ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему:


 “ ФІНАНСОВІ ВАЖЕЛІ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ БОРГОМ ”

 

 

 

Київ—2002


3міст
вступ……………………………………………………………………………………….. 3
розділ І. Економічна природа державного боргу………………………………….. 6
1.1. Державний борг в системі державних фінансів…………………………………. 6
1.2. Економічні передумови формування державного боргу……………………….. 12
РОЗДІЛ ІІ. Моніторинг внутрішнього державного боргу в Україні…………….. 21
2.1. Структура державного внутрішнього боргу України…………………………… 21
2.2. Специфіка внутрішнього боргу держави…………………………………………. 37
2.3. Управління та обслуговування державного внутрішнього боргу................. 45
РОЗДІЛ ІІІ. Зовнішні запозичення в системі економічного розвитку та безпеки України…………………………………………………………………………….. 62
3.1. Динаміка формування зовнішньої заборгованості України…………………… 62
3.2. Застосування нововведень в управлінні та обслуговуванні державним зовнішнім боргом....................................................................................... 77
3.3. Державний борг в контексті економічної безпеки………………………………. 89
ВИСНОВКИ............................................................................................. 100
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………………… 103
ВСТУП

Актуальність теми. В умовах формування та функціонування ринкової економіки значно посилюється роль та значення такого компонента державних фінансів як державний борг. Гострою фінансовою проблемою є державний борг для України. В структурному плані він поділяється, як і в інших країнах, на державний внутрішній та зовнішній державний борг. Внутрішній борг держави становить собою заборгованість уряду по державних цінних паперах, по невиплаті заробітної плати у всіх галузях народного господарства, взаємозаборгованість підприємств між собою і державі, боргу держави підприємствам за продукцію. Державний борг деформує економіку, гальмує розвиток реальних економічних процесів і в кінцевому рахунку не дозволяє ефективно розвиватися країні. Великий тягар лягає на державний бюджет. Він постійно знаходиться у кризі, яка чим раз більше поглиблюється. Це й зумовлює формування в Україні значної частини внутрішнього боргу, який дедалі більше зростає.

Великі розміри внутрішнього і зовнішнього боргу, а також зростання витрат по його обслуговуванню посилює як актуальність самої проблеми державного боргу, так і пошуку шляхів вдосконалення його управління. Як свідчить досвід розвинутих країн, чим обтяжливішим стає для держави нагромаджений зовнішній та внутрішній борг, тим його обслуговування істотніше включається у взаємодію з функціонуванням економіки та її фінансової системи.

В перехідній економіці України державний борг все більше набуває характеру не лише фінансової, але і соціально-політичної проблеми, яка прямо пов’язана з проблемою економічної безпеки країни. Важливого значення набуває питання управління та обслуговування державного боргу в контексті тих економічних труднощів, які вже впродовж восьми років переживає Україна.

Усі ці обставини обумовлюють актуальність вибраної теми дипломної роботи.

Теоретичні основи державного боргу та управління ним більш-менш розроблені в фінансовій літературі. Важливе місце в дослідженні цієї проблеми займають праці українських вчених: О.Д.Василика, А.С.Гальчинського, Г.Н.Климка, В.М.Суторміної, В.О.Степаненка, В.М.Федосова, В.М.Федоренка та інших. Серед російських вчених потрібно відмітити праці: М.Б.Богачевського, Б.Г.Болдирєва, Л.О.Дробозіної, Л.М.Красавіної, та інших. Серед західних економістів важливий внесок в дослідження цієї теми зробили: Д.Рікардо, А.Сміт, Дж.Кейнс, А.Лаффер, А.Лернер, Р.Масгрейв, М.Фрідман і інші.

В той же час в Україні майже відсутні дослідження, що присвячені проблемам управління державним боргом, особливостями його формування і розвитку в період переходу до ринкової економіки. Саме актуальність, науково-теоретична і практична важливість проблеми, її недостатня дослідженість в Україні склали передумови для вибору теми дисертаційного дослідження. Виходячи із ступеню наукових розробок вказаних проблем і реальних вимог практики, визначена мета і основні задачі дослідження.

Мета дослідження полягає у вивченні та аналізі основних тенденцій та специфічних особливостей формування державного боргу України, а також розробці на цій основі практичних рекомендацій щодо механізму його управління та обслуговування.

Для досягнення поставленої мети у роботі передбачається ряд завдань головними з яких є:

-  виявлення основних тенденцій в розвитку державного боргу України, його сучасних розмірів;

-  аналіз структури, основних принципів формування державного боргу України та механізму його обслуговування;

-  досліження місця і ролі держави на фінансовому ринку;

-  виявлення економічних передумов формування державного боргу;

-  проведення аналізу структури окремих компонентів державного внутрішнього боргу та його специфіки;

-  дослідження механізму управління державним боргом;

-  обгрунтування шляхів удосконалення управління державним боргом в Україні;

-  розробка підходів до визначення його оптимальних розмірів і структури.

Предметом дослідження є фінансові відносини, які утворюються між державою і її кредиторами, в результаті яких формується та зростає державний борг і відбувається його управління та обслуговування.

Об’єктом дослідження є державний борг, його місце і роль в економічному розвитку України в період 1992 – 2000 роках.

При написанні дипломної роботи використовувались законодавчі і нормативні акти, які регулюють систему державного боргу та механізм його управління, матеріали Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Міністерства статистики України, Державної комісії по цінних паперах і фондовому ринку, Національного агенства України по реконструкції і розвитку. В роботі над дисертацією використовувались офіційні публікації законодавчих і виконавчих органів, видання фінансових і статистичних установ країн з ринковою економікою та країн, що трансформуються. В роботі використані також статистичні дані МВФ, ЄБРР. Важливе значення мали праці українських та зарубіжних економістів, матеріали науково-практичних конференцій та семінарів, довідкова, періодична література та інші публікації.


Розділ І. ЕКОНОМІЧНА ПРИРОДА ДЕРЖАВНОГО БОРГУ


Информация о работе «Фінансові важелі управління державним боргом»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 206537
Количество таблиц: 12
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
63245
0
0

... іальні можливості національної економіки розрахуватися з кредиторами. В Україні державний борг відносно ВВП скоротився з 45,3% у 2000 р. до 12,5% у 2007 р. На погашення і обслуговування державного боргу у 2002–2005 рр. витрачалося 14,1–15,4% доходів зведеного бюджету та 3,7–4,2% ВВП країни. У 2006 р. вказані співвідношення знизилися до 8,5% доходів бюджету і 2,5% ВВП, а у 2007 р. – відповідно, до ...

Скачать
106772
2
2

... Загальне керівництво і управління фінансами здійснюють вищі законодавчі органи влади – Верховна Ради України та Кабінет Міністрів України. Безпосереднє оперативне керівництво фінансовою системою здійснює Міністерство фінансів України. Його основні положення і функції визначаються положенням “Про Міністерство фінансів України”, яке затверджує Кабінет Міністрів України. До функцій Міністерства ...

Скачать
39513
0
1

... діяльності розподіляють мобілізовані ресурси на фонди, які використовуються з метою формування та поповнення необоротних та поточних активів. Кожен з названих елементів має певну структуру, яка визначається в процесі діяльності підприємства. Фінансові ресурси розподіляються між різними групами населення Зростає обсяг руху фінансових і економічних ресурсів між державами. В процесі розподілу ресурс ...

Скачать
108557
6
0

... суми державного боргу не повинна перевищувати 60 відсотків фактичного річного обсягу валового внутрішнього продукту України. РОЗДІЛ 3 АНАЛІЗ ДЖЕРЕЛ ВИТРАТ ТА ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ ФІНАНСОВИХ ВІДНОСИН РІЗНИХ РІВНІВ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКОЮ В УКРАЇНІ 3.1 Джерела фінансування загальнодержавних витрат Згідно Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік” [1] встановлено (Стаття ...

0 комментариев


Наверх