2 лічилок, 2-3 загадок, 2 скоромовок, 1-2 кумедних дитячих історій, 2-3 рухливих ігор та реалізація їх у роботі з дітьми).

Проведення сюжетно-рольової гри-заняття за вибором за планом-конспектом, розробленим і описаним у щоденнику.

Бесіда-розповідь „Кожен знає, що режим у житті всім потрібний" (наявність у щоденнику орієнтовного режиму дня дітей молодшого шкільного віку).

Колективна бесіда з дітьми щодо проведення заочної мандрівки „Рідне місто моє" (творчо-пошукові завдання для дітей). Залучення до проведення даного заходу членів родини і цікавих людей міста.

V день

Організація дозвілля дітей на прогулянці (наявність у щоденнику 2-3 рухливих народних ігор і масових дитячих таночків, комплексу веселих імітаційних вправ ранкової гімнастики).

Проведення заочної мандрівки „Рідне місто моє" (наявність у щоденнику сценарію).

Аналіз виховної роботи з дітьми за період проходження пропедевтичної практики у першому семестрі за напрямками:

1) мої враження про школу, ГПД (дитячий колектив і вихователя;

2) чи цікавими для дітей буди запропоновані нами форми виховної роботи;

3) які із запропонованих форм вдались; що не вдалося;

4) у чому потрібно вдосконалюватись;

5) мої пропозиції щодо шляхів удосконалення виховної роботи у ГПД і підготовки студентів до цього виду діяльності.

ІV семестр

Змістовий модуль 2. Організація і проведення (з участю батьків) колективних творчих вправ у початкових класах.

VІ день

Організація дозвілля дітей на прогулянці (2-3 рухливих і малорухливих гри, 2 лічилки, 3 загадки, 2 кумедні історії, 1 фізкультхвилинка - наявність їх змістового опису у щоденниках).

Проведення рейду „Школа - твій дім, будь господарем в нім" (вступна бесіда, вибір об’єкта, розподіл доручень, підсумки). Наявність у щоденнику плану-конспекту.

Вступна бесіда з дітьми на предмет проведення вікторини „Весні радіймо, діти!" - ознаки весни, загадки, прислів’я, приказки, прикмети, гаївки.

VIІ день

Організація дозвілля дітей на свіжому повітрі „Веселі старти козачат" (українські народні ігри-змагання оснащені козацькою символікою). Наявність у щоденнику плану-конспекту.

Малюємо дарунок для мами (підготовка до жіночого свята). Розробити у щоденнику план-конспект даного заходу.

„Кожній речі своє місце" організація разом з членами родини прибирання у кожній кімнаті.

VIIІ день

Організація і проведення прогулянки в парк. Рухливі ігри на галявині (запропоновані студентами і за бажанням дітей). Наявність у щоденнику плану прогулянки і 2-3 - рухливих ігор.

Конкурс-експромт на кращого оповідача сміховинок на тему: „Веселий сміх - здоров’я" (3-4 кл) та „Веселі фізкультхвилинки (1-2 кл). Наявність у щоденнику короткого опису змісту даного заходу.

Проведення вікторини „Весні радіймо, діти (з участю бабусів і дідусів).

ІX день

Організація дозвілля (2-3 веселих рухливих гри) під час фізкультурно-оздоровчої години і прогулянки-милування „Краса весняних квітів”. Наявність у щоденнику плану-конспекту даних заходів.

Робота дитячої майстерні „Саморобкін" (виготовлення поробок з природного матеріалу або пластиліну, аплікацій „Весняні візерунки”).

Наявність у щоденнику плану і зразків виробів для дітей.

Посильна участь батьківських зборах на тему „Організація літнього відпочинку молодших школярів".

X день

Організація дозвілля дітей під час прогулянки (веселі рухливі ігри, спортивно-масові таночки, загадки, кумедні історії тощо).

Проведення трудової акції „Зелені насадження збережуть Землю" (догляд за кущами, які ростуть на території школи, насадження нових кущів і дерев).

Аналіз у щоденнику виховної роботи з дітьми у ІІ семестрі за напрямками: 1) чи вдалося реалізувати заплановане; 2) які уміння і навички набули у роботі з дітьми; 3) мої пропозиції щодо організації і проведення пропедевтичної педпрактики з організації виховного процесу молодших школярів.

2. Навчальний проект

(Індивідуальне навчально-дослідне завдання)

Підібрати матеріал для організації фізкультурно-оздоровчого дозвілля учнів початкових класів (ігри, таночки, загадки, лічилки, речівки, скоромовки, кумедні історії тощо). Розробити конспект сценарію родинного виховного заходу (з детальним описом системи підготовчої роботи).

Методи навчання: робота з навчальною та навчально-методичною літературою, виконання практичних завдань, організація дозвілля та колективних творчих справ молодших школярів.

МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ: поточне тестування (оформлення щоденника педпрактики), оцінка за начальний проект (розробка сценарію родинного виховного заходу), підсумковий контроль (оцінка за проведений виховний захід).


РОЗПОДІЛ БАЛІВ, що ПРИСВОЮються СТУДЕНТАМ

Модуль 1

Модуль 2

(ІНДЗ)

Підсумковий контроль Сума

Змістовий модуль 1

(ЗМ 1)

Змістовий модуль 2

(ЗМ 2)

20 30 100
25 25

Шкала оцінювання:

90-100 балів - відмінно (А);

85-89 балів - дуже добре (В);

75-84 балів - добре (С)

65-74 балів - посередньо (D);

60-64 - задовільно (E);

35-59 балів - незадовільно з можливістю повторного складання (FX);

1-34 бали - незадовільно з обов’язковим повторним курсом (F).

МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: методична література з проблем організації виховного процесу у початкових класах, сценарії виховних заходів (зразки), відеозаписи виховних заходів, методичні рекомендації з організації пропедевтичної педагогічної практики.

Література

1. Артеменко З.В. Азбука форм воспитательной работы: Справочник / З.В. Артеменко, Ж.Е. Завадская. - Минск: Новое знание, 2001. - 315 с.

2. Бех І.Д. Виховання особистості: У 2 кн. Кн.1: Особистісно-орієнтований підхід: теоретико-технологічні засади: Навч. метод. видання. - К.: Либідь, 2003. - 280 с.

3. Бех І.Д. Виховання особистості: 2 кн. Кн.2: Особистісно-орієнтований підхід: науково-практичні засади: Навч. - метод. посібн. - К.: Либідь, 2003. - 344 с.

4. Воспитательный процесс: изучение эффективности. Метод. рекомендации / Под ред. Е.Н. Степанова. - М.: ТЦ "Сфера", 2000. - 128 с.

5. Дитячі ігри та розваги (популярний посібник для педагогів, дітей та батьків) Упорядн. І. Січовик. - К.: Просвіта, 2004. - 424 с.

6. Корнієнко C.М., Корнієнко С.М. Родинне дозвілля у початкових класах: Навч.-метод. посібник. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2005. - 160 с.

7. Корнієнко С.М., Корнієнко С.М. Виховний простір першокласників: Навч.-метод. посібник. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2005. - 216 с.

8. Корнієнко С. Весела перерва. - 1-4 класи: Навч.-метод. посібник. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2001. - 80 с.

Автор програми доц. Корнієнко С.М.


ІІІ Курс

Структура програми

“Пропедевтична педагогічна практика"

Опис предмета

Предмет: пропедевтична педагогічна практика

Курс:

підготовка бакалаврів

Напрям, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів, відповідних ECTS: 2

Модулів: 2

Діяльнісних модулів: 2

Загальна кількість годин: 72

Тижневих годин: 36

Шифр та назва напряму:

0101. Педагогічна освіта

Шифр та назва спеціальності: 6.010102

Початкове навчання

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Обов’язкова

Рік підготовки: 1

Семестри: 5-6

Самостійна робота: 26 год.

Індивідуальна робота - 46 год.: документація-звіт з пропедевтичної педагогічної практики.

Форма контролю: залік.

Мета: ознайомлення студентів із специфікою організації навчального процесу та позаурочної навчально-пізнавальної діяльності у сучасній початковій школі на основі системного підходу; із змістом, організацією та загально-методичними і дидактичними проблемами у роботі вчителя-класовода та вихователя групи продовженого дня (школи повного дня) сучасної початкової школи.

1. Программа

V семестр

Діяльністний модуль 1. Організаційно-методичне забезпечення пропедевтичної педагогічної практики студентів.

Тема 1. Загально-педагогічні проблеми організації навчального процесу у початковій школі.

І день

Настановча конференція в університеті (ознайомлення із основними завданнями дидактичної практики, розподіл студентів по школах, визначення керівників практики). Оформлення результатів: нотатки у щоденнику спостережень.

Ознайомлення із школою: розповідь заступника директора з навчально-виховної роботи про систему роботи школи, зустріч студентів із вчителями початкових класів, вихователями груп продовженого дня, розподіл студентів по класах. Оформлення результатів:

1) нотатки у щоденнику спостережень;

2) записи: „Режим роботи школи (школи повного дня) ”.

Знайомство студентів з учнями класу. Оформлення результатів: схема-запис „Розміщення учнів у класі-кабінеті".

Ознайомлення із тематичним та календарним плануванням навчального матеріалу. Завдання: ознайомитися із календарним плануванням з предмету за вибором, з’ясувати, які методичні матеріали використовує для цього вчитель. Порівняти зміст тематичного планування із змістом навчальної програми. Оформлення результатів: висновки у формі тез записати у щоденник.

ІІ день.

Аналіз відвіданих уроків щодо реалізації на них принципів навчання. Завдання: у щоденнику записати приклади реалізації на уроках принципів навчання. Оформлення результатів:

1) у щоденнику записати тему, триєдину мету, обладнання одного уроку за вибором (з конспекту вчителя). Хід уроку законспектувати, для цього сторінку поділити на дві частини (у першій частині - запис конспекту уроку, а у другій зазначити, який принцип навчання у даному випадку є домінуючим);

2) письмово зробити висновок: у чому проявляється системний підхід до принципів навчання на уроках? (тезово дати відповідь)

Проведення бесіди пізнавального характеру з учнями класу. Завдання. Розробити зміст бесіди (перелік питань). Оформлення результатів: зміст бесіди та свої висновки з кожного запитання тезово записати у щоденник.

Перевірка зошитів учнів класу. Оформлення результатів: узагальнені результати (у відсотках) та власні висновки про рівень засвоєння навчального матеріалу й причини типових помилок тезово записати у щоденник.

ІІІ день.

Аналіз відвіданих уроків щодо застосування на них різних видів наочності і методики роботи з ними.

Завдання: познайомитися із унаочненням, яке є у вчителя даного класу. Оформлення результатів:

1) у щоденнику замалювати зразки карток для індивідуальної роботи, перфокарток, сигнальних карток;

2) зафіксувати систематизацію ілюстративного матеріалу (тематику добірок матеріалів, розділи, комплекти методичних матеріалів, каталоги тощо).

Вивчення пізнавальних інтересів учнів. Завдання: розробити текст бесіди з метою вивчення читацьких інтересів. Оформлення результатів:

1) у щоденнику записати текст бесіди;

2) висновки тезово записати у щоденник.

Виготовлення наочності за завданням вчителя.

Оформлення результатів: представити керівнику педпрактики виготовлену наочність.

ІV день.

Аналіз відвіданих уроків щодо використання самостійної роботи: види (класифікація за різними ознаками.

Оформлення результатів:

1) у щоденнику записати тему, триєдину мету, обладнання одного уроку за вибором (з конспекту вчителя). Хід уроку законспектувати, для цього сторінку поділити на дві частини (у першій частині - запис конспекту уроку, а у другій зазначити, який вид самостійної роботи використовується у кожному випадку (дати комплексну характеристику - характеристика за різними підходами);

2) письмово зробити висновок: чи є доцільною методика організації самостійної діяльності учнів на уроці (поетапність самостійної роботи, її розвивальне спрямування, різноманіття форм самостійної діяльності тощо).

Підготовка фрагментів уроків із використанням наочності. Оформлення результатів: порівняти власний підхід до використання наочності із тим, який вчитель запропонував на уроці; тезово записати висновки).

Вивчення спрямованості мотивів учіння молодших школярів (методика добирається самостійно). Оформлення результатів:

1) у щоденнику записати зміст методики;

2) висновки тезово записати у щоденник.

Проведення індивідуальної навчальної роботи з учнями. Оформлення результатів:

1) висновки про причини виникнення типових помилок та способи їх усунення тезово записати у щоденник.

V день.


Информация о работе «Пропедевтична педагогічна практика студентів (за вимогами кредитно-модульної системи)»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 33229
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
59497
0
0

... О.А. Дискурсивний аналіз тексту: методичні рекомендації до навчальної програми за вимогами кредитно-модульної системи. – Одеса, 2007. – 39 с. АНОТАЦІЯ Кучерява О.А. Формування дискурсивної компетенції студентів філологічних факультетів вищих навчальних закладів. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.02 – теорія і методика ...

0 комментариев


Наверх