3.1 Комерційні документи щодо виконання угоди


Комерційними документами щодо виконання угоди є наступний перелік, який передається Продавцем Покупцю при відгрузці товару [41]:

- рахунок-фактура в 3-х екземплярах;

- повний комплект чистих бортових коносаментів, виданих за наказом відправників вантажу із бланковим передатним написом;

- карантинний/фітосанітарний сертифікат, що підтверджує відсутність карантинних об'єктів і відповідність нормам по радіоактивним залишкам;

- сертифікат, що підтверджує, що відсутність шкідливих і отрутних домішок - не перевищує допустимих меж;

- сертифікат, що підтверджує, що насіння не містить більше припустимих меж пестицидів, всі три додатки є частиною контракту;

- сертифікати) якості, видані державною організацією, утримуючою всі якісні показники за контрактом і підтверджені, якщо потрібно, сертифікатом першокласної незалежної компетентної й визнаної контролюючої організації;

- ваговий сертифікат державної або першокласної незалежної контролюючої організації;

- сертифікати огляду суднових трюмів на придатність їх у всіх відносинах до прийняття й зберігання зерна на час транспортування й підтверджені, якщо буде потрібно, сертифікатом першокласного незалежного компетентного й визнаного інспектора;

- дублікат ветеринарного сертифіката, що підтверджує відповідність нормам по важким металам і мікротоксинам, що є складовою частиною контракту;

- сертифікат походження, виданий державною організацією;

- сертифікат про фумігацію, якщо дані про фумігацію не включені в карантинний/фітосанітарний сертифікат;

- капітанська розписка, що підтверджує одержання капітаном окремим пакетом двох копій коносамента, остаточних сертифікатів фактичної якості, фітосанітарного/карантинного, сертифіката про фумігацію й оригінал ветеринарного сертифіката по кожному відвантаженню.


3.2 Митні документи та порядок їх оформлення за місцем акредитації суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності


Для проведення зовнішньоекономічної операції фірма повинна здійснити акредитацію на митниці. Під час митного оформлення укладається договір про декларування вантажу, заповнюється вантажно-митна декларація (ВМД), проводиться сплата всіх необхідних платежів (мита, акцизу, ПДВ), перевірка, пломбування та відправка вантажу. При митному оформленні зовнішньоекономічного контракту вимагається перелік типових документів: ідентифікаційна картка, контракт-договір, рахунок-фактура (інвойс), експертний висновок про код товару ТН ЗЕД, товарно-транспортна накладна, довідка про декларування валютних коштів, експертний висновок про ціну товару, книжка МДП, сертифікат походження, сертифікат «УкрСепро», ветеринарний сертифікат (для товарів рослинного походження), ліцензія, довідка про 100% передоплату для країн СНД, довідка про транспортні витрати, платіжні доручення про сплату митних процедур, мит, акцизу [15].

Митне регулювання зовнішньоекономічної діяльності здійснюється згідно з законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16 квітня 1991 р. №959-ХІІ [2], Митним кодексом України [1], законами України про митне регулювання. Митним тарифом України [4] та міжнародними договорами України.

Єдиний митний тариф України визначається згідно з відповідним законом України та договорами України. Єдиний митний тариф України встановлює на єдиній митній території України оподаткування митом предметів, що ввозяться на територію України або вивозяться з неї, або переміщуються транзитом по її території. Ставка єдиного митного тарифу України є єдиним для всіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності незалежно від форм власності, організації господарської діяльності і територіального розташування, за винятком випадків, передбачених законами України та їх міжнародними договорами [4].

Згідно з установленим законодавством порядком митне оформлення товарів, що експортуються з митної території України, може бути проведене митним органом, у якому перебуває на обліку суб’єкт ЗЕД, що здійснює операцію з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України, або іншим митним органом, у якому перебуває на обліку суб’єкт ЗЕД.

Під час митного оформлення товарів, що експортуються з митної території України, митним органом оформлюється вантажна митна декларація на бланках уніфікованого адміністративного документа форми МД-2 (МД-3). Вантажна митна декларація (ВМД) – це заява, що містить відомості про товари, інші предмети, транспортні засоби та мету їх переміщення через митний кордон України або про зміну митного режиму щодо цих товарів, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування митних платежів. Форму ВМД, порядок їх подання, оформлення та використання встановлено Положенням про вантажну митну декларацію, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 р. №574 [14].

Згідно з пп. 6.2.1. ст. 6 Закону України «Про податок на додану вартість» операції з продажу товарів, що були вивезені (експортовані) платником податку за межі митної території України, оподатковується за нульовою ставкою [8].

Для одержання експортного (бюджетного) відшкодування податку на додану вартість суб’єкт ЗЕД, який здійснив митне оформлення експорту цих товарів, із заявою про надання підтвердження про фактичне вивезення (пересилання) експортованих ним товарів за межі митної території України.

До заяви додається оригінал п’ятого основного аркуша («примірник для декларанта») ВМД форми МД-2 (МД-3), оформленої цим митним органом під час митного оформлення експорту товарів. Одержавши таку заяву, митний орган, до якого із заявою звернувся цей суб’єкт ЗЕД, здійснює реєстрацію заяви та розглядає її протягом п’яти робочих днів.

Протягом цього періоду митний орган завіряє доданий до заяви оригінал п’ятого основного аркуша («примірник для декларанта») ВМД форми МД-2 (МД-3) з іншими примірниками цієї ВМД, що зберігаються в митниці.

За відсутності зауважень та на підставі підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України в повному обсязі, одержаного від митного органу, через який здійснювалося вивезення товарів, митним органом на п’ятому основному аркуші («примірник для декларанта») ВМД форми МД-2 (МД-3) вчиняється запис «Задекларовані в цій ВМД товари вивезено за межі митної території України в повному обсязі» та зазначається дата фактичного вивезення. Цей запис засвідчується підписом відповідальної посадової особи митного органу й гербовою печаткою митного органу та п’ятий основний аркуш («примірник для декларанта») ВМД повертається заявникові.

З метою уникнення повторного експортного (бюджетного) відшкодування податку на додану вартість митний орган обов’язково веде облік наданих підтверджень. Інформація про надане підтвердження вноситься також до електронної копії відповідно ВМД, що міститься в центральній базі даних Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України.

Підставою для експортного (бюджетного) відшкодування податку на додану вартість платникові податку, що здійснив операцію з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України (експорт), є разом з іншими передбаченими чинним законодавством документами (податковою декларацією з ПДВ) оригінал п’ятого основного аркуша («примірник для декларанта») ВМД форми МД-2 (МД-3) з відповідним запасом митного органу, засвідчений гербовою печаткою митного органу. Якщо в декларації з ПДВ заповнено рядок 23 «Сума бюджетного відшкодування, яка може бути відшкодована платнику протягом 30 календарних днів від дати подання цієї декларації», то разом із декларацією подається додаток 1 « Розрахунок експортного відшкодування» [8].



Информация о работе «Організація, управління та оцінка ефективності зовнішньоекономічних операцій підприємства в умовах світових змін попиту та пропозиції як наслідків світової фінансової кризи 2008-2010 рр»
Раздел: Международные отношения
Количество знаков с пробелами: 110286
Количество таблиц: 13
Количество изображений: 18

Похожие работы

Скачать
229102
13
72

... РОЗДІЛ 4 ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗЕД ПІДПРИЄМСТВА АТЗТ КОМПАНІЯ "БАСТІОН"   4.1 Заходи щодо удосконалення ЗЕД та їх вплив на ефективність діяльності підприємства АТЗТ компанія "Бастіон" На підставі аналізу діяльності АТЗТ компанія «Бастіон», представленому в розділі 3 дипломної роботи, виявлено, що основними проблемами розвитку ЗЕД підприємства є зниження ефективності його діяльност ...

Скачать
165303
33
63

... підприємства - це покупка фірмою ТОВ «Граніт» у ВАТ “Запорізьке кар’єроуправління” в 2007 році гранітного кар'єру «Дніпропетровський-1» та початок ведення відбудовних робіт на його території. . Основне фінансування здійснюється за рахунок Статутного капіталу підприємства. Другорядним джерелом фінансування - є кредитування під заставу кар'єрної техніки. У перспективі, планується збувати продукц ...

Скачать
163721
29
18

... висока продуктивність праці низький імідж підприємства РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ВАТ "ЮНІСТЬ"   3.1 Формування механізмів управління конкурентоспроможністю підприємства при виході на зовнішній ринок Кожне підприємство функціонує в певному зовнішньому середовищі, з елементами якого воно взаємодіє. Це середовище постійно змінюється, а тому і підприємству ...

Скачать
165569
0
0

... , що направляється цільової аудиторії і службовцям для просування продукції фірми до споживача. Чим же обумовлена необхідність інтеграції комунікацій? Одночасно з ростом загальносвітової конкуренції, розвитком технічного процесу і появою більш обізнаних покупців підприємства стали мати потреби в більш стійкій прихильності споживачів до своєї продукції й в іміджі, що міг би поширяться по усьому ...

0 комментариев


Наверх