2 Розрахунок проектуючої лінії ветеринарно-санітарної обробки приміщень

 

2.1 Вибір та пояснення проектуємих засобів обробки

 

Інтенсифікація тваринництва включає значну концентрацію тварин на граничних площах, в силу чого найменше порушення ветеринарно-санітарних та зоогігієнічних правил можуть створити благоприятні умови для виникнення інфекційних та незаразних хвороб. Задача попередити розповсюдження інфекцій та не допустити та виявлення нових Очаків вирішується суворим виконанням комплексу ветеринарної санітарії, який включає наступні роботи: очищення приміщень, дезінфекцію та дезинфекцію тварин та приміщень, а також обприскування тварин з метою захисту їх від шкідливих комах та кліща.

Очищення об’єктів проводять механічними засобами або шляхом видалення забруднень потоком води під тиском до 2,5 МПа (санітарне очищення). Для обеззаражування тваринницьких об’єктів використовують хімічні, фізичні та біологічні дезинфекціюючі засоби. Велике використання мають наступні хімічні засоби: луги, кислоти, окислювачі, крезоли, формальдегід та інші.

В залежності від призначення дезінфекцію поділяють на профілактичну та вимушену.

В тваринницьких фермах з невеликим поголів’ям профілактичну дезинфекцію приміщень проводять двічі за рік – весною та восени. На спеціалізованих відгодівельних фермах профілактичну обробку проводять після завершення циклу відгодівлі перед початком нового виробничого циклу.

Усе технологічне обладнання ветеринарно-санітарного призначення поділяють по призначенню, мобільності та особливостям приміщення.

1.  Універсальні мобільні машини:

Ветеринарна дезинфекційна машина ВДМ-2; дезинфекційний мобільний агрегат АД-Ф-1, машина МДВ-Ф-1. ці агрегати використовують для зони господарств, розміщених на великій території.

2.  Мобільні агрегати для гідроочищення, дезінфекції дезінєкції розчинами:

Дезінфекціонний ветеринарний агрегат АДВ; дезінфекційне обладнання ДУК-1; 1СД-3М; оприскувачі самохідні – МРЖ-2-моторолер; КДУ-1- на мотоциклі.

3.  машини та обладнання для комплексів і ферм:

Рухомі – дезінфекційний самохідний пристрій на електрокарі УДС, дезінфекційний рухомий пристрій УДП-М, моєчно – дезінфекційні пристрої ОМ-22613; ОМ-22614.

4.  Портативні дезінфекційні апарати з ручним приводом: ОРД-1; АО-2 та інші.

5.  Оприскувачі ручний, вентиляторний РВД-1, розпилювачі та інші.

6.  Аерозольна техніка: для дезінфекції та дезінєкції приміщень – генератори аерозольні ГА-2; АГ-УД-2, ААС та інші.

Мобільні агрегати та пристрої (1та2) нераціонально використовувати на великих тваринницьких комплексах та фермах, та як їх неможна вводити в приміщення. Подача розчинів ззовні по шлангам приводить до значних невиробничих витрат праці. Для комплексів та ферм випускають спеціальні пристрої, які дозволяють механізувати не тільки процеси дезинфекції, а також очищення різних поверхонь приміщення, враховуючи суцільну та щілинну підлогу. Висока якість робіт досягається використанням високо напірного гідронасосу та добових розпилювачів.

Дезінфекційний рухомий пристрій УДП-М призначений для робіт по гідроочищенню, дезінфекції та дезінсекції приміщень великих промислових комплексів. Найбільш ефективно її використання на комплексах,де є розводка горячої води по усім приміщенням.

Пристрій самохідний УДС-2 використовують для комплексів по утриманню та відгодівлі ВРХ, приміщення яких мають прохід шириною не менше 1,5м.

Машина для очищення та дезінфекції ОМ-22614 використовують для періодичного гідроочищення, мойки та вологої дезінфекції приміщень та обладнання тваринницьких ферм та птахофабрик, які не мають системи горячого постачання води.

З перерахованих машин найбільш підходящою є машина ОМ-22614, яка забезпечує дезінфекцію та очищення в невеликих проходах, використовується при відсутності гарячого водопостачання.

2.2 Визначення продуктивності лінії

 

Визначаємо загальну площу очищуємої та дезінфікуючої поверхні приміщень від годівельної ферми.

Fдез = nFn + Fb, (2.1.)

Де n – кількість приміщень, в яких утримуються тварини, n = 6;

Fn – площа одного приміщення (підлоги та стіни),;

Fb – площа допоміжних приміщень, .

Площа одного приміщення (l = 72м; В = 18; Н = 2,8м – довжина, ширина та висота).

 (2.2.)

Площа допоміжних приміщень, кормоцеху, адмінбудівель та інші приймаймо для розрахунку

Fb = 600

Знаходимо:

Fдез = 6 1800 + 600 = 11400.

Враховуючи, що перед дезінфекцією необхідно провести гідроочищення [3], тоді загальна площа обробляємої поверхні

Fоб = 2Fдез = 211400 = 22800 (2.3)

Відповідно діючій інструкції регламентовано витрати дезінфікуючих засобів для тваринницьких приміщень з розрахунку 1л на 1 [5].

Загальна витрата рідини складе

V = 22800л

Виходячи з продуктивності машини ОМ-22614; Q = 1000/г час на обробку 1 площі

 (3.4)

Визначаємо час цикли дезінфекції в одному приміщенні

,г (2.5)

Де  - підготовчо-заключний час, приймаємо  = 20 хв = 0,4 г.

 на дезінфекцію (2.6)

 - час на відпочинок та індивідуальні потреби,  = 0,5г;

 - час приміщення пристрою від приміщення до приміщення,  = 18хв = 0,3г.

Находимо час циклу для одного приміщення

Продуктивність лінії ветеринарно-санітарної обробки

 (2.7)


Информация о работе «Проект комплексної механізації лінії ветеринарно-санітарної обробки тварин на відгодівельній фермі великої рогатої худоби»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 30899
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
626537
17
17

... коштів є важливим чинником у зниженні собівартості продукції чи виконаної роботи. Раціональне використання оборотних коштів залежить від правильного їхнього формування і ефективної організації виробництва. Зосередження н підприємствах зайвих оборотних коштів приводить до їхнього заморожування. Це завдає шкоди економіці господарства. Щоб уникнути такого положення, оборотні кошти нормуються, що є ...

Скачать
245206
27
12

... екоконтролінгу повинен стати екологічний аудит, як ефективний засіб регулювання відносин виробництва з навколишнім природним середовищем. РОЗДІЛ 2 ОЦІНКА СТАНУ ЕКОЛОГІЧНОГО ОБЛІКУ ТА ЕКОКОНТРОЛІНГУ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ МЕЛІТОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ   2.1 Вплив рівня забруднення навколишнього середовища регіону на сільськогосподарське виробництво Навколишнє середовище є необхі ...

Скачать
132672
27
7

... . Своєчасна та швидка дія механізму охорони навколишнього середовища залежить від працівників сільського господарства і, перш за все, його спеціалістів. TOB ім. Воровського знаходиться у більш-менш екологічно чистій частині Полтавського району Полтавської області, оскільки досить віддалене від шкідливих промислових підприємств. Проте досить значним джерелом забруднення атмосферного повітря і ...

Скачать
158648
32
2

... нця року плануватиметься його вже більш плавне зростання, собівартість 1 ц. виробленого молока буде становити приблизно 130 грн. (виходячи з даних поточного планування). 3.4 Перспектива розвитку молочного скотарства в СТОВ ім. «Гагаріна» на 2009 – 2015 роки На сучасному етапі склалися незадовільні умови для розвитку сільськогосподарського виробництва, особливо тваринництва, всі галузі якого ...

0 комментариев


Наверх