6.3 Вимоги нормативно-технічної документації з охорони праці

Вимоги

Нормативний

документ

Робоче місце, його обладнання та оснащення, що застосовуються відповідно до характеру роботи, повинні забезпечувати безпеку, охорону здоров'я і працездатність працюючих.

ГОСТ 12.2.061-81.

Обладнання.

Шум на робочому місці не повинен перевищувати 80 дБА.

ГОСТ 12.1.003-83.

Шум. Загальні вимоги безпеки.

Виробниче обладнання повинно мати вбудований пристрій для видалення виділяються в процесі роботи шкідливих речовин безпосередньо від місця їх утворення і скупчення. ГОСТ 12.2.003-74.
Штучне освітлення у виробничих приміщеннях повинен устоювати з лампами розжарювання або люмінесцентними лампами у вигляді загального освітлення з рівномірним або локалізованим розміщенням світильників і комбінованого (загального і місцевого). Застосування одного місцевого освітлення не допускається.Норма освітленості робочого місця повинна становити при загальному освітленні 300 лк. СНіП II-4-79
Приводні частини обладнання, а також передачі, до яких можливий доступ людей, повинні бути огороджені.

ГОСТ 12.2.002-80.

Огородження. Загальні вимоги.

Рухомі і обертові елементи устаткування, до яких можливий доступ обслуговуючого персоналу, повинні бути огороджені з усіх боків і по всій довжині, незалежно від висоти розташування і швидкості руху.

ГОСТ 12.2.027-80.

Устаткування гаражне й авторемонтного.

Органи управління, пов'язані з певною послідовністю їх застосування, повинні групуватися таким чином, щоб дії працюючого здійснювалися зліва направо і зверху вниз.

ГОСТ 12.2.064-81.

Органи управління виробничим устаткуванням.

У конструкціях органів управління, призначених для включення обладнання, повинні бути передбачені засоби захисту від випадкового включення. ГОСТ 12.2.027-80.
Електрична схема обладнання повинна виключати можливість його мимовільне включення / вимикання.

ГОСТ 12.2.007-75.

Вироби електротехнічні. Загальні вимоги.


6.4 Заходи щодо захисту робітників від небезпечних і шкідливих факторів

На людину в процесі його трудової діяльності можуть впливати небезпечні (що викликають травми) і шкідливі (викликають захворювання) виробничі фактори. Небезпечні та шкідливі виробничі фактори (ГОСТ 12.0.003-74) поділяються на чотири групи: фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні.

До небезпечних фізичних чинників відносяться: рухомі машини і механізми; різні підйомно-транспортні пристрої та переміщувані вантажі;незахищені рухливі елементи виробничого устаткування (приводні та передавальні механізми, ріжучі інструменти, що обертаються і переміщаються пристосування тощо);рикошетом частинки оброблюваного матеріалу та інструменту, електричний струм, підвищена температура поверхонь устаткування і оброблюваних матеріалів і т.д.

Шкідливими для здоров'я фізичними факторами є: підвищена або знижена температура повітря робочої зони;високі вологість і швидкість руху повітря; підвищені рівні шуму, вібрації, ультразвуку та різних випромінювань - теплових, іонізуючих, електромагнітних, інфрачервоних і ін До шкідливих фізичних чинників відносяться також запиленість і загазованість повітря робочої зони;недостатня освітленість робочих місць, проходів та проїздів; підвищена яскравість світла й пульсація світлового потоку.

Хімічні небезпечні та шкідливі виробничі фактори за характером дії на організм людини підрозділяються на наступні підгрупи: загальнотоксичну, дратівливі, сенсибілізуючі (що викликають алергічні захворювання), канцерогенні (викликають розвиток пухлин),мутогенние (діючі на статеві клітки організму).У цю групу входять численні пари й гази: пари бензолу й толуолу, окис вуглецю, сірчистий ангідрид, оксиди азоту, аерозолі свинцю й ін, токсичні пилу, що утворюються, наприклад, при обробці різанням берилію, свінцовістих бронз і латуней і деяких пластмас з шкідливими наповнювачами.До цієї групи відносяться агресивні рідини (кислоти, луги), які можуть заподіяти хімічні опіки шкірного покриву при зіткненні з ними.

До біологічних небезпечним і шкідливим виробничим факторам ставляться мікроорганізми (бактерії, віруси та ін) І макроорганізму (рослини і тварини), вплив яких на працюючих викликає травми або захворювання.

До психофізіологічних небезпечним і шкідливим виробничим факторам відносяться фізичні перевантаження (статичні та динамічні) і нервово-психічні перевантаження (розумове перенапруження, перенапруження аналізаторів слуху, зору та ін.)

Тим шкідливими і небезпечними виробничими чинниками спостерігається певний взаємозв'язок. У багатьох випадках наявність шкідливих факторів сприяє прояву травмонебезпечних факторів.Наприклад, надмірна вологість у виробничому приміщенні та наявність струмопровідного пилу (шкідливі фактори) підвищують небезпеку ураження людини електричним струмом (небезпечний чинник).

Рівні впливу на працюючих шкідливих виробничих факторів нормовані гранично-допустимими рівнями, значення яких зазначені у відповідних стандартах системи стандартів безпеки праці та санітарно-гігієнічних правилах.

Гранично допустиме значення шкiдливого впливу (згідно з ГОСТ 12.0.002-80) - це конкретне значення величини шкідливого виробничого фактора, вплив якого при щоденній регламентованій тривалості протягом усього трудового стажу не призводить до зниження працездатностi i захворювання в період трудової діяльності,так і до захворювання в наступний період життя,а також не робить несприятливого впливу на здоров'я потомства.



Информация о работе «Проектування дільниці по відновленню кулачків розподільчого валу автомобіля ЗІЛ–130»
Раздел: Транспорт
Количество знаков с пробелами: 71670
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 10

0 комментариев


Наверх