2.1.  Аналіз навчальних програм з інформатики.

 

Навчальна програма для учнів 10-12 класів загальноосвітніх навчальних закладів (Рівень стандарту)

Програма розрахована на вивчення інформатики в 10–12 класах загальноосвітніх навчальних закладів усіх профілів суспільного-гуманітарного, філологічного, художньо-естетичного та спортивного напрямів, а також фізичного, біолого-хімічного, біолого-фізичного, біолого-географічного, біотехнологічного, хіміко-технологічного, фізико-хімічного та агрономічного профілів природничо-математичного напряму на рівні стандарту обсягом 1 година на тиждень. Тобто це та програма по якій вчаться переважна більшість шкіл в нашій країні і саме цю програму ми маємо враховувати в першу чергу при розгляді кількості годин, яка відводиться на вивчення тем «Електронна пошта» та «Спілкування в Інтернеті». Провівши аналіз програми треба перш за все відмітити, що тем, пов’язаних з вивченням основних послуг Інтернета у програмі не зовсім передбачено. Наприклад тут не вказано користування пошуковими системами, використання IP-телефонії, використання файлообмінних систем, а це відноситься до основних послуг Інтернет. У пояснювальній записці указуються такі завдання:

·  виховання основ інформаційної культури учнів;

·  формування в учнів бази знань, умінь і навичок, необхідних для кваліфікованого та ефективного використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-пізнавальній діяльності та повсякденному житті, а також для самостійного опанування новими інформаційними технологіями, що з’являтимуться у майбутньому;

У другому пункті вказується, що база знань, уміння і навички які сформовані в учнів мають відповідати рівню кваліфікованого користувача сучасного ПК. Саме в цьому і є протиріччя у цій програмі: між тими завданнями які ставить на меті дана програма і як вони виконуються.

Також по даній програмі потрібно сказати, що в 11 класі вивчають розділ «Спілкування в Інтернеті», на вивчення відводиться 4 год і цього часу дуже мало, оскільки треба малого того оглянути популярні програми, які використовуються для обміну миттєвими повідомленнями, а ще навчитись користуватись ними. Отже підводячи підсумок можна сказати, що в даній програмі розділ «Спілкування в інтернеті» а також вивчення таких послуг як IP-телефонія, файлообмінні системи, пошукові системи виносяться на факультативне вивчення, а в основній програмі його вивчення не передбачене.

Навчальна програма для учнів 10-12 класів загальноосвітніх навчальних закладів (Академічний рівень).

Програма розрахована на вивчення інформатики в 10–12 класах загальноосвітніх навчальних закладів фізико-математичного та екологічного профілю природничо-математичного напряму в обсязі 1 година на тиждень у 10–11 класах та 2 години на тиждень у 12 класі.

Проаналізувавши цю програму можна сказати, що вона відрізняється від програми рівня стандарту лише тим що у 12 класі вивчення предмету інформатики збільшилося на 1 годину. Таким чином суттєвого впливу вивчення основних послуг Інтернет ця програма не має. Отже так само в програмі академічного рівня також вивчення теми, як і в базовому рівні пропонується для розгляду на факультативних заняттях.

Навчальна програма поглибленого вивчення інформатики для учнів 8-12 класів загальноосвітніх навчальних закладів

Програма курсу розрахована на вивчення інформатики за варіантом постійного використання комп’ютерів. Вивчення курсу сплановано на 5 років (8-12 кл.) з розрахунку 630 годин (3 години на тиждень у 8-9 класах, 4 години на тиждень у 10-12 класах).

Хоча в цій програмі і йде поглиблене вивчення Інтернет, але все одно нема вивчення таких послуг як файлообмінні системи та недостатньо розглянута тема «Спілкування в Інтернеті».

Отже підводячи підсумок по аналізу трьох нових програм з інформатики можна з упевненістю сказати, що належної уваги не приділяється на вивчення основним послугам Інтернет. Отже виходячи з цього необхідно розробити програму для вивчення цього розділу на факультативних або гурткових заняттях з інформатики, що є одним із завдань курсової роботи.

 

2.2.  Аналіз літератури з інформатики.

 

Аналізуючи літературу з інформатики ми будемо посилатись тільки на ті підручники, за якими в основному навчаються українські школи і які затверджені або рекомендовані міністерством освіти і науки України. Звичайно є багато спеціалізованих підручників з інформатики, які розкривають якусь певну тему дуже докладно й зрозуміло, але такі підручники або ж випускаються на російській мові або ж не відповідає навчальній програмі (звичайно можна використовувати,як додатковий маткріал) або ж коштує дуже дорого.

На сьогоднішній день існує багато літератури з інформатики та обчислювальної техніки, але в основному більшість шкіл навчається за підручниками Зарецької І.Т. «Інформатика» у 2-х частинах та “Інформатика” 10-11, авторів Верлань А.Ф., Апатова Н.В. Забродська Л. М., Забродський М. В. Основи інформатики та обчислювальної техніки. Посібник для вивчаючих інформатику в школі або самостійно. Для 8—11 класів середніх шкіл. Цей методичний посібник розрахований в першу чергу на учнів загальноосвітніх шкіл, які вивчають курс «Основи інформатики та обчислювальної техніки» за програмою шкільного курсу або самостійно. В ньому дається огляд апаратних і програмних засобів, який допоможе зрозуміти організацію процесу обробки інформації, побудову персонального комп’ютера, його можливості та галузі застосування.

Проаналізувавши цю літературу можна сказати, що основні елементи вивчення Інтернету присутні у всіх підручниках, але не всі повністю відповідають навчальній програмі. Також недостатньо матеріалу для більш поглибленого вивчення основних послуг Інтернет, а в деяких випадках його зовсім немає. Наприклад вивчення інтернет пейджерів, IP-телефонії, файлообмінних систем, не повністю розглянуто можливості електронної пошти. Взагалі такі теми важко знайти у шкільних підручниках, щоб вони детально описувались та детально розглядувалось використання таких послуг.

Такі теми в основному можна знайти у статтях газет, пов’язаних з інформатикою та інформаційними технологіями або, найчастіше, у мережі Інтернет.

Отже можна зробити висновок, що дана література та шкільна література взагалі не підходить для поглибленого вивчення основних послуг Інтернет. Дуже добре, якщо у когось є можливість виходу в Інтернет, а для тих у кого нема такої можливості доводиться користуватись шкільними підручниками.


Информация о работе «Методика вивчення основних послуг Інтернет»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 116127
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
104480
11
13

... значних результатів. За підсумками роботи за рік показники якості значно краще, ніж встановлені для них нормативні рівні, як українські, так і міжнародні. Розділ 3. Шляхи вдосконалення управління якістю послуг Інтернет зв’язку в компанії «People.net» 3.1 Вдосконалення системи стандартів якості послуг Інтернет зв’язку Сьогодні в Україні відмічено масовий рух із впровадження на підприє ...

Скачать
188573
9
0

... Республіка (ПАР), найбільш економічно розвинена держава Африки. Основними галузями господарства регіону є сільське господарство та обробна промисловість. Розділ 3 МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ КРАЇН АФРИКИ   3.1.     Поурочне планування підрозділу У відповідності до Програми з країнознавства для профільного навчання тема «Африка» вивчається у Розділі І − «Регіони і країни світу», який складає ...

Скачать
22504
0
5

... самим відступаючи від стандарту. Таким чином з'являються специфічні для кожної конкретної СУБД діалекти мови SQL. 2. Розробка програми (компоненту)   2.1 Загальний опис програми (компоненту) Програмний продукт повинен забезпечувати основні функції інтернет- магазину. Продукт дозволяє зробити покупку, використовуючи стандартні форми: •назва товару •вартість Також повинна існувати можлив ...

Скачать
107087
6
26

... і;  – досягнення цілей на сайті. Сполучення висококваліфікованої ручної праці й високих технологій дозволяє домагатися найкращих результатів від контекстної реклами.   3.3 Сутність диверсифікації та розробка стратегії диверсифікації послуги «Контекстна Інтернет-реклама» для РА AdLabs   Сутність диверсифікації полягає в одночасному розвитку багатьох технологічно не зв'язаних між собою видів ...

0 комментариев


Наверх