мало часу) вибирається місце майбутньої ВП. Після під'їзду до місця майбутньої ВП на відстань 100-200 м СОБ командує: ...

Скачать
47513
9
0

... ідкою роадн); плани проведення КЗ (ККЗ) з батареями; плани проведення контрольних занять з офіцерами; конспекти (плани) для проведення занять. До документів обліку відносяться: журнал обліку бойової підготовки; картка оцінки польового виходу; картка оцінки контрольно-комплексного заняття батареї; картка оцінки контрольного заняття з управління вогнем (управління ракетними ударами) дивізі ...

Скачать
61247
0
0

... куточках планети. Діяльність Організації багатогранна й охоплює широке коло важливих проблем від стійкого розвитку й боротьби з тероризмом, розвитку демократії, глобальних медичних проблем.   Розділ II. Україна і ООН   Незалежність, здобута Україною в 1991 році, не тільки розпочала нову сторінку в історії розвитку країни, але й визначила низку завдань, без вирішення котрих зменшуються ...

0 комментариев


Наверх