2.2 Рибофлавін(В2)

Вітамін В2 (рибофлавін, лактофлавін) – С17H20N4O6

Властивості:

В чистому вигляді - помаранчево-жовтий порошок. Важко розчинний в воді, але на світлі швидко руйнується під впливом ультрафіолетових променів. Тому його препарати ті продукти харчування, багаті на В2, зберігають у місцях, захищених від сонця. Втрати вітаміну під час кулінарної обробки невеликі, при стерилізації, варінні - не більше 20%. Рибофлавін руйнується під дією світла, погано розчиняється у воді (розчинність підвищується при зниженні рН) і спирті. Біологічно активною формою рибофлавіну є флавінаденіндінуклеотид, що синтезується в організмі людини в нирках, печінці й інших тканинах. Інше похідне рибофлавін - рибофлавін-5-фосфорна кислота зустрічається природному виді в дріжджах. Завдяки їм забезпечується нормальний плин окислювально-відновних процесів в організмі.

Джерела:

Рослинні Тваринні Синтез в організмі
Дріжджі, листові зелені овочі, крупи (гречаний і вівсяна), горох, зародки й оболонки зернових культур, хліб. Печінка, нирки, м'ясо, риба, сир, молоко, йогурт, пресований сир, яєчний білок. Синтезується мікроорганізмами, у т.ч. мікрофлорою товстої кишки.

Вітамін B2 широко розповсюджений у природі. В організм головним чином надходить із м'ясними й молочними продуктами.

Входить до складу жовтих пігментів флавінів, які слугують коферментами. Вітамін В2 бере участь в процесах росту, пластичному обміні; регуляторно впливає на стан центральної нервової системи, процеси в рогівці, кришталику ока, забезпечує світловий і кольоровий зір. Рибофлавін входить до складу зорового пурпуру, захищаючи сітківку ока від шкідливої дії ультрафіолетових променів. Вітамін B2 інтенсифікує процеси обміну речовин в організмі, беручи участь у метаболізмі білків, жирів і вуглеводів. Рибофлавін необхідний для утворення червоних кров'яних тілець і антитіл, для подиху кліток і росту. Він полегшує поглинання кисню клітками шкіри, нігтів і волосся. Він поліпшує стан органа зору, приймаючи, поряд з вітаміном A, участь у процесах темнової адаптації, знижує втома очей і відіграє більшу роль у запобіганні катаракти. Вітамін B2 впливає на слизуваті оболонки травного тракту. Рибофлавін зводить до мінімуму негативний вплив різних токсинів на дихальні шляхи. Рибофлавін необхідний для метаболізму триптофану, що перетворюється в організмі в ніацин. Одним з найцінніших якостей рибофлавіну є його здатність прискорювати в організмі перетворення пірідоксина - вітаміну B6 - у його активну форму.

Потреба в рибофлавіні збільшується при підвищених фізичних навантаженнях. Систематичне вживання алкоголю деформує механізм засвоєння вітаміну B2, тому в осіб, що зловживають алкоголем, потреба в рибофлавіні підвищена.

Симптоми гіповітамінозу

При зниженому змісті або відсутності в їжі рибофлавіну розвивається гіпорібофлавиноз, а потім аріболфавиноз.

При гіповітамінозі В2 відзначається:• зниження апетиту, падіння маси тіла;• слабкість;• головний біль, почуття печіння шкіри;• різь в очах, порушення сутінкового зору;• хворобливість у кутах рота й на нижній губі.

При розвитку захворювання:• тріщини й скоринки в кутах рота (кутовий стоматит);• запалення слизувий ротовий порожнини;• себорейний дерматит носа, губних складок;• поразки шкіри, дерматити, випадання волосся;• розлад травлення;• зміна роговиці, підвищення чутливості до світла, кон’юнктивіт, блефарит;• запаморочення, безсоння, уповільнене розумова реакція;• затримка росту.Дефіцит рибофлавіну, насамперед, відбивається на тканинах, багатих капілярами й дрібними посудинами (тканина мозку). При дефіциті частим проявом може бути церебральна недостатність різного ступеня виразності, що проявляється відчуттям загальної слабості, запамороченням, зниженням тактильної й болючої чутливості, підвищенням сухожильних рефлексів і ін. Недолік рибофлавіну може також приводити до порушення засвоєння заліза й послабляти щитовидну залозу.


Информация о работе «Вплив вітамінів на організм людини»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 25635
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 7

Похожие работы

Скачать
218133
4
10

... %), “сантосі” (1,3-1,5 %), “ходейді” (1,2 %). Кофеїн міститься не тільки в кавових зернах, але й у чайному листі, горіхах коли. Спеціалісти вважають, що дві пляшки тонізуючого напою “кока-кола” (із горіхів коли) рівноцінні за своїм впливом на організм людини одній стандартній чашці кави. Не всі знають, що при однаковій масі чай містить кофеїну майже в два рази більше, чим кава. Проте в чашці чаю ...

Скачать
46723
0
1

... і власників стільникових телефонів для захисту від електромагнітних полів, створюваних цим устаткуванням. Крім того, проведення кжнико-экспериментальных досліджень по визначенню впливу нашого "Бона-телефону" на організм людини показаж, що він робить істотну дію на пацієнтів, що спостерігалися, що відзначали поліпшення загального стану, зниження частоти приступів загострень захворювань, поліпшення ...

Скачать
51375
1
0

... виключно правильним харчуванням, вживаючи яєчні жовтки, ріпу, брукву, квасолю, маслини, сочевицю, цвітну капусту, висівки, сироватку. 1.2 Функції та фізіологічні перетворення кальцію в організмі людини Кальцій у їжі, як рослинної, так і тваринної, знаходиться у вигляді нерозчинних солей. Найкращими джерелами легко засвоюваного кальцію є молочні продукти особливо усі види сирів, бобові, ...

Скачать
87810
4
3

... та управління екологічними процесами. Моніторинг дозволяє виявляти критичні та екстремальні ситуації, фактори антропогенного впливу на довкілля, здійснювати оцінку та прогноз стану об'єктів спостереження, керувати процесами взаємовпливу об'єктів гідросфери, літосфери, атмосфери, біосфери та техносфери. Таким чином, суть моніторингу зводиться до таких функцій: — контролю за станом об'єктів ...

0 комментариев


Наверх