4. Описати готовий потенційний виріб. Готовий аксесуар повинен відповідати пред’явленим при плануванні вимогам і заявленим характеристикам.

5.Забезпечити теоретичні та практичні навички для реалізації проекту, ознайомитися з правилами безпеки при роботі. Теоретичні та практичні навички мають бути отримані на уроках обслуговуючої праці, також з досвіду членів родини та знайомих, в спеціалізованих журналах, в джерелах Інтернет тощо. Перед початком роботи слід повторити правила з охорони праці під час роботи з колючими та ріжучими інструментами, згідно інструкції №89 (Додаток А) та правила з охорони праці на механічному обладнанні згідно інструкції №92 (Додаток Б).

6. Здійснити вибір матеріалів та обладнання. При виборі матеріалу слід правильно обрати пряжу, нитки для зшивання, підкладку, блискавку, бісер; при виборі обладнання – підготувати гачок, голку, ножиці, наперсток, нитковдівач, сантиметрову стрічку, швейну машину.

7. Здійснити вибір техніки в’язання та бісероплетіння. При цьому необхідно подивитися на різні узори та малюнки, що можуть бути використані в даному проекті (їх можна знайти на готових виробах та в інформаційних джерелах), також переглянути різні схеми в’язання, бісероплетіння і відповідні технологічні карти, потім обрати для себе найбільш підходящий варіант.

8. Здійснити поетапне виготовлення виробу. При цьому заплановані такі етапи процесу виробництва: в’язання основної частини; виготовлення і кріплення підкладки і блискавки; виготовлення елементів декору та прикрашання косметички з використанням бісеру.

9. Проаналізувати та оцінити виготовлений виріб. При цьому необхідно порівняти готову косметичку із запланованим ескізом, перевірити її на міцність, акуратність, естетичність, функціональність тощо, отримати ухвалення керівника з допуском на захист проекту, довести екологічність виробу, прорахувати вартість аксесуару.

10. Прорекламувати аксесуар та захистити даний проект. Рекламна акція може проходити у вигляді демонстрації на домашніх святах, в гостях, на шкільній презентації, в джерелах Інтернет тощо. Захист проекту має проводитися після ухвалення проекту керівником у кілька етапів – на місцевому та обласному рівні.

Висновки до розділу 1

1. Жіноча сумочка є обов’язковим аксесуаром в житті прекрасної половини людства ще с давніх часів. З перебігом часу зовнішній вигляд та функціональне призначення цієї речі незначно змінювалося, проте все одно сумочка залишалася невід’ємною частиною жіночого гардеробу. Таким чином, недавно в арсеналі сучасної жінки з’явилися і сумочки-косметички.

2. Прикладне мистецтво завжди використовувалося та цінилося у всіх країнах. Рукоділля перенеслося і у наші часи. В’язання та бісероплетіння застосовують при виготовленні різноманітних речей, щоб зробити їх універсальними. Не виключенням є повсякденні сумки, сумочки - клатчі, сумочки-косметички тощо.

3. Вибір об’єкта проектування обумовлено впливом різних обставин. Наприклад, це власні смаки та побажання, особливості гардеробу, сучасні новітні модні тенденції, анкетування респондентів, візуальне спостереження та ін.

4. Планування процесу реалізації творчого проекту є багатогранним і включає роботу, починаючи від організаційно-підготовчого етапу до заключного етапу демонстрації готового аксесуару та захисту проекту.


РОЗДІЛ 2. КОНСТРУКТОРСЬКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЕТАП СТВОРЕННЯ СУМОЧКИ-КОСМЕТИЧКИ: МЕТОДОЛОГІЯ ВИГОТОВЛЕННЯ

2.1 Опис і побудова готового ескізу косметички

Виготовлення будь-якої сумочки починається з прорисовки зовнішнього вигляду в натуральну величину. Ми повинні визначити точні розміри майбутнього виробу і приблизно розробити рисунок декорування, зробити ескіз проектного виробу.

Опис ескізу:

- потенційна сумочка-косметичка матиме прямокутну форму, при цьому горизонтальна довжина майже вдвічі більше за вертикальну;

- виріб буде виконаний в коричневому тоні (з блиском) з відповідним тоном декору;

- в якості застібки для зручності користування сумочкою-косметичкою виступатиме блискавка;

- основні частини виробу, задня і передня, будуть виконані гачком візерунково;

- передня частина косметички буде прикрашена декором - квіткою з листками;

 - квітка з листками теж в’язані гачком, проте мають іншу схему плетіння, ніж основна частина сумочки;

- додатковим декором виступатиме бісер.

Готовий ескіз продемонстрований на рисунку 2.1.

Креслення основних деталей виробу із зазначенням реальних розмірів сумочки-косметички (основна частина – 190*110 мм; підклад – 210*130 мм) відображено на рисунку 2.2.


Рис. 2.1. Ескіз сумочки-косметички «Темна ніч»

2.2 Підготовка засобів виробництва - предметів та засобів праці

Слід зазначити, що вище наведений ескіз виконаний з урахуванням матеріалів, із яких буде виготовлятися сумочка-косметичка. Детальний опис використовуваних матеріалів та обладнання зробимо за формою таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Характеристика використовуваних матеріалів та обладнання для виготовлення проектної сумочки-косметички «Темна ніч»*

Матеріали і обладнання Опис Основне призначення
Пряжа «Ярн Арт Брайт», колір коричневий, 20% - металевий поліестер, 80% - поліаніт Для виготовлення основної частини виробу
Нитки для зшивання Катушечні, №40, колір чорний, довжина 50 м Для скріплення головних деталей виробу (основна частина, блискавка, підклад)
Підклад Тканина для підкладу, штучний шовк, колір світло-коричневий, Т 42-85 Для поліпшення естетичних та функціональних властивостей виробу
Блискавка

Металева, довжина 18 см, колір чорний,

М -124

Для зручності використання
Бісер «Мрія», колір молочний та золотистий, форма кругла Для надання виробу привабливості
Гачок

Металевий, №2,

М-385

Для в’язання основної частини виробу
Голка Металева, швейна, побутова, С 32-275 Для зшивання основних деталей виробу та бісероплетіння
Ножиці «ЮНІО» професійні, №225 Для розкроювання підкладу
Наперсток Металевий, 1,5*2,0*0,7 Для дотримання правил безпеки праці
Нитковдівач Металевий, Н-635 Для підвищення рівня зручності і швидкості роботи
Сантиметрова стрічка Тканева, довжина 150 см Для вимірювання розмірів основних деталей виробу
Швейна машина «Чайка» механічна ручна, ПМЗ Для естетичного і зручного зшивання основних деталей виробу

* За результатами підготовки засобів виробництва до роботи

Всі розглянуті матеріали та обладнання розміщуються на спеціально підготовленому робочому місці, яке розташовано в кабінеті обслуговуючої праці. Відповідне робоче місце обладнане згідно певних вимог:

- добре освітлення, розташування біля вікна;

- зручність при користуванні робочого столу та стільця;

- урахування правил безпеки при роботі, наявність поблизу інструкцій по техніці безпеки та, на всяк випадок, аптечки;

- відсутність поблизу зайвих речей та обставин, що заважатимуть і відволікатимуть від роботи;

- раціональне розташування обладнання і матеріалів при роботі та ін.

Далі, в наступному параграфі, розглянемо безпосередній процес виготовлення проектного виробу.


Информация о работе «Сумочка-косметичка: використання технології ручного плетіння гачком та бісером»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 65709
Количество таблиц: 10
Количество изображений: 9

0 комментариев


Наверх