8.  Поетапне виконання малюнка вчителем.

9.  Практична діяльність учнів.

 

IІІ. Підсумок уроку.

Перегляд і демонстрування малюнків.


Висновки

 

Результати проведення наукового дослідження дають змогу зробити такі висновки.

Аналіз педагогічної, мистецтвознавчої літератури, а також вивчення діючих навчальних програм з образотворчого мистецтва засвідчує, що над проблемою використання ілюстративних матеріалів у початковій школі на сьогоднішній день працюють науковці, методисти, вчителі.

Спостереження за проведенням уроків образотворчого мистецтва в молодших класах свідчать про те, що вчителі недостатньо використовують ілюстративні матеріали, зокрема педагогічний малюнок крейдою на класній дошці для пояснення теми, завдання, методики виконання навчальних робіт. Співбесіда з вчителями виявили надзвичайно гостру, важливу проблему – недостатній, під час низький рівень практичних навичок зображальної роботи вчителя на класній дошці. Це питання вимагає глибокого опрацювання та практичного вирішення в ході підготовки майбутніх вчителів початкових класів та образотворчого мистецтва у вищих навчальних закладах.

У додатках подано ряд ілюстративних матеріалів, котрі були використанні на практиці в школі і можуть послужити методичним матеріалом для підготовки та проведення уроків образотворчого мистецтва як студентами, так і вчителями.

У дослідженні доведено: використання ілюстративного матеріалу є обов’язковим і ефективним методом наочного навчання; він незамінний в ході пояснення послідовності малювання з натури, вивчення законів перспективи, композиції; роботи вчителя на дошці на очах у всього класу заохочує дітей до малювання, творчості; учні прагнуть наслідувати вчителя, захоплюються його майстерністю; це допомагає вчителю завоювати авторитет і повагу учнів.

Отже, демонстрування різних ілюстративних матеріалів, що супроводжується поясненням вчителя, допомагає створити в учнів образні уявлення про предмети та явища навколишнього середовища.

Усе прекрасне в світі твориться на хвилі натхнення і піднесеності. Творців прекрасних полотен давно вже немає серед нас, а їх твори продовжують дарувати нам пережиту ними духовну напругу життя і кликати у той світ піднесеності, в якому побували вони. Ввійдіть в цей хвилюючий світ і ви відчуєте як мимовільно розширяться ваші береги уяви та фантазії й вам теж захочеться намалювати щось надзвичайне.


Література

1.  Біда О. Роль малюнків на уроках природознавства//Мистецтво і освіта. – №1. 2002.– ст.45-47.

2.  Вікова психологія/ за редакцією Г.С. Костюка. – К. – “Радянська школа”. – 1976.– с.190-193.

3.  Данилов М.А. Теоретические основы обучения и проблемы воспитания познавательной активности и самостоятельности учащихся.– Вопросы воспитания познаватильльной активности и самостоятельности школьников. Казань, 1972., с.7.

4.   Жофчак З. Виховання школярів засобами мистецтва//Мистецтво і освіта. – №3. – 2004. – с.18.

5.  Коменский Я.А. Избранное педагогическое сочинение. М., 1955, с.302-303.

6.  Кузин. Методика преподавания изобразительного искусства в 1-3 классе. – М. – 1988.

7.   Лордкинанидзе Д.О. Принципы организации и принципы обучения. М., 1957, с.57.

8.  Масол Л. Виховний потенціал мистецтва – джерело освітніх інновацій//Мистецтво та освіта. – №1. 2001.– ст.2.

9.  Методичні рекомендації щодо вивчення дисциплін художньо-естетичного циклу//Мистецтво і освіта. – №2. 2005.– ст.6.

10.  Михайлова И.Б. Чувственное отражение в современном научном познании. – М., 1972. – с.104.

11.  Пальчевський С. Субестопедичне навчання на уроках образотворчого мистецтва. – 2005. – №3. – с.10-13.

12.  Ростовцев. Методика преподавания изобразительного в средней школе. – М. – 1963. – с.157-162.

13.  Томашевський В. Розвиток творчих здібностей учнів на уроках образотворчого мистецтва//Рідна школа. –2000. Квітень. – ст.48-50.

14.  Сирота В. Художньо-прикладна спрямованість образотворчого мистецтва в школі//Мистецтво і освіта. – №4. 2002.– ст.13-15.

15.  Ушинский К.Д. О наглядном обучении. – избранное педагогическое сочинение. – т.II. М., 1954, – с.644-645.

16.  Фомичев А.П. Методика обучения рисованию в восьмилетней школе. – М. – 1963. – с.157-162.


Додатки

Програмою виділено 34 навчальні години з образотворчого мистецтва.

Урок 1. Основні і похідні кольори. Малювання повітряних кульок.

Мета. Ознайомити учнів з матеріалами та інструментами, що використовуються на уроках образотворчого мистецтва. Навчити дітей малювати предмети округлої форми (великі і маленькі), проводити лінії в різних напрямках, різні за шириною (тонкі нитки, широкі стрічки для повітряних куль). Розповісти про основні і похідні кольори. Виявити знання, уміння і навички учнів з предмета. Розвивати естетичні почуття.

Урок 2. Малювання композиції “Риба-Кит у морі синім”.

Мета. Вчити учнів виконувати вправи для розвитку спритності руки й окоміру (проведення хвилястих, прямих, похилих ліній на однаковій відстані одна від одної). Розвивати навички кольорового вирішення малюнка, користуючись тонами і відтінками, та загальну культуру зорового сприйняття. Удосконалення вміння роботи з фарбами..

Урок 3. Малювання осіннього листя.

Мета. Удосконалювати навички фарбувати, пензлем, застосовуючи палітру та інше обладнання. Вчити дітей виконувати вправи на утворення потрібного кольору змішування фарб. Розширювати поняття про теплі і холодні кольори. Малювання листя дерев різних порід. Розвивати навички кольорового вирішення малюнка, користуючись тонами і відтінками, та загальну культуру зорового сприймання.

Урок 4. Малювання композиції “Три веселих гноми”.

Мета. Поглибити поняття про основні та похідні кольори. Розвивати уяву, фантазію, образне мислення. Вчити учнів виконувати вправи на утворення нових кольорів поєднання різних фарб. Ознайомити із елементарними пропорціями людини, прагнути до виразності зображень. Виховувати акуратність, старанність.

Урок 5. Малювання композиції “Житло гномів”.

Мета. Удосконалювати навички зображення предмета за допомогою прямих (вертикальних, горизонтальних, похилих) ліній. Вивчити передавати на малюнку форму і пропорції предметів, виявити рівновагу і ритм зображених об’єктів. Розвивати фантазію, уяву, увагу. Виховати акуратність, старанність.

Урок 6. Малювання композиції “В небі над полями райдуга-дуга”.

Мета. Закріпити знання учнів про основні і похідні кольори. Ознайомити із поняттями розділ кольору (спектральний колір плюс білий). Вчити дітей розкривати в малюнку вибрану тему. Передавати в ньому свої враження і спогади, користуючись різноманітною технікою зображення в роботі аквареллю, показуючи різновидність форм і кольорів. Удосконалювати уміння роботи олівцем і фарбами. Прищеплювати любов до прекрасного.

Урок 7. Ліплення. Композиція “Будиночок равлика”.

Мета. Провести бесіду про мистецтво скульптури. Ознайомити з правилами і прийомами роботи з пластиліном – розм’якшуванням, витягуванням, обрізуванням стеками, примазуванням тощо. Прищеплювати любов до прекрасного. Виховувати акуратність, старанність.

Урок 8. Види ліній та їх напрямки. Малювання будиночка равлика.

Мета. Провести бесіду про мистецтво графіки. Удосконалювати навички роботи графічними матеріалами (олівцями, фломастерами, крейдами, кульковою ручкою тощо). Вчити учнів виконувати вправи на розвиток руки та окоміру. Вчити учнів виконувати вправи на розвиток руки та окоміру. Розширювати поняття про гармонійне заповнення площини аркуша зображенням (рівновага, відсутність пустот). Ознайомити учнів з видами ліній і їх напрямків. Розвивати уяву, увагу, фантазію.

Урок 9. Дидактичні ігри вправи “Кого ховає ліс?”.

Мета. Ознайомити учнів з видами ліній і напрямів та їх виразними можливостями. Вчити відповідних умінь-навичок у зображенні певних простих форм та об’єктів. Розвивати образне мовлення, творчу уяву, фантазію. Удосконалювати навички роботи графічними матеріалами.

Урок 10. Дидактичні ігри-вправи “Гра у схованку”. Мета. Ознайомити учнів з видами ліній і напрямів та їх виразними можливостями. Вчити відповідних умінь-навичок у зображенні певних простих форм та об’єктів. Розвивати образне мовлення, творчу уяву, фантазію. Удосконалювати навички роботи графічними матеріалами.

Урок 11. Малювання композиції “Які бувають дерева?”.

Мета. Поглиблювати поняття про різноманітність природних форм, подібність і відмінність особливостей будови дерев. Виховувати спостережливість, інтерес до пізнання навколишнього світу, любов до природи та бережне ставлення до неї.

Урок 12. Аплікація з паперу “Диво-дерево”.

Мета. Ознайомити учнів з правилами і прийомами роботи в техніці аплікації (різання, виривання, вищипування елементів прямокутної, квадратної, трикутної форми). Вчити вирізати складові елементи аплікації, впорядкувати їх на площині основи та приклеювати. Розвивати уміння спостерігати за сезонними змінами в природі (восени) відтворювати відповідний колорит засобами аплікації. Вдосконалювати навички зображення характерних ознак простих за формою і забарвленням предметів (листя різних порід дерев). Виховувати охайність, акуратність.

Урок 13. Ліплення грибів.

Мета. Удосконалювати навички роботи з пластиліном. Розвивати уміння передавати пропорційні особливості будови різних грибів (великих і маленьких). Ознайомити учнів з їстівними і отруйними.

Урок 14. Малювання парасольки Оле-Лукойє.

Мета. Поглибити поняття про виражальні можливості кольору. Удосконалювати навички роботи фарбами. Розвивати спостережливість, уяву, фантазію. Формувати навички пошукової роботи з компонуванням зображень на площині.

Урок 15. Малювання композиції “Зимовий день”.

Мета. Провести бесіду про красу природи, звернувши увагу дітей на те, як поети і художники зображають зимовий пейзаж та його елементи. Виховувати любов до природи рідного краю. Розвивати уміння активно спостерігати за змінами у природі в різні пори року. Удосконалювати зорову пам'ять, навички роботи фарбами (змішування їх на палітрі), пензлем (кінчиком, всією ворсою).

Урок 16. Малювання композиції “Добрий сніговик”.

Мета. Вчити учнів обстежувати об’єкти з кількох частин і відтворювати їх в малюнку з натури. Удосконалювати навички зображення об’єктів округленої форми; дерев у зимовому вбранні (на основі спостережень за змінами в природі). Ознайомити з поняттями “холодні кольори”, “холодна гама кольорів”. Розвивати спостережливість, уяву, образне мислення; відчуття рівноваги зображення і площини паперу.

Урок 17. Витинанка “Сніжна зіронька горить”.

Мета. Розвивати уяву, фантазію. Поглиблювати поняття про симетричність форм. Ознайомити учнів з поняттям “ритм” – чергування або повторення елементів декоративної композиції. Удосконалювати навички вирізування симетричних форм з паперу, складеного у кілька шарів. Виховувати охайність, акуратність, почуття до прекрасного.

 Урок 18. Аплікація з паперу “Прикрась ялинку”.

Мета. Ознайомити учнів з елементарними основами конструювання ялинкових прикрас з паперу, фольги, вати. Розвивати конструктивні здібності, уяву, фантазію. Вдосконалювати навички роботи з папером та іншими штучними матеріалами. Формувати елементарні уявлення про залежність орнаментації від форм предмета.

Урок 19. Виготовлення з паперу багатофігурних композицій на тему “Вертеп”.

Мета. Вчити учнів помічати виразність поз, жестів персонажів, барвистість костюмів. Розвивати навички роботи з папером, уміння передавати основні пропорції людини. Розповісти про звичаї та обряди українського народу. Залучити учнів до процесу творчості. Виховувати естетичні почуття.

Урок 20. Малювання ілюстрації “В селі у бабусі”.

Мета. Вчити дітей виконувати вправи на проведення довгих, коротких, горизонтальних, вертикальних і похилих ліній. Розвивати спостережливість, уяву, фантазію, вміння визначити конструкції будинків. Упорядкування на площині основні узгодження розмірів зображення. Звертати увагу на розміщення предметів на аркуші паперу з дотриманням їх взаємо розміщення (над, під, біля …). Виховувати любов до рідної землі.

Урок 21. Дидактичні ігри-вправи “Що сховалось за крапками?”.

Мета. Ознайомити учнів з видами ліній і напрямів та їх виразними можливостями. Вчити відповідних умінь-навичок у зображенні певних простих форм та об’єктів. Розвивати образне мовлення, творчу уяву, фантазію. Удосконалювати навички роботи графічними матеріалами.

Урок 22. Малювання композиції “Чарівні птахи”.

Мета. Ознайомити учнів з елементарними поняттями про залежність форми і декоративного оздоблення виробів. Розвивати фантазію, творчу уяву, вміння визначити основні складові будови птахів: голова, шию, тулуб, хвіст. Удосконалювати навички гармонійного заповнення площини паперу елементами зображення.

Урок 23. Малювання композиції “Чарівні килими”.

Мета. Подовжувати формувати поняття про виражальні можливості кольору; розвивати сприймання художнього образу, вміння відображати властивості предметів, їх настрої за допомогою кольору. Прищеплювати любов до народної творчості.

Урок 24. Виконання ілюстрації до української народної пісні “Ходить гарбуз по городу”.

Мета. Вчити учнів передавати в малюнку сюжети із вірша. Формувати способи художньо-образного відображення предметів, явищ, використовуючи колір, форму, композицію. Учити самостійно вдосконалювати технічні навички зображувальної діяльності, вибирати способи зображення відповідно до характеру образу, вміти користуватися акварельними фарбами. Розвивати естетичні почуття, творчу уяву. Виховувати любов до народної пісні.

Урок 25. Аплікація з кольорового паперу. Композиція “Космонавт”. Мета. Удосконалювати зорову пам'ять, уяву, фантазію; уміння гармонійно заповнювати аплікацією площину паперу. Розвивати навички відтворення в аплікації характеристик особливостей фігури людини. Провести бесіду про космонавтів.

Урок 26. Малювання композиції “Допоможи метеликам”.

Мета. Розвивати образне мислення, увагу, фантазію; вміння визначити характерні особливості будови комах. Дати певний об’єм знань про життя метеликів. Удосконалювати навички заповнення аркуша паперу зображенням. Виховувати чуйне ставлення до природи, викликати бажання зберігати її красу.

Урок 27. Узгодження силуетної форми декору. Аплікація “Крила метелика”.

Мета. Дати певний об’єм знань про життя метеликів. Розвивати образне мислення, увагу, фантазію; вміння визначити характерні особливості будови комах, навички вирізування, вищипування, виривання силуетів комах з паперу, складеного навпіл. Розширити знання про метеликів. Вчити помічати красу природи, спонукати дітей берегти природу.

Урок 28. Малювання композиції “Танок повітряних зміїв”.

Мета. Провести бесіду про повітряних зміїв. Поглибити навички у ході виконувати вправ на утворення нових кольорів поєднанням фарб. Вчити передавати на малюнку форму і пропорції предметів, виявляти рівновагу і ритм зображених об’єктів. Залучати учнів до процесу творення. Розвивати естетичні почуття.

Урок 29. Малювання композиції “Овочі та фрукти”.

Мета. Вчити дітей малювати натюрморти, передавати правильне розміщення, розмір, форму, пропорції і колір предметів. Розвивати спостережливість, уяву, фантазію, вміння передавати характерні особливості будови різних овочів і фруктів. Формувати навички гармонійного заповнення площини паперу зображенням.

Урок 30. Аплікація на тему “Розбитий глечик”.

Мета. Розвивати аналітичне мислення, творчу уяву, фантазію, образне мислення. Ознайомити учнів з технікою мозаїки. Удосконалювати навички організації площини під час виконання задумок. Виховувати старанність, акуратність.

Урок 31. Малювання композиції “В Африці”.

Мета. Розвивати творчу уяву, фантазію, образне мислення. Поглиблювати поняття про гармонійне заповнення площини паперу елементами зображення. Провести бесіду про тварин, які живуть в Африці. Удосконалювати знання про особливості будови тварин і вміння відтворювати образи живих істот фарбами. Вчити учнів свідомо вибирати положення аркуша паперу (горизонтально чи вертикально).

Урок 32. Вибір положення аркуша паперу. Композиція “Квочка з курчатами”.

Мета. Ознайомити учнів з елементарним уявленням про складові частини в будові птахів. Розвивати творчу, образну уяву та виробляти зображувальні навички. Самостійно будувати форми персонажів з наступним кольоровим вирішенням малюнка. Удосконалювати вміння малювати олівцем, фарбами.

Урок 33. Аплікація з кольорового паперу. Малювання композиції “Казкове місто”.

Мета. Формувати навички послідовних дій у процесі створення сюжетної (архітектурної) композиції; продовжувати формувати вміння працювати в техніці різаної аплікації з накладеними елементами, витинанням чи фарбами. Розвивати спостережливість, уяву, фантазію, вміння визначити особливості конструкції будинків, відтворювати їх образи засобами аплікації.

Урок 34. Ліплення пташки на основі спостереження творів декоративно-прикладного мистецтва.

Мета. Вчити дітей працювати з пластичним матеріалом, відчувати зв'язок форми, призначення, декоративного оздоблення засобів і предметів народного декоративно-прикладного мистецтва. Розвивати відчуття гармонії із застосуванням попередньої переробки форм реальних в декоративні. Сприяти формуванню поваги до праці народних майстрів і розумінню краси декоративно-прикладного мистецтва.


Информация о работе «Методично-ілюстративне забезпечення проведення уроків образотворчого мистецтва у 1 класі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 101141
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
108025
0
0

... класах відбувається перш за все на основі творів українських авторів. У попередньому розділі ми аналізували роботи українських художників, які можуть бути використані як наочні посібники на уроках образотворчого мистецтва. Аналогічно можна використовувати дані твори для подання матеріалу про різноманітність мистецьких жанрів, видів тощо. Для прикладу пропонуємо розглянути урок образотворчого ...

Скачать
34109
0
0

... яльності): урок малювання з натури, уроки малювання на тему або тематичне малювання; уроки ліплення; уроки декоративно-прикладного мистецтва; уроки-бесіди, і кожен з них несе своє образотворче та емоційне навантаження. Малювання - це уроки зображення на площині. Цим урокам у першому класі відводиться найбільша кількість годин, оскільки зображаючи учні вивчають форму, пропорції, конструкцію, колір ...

Скачать
60486
3
2

... молодшого фахівця; - складання фрагмента поурочно-тематичного плану. На основі аналізу поурочно-тематичного плану для подальшої розробки обираємо тему: «Локальна мережа». 2. Організація і методика проведення уроку обраної теми   План – конспект уроку. Спеціальність: Оператор комп’ютерного набору. Дисципліна: Виробниче навчання. Тема уроку: Локальна мережа. Цілі: -          дидактичні ...

Скачать
42312
2
1

... ї думки. Чим цікавіша робота, до якої залучається дитина, тим яскравіше розкриваються її здібності, навички. Характер позакласної роботи створює найсприятливіші умови для заняття школярів різноманітними видами діяльності на заняттях гуртка образотворчого мистецтва – пізнавальна, ігрова, розвиваюча, естетична. Саме в наслідок творчого пошуку школярі пізнають радість власного відкриття своїх ...

0 комментариев


Наверх