Міністерство освіти і науки України

Київський національний університет будівництва і архітектури

Кафедра політичних наук

Індивідуальна робота з історії світової культури на тему:

Культове призначення пірамід у Стародавньому Єгипті

Виконав ст-т гр. АБС-23а:

Булатов М. О.

Перевірив:

Оксюковський П. П.

Київ – 2010


План

Вступ

1.  Історія

2.  Архітектура

3.  Будівництво пірамід

4.  Піраміда Хеопса

5.  Сучасні гіпотези

6.  Третій вимір піраміди Хеопса і Стоунхенджа

Висновки

Список літератури


Вступ

Цивілізація Стародавнього Єгипту справедливо вважається однією з найбільш загадкових і привабливих в історії світової культури. Унікальність Єгипту - перш за все в його довговічності. Жодна країна, жодна культура ні до ні після не існували такий тривалий час - більше чотирьох тисячоліть, причому в практично незмінному вигляді. Для порівняння досить згадати Грецію, від витоків до падіння якої пройшло близько двох тисячоліть. За цей час грецька цивілізація вперше з'явилася на світовій сцені, пройшла через ряд драматичних змін, нерідко стрясали її до основи, була завойована римлянами, підкорила їх душі, і нарешті, поступилася місцем християнській культурі. А царство фараонів увійшло в історію вже остаточно сформованим, проіснувало майже сорок століть, і лише потім зійшло нанівець, розчинившись в більш молодих культурах.

Багатюща культура, високий рівень мистецтва, повна таємниць і загадок жорстоких міфологія та історія - ось неповний список того, що привертає до давньоєгипетської цивілізації уми вчених, дослідників, письменників ось вже не одне століття.

Єгипет - одна з найдавніших світових цивілізацій, чию історію вдалося відтворити за численними залишилися письмових документів. Ще в 4-му тисячолітті до нашої ери перші правителі Стародавнього Єгипту об'єднали племена, що мешкали в Північній Африці уздовж родючої долини річки Ніл. Тільки завдяки Нілу людям вдавалося вижити в суворих висушуючих пісках африканських пустель. У Єгипті дуже рідкісні дощі. Єдина вода, що несе життя цій землі - вода Нілу. Як у давнину, так і сьогодні пустелі займають 96% країни. Родючі землі лежать лише по берегах Нілу, кожного року під час розливу наповнює колодязі і покриває прибережні поля шаром живильного мулу. Поки в Єгипті не були побудовані сучасні греблі, життя в країні протягом довгих століть і тисячоліть залежала тільки від однієї ріки, її примх і забаганок.

Уявімо собі картину стародавнього Єгипту. До річного розливу річки країна задихається в жарких пісках. Спекотні вітри з пустелі, безжально палюче сонце виснажують людей і тварин. Порятунку від палючого дихання пустині не знайти навіть у нечисленних оазисах. Надії немає навіть на Ніл, що висихає під жорстокими сонячними променями. Тільки з приходом літа, з щорічним повінню і щедрим розливом Нілу життя знову вступає в свої права. Поля вздовж течії річки насичуються життєдайною вологою і товстим шаром багатого мінеральними речовинами мулу, що дають життя нового врожаю, наповнюються колодязі та канали. Саме тому єгиптяни з найдавніших часів обожнювали Ніл, джерело життя. Саме тому вони пов'язували з цією річкою всі свої надії і вірування.

Ніде більше в світі межа між родючою землею і згубною пустелею, між життям і смертю не проведена так виразно, як у Єгипті. І тільки в Єгипті ця межа завжди була така крихка, так мало залежала від людини. Не дивно, що вся культура Стародавнього Єгипту настільки тісно пов'язана зі світом мертвих, занадто близько підійшов до світу живих. Єгиптяни більше думали про смерть, ніж про життя - може бути, тому, що більшу частину часу їм доводилося виживати, а не жити на цій благословенній землі вздовж течії великої ріки.

Культ мертвих, культ смерті - ось що так притягує сучасної людини в культурі Стародавнього Єгипту. Життя єгиптянина була підготовкою до загробному існування, і всі його сили були спрямовані на те, щоб забезпечити гідне життя душі після смерті. Фараони починали готуватися до смерті та урочистого поховання, ледь зійшовши на трон. Знамениті єгипетські піраміди, де ховали правителів, будувалися часом не один десяток років.

Цивілізація Стародавнього Єгипту нараховує понад три тисячі років. У кінці ІV тисячоліття до н.е. в Південно-Східній Африці, у долині ріки Ніл, сформувалась ранньорабовласницька держава Єгипет, якій випала історична доля стати одним із найбільших центрів світової культури.

Майже двохтисячолітню історію Стародавнього Єгипту прийнято ділити на три періоди: перший - Стародавній (бл. 2800-2250 до н.е.), другий - Середнє царство (бл. 2050-1700 до н.е.), третій - Нове царство (бл. 1580-1070 до н.е.). Відповідно виділяють і три періоди в розвитку його культури.

"Оригінальність та неповторність Стародавнього Єгипту — причина його особливого приваблювання та разом із тим визначеної чужості нам, з якою ми часто не можемо примиритися ні розумом ні серцем" — Войтех Замаровський.


1. Історія

У 28-23 століттях до н.е. сформувалася давньоєгипетська цивілізація. Єдність Єгипту втілювалася у владі фараонів — необмежених господарів всієї країни. Фараон був главою культів всіх богів Єгипта і сам оголошувався богом. Висловленням цього було будівництво у цей період пірамід — гробниць фараонів Джосера, Снофру, Хеопса (Хуфу), Хефрена (Хафра) і Мікерина (Менкаура). Збільшилось значення геліопольского культу бога сонця Ра, синами якого називали себе всі фараони (в титулатурі).

У 28-23 століттях до н.е. сформувалася давньоєгипетська цивілізація. Єдність Єгипту втілювалася у владі фараонів — необмежених господарів всієї країни. Фараон був главою культів всіх богів Єгипта і сам оголошувався богом. Висловленням цього було будівництво у цей період пірамід — гробниць фараонів Джосера, Снофру, Хеопса (Хуфу), Хефрена (Хафра) і Мікерина (Менкаура). Збільшилось значення геліопольского культу бога сонця Ра, синами якого називали себе всі фараони (в титулатурі).

-  Перший розпад Єгипту (біля 2250—2050 до н. е)

У 23-21 століттях до н. е. Єгипет розпадається на безліч номів.

-  Середнє царство (біля 2050—1700 до н.е)

Нове об'єднання Єгипту почалося з піднесення номархів Гераклеополя (в Середньому Єгипті), пізніше посилилися правителі південного міста Фіви. Фіванський фараон Ментухотеп I став правителем об'єднаного Єгипту. У 21-18 століттях покровителем фараонів оголошений Бог Амон. Аменемхет I переніс столицю з Фів в Іттауі в Файюмській оазі.

-  Другий розпад Єгипту (біля 1700—1580 до н.е)

Новий розпад Єгипту у 18-16 століттях привів до захоплення його азіатськими володарями — гіксосами, які захопили владу у Нижньому Єгипті і зробили своєю столицею місто Аваріс в східній частині дельти Нілу.

-  Нове царство (біля 1580—1070 до н.е)

Знищити панування гіксосів вдалося Яхмосу I. Переслідуючи їх, він вдерся до Палестини, Сирії. Його наступники встановили панування Єгипту в Палестині, Фінікії, Сирії; країна Куш до 4-го нільського порогу стала провінцією Єгипту.

При Аменхотепі III Єгипет досяг найбільшої могутності. З провінцій в Азії і в країні Куш Єгипет отримував данину деревиною, міддю, оловом, свинцем, сріблом, а також худобу, рабів, вина, ювелірні вироби, слонову кістку. З країни Пунт, куди цариця Хатшепсут направила експедицію, в Стародавній Єгипет надходили пахощі. У цей період армія Єгипту стала регулярною. Релігійна реформа Аменхотепа IV (Ехнатона) проголосила культ єдиного для єгиптян бога Атона (сонячного диска). На честь цього бога будується нова столиця Ахетатон. Після смерті Ехнатона в 1335 р. до н. е. відновили шанування колишніх богів, і Фіви знову стали столицею Єгипта. Захопившись релігійною реформою, Ехнатон закинув управління державою. Занепад тривав і після його смерті, але близько 1290 р. до н. е. фараон Рамзес II відновив могутність Єгипта. Він вів вперту боротьбу з хеттами та їх сирійськими союзниками. Столицею Єгипта при Рамзесі II став Пер-Рамзес, побудований на місці Аваріса.

-  Пізній період (біля 1070-332 до н. е.)

У 11-7 століттях зміцнилася влада монархів.

У 945 р. до н. е. лівійський воєначальник Шешонк I проголосив себе фараоном, зробивши своєї резиденцією місто Бубастіс в дельті Нілу. Він захопив Єрусалим і пограбував його.

У 671 р. до н. е. ассірійська армія Асархаддона захопила і розграбувала Мемфіс.

У 667 р. і 663 р. до н. е. ассірійці захопили Фиви. Псамметиху I вдалося знову об'єднати Єгипет. При Нехо II, синові Псамметиха I, було прорито канал, що з'єднав Ніл з Червоним морем.

У 528 р. до н. е. Єгипет був завойований перським царем Камбісом і став перською провінцією (сатрапією). У 341 р. до н. е. перси знову вторглись в Єгипет, піддавши його страшному руйнуванню.

-  Греко-Римський період (332 до н. е. — 395 н.е)

У 332 до н. е. в Єгипет вступила армія Александра Македонського: Єгипет став частиною його держави. Після розділу його імперії між діадохами Єгипет дістався полководцю Птолемею Лагу — засновнику греко-македонської династії Птолемеїв Лагідів (в 305-30 рр. до н. е.). Столицею стало місто Александрія.

При Птолемеях Єгипет став головним постачальником хліба в елліністичному світі. У цей період флот Єгипту панував в Середземному морі. При правлінні цариці Клеопатри, останньої з династії Птолемеїв, Єгипет виявився втягнутим у політичну боротьбу з Римом. Після поразки флоту Єгипту при мисі Акцій в 31 р. до н. е. і самогубства Клеопатри був перетворений в римську провінцію (30 р. до н. е.).

Після розпаду Римскої імперії в 395 р. н. е. Єгипет став провінцією Східної Римської імперії (Візантії). Нащадками давніх єгиптян — коптами — була прийнята християнська релігія монофісітського штибу.

У 639—642 роках Єгипет був завойований арабами.


Информация о работе «Культове призначення пірамід у Стародавньому Єгипті»
Раздел: Культура и искусство
Количество знаков с пробелами: 39327
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
30518
0
0

... пірамід, а забезпечення культу мертвого царя було основною функцією припірамідних поселень. Перше було лише підготовчим етапом справлення цього культу. Воно забезпечувало архітектурне оформлення місця поховання та заупокійної служби по фараону. Варто зазначити, що в Єгипті монументальне будівництво завжди розглядалося як справа царя, як сакральне дійство. Ймовірно, що кожне припірамідне місто ...

Скачать
48487
0
0

... і дочок правителя. Гробниця Ментухотепа I є єдиної у своєму роді. Надалі фараони продовжували будувати традиційні піраміди, однак по розмірах і якості вони значно уступали кращим зразкам архітектури Древнього Єгипту: пірамідам Хеопса, Хефрена і Мікерена. Піраміди правителів XII династії розташовувалися на півдні від Саккари. Планування архітектурного ансамблю як і раніше включали всі складові ...

Скачать
35807
0
0

... Іудею, про похід єгипетського фараона Шешонка І до Палестини, про взаємовідносини Єгипту з державами Фінікії, Сирії, Палестини в VIII–VII ст. до н.е. Одним із основних джерел з вивчення історії Стародавнього Єгипту являються надписи, як картинні (ієрогліфічні), так і скорописні (ієратичні й демотичні). Цінним джерелом з історії Стародавнього царства, яке походить з Куша, являється великий ієрогл ...

Скачать
21311
0
0

... і не стала світовою внаслідок своєї етнічної замкненості. Це була і є типово національна релігія, що пов’язувала свою догматику з одним народом, обраним богом. Палестинська культура пережила значний вплив Стародавнього Єгипту внаслідок єгипетського полону, влади єгипетського фараона, звільнення від якої іудейському народу коштувало значних зусиль і жертв. Катострофічні наслідки мало ассірійське ...

0 комментариев


Наверх