2.8 Рижій

З насіння рижію добувають олію, яку використовують для виготовлення фарб, лаків, оліфи. Для харчування рижієва олія великого значення не має. На території України рижій вирощують у Лісостепу і на Поліссі. Урожайність його невисока – 7 - 10 ц/га. Рижій (Camelina sativa Crenz.) має невисоке стебло - до 80 см заввишки, вкрите ланцетними листками, квітки дрібні, самозапильні, блідо-рожевого кольору. Суцвіття - китиця, плід - стручечок. Насіння дрібне, жовтого або коричневого кольору, містить 30 - 45 % олії. Коренева система стрижнева, проникає в грунт на глибину 40 - 60 см. Рижій — холодостійка, з коротким вегетаційним періодом (80 - 100 днів) культура. Насіння проростає при 1 °С тепла. До ґрунтів невибагливий. Кращими попередниками для рижію є просапні та озимі зернові культури. Підготовка грунту для посіву рижію подібна до обробітку під інші ранні ярі культури [10].

Сіють рижій суцільним посівом. На гектар висівають 10 - 12 кг, глибина загортання 2 см. Збирають рижій у період повної стиглості.


Розділ 3. Ефіроолійні культури в якості лікарських та харчових рослин

3.1 Аніс

Аніс (Pіmpіnella anіsum L.; Anіsum vulgare Gaertn.). Синонім: гaнус. Однолітня трав'яниста рослина сімейства зонтичних.

Батьківщина - Єгипет, Сирія. Культивується в Україні.

Як пряність використовуються майже винятково насіння анісу, що збирають у серпні - вересні злегка незрілими і досушивают у снопах. Крім насінь можна використовувати незрілі парасольки анісу, відразу після цвітіння вживаючи них у соління, маринади для фруктів. Молоді листки анісу можна вводити в яблучні салати. Але головним чином ганусове насіння вживають у хлібобулочні і кондитерські вироби (порошок насінь анісу підмішують до тесту) і кисло-солодкі соуси, солодкі блюда (компоти, киселі, муси і варення), а іноді в молочні супи і кашки.

Використовують аніс або ганусова олія для готування домашніх настойок, наливок, пива і браг, квасов.

Однорічна трав'яниста рослина родини зонтичних висотою 20 - 80 см. Корінь тонкий, веретеноподібний. Стебло пряме, борознисте, гіллясте. Нижні прикореневі листки лопатеві, округлосерцеподібні. на довгих черешках, верхні - три-... роздільні з лінійними часточками. Сидячі [1].

Насіння містить до 4% ефірної олії, головна складова якої — атенол.

Застосовують анісову олію в медицині, парфюмерній та лікеро-горілчаній промисловості, а насіння використовують під час випікання хліба та виготовлення консервів.

Тим часом аніс являє собою прекрасну допоміжну пряність, яку можна широко застосовувати для отдушки різних харчових продуктів з неприємним або специфічним запахом, що або небажаний.

Для цього треба вносити аніс або під час попередньої обробки харчового продукту, або на початку готування блюда.


Після того як аніс нейтралізує небажаний запах, його треба видалити, а в блюдо додати ті пряності, що бажані або традиційні.

Так, наприклад, за допомогою анісу можна робити отдушку риби, м'яса, рослинних олій (бавовняне, соняшникове, конопельне), а також імітувати натуральна прованська олія.

Артек — сорт селекції Інституту ефіроолійних та лікарських рослин УААН. Стебло прямостояче, округле, з поздовжніми борозенками, опушене. Висота рослин 50 - 70 см. На відміну від інших сортів має розвинену, розгалужену кореневу систему.

Листя світло-зелене, верхнє сидяче, трироздільне з лінійними часточками. Квітки білі, дрібні, зібрані в суцвіття-зонтик до 20 штук першого порядку. Плід - двосім'янка, з пряним запахом і солодкуватим смаком. Урожайність насіння - 3,5 - 9 ц/га, вміст ефірної олії - 2,5 - 6,1%. Вміст в ефірній олії основного компоненту атенолу - 90%.

Вегетаційний період 115 - 120 днів. Сорт стійкий до вилягання [1].

Практично використовуються лише плоди для харчової та фармацевтичної промисловості. Внаслідок переробки надземної маси отримують ефірну олію, яку застосовують у парфумерії. Сорт рекомендований для зони Полісся.

Лікувальна дія. Препарати діють як помірне відхаркувальне при гострих і хронічних запаленнях дихальних шляхів (бронхіт, трахеїт, фарингіт, ларингіт, кашель різного походження), посилюють секрецію шлунка, стимулюють жовчний міхур і знімають спазми при хронічному гастриті, жовчній дискінезії та жовчнокам'яній хворобі. Завдяки болетамувальній дії анетолу призначають при кольках у шлунку і животі та при метеоризмі. Ефірна олія має сечогінні властивості, тому ефективна при запаленні, піску й каменях в жовчному і сечовому міхурах. Знижує кров'яний тиск і рефлекторно збуджує дихальний центр. Через естрогенну дію діанетолу стимулює функцію молочних залоз, внаслідок чого збільшується кількість молока у годувальниць, крім того, поліпшує послаблені функції яєчників. Ефірна олія має також протимікробні властивості і застосовується проти зовнішніх паразитів у людини й свійських тварин. Олія посилює кровозабезпечення шкіри. Використовується і як ароматичний засіб.


Информация о работе «Ефіроолійні рослини»
Раздел: Биология
Количество знаков с пробелами: 52915
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
101670
19
5

... гребінчаста ►  Цибуля скорода ►  Щириця хвостата ►  Ялівець звичайний ф. ірландська ►  Ялівець горизонтальний 4.2 Участь окремих клумбових рослин у вивчених клумбових композиціях [4] Для вивчення асортименту клумбових рослин в озелененні м. Харкова восени 2006 року було вивчено и сфотографовано 90 клумб и композицій в центральній и північній частині міста. Список ...

Скачать
68206
3
0

... культури. Відповідно до мети досліджень у задачі досліджень входило: 1)  вивчення сучасного стану інтродукованих видів рододендрон в Житомирському Поліссі; 2)  розробка рекомендацій щодо інтродукції, збереження та використання в Житомирському Поліссі; 3)  дослідження біологічних особливостей виду рододендронів; 4)  застосування набутих знань для інтродукції рододендронів; 5)  використання ...

Скачать
121009
3
12

... ія роздільнолиста ), харчові (чорнощир звичайний як олійна рослина, для корму худобі - галінсога дрібноквіткова, окопник шорсткий). Таблиця 2 Аналіз систематичного складу адвентивної флори Чернігівської області за гербарієм ЧДПУ ім. Т.Г.Шевченка Назва виду Родина Кількість рослин Місце знаходження (район) Лепеха звичайна – Acorus calamus L. Ароїдні - Araceae 4 По ...

Скачать
23977
1
0

... Р. незапашна (M. inodora L.). Ромашкою називають також деякі інші види рослини: триреберник непахучий, маруну цинерарієлисту або далматську Ромашку та інші. Рослину в Україні здавна називали ромен. Пижмо – рід лікарських рослин з родини айстрових. Поширене по всій території Євразії, крім Субарктичних і Арктичних поясів. Стебло у рослини товсте, з невеликою кількістю подовгастих листків та кві ...

0 комментариев


Наверх