2.9 Структурна формула аскорбінової кислоти

Модель молекули вітаміну С . Чорним позначено карбон, червоним - оксиген, білим - гідроген

Добова потреба вітаміну С складає від 70 до 100-120 мг. Аскорбінова кислота підвищує звертання крові, стимулює регенерацію тканин і вироблення гормонів. При С – гіповітамінозі знижується стійкість організму до різних захворювань. А саме: захворювання ШКТ, органів дихання, виникає кровоточивість ясен, набухання між зубами, випадання зубів, загальна слабкість, втомлюваність, гіпотермія. Аскорбінову кислоту використовують для профілактики та лікування гіпо- та авітамінозів та для терапії різних захворювань.

При гіповітамінозі спостерігається хвороба — цинга. Її ознаки — виснажене обличчя, набряклі, кровоточиві ясна; на тілі безліч червоних плям, синців від крововиливів. Те саме й на внутрішніх органах - серці, печінці,легенях, м'язах, ламкість кісток, втрату апетиту, знижену опірність до інших захворювань, нервово-психічні розлади. Гіповітаміноз найчастіше спостерігається на весні, у зв’язку нестачею продуктів рослинного походження.


3. ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ

3.1 Ретинол (А)

Ретинол Вітамін А

 

C20H30OC20H30O

 

Тип: жиророзчинний

 

Користь для організму: Зір, шкіра, кістки зуби і ясна

 

Міститься у продуктах: Морква, шпинат, печінка, масло
Норми споживання
Для дітей (7 років) 700 мкг
Для чоловіків 1000 мкг
Для жінок 1000 мкг

Вітамін А (аксерофтол, ретинол) відносять до групи жиророзчинних вітамінів.

Він міститься в деяких продуктах тваринного походження - риб'ячий жир, печінка, молочні продукти (сметана, вершкове масло), курячі яйця. Але тільки половина необхідної для організму людини добової норми вітаміну А задовольняється після їх вживання.

Решта надходить із рослинних продуктів, які містять пігментний каротин. Каротиноїдні (від французького carrot - морква) - оранжево-червоні пігменти, які при попаданні в організм людини мають властивість під впливом ферменту каротинази перетворюватися на вітамін А. Вони містяться в листі, квітках і плодах багатьох рослин, а також у грибах і водоростях. В організмі людини з цих попередників вітамінів у результаті складних окислювальних реакцій утворюється ретинол (вітамін А1), а в організмі прісноводних риб - вітамін А2. Ретинол у вільному стані має кристалічну будову. Його кристали жовтого кольору, розчиняються в жирах, ефірі, ацетоні та інших органічних розчинниках, які є нерозчинними у воді. Оскільки каротин (попередник вітаміну А) втричі слабший від вітаміну А, його необхідно вживати втричі більше. Наприклад, якщо добова норма для організму вітаміну А 1,5 мг, то каротину необхідно 4,5 мг.

Найбагатші на каротин ті частини рослин і плоди, які забарвлені у оранжево-червоний або зелений колір. Багато цієї речовини в моркві, червоному перці, помідорах, кропиві, шпинаті, салаті, гарбузі, зеленій цибулі, петрушці, щавлі, персиках, абрикосах, плодах обліпихи і шипшини.

Функції: — необхідний для росту і диференціювання тканин, впливає на функцію зору (гемералопія), регулює обмін вуглеводів, ліпідів, білків, нуклеїнових кислот, мінеральних солей, обмінні процеси у шкірі, слизових оболонках очей, дихальних і травних шляхів, підвищує опірність організму до інфекцій, впливає на функцію біологічних мембран, ендокринних залоз та тканинне дихання.

Вітамін А і каротин мають чудову властивість накопичуватися в організмі і їх надлишки можуть зберігатися більше року, тому достатньо наситити себе в літньо-осінній період відповідними продуктами, щоб потім цілу зиму потихеньку використовувати ці елементи з "власних" запасів. Резерв вітаміну А може витрачатися впродовж 2-3 років.

Звичайна теплова обробка майже не впливає на вміст у продуктах ретинолу. Засвоєння організмом каротину і перетворенням його в ретинол покращується, якщо овочеві страви готувати з жиром (наприклад, тушкувати моркву зі сметаною).


Информация о работе «Вплив вітамінів на організм людини»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 25635
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 7

Похожие работы

Скачать
218133
4
10

... %), “сантосі” (1,3-1,5 %), “ходейді” (1,2 %). Кофеїн міститься не тільки в кавових зернах, але й у чайному листі, горіхах коли. Спеціалісти вважають, що дві пляшки тонізуючого напою “кока-кола” (із горіхів коли) рівноцінні за своїм впливом на організм людини одній стандартній чашці кави. Не всі знають, що при однаковій масі чай містить кофеїну майже в два рази більше, чим кава. Проте в чашці чаю ...

Скачать
46723
0
1

... і власників стільникових телефонів для захисту від електромагнітних полів, створюваних цим устаткуванням. Крім того, проведення кжнико-экспериментальных досліджень по визначенню впливу нашого "Бона-телефону" на організм людини показаж, що він робить істотну дію на пацієнтів, що спостерігалися, що відзначали поліпшення загального стану, зниження частоти приступів загострень захворювань, поліпшення ...

Скачать
51375
1
0

... виключно правильним харчуванням, вживаючи яєчні жовтки, ріпу, брукву, квасолю, маслини, сочевицю, цвітну капусту, висівки, сироватку. 1.2 Функції та фізіологічні перетворення кальцію в організмі людини Кальцій у їжі, як рослинної, так і тваринної, знаходиться у вигляді нерозчинних солей. Найкращими джерелами легко засвоюваного кальцію є молочні продукти особливо усі види сирів, бобові, ...

Скачать
87810
4
3

... та управління екологічними процесами. Моніторинг дозволяє виявляти критичні та екстремальні ситуації, фактори антропогенного впливу на довкілля, здійснювати оцінку та прогноз стану об'єктів спостереження, керувати процесами взаємовпливу об'єктів гідросфери, літосфери, атмосфери, біосфери та техносфери. Таким чином, суть моніторингу зводиться до таких функцій: — контролю за станом об'єктів ...

0 комментариев


Наверх