2.1 УРОК 1 (1 клас)

 

Тема. Рід, родина, рідня. Склад сім’ї, імена батьків, бабусь, дідусів. Про родовід. Сімейний календар. Традиційна сімейна мораль українців.

Мета. З’ясувати значення понять "рід", "родина", "рідня"; вчити учнів складати родовідне дерево; розвивати уміння будувати висловлювання; виховувати шанобливе ставлення до рідних.

 

Хід уроку

I. Організаційний момент.

II. Повторення вивченого матеріалу.

– Відгадайте загадку:

Стало біло навкруги – Я розтрушую сніги, Наганяю холоди, Води сковую в льоди. В дружбі з дітьми я всіма. Здогадались: Я – ... (Зима).

– Назвіть ознаки зими. Як називаються зимові місяці? Який зараз місяць? Яку роботу виконують люди взимку?

 

III. Фенологічні спостереження

– Яка погода переважала протягом тижня? Яке небо? Який день був холодніший? Коли йшов сніг? Чи були інші опади?

(У календарі спостережень учні позначають, який стан неба сьогодні, наявність опадів.)

IV. Вивчення нового матеріалу.

1. Бесіда про сім’ю, рід, родину, родовід.

– У кожного з нас є найдорожчі нам люди. Хто це? Так, тато, мама, братик, сестричка – це сім’я.

Сім’я, мов сонечко, зігріває дитину від народження і до кінця днів. Сім’я – це гніздечко любові і тепла для кожного з нас. У родині має панувати злагода і повага до близьких, менші повинні шанувати старших, особливо бабусь і дідусів. Адже вони – коріння сім’ї, прожили довге життя, багато знають і уміють. Кожна сім’я – це частинка великого українського народу.

– Назвіть своє прізвище, ім’я, по батькові. Яка у вас сім’я? Як звати маму, тата, сестричку, братика, бабусю, дідуся?

2. Робота з родовим деревом (учні говорять своїх родичів, а вчитель створює родове дерево для кожного з них).

– Розгляньте малюнки. Кого на них зображено? Що роблять діти? Мама і тато? Що роблять бабуся і дідусь? Як назвати їх одним словом?

– Колись на Україні жили великими сім’ями: і дідусь, і бабуся, і тато, і мама, і сини, й доньки, і онуки, і онучки. Ось про таку сім’ю ми послухаємо зараз народну примовку.

У нашого Омелька – невеличка сімейка. Тільки він, та вона, та старий, та стара, та дві дівки косаті, та два парубки вусаті, та дві Христі в намисті, та дві ляльки в колисці.

– То велика чи маленька сімейка у дядька Омелька?

3. Продовження бесіди.

– Чи знаєте ви, що означає слово рід? Рід – це багато-багато поколінь. Це кілька родин від давніх часів і до сьогоднішніх днів.

Що ж таке родина? Родина – це група людей або рідня, що складається з батьків, дітей, онуків і близьких родичів.

Якщо ви прослідкуєте шлях від себе до ваших прабабусь і прадідів, то побачите свій родовід. (Робота за таблицею «Мій родовід»)

4. Фізкультхвилинка.

5. Бесіда про сімейні традиції та реліквії.

(Учні демонструють фотографії, альбоми, розповідають по родинні традиції, звичаї, виконують улюблені родинні пісні).

– Які свята у ваших сім’ях найулюбленіші? Чи святкуєте ви дні народження, іменини? Кого з рідних запрошуєте на сімейні свята? На які свята збирається вся ваша родина? Що даруєте один одному?

– На Україні існував звичай: на щастя дарувати рушники. Ними прикрашали портрети, квартири, образи, обв’язували снопи на обжинках. А коли дорослі одружувалися, молодий і молода ставали на рушник щастя, щоб їхнє життя було щасливим. У кожний рушник вкладена праця ваших предків. Рушники залишалися у дітей і переходили з покоління в покоління як згадка про батьків, як сімейна реліквія.

– Реліквія – це все те, що переходить до дітей і онуків на згадку про батьків. Родинною реліквією були також вишиті сорочки, фотографії рідних, намисто, національний одяг тощо.

6. Робота з презентацією.

– У давнину люди самі виготовляли одяг, взуття, посуд, а тому і веретено, і прядка, і мисник, глечики, горщики, макітра – теж переходили від одного покоління до другого як реліквії.

7. Відгадування загадки.

Найрідніша, наймиліша, Всіх вона нас пестить, тішить, Завжди скрізь буває з нами. Відгадайте: хто це? (Мама)

– Мати – гордість сім’ї, усього роду, його святиня. її скрізь шанують, величають.

– За що ви любите свою маму? Опишіть свою маму. Яку колискову співала вам мама? Яка улюблена пісня вашої мами? Хто з вас допомагає мамі? Як? Як ви звертаєтесь до своєї матері?

(Мамо, матусю, ненько і т. д.)

 Як ви звертаєтеся до батька?

(Тато, татку, татусю, таточку.)

– Діти, ви повинні поважати маму, тата, усіх членів сім’ї, шанувати їх, допомагати їм.

8. Робота з підручником (с. 29).

– Розгляньте малюнки і розкажіть про обов’язки членів сім’ї.

V. Закріплення вивченого матеріалу.

1. Робота з зошитом (с. 28-29).

Завдання 1. Впишіть імена своїх рідних.

Завдання 2. Прочитайте прислів’я: "На сонці тепло, а біля матері добре."

– Як ви його розумієте? Які ще прислів’я про маму ви знаєте? (Дитина плаче, а матері боляче. Лише мати – вірна порада. Ластівка радіє весні, а дитина – матері.)

Завдання 3. Намалюйте, які старовинні речі зберігаються у вашій сім’ї.


Информация о работе «Особливості використання комп'ютера під час вивчення теми "Рід, родина, рідня" на прикладі курсу "Навколишній світ" у початковій школі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 27971
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
38628
2
3

... і використання вже розроблених форм застосування НІТ, що пройшли певну апробацію на практиці. Розділ 2. Методичні рекомендації щодо використання НІТ в роботі вчителя початкових класів   В цьому розділі ми запропонували розробку Першого уроку та виховного заходу із використанням комп’ютера, в яких якнайповніше намагались розкрити і використати всі форми застосування НІТ в роботі вчителя, а саме ...

Скачать
260022
6
9

... як природознавча і суспільствознавча в інтегрованому предметі „Я і Україна”: „Природознавство” - (авт. Т.М. Байбара), „Громадянська освіта” - (авт. Н.М. Бібік). 2.2 Аналіз чинних підручників Окрему групу у підручниковому забезпеченні початкової школи складають підручники, що відображають інтегровані навчальні курси. Так, наприклад, „Я і Україна: Віконечко" для 1 класу та „Я і Україна" для 2 ...

Скачать
414733
5
2

... і. 3. Інноваційні козацько-лицарські технології шкільної освіти. 4. Система психомистецьких технік козацького духовного єднання особистостей. ПРАКТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ПРОГРАМИ ТРАНСФОРМАЦІЇ Адамівська школа козацько-лицарського виховання як саморозвивальний духовно збагачений освітньо-виховний заклад інноваційного типу має стати наочним зразком нової національної школи, що вказуватиме один з ві ...

Скачать
178729
2
1

... результаты отчета. Они являются кульминационным пунктом отчета и должны быть разумными, хорошо определенными, перечисленными и обоснованными [11].Практика дистанционного образования с использованием Internet Шутилов Ф.В. Особенности заочного образования - в необходимости обеспечить высокий уровень знаний при значительно меньшем времени непосредственного личного общения студентов с преподавателем. ...

0 комментариев


Наверх