3.2 Коріандр

Вважається однією з найстародавніших пряних культур країн Середземномор'я. Нині повсюдно поширений в Україні. Однорічна трав'яниста рослина. Вирощують коріандр в основному з метою отримання насіння, яке використовують для ароматизації хлібобулочних виробів, під час консервування, у виробництві ковбасних виробів та сиру, а також у лікеро-горілчаній промисловості, пивоварінні та косметиці. Насіння містить 2% ефірної олії, яку застосовують у медицині.

Завдяки вмісту ефірної олії, крохмалю, дубильних речовин та інших елементів коріандр є добрим антибактеріальним засобом, який знешкоджує мікроби, а значить, зберігає свіжість продукції. Скажімо, якщо порошком подрібненого насіння коріандру, змішаного з сіллю, натерти м'ясо, воно може зберігати свіжість більше місяця без холодильника. Так само й свіжа риба та інші продукти, які швидко псуються.

Не обійтися без коріандру, коли в літню пору ми хочемо замаринувати клуб чи лопатку зарізаної свині. Для цього роблять розсіл з перевареної води, солі та спецій — розмеленого коріандру, перцю і лаврового листу, часнику. У підготовлений розсіл опускають натерте цією ж сумішшю м'ясо. У прохолодному місці процес маринування триває два-три тижні, поки розсіл пройде в товщу м'яса і воно змінить колір. Потім його запікають у тісті. Виходить смачна шинка [1].

Свіжу рибу можна зберегти (у великій кількості) свіжою і смачною, якщо її випотрошити, порізати на шматки, відкинувши голову, пересипати сіллю і покласти на добу під гніт. Потім промити, скласти і залити на 4 - 6 годин 10%-ним розчином оцту. Після цього знову промити, скласти шарами в банки чи інший посуд, перестеливши порізаною цибулею і коріандром. Споживати можна уже через добу-дві. А зберігається така риба досить довго.

Для поліпшення смаку подрібнені плоди коріандру додають до фаршу для домашніх ковбас, котлет, ними посипають вирізку на відбивні. Цілі горошини використовують для м'ясних і рибних консервів, засолювання риби, а також квашення капусти. Листя коріандру вживають як приправу до м'ясних, овочевих страв, додають до сала та бутербродів.

Ця непримітна рослина відома людям з давніх-давен. Без неї колись не обходилися у жодній сім'ї. Коріандр - і антимікробний засіб, і приправа, і ліки, і добрий стимулятор. Його використовують у харчовій, виноробній, фармацевтичній промисловості, а також у повсякденному житті.

У плодах і листках коріандру містяться 0,8 - 1,6% ефірної та 10 - 25% жирової олії, екстрактивні речовини, пектин, крохмаль, цукор, мікроелементи. Досить важливим елементом ефірної олії є ліналол, а також гераніол. Саме цим зумовлюються антимікробні та дезінфікуючі властивості коріандру.

Ефірну олію з коріандру застосовують у фармацевтичній, парфумерно-косметичній промисловості, кондитерському, лікеро-горілчаному, тютюновому виробництві, а жирову - на текстильних підприємствах, у миловарінні та поліграфії.

У народній медицині коріандр додають до настоянок і чаїв жовчогінного, послаблюючого, відхаркувального зборів, при хворобах печінки та жовчного міхура. З ефірної олії готують також препарати для поліпшення травлення і проти метеоризму. На Кавказі і в Середній Азії лікувальне застосування коріандру значно ширше й ефектніше.

Коріандр - однорічна трав'яниста рослина родини зонтичних. Розмножується насінням. Посухостійка, вологолюбна, вибаглива до освітлення, витримує невеликі заморозки [1].

Посівний коріандр (коляндра), що культивується у нас в Україні як пряна і ефіроолійна рослина, має пряме розгалужене (залежно від сорту) стебло висотою 40 — 120 см, товщиною 2 — 6 мм. Нижні листки черешкові, перисто-розсічені, верхні — сидячі, корінь веретеноподібний. Цвіте у червні. Квітки білі, жовті, рожеві, іноді фіолетові, дрібні, зібрані в зонтик. Плоди - кулясті двосім'янки до 7 мм у діаметрі, достигають у липні-серпні. Вегетаційний період – 90 - 110 днів.

Сіють коріандр у середині квітня, коли грунт прогріється до 8 - 10 см. Глибина загортання насіння - 4 - 5 см.

Ділянку (грядку) слід підготувати з осені: перекопати чи виорати на глибину 25 - 27 см, внести перегній та мінеральні добрива. Коріандр добре росте на пухких, легких, родючих грунтах з нейтральною або слаболужною реакцією. Ширина міжрядь, залежно від сорту, для ручного обробітку - 15 - 25 см. Спосіб сівби - стрічковий з наступним проріджуванням. Догляд за посівами зводиться до розпушування міжрядь та видалення бур'янів.

Збирають коріандр наприкінці липня - на початку серпня, коли на рослинах достигнуть 35 - 40% зонтиків скошують або висмикують з корінцями зв'язують у невеличкі снопики, які досушують під затіненими, добре провітрюваними навісами. Потім обмолочують [8].

Добрі господарі завжди дбають про те, щоб кращі зонтики відібрати, витеребити та зберегти насіння. Товарне зерно також слід очистити. Кращі сорти, які культивуються, зокрема, у нас на Поділлі, — це Янтар, Ранній, Олексіївський 26 та Олексіївський 247. Останній — найбільш урожайний. Розпізнати їх можна за будовою розгалужень стебла та кольором цвіту зонтика. В перерахунку на гектар на доброму агрофоні коріандр дає урожай близько 15 - 16 центнерів.

Рослина, як бачимо, цінна, потрібна, корисна, не трудомістка. Вирощувати її доцільно на кожній присадибній або дачній ділянці.

Зелень рослин коріандру (кінзу) як пряність використовують у фазі розетки і початку стеблування для салатів до м'ясних страв.

Айдар — скоростиглий сорт селекції Інституту ефіроолійних та лікарських рослин УААН.

Кущ напівзімкнутий, компактний, висотою 55—75 см. Стебло кругле, прямостояче, неопушене. Листя зелене, сидяче, дуже розсічене, має різкий запах. Сорт стійкий до дефіциту вологи, ранньостиглий. Вегетаційний період – 95 - 105 діб. Урожайність насіння 11,5 ц/га, вміст ефірної олії - 2,59%. Збір ефірної олії — 27,3 кг/га. Вміст лінаулолу в ефірній олії становить 84,6%.

Рекомендований для вирощування у всіх зонах України для харчової промисловості.

Нектар — сорт селекції Інституту ефіроолійних та лікарських рослин УААН. Можна вирощувати як яру та озиму культуру в південних областях [1].

Форма куща напівзімкнута, діаметр 65 - 85 см, висота 110 - 115 см. Гілок першого порядку 15 - 17 шт., висота їх розміщення — 45 - 65 см. Листя сидяче, довжина через 2 - 3 - 6 см. Квітки блідо-рожеві, середніх розмірів зібрані у суцвіття складний зонтик. Плід-двосім'янка кулястої форми, світло-бурого кольору. Вегетаційний період озимого посіву — 223 - 270, ярого — 115—120 днів.

Сорт зимостійкий, відносно стійкий до рамуляріозу. Рекомендований для вирощування у зоні Полісся.


Информация о работе «Ефіроолійні рослини»
Раздел: Биология
Количество знаков с пробелами: 52915
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
101670
19
5

... гребінчаста ►  Цибуля скорода ►  Щириця хвостата ►  Ялівець звичайний ф. ірландська ►  Ялівець горизонтальний 4.2 Участь окремих клумбових рослин у вивчених клумбових композиціях [4] Для вивчення асортименту клумбових рослин в озелененні м. Харкова восени 2006 року було вивчено и сфотографовано 90 клумб и композицій в центральній и північній частині міста. Список ...

Скачать
68206
3
0

... культури. Відповідно до мети досліджень у задачі досліджень входило: 1)  вивчення сучасного стану інтродукованих видів рододендрон в Житомирському Поліссі; 2)  розробка рекомендацій щодо інтродукції, збереження та використання в Житомирському Поліссі; 3)  дослідження біологічних особливостей виду рододендронів; 4)  застосування набутих знань для інтродукції рододендронів; 5)  використання ...

Скачать
121009
3
12

... ія роздільнолиста ), харчові (чорнощир звичайний як олійна рослина, для корму худобі - галінсога дрібноквіткова, окопник шорсткий). Таблиця 2 Аналіз систематичного складу адвентивної флори Чернігівської області за гербарієм ЧДПУ ім. Т.Г.Шевченка Назва виду Родина Кількість рослин Місце знаходження (район) Лепеха звичайна – Acorus calamus L. Ароїдні - Araceae 4 По ...

Скачать
23977
1
0

... Р. незапашна (M. inodora L.). Ромашкою називають також деякі інші види рослини: триреберник непахучий, маруну цинерарієлисту або далматську Ромашку та інші. Рослину в Україні здавна називали ромен. Пижмо – рід лікарських рослин з родини айстрових. Поширене по всій території Євразії, крім Субарктичних і Арктичних поясів. Стебло у рослини товсте, з невеликою кількістю подовгастих листків та кві ...

0 комментариев


Наверх