2.8 Біотин(Н або В7)

Структурна формула біотину

Структурна формула біотину

Біотин (вітамін H або B7) С10Н16О3N2S — один з вітамінів комплексу В; входить до складу багатьох важливих ферментів. Може синтезуватися кишковими бактеріями. Необхідний для синтезу аскорбінової кислоти. Нестача біотину в їжі спричиняє ураження шкіри, м'язову кволість, зменшення числа червоних кров’яних тілець. В найбільшій кількості біотин міститься в помідорах, горосі, дріжджах, яєчному жовтку, печищі. Одержаний синтетично.

Добова норма для дорослих – 100-300 мкг.

Функції: підтримує шкіру здоровою, усуває признаки екземи і дерматиту, допомагає при профілактиці облисіння, полегшує біль у м’язах.

Фолієва кислота(В9)

Вітамін В9 (фолієва кислота) - водорозчинний. Необхідний для формування еритроцитів, сприяє метаболізму білків, необхідний для поділу клітин, засвоєння цукру та амінокислот.

Добова доза для дорослих - 180-200 мкг.

Функції: підтримує шкіру здоровою, покращує виділення молока, захищає від кишкових паразитів і харчових отруєнь, покращує апетит при виснаженні.

Міститься в: темно-зелених овочах, моркві, печінці, яєчному жовтку, абрикосах, гарбузах, авокадо, бобах, різноманітних видах муки.

Ціанокобаламін(В12)

Потрапляє вітамін В12 в організм людини з їжею тваринного походження (печінка, м‘ясо, риба, сир, нирки, яйця). Єдиний вітамін, що містить мінеральні елементи.Недостатність цього вітаміну призводить до розвитку злоякісних анемій, пораження нервової системи аж до паралічів. Порушення зі сторони шлунково-кишкового тракту – стійкі проноси. Запальні процеси слизових – яскраво-червоний язик, гладкий без сосочків. Приймають вітамін В12 для лікування печінки (захворювання Боткіна, цироз) і нервової системи (радикуліти і пієлонефрити).

Добова норма: для дорослих - 2 мкг, для вагітних – 2,2 мкг, в період лактації – 2,6 мкг.

Функції В12: формує і відновлює еритроцити, у дітей сприяє росту і покращення апетиту, підтримує здоровий стан нервової системи, покращує пам’ять та концентрацію.


2.9 Аскорбінова кислота(С)

Аскорбінова кислота Вітамін С

 

C6H8O6C6H8O6

 

Тип: водорозчинний

 

Користь для організму: імунна система, кістки, розщеплення холестерину у печінці.

 

Міститься у продуктах:

лимон, перець, плодах шипшини, цитрусові,

листові овочі, зеленої цибулі

 

Норми споживання
Для дітей (7 років) 55 мг
Для чоловіків 80 мг
Для жінок 70 мг

Аскорбінова кислота (C6H8O6 або вітамін C) - відносно проста органічна кислота. В організмі людини вітаміну немає. Він поступає з продуктами рослинного походження: шипшина, чорна смородина, цитрусові, солодкий перець, обліпиха, кріп, петрушка в овочах. Розчиняється у воді і руйнується при тривалому кип'ятінні, тому вимочування або переробка овочів знижує вміст у них вітаміну С. Нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги. Отримана 1897 Тадеушом Рейштейном, швейцарським хіміком, лауреатом Нобелівської премії.



Информация о работе «Вплив вітамінів на організм людини»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 25635
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 7

Похожие работы

Скачать
218133
4
10

... %), “сантосі” (1,3-1,5 %), “ходейді” (1,2 %). Кофеїн міститься не тільки в кавових зернах, але й у чайному листі, горіхах коли. Спеціалісти вважають, що дві пляшки тонізуючого напою “кока-кола” (із горіхів коли) рівноцінні за своїм впливом на організм людини одній стандартній чашці кави. Не всі знають, що при однаковій масі чай містить кофеїну майже в два рази більше, чим кава. Проте в чашці чаю ...

Скачать
46723
0
1

... і власників стільникових телефонів для захисту від електромагнітних полів, створюваних цим устаткуванням. Крім того, проведення кжнико-экспериментальных досліджень по визначенню впливу нашого "Бона-телефону" на організм людини показаж, що він робить істотну дію на пацієнтів, що спостерігалися, що відзначали поліпшення загального стану, зниження частоти приступів загострень захворювань, поліпшення ...

Скачать
51375
1
0

... виключно правильним харчуванням, вживаючи яєчні жовтки, ріпу, брукву, квасолю, маслини, сочевицю, цвітну капусту, висівки, сироватку. 1.2 Функції та фізіологічні перетворення кальцію в організмі людини Кальцій у їжі, як рослинної, так і тваринної, знаходиться у вигляді нерозчинних солей. Найкращими джерелами легко засвоюваного кальцію є молочні продукти особливо усі види сирів, бобові, ...

Скачать
87810
4
3

... та управління екологічними процесами. Моніторинг дозволяє виявляти критичні та екстремальні ситуації, фактори антропогенного впливу на довкілля, здійснювати оцінку та прогноз стану об'єктів спостереження, керувати процесами взаємовпливу об'єктів гідросфери, літосфери, атмосфери, біосфери та техносфери. Таким чином, суть моніторингу зводиться до таких функцій: — контролю за станом об'єктів ...

0 комментариев


Наверх