5.  Продовження бесіди.

Напевно, вам сподобалося, як розповіли про листопад поети. А як би ви самі описали це явище? Спробуйте дібрати найточніше слова про осіннє листя. Подумай, на що воно схоже? Що воно вам нагадує? З чим його можна порівняти? (Діти діляться своїми враженнями.)

Не тільки поети, але й художники – наче чарівники, які бачать те, що не помічають інші, відтворюють свої враження від побаченого на картинах.

6.  Сприймання учнями творів мистецтва.

Бесіда за картиною Остроухова Іллі Семеновича “Золота осінь”.

–  А тепер погляньте, як чудово намалював осінь художник Ілля Семенович Остроухов. Розгляньте уважно репродукцію картини і поміркуйте, про що вона. (Діти одну-дві хвилини мовчки розглядають картину.)

–  Яка трава восени? (Пожовкла, висохла.)

–  Яке листя на деревах? (Листя на деревах жовто-багряне.)

–  Яке небо на картині?

–  Чому осінь називають “золотою”, “багряною”, “щедрою”?

–  Як би ви назвали цю картину?

–  Художник так і назвав свою картину “”Золота осінь”. На ній ви бачите дерева в парку. Дві сороки пролетіли на галявину, радіють теплому дню. Могутні крони дерев позолотила осінь. Яка гарна й багата рідна природа, скільки чарівної краси в осінніх барвах!

Погляньте на листочки, які ви принесли на урок. Чи знаєте, з яких вони дерев? Назвіть.

7.  Перегляд демонстраційного матеріалу (з коментарем учителя).

8.  Дидактична гра “Яке дерево листочок загубило?”

У розпорядження вчителя – картини із зображенням різних дерев та набір карток із відтворенням. Ігрова дія полягає в тому, що вчитель демонструє один із листочків, що лежить у нього на столі, і звертається із запитанням “Яке дерево загубило цей листок?” Учні порівнюють справжній листок із відтвореним на малюнку і показують його вчителю. Потім вчитель рахує: “Один, два, три!”, і діти закривають зображення відповідного дерева зображенням листка.

9.  Поетапне виконання малюнка вчителем.

10.  Практична діяльність учнів.

11.  Словникова робота.

До теплих кольорів належать усі відтінки червоного, жовтого, фіолетового кольорів.

IV. Підсумок уроку.

1.  Перегляд малюнків і виправлення помилок.

2.  Демонстрування найкращих робіт.

 

Урок 3. Тема: Малювання парасольки Оле-Лукойє

Мета. Поглибити поняття про виражальні можливості кольору. Удосконалювати навички роботи фарбами. Розвивати спостережливість, уяву, фантазію. Формувати навички пошукової роботи з компонуванням зображень на площині.

Обладнання. Таблиці, малюнки, ілюстрації до казки Г.К. Андерсена “Оле-Лукойє”, дві різні за кольором парасольки.

Хід уроку

І. Організаційна частина. Повідомлення теми і завдань уроку.

ІІ. Робота над темою уроку.

1. Вступна бесіда.

–  Учні, чи часто сняться вам сни?

Пригадайте, який сон приснився вам сьогодні? Розкажіть його. (Діти діляться своїми враженнями.)

– В одній казковій країні жив чарівник. Звали його Оле-Лукойє. У руках він тримав дві парасольки. Носив він їх навіть тоді коли на небі не було жодної хмаринки. Для чого він це робив? – запитаєте ви. Ось послухайте, яку історію розповів про нього в своїй казці “Оле-Лукойє” Ганс Крістіан Андерсен.

2. Послухайте уривки з казки.

Оле-Лукойє

Немає нікого в світі, хто знав би стільки казок, як Оле-Лукойє! На це він справді мастак.

Коли ввечері діти сидять собі спокійно за столом на своїх стільчиках, з’являється Оле-Лукойє. Він піднімається по сходах зовсім нечутно, бо йде в самих панчохах, відчиняє тихесенько двері і – фр! – бризкає дітям в очі солоденьке молоко – такими дрібними-дрібненькими бризками, – а втім, їх цілком досить для того, щоб повіки в дітей почали злипатися і вже не можна було б побачити його самого. Він підкрадається ззаду і дме їм у потилицю, а від цього голівки у дітей важніють. О, так… але це зовсім не боляче, тому що Оле-Лукойє нічого поганого не хоче зробити, а бажає діткам добра. Він тільки хоче, щоб малі зовсім заспокоїлися, а для цього треба покласти спати в ліжка. Вони тихо лежатимуть, і він зможе розповідати їм свої казки. Коли діти поснуть, Оле-Лукойє сідає на їхньому ліжку. Він дуже гарно вдягнений. На ньому шовковий жупанчик, тільки важко сказати якого кольору, – вбрання то зелене, то червоне, то блакитне, залежно від того, в якій бік повернеться Оле.

Під пахвами у нього парасольки. На одній намальовано багато-багато малюнків. Цю парасольку він розкриває над хорошими дітьми, і їм цілу ніч сняться чарівні казки. А на другій парасольці – ну нічогісінького нема, і Оле розкриває її над неслухняними пустунами, і вони цілу ніч просплять як колоди, і нічогісінько цікавого не побачать уві сні. У цій казці Оле-Лукойє приходив до маленького хлопчика Яльмара щовечора цілий тиждень і розповів йому казки. Аж сім казок – адже у тижні сім днів.

7.  Продовження бесіди.

– А ось і сам Оле-Лукойє завітав до нас у гості. (Входить учень, одягнений в костюм чарівника).

– Я Оле-Лукойє. Щоночі я прилітаю до вашого знайомого хлопчика Олівця і розкриваю над ним свою чарівну парасольку. Яку парасольку розкрию – такий сон і присниться. Сьогодні у мене парасолька весела, з різними кольоровими снами.

У понеділок Олівчику наснився сумний сон, у вівторок – страшний, жахливий, у середу – легкий і ніжний, у четвер – радісний, у п’ятницю – нудний, у суботу – веселий, а у неділю – різнокольоровий і надзвичайно смішний.

4. Перегляд демонстраційного матеріалу.

5. Декламування вірша В. Дроздовської “Парасольки Оле-Лукойє ”..

Оле-Лукойє приходить вночі,

Сни в парасольках своїх несучими,

В першій – для діток казки чарівні,

В другій – тривожні сни і страшні.

(Демонструються дві парасольки – одна яскрава, з квіточками, друга – чорна.)

6.  Продовження бесіди.

– Певно, ви відразу визначили, в якій із парасольок містяться добрі та веселі сни, а в якій – тривожні та страшні. Що вам це підказало? Певна річ – колір. Так, барва багато про що може розказати: про стан погоди надворі; про характер та настрій людини; про те, що приховує в собі певна річ чи предмет, або якому з героїв казки вони належать і спробуйте зараз показати це у своїх малюнках.

7.  Пояснення послідовності виконання роботи.

8.  Практична діяльність учнів.

 

IV. Підсумок уроку.

1.  Перегляд робіт і виправлення помилок.

2.  Демонстрування закінчених малюнків.


Урок 4. Тема: Малювання композиції “Чарівні килими”

Мета. Подовжувати формувати поняття про виражальні можливості кольору; розвивати сприймання художнього образу, вміння відображати властивості предметів, їх настрої за допомогою кольору. Прищеплювати любов до народної творчості.

Обладнання. Таблиці, малюнки, ілюстрації із зображення килимів, килими.

Хід уроку

І. Організаційна частина. Повідомлення теми і завдань уроку.

ІІ. Робота над темою уроку.

1.  Перегляд килимів.

2.  Вступна бесіда.

Здавна славиться Україна своїми талановитими митцями: гончарями, ткачами, різьбярами, килимарницями, вишивальницями. Протягом віків утворилися центри традиційного українського мистецтва. Вироби різних регіонів відрізняються за формою, прийомами розпису, особливістю техніки виконання, гамою кольорів.

Багатовікові традиції в Україні має килимарство.

Килимарство – вершина торжества нитки на руках ткалі. Це мальовниче панно – живопис, вручну створений ниткою. Народні майстри виготовили килими переважно ручним способом, на кроснах (демонструється) або звичайних верстатах. Пряли килими з льону, вовни, конопель.

Спочатку використовували лише чорно-білі нитки. А коли з’явилися природні барвники – полотно заграло всіма кольорами веселки.

3.  Декламування вірша І. Крутеня.

Ой ткала я килим цілий день, цілий день.

Тай наткала я узорів для людей, для пісень.

Ой красуйтесь килими, килими,

Узорами милими, милими.

4.  Словникова робота.

Художньо виконані та оздоблені предмети побуту (одяг, посуд, меблі, килими тощо), які мають не тільки практичне, а й естетичне значення, називаються предметами декоративно-прикладного мистецтва.

5.  Перегляд демонстраційного матеріалу (з коментарем учителя).

6.  Робота з підручником.

–  Відкрийте підручник на сторінці 27.

–  Хто зображений на малюнку?

–  Опишіть його зовнішній вигляд.

–  Як ви вважаєте – це добрий чи злий чаклун? З чого це видно?

–  Що тримає чарівник в руках?

–  Прочитайте вірш.

Чарівні килими

Зіткав чаклун два килими –

Для злих і добрих справ.

Чаклун свої два килими

Власноруч фарбував.

Ми бачили ті два килими,

На них узори чарівні.

Де чари добрі, де – ворожі,

Дізнатись колір допоможе.

–  Скільки килимів зіткав чарівник?

–  Для яких справ він це зробив?

–  Які узори були на килимах?

–  Що допомогло дізнатися, де чари добрі, де – ворожі?

–  Так, колір багато про що може розповісти: про погоду надворі, про настрій людини тощо.

Спробуйте показати цю властивість кольору у своїх килимах. Прикрасьте свої килими орнаментом. Перший з них зафарбуйте теплими, а другий – холодними кольорами.

7.  Словникова робота.

Слово орнамент означає “прикраса”.

Орнамент – це декоративна композиція, яка складається з елементів, що повторюються.

Орнаменти, складені з ліній і геометричних фігур – трикутників, квадратів, кіл тощо, називаються геометричними.


Информация о работе «Методично-ілюстративне забезпечення проведення уроків образотворчого мистецтва у 1 класі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 101141
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
108025
0
0

... класах відбувається перш за все на основі творів українських авторів. У попередньому розділі ми аналізували роботи українських художників, які можуть бути використані як наочні посібники на уроках образотворчого мистецтва. Аналогічно можна використовувати дані твори для подання матеріалу про різноманітність мистецьких жанрів, видів тощо. Для прикладу пропонуємо розглянути урок образотворчого ...

Скачать
34109
0
0

... яльності): урок малювання з натури, уроки малювання на тему або тематичне малювання; уроки ліплення; уроки декоративно-прикладного мистецтва; уроки-бесіди, і кожен з них несе своє образотворче та емоційне навантаження. Малювання - це уроки зображення на площині. Цим урокам у першому класі відводиться найбільша кількість годин, оскільки зображаючи учні вивчають форму, пропорції, конструкцію, колір ...

Скачать
60486
3
2

... молодшого фахівця; - складання фрагмента поурочно-тематичного плану. На основі аналізу поурочно-тематичного плану для подальшої розробки обираємо тему: «Локальна мережа». 2. Організація і методика проведення уроку обраної теми   План – конспект уроку. Спеціальність: Оператор комп’ютерного набору. Дисципліна: Виробниче навчання. Тема уроку: Локальна мережа. Цілі: -          дидактичні ...

Скачать
42312
2
1

... ї думки. Чим цікавіша робота, до якої залучається дитина, тим яскравіше розкриваються її здібності, навички. Характер позакласної роботи створює найсприятливіші умови для заняття школярів різноманітними видами діяльності на заняттях гуртка образотворчого мистецтва – пізнавальна, ігрова, розвиваюча, естетична. Саме в наслідок творчого пошуку школярі пізнають радість власного відкриття своїх ...

0 комментариев


Наверх