4. Подальші перспективи розвитку власності

На першому етапі приватизація була проведена вельми поспішно. Це зумовило багато її недоліків, порушення приватизаційного законодавства, зловживання і інші негативні явища.

В даний час приватизація носить поступовий і «точковий характер» в тому значенні, що у кожному конкретному випадку державні органи прагнуть вибирати для цього об'єкти в порядку черговості і народногосподарської доцільності в даний момент. При цьому вони намагаються пов'язати її з пошуком «ефективного інвестора», у тому числі або навіть в першу чергу іноземного (взагалі йдеться про ув'язку приватизації із залученням іноземних інвестицій, особливо прямих), який, безумовно, забезпечив би реальне накопичення капіталу, модернізацію виробничого апарату, збільшення або, щонайменше, збереження числа робочих місць. На жаль, ці правильні нові орієнтири приватизації поки що слабо втілюються в життя.

В процесі формування ринкових відносин частка державної власності поступово скорочується, зате розвиваються різні форми індивідуальної і колективної власності: індивідуальні підприємства, товариства з повною і з обмеженою відповідальністю, акціонерні суспільства відкритого і закритого типів, кооперативи, асоціації і ін.

Відносини власності буквально пронизує всі фази господарської діяльності. Власність економічно реалізується, якщо вона приносить дохід власнику, який дозволяє не тільки окупати витрати, але і одержувати прибуток.

Кажучи про власність як про економічні відносини, треба підкреслити те, що це відносини не суб'єкта до об'єкту, а відносини між суб'єктами з приводу того, хто володіє, хто користується, розпоряджається і управляє об'єктом власності. Історія розвитку відносин власності показує, що той клас і та соціальна група, яка володіє засобами виробництва, по суті визначає всю решту системи, тому всяка зміна  економічних відносин завжди припускає, перш за все, зміну відносин власності.

Кардинальні зміни в макроекономіці виразилися в тому, що до кінця XX століття повністю втрачено властивість класичного капіталізму бути «чистим капіталізмом» (участь держави в національній економіці).

В нашій країні йде перехід до ринкової економіки, виробляються специфічні для нас риси, а також виявляється загальна тенденція синтезу форм власності.

При величезному значенні зміни власників і розпорядників державної власності перехід від державної форми до колективної і приватної, сам по собі ще не вирішує проблеми створення ефективної ринкової економіки. Необхідно, щоб нові власники уміли організувати виробництво, управляти ним, володіли компетентністю, виявляли зацікавленість.


Висновок

Суспільна думка завжди надавала велику увагу проблемі власності. Спеціальні звернення до неї можна знайти в історичній філософській і художній літературі. Багата традиція і матеріал накопичена в юридичній літературі, в рамках якої склався ряд напрямів у вивченні прав власності.

Власність як економічні відносини почали формуватися ще на зорі становлення людського суспільства. На монополізації різних об'єктів власності тримаються всі найважливіші форми внеэкономического і економічного примушення до праці.

Звільнення від особистої залежності привело, з одного боку, до юридичної рівноправності всіх громадян, а з другого боку, до нового типу відносин: економічної влади одних і економічної залежності інших.

Економічне стимулювання дрібного бізнесу, активно здійснюване в Росії сьогодні, безумовно, лімітується украй недостатніми фінансовими можливостями держави. У міру подолання фінансової кризи стимулювання створення приватного сектора повинне стати однією з пріоритетних задач економічної політики держави. Проте вже сьогодні можна значно поліпшити правові умови діяльності у сфері дрібного бізнесу і усунути численні штучно створені перешкоди на його шляху. Від створення ефективного середнього класу вирішальним чином залежить майбутнє Росії.

Отже, подальший економічний розвиток Росії у вдосконаленні форм власності. Після довгих літ панування держави і відчуження людини від власності, в країні стало формуватися суспільство, орієнтоване на те, що кожний його член має право бути власником.

Незавершеність в даний час процесів формування різних форм власності створює широке поле діяльності для різних наукових досліджень, рекомендації яких необхідно апробовувати на практиці з тим, щоб визначити оптимальні для економічно розвинутого суспільства форми власності і відношення з приводу розпорядження даною власністю.

Проведення ринкових перетворень, введення різноманіття форм власності і їх рівного правового захисту створюють матеріальні передумови для формування в Російській Федерації нового класу власника, обмежують державу в «беззаконні» по відношенню до індивідуума економічної діяльності, звільняють особу від постійного страху перед «апаратом насильства» і встановлюють межі державного втручання у відносини власності.

Демократизація політичного режиму в Росії, трансформація відносин власності, створення різноманіття її форм - ось застава економічного процвітання Російської Федерації.


Список використаних джерел і досліджень

Дослідження

1. Мор Т. Утопія. М.: Ізд. Академії наук СРСР, 1953. - С. 259

2. Сміт А. Исследование про природу і причини багатства народів. М.-Л.: Соцекгиз, т.2., 1935. -С. 960.

3. Дегтярев А. Приватизация по-российски і проблема її коректування / А.Дегтярев, Р.Маліков // Суспільство і економіка. - 2008. - N1. - С. 73-89.

4. Камишева Л. Национальные особливості приватизації // Ділові люди. - 2004. - N162. - С. 16-19

5. Міхєєв А. Про моніторинг розвитку відносин власності в Російській Федерації // Суспільство і економіка. - 2007. - N1. - С. 115-125

Інтернет-ресурси

1. www.tmn.lib - Інформаційно-бібліотечний центр Тюменського державного університету

2. www.refbank.ru/econom/- Приватизація державної власності в Росії

3. rusref.nm.ru/priv00.htm - Приватизация в России

4. dpr.ru/journal - Власність як економічна і юридична домінанта господарських відносин


[1] Мор Т. Утопия. М.: Изд. Академия наук СССР. 1953. -С. 96.

[2] Смит А. Исследование о природе и причинах богатств народов. М.: Эксмо, 2007. –С. 249.


Информация о работе «Власність у суспільстві»
Раздел: Политология
Количество знаков с пробелами: 20665
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
170943
0
0

... Отже, ключовими поняттями дослідження, за допомогою яких розглядатиметься структура та доля політичної нації є: саме поняття “нація”, “політична нація”, “поліетнічне суспільство” тощо. У політології існує постійна проблема взаємодії двох рівнів знання: теоретичного та емпіричного. Предметом вивчення методології аналізу якраз і виступає ця взаємодія. Народження політологічного дослідження починає ...

Скачать
175557
0
0

... церков, функціонуючих в Україні, особа, котра користується беззаперечним авторитетом у суспільстві. ВИСНОВКИ   Розкриваючи тему бакалаврської дипломної роботи «Релігійний ренесанс в сучасному суспільстві: його зміст, причини та основні напрямки», відзначили, що одним з важливих питань є вивчення її соціального змісту. Наукова характеристика ролі релігії в людському суспільстві можлива лише в ...

Скачать
34035
0
3

... ; — натуралізацією частки отримуваних доходів; — тінізацією доходів з метою ухилення від сплати податків. Досягнення оптимальної структури і рівня сукупних сімейних доходів є одним із найбільш актуальних завдань сучасної політики.[1] 1.2 Розподіл особистих доходів у суспільстві   Розподіл - це проміжна стадія між виробництвом і споживанням в процесі суспільного відтворення. Для нормального ...

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

0 комментариев


Наверх