2.  Технічне обслуговування системи живлення

Основні несправності системи живлення полягають в утворенні густої або рідкої суміші. Густа горюча суміш через нестачу повітря згорає в циліндрах двигуна не повністю і частково догорає в глушнику, відбувається димний випуск відпрацьованих газів. Причинами перебільшення горючої суміші є: високий рівень палива в камері поплавця, розробка отворів жиклерів на тлі пошкодження прокладок під ними, засмічення повітряних жиклерів, нещільне закриття клапанів економайзера і прискорювального насоса, неповне відкриття повітряної заслінки.

Рідка горюча суміш також володіє зниженою швидкістю згорання, двигун перегрівається і його робота супроводжується різкою бавовною в карбюраторі. Причинами утворення бідної суміші є зменшення подачі палива або підсос повітря в місцях кріплення карбюратора і впускного трубопроводу до головок циліндрів. Зменшення подачі палива можливе при заїданні повітряного клапана в пробці паливного бака, частковому засміченні паливних приводів, фільтрів-відстійників і сіткових фільтрів, пошкодженні діафрагми і нещільному приляганні клапанів паливного насоса, нещільному кріпленні паливних приводів до штуцерів, низькому рівні палива в камері поплавця карбюратора, засміченні паливних жиклерів.

Роботи, що виконуються при технічному обслуговуванні системи живлення.

При щоденному технічному обслуговуванні перевіряють рівень палива в баку і при необхідності заправляють його паливом; перевіряють оглядом герметичність системи живлення.

 

2.1 Основні несправності системи живлення

Під час першого технічного обслуговування перевіряють оглядом стан приладів системи живлення, герметичність їх з'єднань і при необхідності усувають несправності. При роботі в умовах великої запиленої промивають ванну і фільтруючий елемент повітряного фільтру двигуна.

При другому технічному обслуговуванні перевіряють кріплення і герметичність паливного бака, з'єднань трубопроводів, карбюратора і паливного насоса; дія приводу, повноту закриття і відкриття повітря і дросельних заслінок і при необхідності усувають несправності; перевіряють за допомогою манометра роботу паливного насоса без зняття з двигуна; рівень палива в камері поплавця карбюратора; легкість пуску і роботу двигуна. При необхідності регулюють карбюратор на малі обороти холостого ходу; промивають фільтруючий елемент і замінюють масло в повітряному фільтрі; знімають і промивають фільтр-відстійник і фільтр тонкого очищення палива, оглядають і при необхідності очищають відстійник паливного насоса від води і грязі.

При підготовці до зимової експлуатації (сезонне технічне обслуговування) промивають паливний бак; перевіряють карбюратор і паливний насос на спеціальних стендах.

Перевірка і регулювання рівня палива в камері поплавця. У карбюраторі К-88А вивертають пробку в нижній частині колодязя економайзера, вкручують замість неї з гумовим шлангом і скляною трубкою. Розташувавши трубку вертикально, важелем ручної підкачки паливного насоса нагнітають паливо в камеру поплавця.

При необхідності проводять регулювання рівня палива підгоном важеля поплавця або зміною кількості прокладок під корпусом голчатого клапана карбюратора.

У карбюраторі К-126Б, що встановлюється на двигунах ЗМЗ-53, рівень палива в камері поплавця контролюють через оглядове вікна. Рівень палива повинен бути на 19–21 мм нижче за площину роз'єму верхньої і середньої частин карбюратора. Для регулювання рівня палива підгинають язичок на важелі поплавця.


2.2 Перевірка герметичності системи живлення

При проведенні сезонного технічного обслуговування зливають відстій і промивають паливною бак; перевіряють форсунки на спеціальному приладі; при підготовці до зимової експлуатації знімають паливний насос високого тиску і паливний насос, перевіряють і регулюють їх на стенді; при знятті паливного насоса високого тиску і регулятора числа оборотів колінчастого валу двигуна замінюють в них масло.

Перевірка герметичності системи живлення. Для цих цілей використовується спеціальний прилад. Перед початком перевірки системи прилад також випробовується на герметичність. Для цього закривають двоходовий кран і заповнюють бак приладу паливом (5–6 л). Потім закривають кран скидання тиску і насосом створюють в баку приладу тиск кГ/см2. Манометр 1 не повинен показувати помітного падіння тиску протягом 1 хв.

Для перевірки герметичності системи живлення дизеля від'єднують відвідний паливний привід від паливного бака і ставлять в нього заглушку. Потім від'єднують паливопривід, що підводить, від паливного бака і за допомогою змінного штуцера сполучають його з шлангом приладу. Поворотом крана повідомляють бак приладу системою живлення дизеля. Несправне місце виявляється по появі палива або бульбашок повітря. Закривши кран усувають несправність і знов перевіряють герметичність. Потім від'єднують прилад, приєднують до паливного бака паливний привід, пускають двигун і перевіряють його роботу.

Перевірка паливного насоса. Для перевірки насоса встановлюють на стенд СДТА-1. Топливопривід від насоса до фільтру опускають в мірний бачок, прикривають краном вихід палива з насоса, що перевіряється, щоб тиск на виході підвищився до 1,5–1,7 кГ/см2.



Информация о работе «Технічне обслуговування системи живлення»
Раздел: Транспорт
Количество знаков с пробелами: 14930
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
27440
2
12

... . Паливний насос високого тиску призначається для подавання в циліндри двигуна (через форсунки) в певні моменти часу потрібних порцій палива. Цей насос – найскладніший вузол системи живленню дизеля. Паливний насос дизеля КамАЗ (рис. 1.4) складається з восьми однакових секцій відповідно до кількості циліндрів двигуна. До секції входять корпус 1, втулка 9 плунжера, плунжер 6, поворотна втулка 4, ...

Скачать
29740
0
11

... машин мають здійснюватися в суворій відповідності з правилами безпеки, викладеними в експлуатаційній та ремонтній документації заводів-виробників, а також у СНиП ІН-4–80. До виконання робіт з технічного обслуговування системи живлення допускаються особи, які пройшли спеціальну підготовку й отримали інструктаж з техніки безпеки [6]. Майданчик, на який встановлюють машину, повинен бути рівний, ...

Скачать
27067
3
4

... і швидкість руху, завдяки чому зменшується шум випуску. Тліючі частки сажі труться об стінки труб і, втрачаючи енергію, гаснуть. Гази, що відробили, відводяться по трубі 5 в атмосферу [4]. 2. Технічне обслуговування системи живлення двигуна автомобіля ЗИЛ-130 2.1 Основні несправності Технічне обслуговування системи живлення карбюраторних двигунів. Основні несправності проявляються, як ...

Скачать
45458
2
20

... магніт швидкісного вузла. Через черв'ячну передачу приводиться в дію лічильний вузол. Покажчик датчик Рис. 1.15. Схема спідометра з безконтактним приводом   2. Технічне обслуговування системи освітлення Справний стан системи освітлення і світлової сигналізації є необхідною умовою безпеки руху. Це вказує на важливість регулярного профілактичного обслуговування освітлювальних приладів. ...

0 комментариев


Наверх